• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 142 z 1158
  • 1
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 144
  • 1158

#691099  autor: Halset
 17 sty 2014, 21:08
To jestem zaskoczony. Od zawsze właśnie w całej Polsce Orange było piętnowane za stosowanie DCS a Ty mi piszesz, że jadą już dawno na Common BCCH :) A TM nie jedzie co najmniej w Wawie.
A jak ma Plus i jak obecnie stosuje na swoich modernizowanych nadajnikach?
I jak w końcu teraz ma N!? Common BCCH czy DCS? Czy róznie w zależności od potrzeb?
A Play teraz jak modernizuje swoje nadajniki? Chyba na DCS?

I jadąc dalej - co jest w takim razie lepsze? Common BCCH czyli trzymanie na 900 i przerzucanie w miarę możliwości na 1800 (czyli większość czasu na silniejszym sygnale) czy DCS - czyli trzymanie na pojemnościówce a potem przy słabszym sygnale przerzucanie na 900?

Jakiś rok temu byłem w Wawie po raz ostatni. Na prywatnym Plusie w jednych dzielnic miodzio, w innych czy nawet w centrum - częste zrywanie rozmów, jakieś echo czy zniekształcenia (dwa razy mi się nawet telefon zawiesił)
Podobnie TM - w jednych miejscach petarda a w innych - pożal się Boże - zrywanie, zniekształcenia.
A na Orange zawsze narzekali i narzekają do teraz (a nie wiem jak jest dokładnie bo nie mam)

Czyli wychodzi na to, że N! będzie taki sam dla obu sieci czy będą jakieś różnice?! Bo jeżeli taki sam, to lepiej się opłaca być w Orange (lepsze oferty i tańsze telefony)

#691130  autor: inżynier
 17 sty 2014, 22:36
Wczoraj to chyba już pisałem, że TMobile nigdzie nie ma Common BCCH, więc tam gdzie jest na stacji GSM 900 i DCS to każde z tych pasm ma swojego BCCH więc jest osobno widziane w eterze.
Orange tam gdzie jest tylko GSM 900 i DCS to chyba różnie, ale w większości jest Common BCCH, tylko czasem w eterze widoczne jest na 900 a czasem na 1800. Są też stacje Orange gdzie 900 i 1800 jest widoczne oddzielnie (czyli bez Commona).
Halset pisze:Wyczytałem tutaj na tym forum ale nie pamiętam kto to napisał.
Brzmiało to mniej więcej tak. "Networks jako spółka ze swoimi podwykonawcami modernizuje nadajniki. A potem specjaliści od sieci Orange i TM, konfigurują sieci"
Dlatego moje było pytanie, bo warto obalać mity, skoro to nieprawda.
To co wyczytałeś przyjmij za jakieś niesprawdzone informacje. Tego akurat jestem pewien, że zarówno planowaniem jak i późniejszą optymalizacją obu sieci zajmują się ludzie pracujący w N!. Prawdę też jest, że są to ludzie pracujący wcześniej u jednego i drugiego operatora, ale to właśnie z kadry Orange i TMobile pochodzą pracownicy N!.
Halset pisze:2) Na SG w komentarzach niektóre asy piszą, że TM stosuje w miastach Common BCCH
Nie wiem co to jest SG, ale TMobile na pewno nie stosuje Common BCCH. Przynajmniej ja nie słyszałem o takim przypadku.

#691136  autor: Halset
 17 sty 2014, 22:57
Wczoraj to chyba już pisałem, że TMobile nigdzie nie ma Common BCCH, więc tam gdzie jest na stacji GSM 900 i DCS to każde z tych pasm ma swojego BCCH więc jest osobno widziane w eterze.
Możliwe, że nie doczytałem....
W każdym razie, które to rozwiązanie jest lepsze? Common BCCH czy osobne BCCH? Czy nie ma rozwiązania najlepszego i zależy od innych jeszcze czynników?
To co wyczytałeś przyjmij za jakieś niesprawdzone informacje. Tego akurat jestem pewien, że zarówno planowaniem jak i późniejszą optymalizacją obu sieci zajmują się ludzie pracujący w N!.
Ok. W takim razie plotka, że specjaliści danych sieci komórkowych stworzyli w N! swoją komórkę jest błędne....
Nie wiem co to jest SG
SG=Strona Główna.

A na jakiej zasadzie stawia swoje Node B Plus? Common, samo BCCH czy DCS?

I najważniejsze. Kiedyś, jak jeszcze nie było N! albo się liczyło na jakość czyli TM albo na taniochę - Orange. Dzisiaj widać, że chyba po N! jakość sieci będzie ta sama. Czy są jakieś niuanse, które będą je różnić - chodzi mi o sprawę techniczną.?!

Pozdrawiam

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#691142  autor: darnok
 17 sty 2014, 23:21
inżynier pisze:
Halset pisze:Wyczytałem tutaj na tym forum ale nie pamiętam kto to napisał.
Brzmiało to mniej więcej tak. "Networks jako spółka ze swoimi podwykonawcami modernizuje nadajniki. A potem specjaliści od sieci Orange i TM, konfigurują sieci"
Dlatego moje było pytanie, bo warto obalać mity, skoro to nieprawda.
To co wyczytałeś przyjmij za jakieś niesprawdzone informacje. Tego akurat jestem pewien, że zarówno planowaniem jak i późniejszą optymalizacją obu sieci zajmują się ludzie pracujący w N!. Prawdę też jest, że są to ludzie pracujący wcześniej u jednego i drugiego operatora, ale to właśnie z kadry Orange i TMobile pochodzą pracownicy N!.
Nie uwzgledniasz tego, że operatorzy też wynajmują zewnętrzne firmy do optymalizacji. Tak jest w tej chwili ze na zlecenie jednego z opów odbywa się dość nieudolnie optymalizacja i ocena stanu sieci po zakończonych pracach.

#691143  autor: Pawrzes
 17 sty 2014, 23:21
Halset, Common BCCH w Orange jest w niektórych miastach od dawna i chyba tylko w większości dzielnic Warszawy 900 jest traktowane jako pojemnościówka a DCS aby był zasięg. W innych np. Krakowie czy Wrocławiu N! nie wprowadziło tej konfiguracji dla tej sieci więc widać oba pasma.

W Plusie Common BCCH w aglomeracji warszawskiej i innych miastach jest jest od wielu lat, więc DCS praktycznie nie widać w eterze.
Play na rozbudowanych stacjach 1800 MHz rozsiewa bo będzie ono prawdopodobnie docelowo jedynym pasmem w technologii GSM (E-GSM 900 zostanie zmienione na UMTS 900 tak jak stało się to już w Toruniu i Częstochowie)

Jeśli jest Common BCCH to trudniej sprawdzić czy np. 1800 jest wykorzystywane bo nie zawsze połączenie zostaje przeniesione na to pasmo. Przez to wielu ludzi w internecie jest w błędzie myśląc, że operator zlikwidował to pasmo.

Zawsze będą różnice w Orange i T-Mobile nie tylko w konfiguracji czy szybkości transferu danych czy dodatkowej funkcjonalności (HD Voice tylko w T) ale też ilości stacji np. są klienci kluczowi dla danego operatora którym nie jest potrzebna dodatkowa stacja konkurencyjnej sieci. W ramach N! nie Orange też nie odpala pikokomórek w salonach -T--- i odwrotnie.

Pozdrawiam

#691147  autor: Halset
 18 sty 2014, 00:03
Tak jest w tej chwili ze na zlecenie jednego z opów odbywa się dość nieudolnie optymalizacja i ocena stanu sieci po zakończonych pracach.
A który op powinien dostać kopa w zad :)?
chyba tylko w większości dzielnic Warszawy 900 jest traktowane jako pojemnościówka a DCS aby był zasięg.
900 pojemnościówka? OMG :roll: Kto był taki mądry ?
Jeśli jest Common BCCH to trudniej sprawdzić czy np. 1800 jest wykorzystywane bo nie zawsze połączenie zostaje przeniesione na to pasmo. Przez to wielu ludzi w internecie jest w błędzie myśląc, że operator zlikwidował to pasmo.
Patrząc na mapę bts to tak czy siak - Plus ma chyba najmniej GSM1800 ze wszystkich opów. Raczej w miastach ma tyle stacji bazowych na GSM 900 co na UMTS2100.
Play na rozbudowanych stacjach 1800 MHz rozsiewa bo będzie ono prawdopodobnie docelowo jedynym pasmem w technologii GSM (E-GSM 900 zostanie zmienione na UMTS 900 tak jak stało się to już w Toruniu i Częstochowie)
Play to w ogóle powinien już dawno zejść z nadajników innych sieci a nie je dodatkowo obciążać.
Odnośnie tego samego 3G już czytałem i mam nadzieję, że w końcu dojdą do porozumienia z Solorzem i dadzą odetchnąć N! zwłaszcza na U900.
Zawsze będą różnice w Orange i T-Mobile nie tylko w konfiguracji czy szybkości transferu danych czy dodatkowej funkcjonalności (HD Voice tylko w T) ale też ilości stacji
Z tego się orientuję to po modernizacji mają mieć tyle samo stacji. Czy ja o czymś nie wiem ;)?

Dzięki za pomoc.

#691155  autor: marcin1980
 18 sty 2014, 00:31
Tak maja mieć 10tyś tych stacji docelowo.
W Białymstoku też T-Mobile rozsiewa wszystkie pasma w eterze to znaczy są widoczne.

Jedyną róznicą między Orange a T-Mobile jest to że TM ma technologie HD-VOICE i tylko w ramach swojej sieci a Orange nie ma i raczej nie bedzie mieć

Czy GSM-1800 jest lepsze od GSM-900 nie ma znaczenia po prostu jeżeli któreś z pasm będzie zapchane przeżuci na drugie, rozmowy są tej samej jakości
Halset pisze:Jakiś rok temu byłem w Wawie po raz ostatni. Na prywatnym Plusie w jednych dzielnic miodzio, w innych czy nawet w centrum - częste zrywanie rozmów, jakieś echo czy zniekształcenia (dwa razy mi się nawet telefon zawiesił)
Podobnie TM - w jednych miejscach petarda a w innych - pożal się Boże - zrywanie, zniekształcenia.
Plus modernizuje swoją sieć chaotycznie raz jedną stacje a raz drugą. Jesli chodzi o zasięg TM to wszystko zależy od lokalizacji,zniekształcen sygnału i wielu innych czynników

Tylko dodam że nawet po GSM TM lepiej wypada na jakości rozmów jak Orange mozliwe że tak się trafiło :-) ale tak właśnie było

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#691158  autor: Halset
 18 sty 2014, 00:44
To w jaki sposób chce walczyć wtedy TM o klienta jak ma droższe abo i słuchawki?
Nawet nowe taryfy na internet mobilny są zdecydowanie gorsze od Francuzików
http://gsmonline.pl/newsy/internet-mobi ... a-t-mobile

Miał wcześniej argument lepszej sieci jako całość (3G podobne) ale 2G zdecydowanie lepsze niż Orange a teraz będzie tam samo.....Dopłata miesięczna do abo i wyższa cena słuchawki nawet HD Voice nie zrekompensuje.

#691161  autor: marcin1980
 18 sty 2014, 00:46
Co dla jednego jest gorsze dla drugiego jest lepsze zależy co kto szuka ale to dyskusja na inny temat

#691163  autor: Halset
 18 sty 2014, 00:50
Co racja to racja. Każdy ma inne potrzeby.
U mnie znajomi pouciekali z Plusa i przeszli do Play. Teraz chcą od fioletowych odejść a ja od Plusa. Chciałem być pierwszym w TM i reszta przyciągnąć ale jak widać, skoro na razie Orange jest tańszy to pewnie mając tą samą jakość przejdą właśnie do Centka. Ehhh...

Sorry za offtop.
Wracamy do pierwotnego tematu ;)

Pozdrawiam

#691219  autor: inżynier
 18 sty 2014, 11:52
darnok pisze:Nie uwzgledniasz tego, że operatorzy też wynajmują zewnętrzne firmy do optymalizacji. Tak jest w tej chwili ze na zlecenie jednego z opów odbywa się dość nieudolnie optymalizacja i ocena stanu sieci po zakończonych pracach.
To się zgadza, tak jest u wszystkich operatorów. Przecież sami dostawcy sprzętu też oferują usługi optymalizacji sieci. Do tego są zewnętrzne firmy i wszyscy operatorzy z nich korzystają, robią audyty itd.
A to co piszesz o tej nieudolnej optymalizacji to możesz zdradzić u którego z opów tak jest?
Halset pisze:Z tego się orientuję to po modernizacji mają mieć tyle samo stacji. Czy ja o czymś nie wiem ;) ?
marcin1980 pisze:Tak maja mieć 10tyś tych stacji docelowo.
Halset, zapewne o wielu rzeczach nie wiesz jak jak większość z nas z tego forum, przecież operatorzy tylko niektóre rzeczy mówią oficjalnie, a ile jest takich o których użytkownicy nie mają pojęcia?
Ale jeśli chodzi o ilość stacji to faktycznie ma ich być 10 tys, co nie znaczy, że na każdej stacji będzie jeden i drugi operator. Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie np. Orange obsługuje jakąś dużą firmę, która ma w Orange 500 kart SIM. Kilka la temu na te potrzeby Orange wybudowało dedykowaną stację aby obsłużyć tą firmę. Firma zadowolona bo jest klientem kluczowym Orange, ma swój "dedykowany" nadajnik (oczywiście wszyscy klienci Orange mogą z niego korzystać) i wszystko działa OK. Jakby Orange zgodziło się na tą lokalizację wpuścić TMobile to przecież ta firma płacąca spore miesięczne rachunki do Orange nagle mogła by przejść do TMobila no bo przecież zasięg taki sam, a może oferta lepsza? Tak właśnie u wszystkich operatorów obsługiwani są klienci kluczowi i takimi lokalizacjami nie chętnie się dzielą z pozostałymi operatorami. Tak przecież już przez N! było.

marcin1980 pisze:Jedyną róznicą między Orange a T-Mobile jest to że TM ma technologie HD-VOICE i tylko w ramach swojej sieci a Orange nie ma i raczej nie bedzie mieć
To nie jedyna różnica, było o tym już nie raz na forum. Sieć jest wspólna więc bardzo dużo rzeczy jest identycznych, ale w wielu też się różnią. Choćby to, że Orange ma mniej pasma w 900, mogą nadawać z inną mocą, inne tilty, inaczej skonfigurowane sąsiedztwa, inna polityka kierowania ruchem, oraz inny core od którego bardzo dużo zależy.
Jak dla mnie różnice w Orange i TMobile są znaczne, ale to tylko moje zdanie.

#691252  autor: marcin1980
 18 sty 2014, 13:59
inżynier pisze:
marcin1980 pisze:Jedyną róznicą między Orange a T-Mobile jest to że TM ma technologie HD-VOICE i tylko w ramach swojej sieci a Orange nie ma i raczej nie bedzie mieć
To nie jedyna różnica, było o tym już nie raz na forum. Sieć jest wspólna więc bardzo dużo rzeczy jest identycznych, ale w wielu też się różnią. Choćby to, że Orange ma mniej pasma w 900, mogą nadawać z inną mocą, inne tilty, inaczej skonfigurowane sąsiedztwa, inna polityka kierowania ruchem, oraz inny core od którego bardzo dużo zależy.
No tak tu mnie przyłapałeś źle to napisałem, a różnice miedzy Orange a T-mobile i dla mnie są znaczne ale dla zwykłego kowalskiego nie ma większego znaczenia :-)

#691270  autor: zajadacz
 18 sty 2014, 14:20
inżynier pisze:inne tilty
Tylko dla 30% sieci na sprzęcie NSN, gdzie U2100 ma osobne anteny u każdego z operatorów. Na sprzęcie Huawei wszystkie anteny są wspólne i jedyne czym mogą sterować to mocą, kanałami, sąsiedztwami i rozsiewaniem pasm.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#691295  autor: mn9
 18 sty 2014, 15:52
Możecie powiedzieć co to jest core , bo szukałem i nie mogłem znaleźć , pytanie trochę głupie ale może ktoś odpowie :P

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#691301  autor: inżynier
 18 sty 2014, 16:19
Core jest to "szkielet sieci", czyli nazywane są tak urządzenia typu MGW, MSS, SGSN, GGSN, HLR, VLR itd. Stacje bazowe i kontrolery stacji to część RAN czyli radiowa, natomiast to co jest "wyżej" to właśnie core. Uprzedzając kolejne pytanie napiszę, że MGW i MSS to tak jakby centrale, SGSN i GGSM to takie centrale tylko dla transmisji danych, HLR, VLR to rejestry użytkowników. To tak w dużym uogólnieniu, ale myślę, że takie wyjaśnienie wystarczy.

#691331  autor: Halset
 18 sty 2014, 18:03
mn9 pisze:Możecie powiedzieć co to jest core , bo szukałem i nie mogłem znaleźć , pytanie trochę głupie ale może ktoś odpowie :P
Tu sobie poczytaj ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Radio_Network_Controller

#691338  autor: mn9
 18 sty 2014, 18:15
inżynier, Halset, dzięki za wytłumaczenie , teraz już ogarniam wszystko :D
-- EDIT --
inżynier, żeczywiście wyprzedziłeś mnie z następnym pytaniem ;)

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#691388  autor: parasite
 18 sty 2014, 20:17
marcin1980 pisze:
No tak tu mnie przyłapałeś źle to napisałem, a różnice miedzy Orange a T-mobile i dla mnie są znaczne ale dla zwykłego kowalskiego nie ma większego znaczenia :-)
Różnice między O a T-M są znaczne. Mimo, że mój rejon jest już po modernizacji i w domu zasięg obydwu opów jest taki sam to, gdy w O net mi często się po prostu rozłączał, zamierał to w T-M chodził zawsze stabilnie. Dlatego często właśnie warto dopłacić do usług T-M.

#691392  autor: Halset
 18 sty 2014, 20:30
marcin1980 pisze:
inżynier pisze:
W końcu cytowałem wypowiedź Milana Ziki dyrektora ds. Technologii i Innowacji w T-Mobile
Stacje są współdzielone, ale nasze sieci się różnią. Różnice wynikają m.in. z ilości częstotliwości, jaką dysponujemy, różnej parametryzacji sieci GSM i UMTS pracujących w modelu MORAN oraz ze struktury i parametrów sieci CORE. Badania porównawcze, które wykonujemy podczas drive testów wskazują spore różnice między obiema sieciami.
http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,6 ... nia,4.html

#691416  autor: Flash999
 18 sty 2014, 21:40
Zacząłem korzystać z Plusa na kartę i w porównaniu do T-Mobile zauważyłem dużo lepszą jakość rozmów, nie muszę już prosić o powtórzenie zdania. Nawet po przejściu z Play do T-Mobile także dźwięk jakby się pogorszył, jednak teraz mam porównanie i dobrze słychać, że rozmowy przerywają i są zniekształcone.
Sprawdzałem na stacji GPRS i UMTS 2100 Plusa, a także Aero2.

Modernizacja przyniosła różne skutki - w jednych lokalizacjach negatywne, w drugich pozytywne. U mnie jeśli chodzi o jakość rozmów to jest na minus.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
  • Strona 142 z 1158
  • 1
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 144
  • 1158
  • 1
  • 140
  • 141