• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #68489  autor: Piotr
 18 kwie 2006, 13:13
Witam!

Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada może informacje jak się sprawa przedstawia ze stawianiem WiMAXów po przez Dialog oraz Netie?

Czy możemy liczyć na możliwość korzystania z usług ww. operatorów za pośrednictwem WiMAXa jeszcze w tym roku?

Czy w jakiś miastach coś już się dzieje na tym gruncie?

Pozdrawiam czekając z niecierpliwością na odpowiedź.

#68495  autor: PiotrG-dz
 18 kwie 2006, 13:27
Netia do konca tego roku ma uruchomic WIMAX w 10 największych miastach,szkoda że tylko w 10 przydałoby się więcej.Usługa poczatkowo będzie dostępna tylko dla biznesu. :(

#69008  autor: super_electric
 20 kwie 2006, 12:52
czy WIMAX jest w pewnym sensie dostępem do internetu lub rodzajem transmisji danych???

#69027  autor: PiotrG-dz
 20 kwie 2006, 14:07
Wimax może byc jednym i drugim dodatkowo może być w nim wykorzystywana telefonia VOIP.Aha jeszcze dodam że Netia planuje w tym roku uruchomienie nie 10, a 30 nadajników .A za 3 lata w około 100 miastach :)

#69287  autor: Piotr
 21 kwie 2006, 18:31
tepsaslave pisze:Netia do konca tego roku ma uruchomic WIMAX w 10 największych miastach,szkoda że tylko w 10 przydałoby się więcej.Usługa poczatkowo będzie dostępna tylko dla biznesu. :(
Z twojej wypowiedzi @tesaslave wnioskuję, że nadal na najbliższe miesiące jestem skazany na TPSA :( Mogę zapomnieć o zmianie dostawcy itp.
Patrząc na poczynania Netii odnoszę wrażenie, że tej firmie chyba w żaden sposób nie zależy na nowych klientach...

Po za tym lalunie na infonetii w Warszawie zielonego pojęcia nie mają jak przedstawia się organizacja ich sieci w Małopolsce i tylko rzucają mi puste słowa, że Netia cały czas rozbudowuje swoją infrastrukture komunikacyjną :shock:
Sam już nie wiem czy kiedy słysze takie teksty to mam się smiać czy płakać; najczęściej jednak wybieram trzeci wariant i grzecznie kończe rozmowę wychodząc z założenia, że nie ma ona dalszego sensu.

A tak na marginesie to może macie informacje co z naszym kochanym Dialogiem? Czy owy operator działa coś w zakrecie WiMAXów czy tylko na chwile obecną skupia się na kampani wizerunkowej?

Pozdrawiam.

re

#70007  autor: Saracen
 26 kwie 2006, 09:06
Wysłany: 26 Kwi 2006 10:01 am Netia rozwija WiMax

--------------------------------------------------------------------------------

Spółka telekomunikacyjna Netia mimo planów szybkiej rozbudowy w tym roku sieci na bazie technologii WiMax nie rezygnuje z planów konsolidacji sektora telekomunikacyjnego. W najbliższych latach spółka chciałaby przejmować jednego, mniejszego lub większego, konkurencyjnego operatora rocznie. Zgodnie ze swoją strategią ogłoszoną pod koniec lutego ten rok ma być dla spółki czasem znacznych inwestycji w rozbudowę sieci opartej o bezprzewodową i tańszą od tradycyjnych technologię WiMax. W ciągu miesiąca usługi oparte o WiMax ruszą w Warszawie. Przeszkodą dla szybkiego rozwoju sieci WiMax i realizacji założeń spółki może być często długi czas potrzebny na zakup działek i pozyskania odpowiednich zezwoleń na budowę nadajników. Netia planuje w tym roku rozpocząć oferowanie usług w technologii WiMax w 20-30 miastach, a docelowo w ciągu trzech lat chce by w zasięgu tej technologii znalazło się co najmniej 100 miast. Inwestycje w WiMax negatywnie odbiją się na tegorocznych wynikach Netii. Podtrzymano prognozy spółki zakładające jedynie minimalny wzrost przychodów i marżę EBITDA poniżej 30%.

Żródło: www.biznespolska.pl

[email protected]
Obrazek