• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #670298  autor: lzur
 25 paź 2013, 13:58
Wczoraj dostałem taki nowy telefon LG F5 (P875) wyposażone w LTE. Telefon pochdzi z sieci Play czyli bez simlocka. Wsadziłem w niego moja kartę sim Play. Telefon ma w ustawieniach wyboru 4 tryby pracy: GSM, WCDMA, GSM/WCDMA. GSM/WCDMA/LTE. Po wybraniu tego ostatniego widzi mi wszystkich operatorów w trybie GSM i WCDMA oraz Plusa w trybie LTE. Poszedłem do salonu Plusa i kupiłem karte sim takę do LTE. Włożyłem i telefon ma mozliwość wyboru tylko 3 trybów: GSM, WCDMA, GSM/WCDMA. a trybu GSM/WCDMA/LTE nie ma. No i w związku z tym widzi mi tych samych operatorów na GSM i WCDMA ale nie widzi już Plusa z LTE. Zadzwoniłem więc do BOK Plusa, kazali mi wpisać jakiś kod, wpisałem i dostałem SMSA, że mój LTE został aktywowany. Ale nic sie nie zmieniło. Wsadziłem więc simy Orange i Tmobile ale efekt jest taki jak przy simie Plusa. Wynika więc z tego, że mój telefon ma mozliwość obsługi LTE tylko jak wsadzę karte sim Playa a innych nie. Czy dobrze myślę ? Jak to obejść ?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 15:01 przez lzur, łącznie zmieniany 1 raz.

#670312  autor: marcin1980
 25 paź 2013, 15:10
Masz soft brandowany Playa bo na pewno to soft blokuje. Trzeba na bank wgrać niebrandowany rom, najlepiej czysty android i problem powinien zniknąć ale jak wgrasz inny rom stracisz gwarancje
Play dopiero co uruchamiać ma zamiar w 13 miastach LTE więc nie ma sie podniecać tym,zresztą i tam mało wątpliwe aby wyciągnąć predkość 80Mb/s i więcej
Orange i T-mobile w swojej ofercie jeszcze chyba LTE nie maja
Plus dopiero co gdzieś w połowie modernizacji swojej sieci więc tez nie ma wszędzie
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, 15:26 przez marcin1980, łącznie zmieniany 1 raz.

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#670315  autor: lzur
 25 paź 2013, 15:23
Poradziłem sobie inaczej. Hiddenmenu i wymuszenie LTE only.

#670317  autor: marcin1980
 25 paź 2013, 15:27
Tez tak można ale w oczach będzie ci bateria schodzić LTE z tego co gdzieś czytałem strasznie prądożerne jest

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#670331  autor: grzegi
 25 paź 2013, 16:02
marcin1980 pisze: mało wątpliwe aby wyciągnąć predkość 80Mb/s i więcej
Przy takim podziale częstotliwości, jaki ma Play, 80 MBit/s to max. więcej się nie da ze względów technicznych.

Poza tym, prędkość ostatecznie też będzie przycinana.

#670354  autor: bora1410
 25 paź 2013, 18:28
marcin1980 pisze:Masz soft brandowany Playa bo na pewno to soft blokuje. Trzeba na bank wgrać niebrandowany rom, najlepiej czysty android i problem powinien zniknąć ale jak wgrasz inny rom stracisz gwarancje
Play dopiero co uruchamiać ma zamiar w 13 miastach LTE więc nie ma sie podniecać tym,zresztą i tam mało wątpliwe aby wyciągnąć predkość 80Mb/s i więcej
Orange i T-mobile w swojej ofercie jeszcze chyba LTE nie maja
Plus dopiero co gdzieś w połowie modernizacji swojej sieci więc tez nie ma wszędzie
Gruszka na swoim blogu i Dobrzyński czy jak mu tam na konferencji mówili że będą przycinali do 6-8 mb/s, więc szału nie będzie, nawet jak będzie zasięg.

#672150  autor: lzur
 02 lis 2013, 21:05
W związku z pytaniami jak to zrobić w F5 wyjaśniam:
1. Instalujemy jakikolwiek launcher umożliwiający dostęp do do wszystkich Activity a nie tylko do głównej. Ja używam ADW Launcher ale podejrzewam, że może być dowolny inny. Mój dalszy opis dotyczy tego właśnie launchera.
2. Przytrzymujemy paluszek na pustym miejscu ekranu aż pokaże cię "ADW Config"
3. Klikamy na zakładkę "Dodaj"
4. Klikamy na ikonę "Niestandardowy skrót"
5. Klikamy na "Wybierz czynność"
6. Klikamy na ikonę "Czynności"
7. Na liście odnajdujemy "Ustawienia" i klikamy.
8. Pokaże nam się bardzo długa (tak na oko 200-300 pozycji) lista różnych Activity. Nas interesuje ta opisana jako:
"Informacje o telefonie(.
RadioInfo)"
Znajduje się mniej więcej w połowie listy poniżej Activity o nazwie "Ekran(.Display)"
9. Klikamy na tą Activity
10. Klikamy OK
11. Na ekranie pojawi się nam ikona kółka zębatego opisana jako "Informacje". Ikonę i opis można potem zmienić.
12. Klikamy na tą ikonę.
13. Są tam różne fajne informacje ale nas interesuje "Ustaw preferowany typ sieci"
14. Po kliknięciu wybieramy z listy "LTE Only" i mamy to co chcieliśmy
15. Po zrestartowaniu telefonu lub po zmianie typu sieci w sposób "normalny" nasze ustawienie znika.
16. W moim telefonie żeby uzyskać LTE Plusa muszę mieć kartę SIM Plusa. Karty Play, Orange i T-mobile nie wpuszcza. Nie wiem jak w Toruniu.

Ciekaw jestem czy takie kombinacje trzeba też wykonywać w telefonie nie pochodzącym od operatora.

#672152  autor: Spacedust
 02 lis 2013, 21:17
LTE w Play będzie przycięte do 15 Mbps.

#690292  autor: patrix-83
 14 sty 2014, 20:17
lzur

Twój sposób nie działa pomimo że wymuszam ręcznie LTE ONLY na karcie sim Plusa :(
Telefon gubi zasięg całkowicie i nie loguje się do LTE Plusa :(

Poradź co zrobić?

#690307  autor: Flash999
 14 sty 2014, 21:24
Na pewno masz kartę do LTE i uruchomioną usługę?

Wiele kart jest niezgodnych z tą technologią, trzeba wtedy SIMkę wymienić w salonie.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#690309  autor: patrix-83
 14 sty 2014, 21:30
Flash999 pisze:Na pewno masz kartę do LTE i uruchomioną usługę?
Tak, karta jest nówka bo brana w tym roku w Plusie Internet na abonament i ma symbol LTE 01. W modemie LTE działa prawidłowo. Co robić??? Umie ktoś wgrywać soft do tego telefonu F5 bo mam ściągnięty soft Plusa z rozszerzeniem .kdz z tej stronki http://lg-phone-firmware.com/index.php?id_mod=24 ???

#690331  autor: Flash999
 14 sty 2014, 22:59
Wejdź na któreś forum dot. Androida, to się wgrywa specjalnym softem od LG (oczywiście do pobrania z for).

Stacje bazowe w województwie podlaskim