darnok pisze:Nie uwzgledniasz tego, że operatorzy też wynajmują zewnętrzne firmy do optymalizacji. Tak jest w tej chwili ze na zlecenie jednego z opów odbywa się dość nieudolnie optymalizacja i ocena stanu sieci po zakończonych pracach.
To się zgadza, tak jest u wszystkich operatorów. Przecież sami dostawcy sprzętu też oferują usługi optymalizacji sieci. Do tego są zewnętrzne firmy i wszyscy operatorzy z nich korzystają, robią audyty itd.
A to co piszesz o tej nieudolnej optymalizacji to możesz zdradzić u którego z opów tak jest?
Halset pisze:Z tego się orientuję to po modernizacji mają mieć tyle samo stacji. Czy ja o czymś nie wiem

?
marcin1980 pisze:Tak maja mieć 10tyś tych stacji docelowo.
Halset, zapewne o wielu rzeczach nie wiesz jak jak większość z nas z tego forum, przecież operatorzy tylko niektóre rzeczy mówią oficjalnie, a ile jest takich o których użytkownicy nie mają pojęcia?
Ale jeśli chodzi o ilość stacji to faktycznie ma ich być 10 tys, co nie znaczy, że na każdej stacji będzie jeden i drugi operator. Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie np. Orange obsługuje jakąś dużą firmę, która ma w Orange 500 kart SIM. Kilka la temu na te potrzeby Orange wybudowało dedykowaną stację aby obsłużyć tą firmę. Firma zadowolona bo jest klientem kluczowym Orange, ma swój "dedykowany" nadajnik (oczywiście wszyscy klienci Orange mogą z niego korzystać) i wszystko działa OK. Jakby Orange zgodziło się na tą lokalizację wpuścić TMobile to przecież ta firma płacąca spore miesięczne rachunki do Orange nagle mogła by przejść do TMobila no bo przecież zasięg taki sam, a może oferta lepsza? Tak właśnie u wszystkich operatorów obsługiwani są klienci kluczowi i takimi lokalizacjami nie chętnie się dzielą z pozostałymi operatorami. Tak przecież już przez N! było.
marcin1980 pisze:Jedyną róznicą między Orange a T-Mobile jest to że TM ma technologie HD-VOICE i tylko w ramach swojej sieci a Orange nie ma i raczej nie bedzie mieć
To nie jedyna różnica, było o tym już nie raz na forum. Sieć jest wspólna więc bardzo dużo rzeczy jest identycznych, ale w wielu też się różnią. Choćby to, że Orange ma mniej pasma w 900, mogą nadawać z inną mocą, inne tilty, inaczej skonfigurowane sąsiedztwa, inna polityka kierowania ruchem, oraz inny core od którego bardzo dużo zależy.
Jak dla mnie różnice w Orange i TMobile są znaczne, ale to tylko moje zdanie.