• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 139 z 1158
  • 1
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • 1158
 #689773  autor: amigo27
 12 sty 2014, 19:23
Chyba tak jest bo wczoraj wyniki były super na moim modemie ponad 5mega a dzisiaj jakaś porażka
Obrazek
Mixiorek pisze:
amigo27 pisze:po wczorajszej aktualizacji map czyżby ruszyli-chwalili się że Warszawa już zakończona.
Warszawa w dużej części tak, Konstancin i Piaseczno chyba nadal nie skończone:
http://www.orange.pl/binaries/o/map/ak/ ... RSZAWA.gif

Na mapie T-Mobile wygląda to podobnie (Konstancin i Piaseczno nadal w trakcie), jednak Warszawa jakby skończona:
http://www.t-mobile.pl/pl/najlepszasiec

#689777  autor: KR2615
 12 sty 2014, 19:50
Wielkopolska, powiat szamotulski. Po oficjalnym ogloszeniu koncu modernizacji nic sie nie zmieniło. 10 mega jak było tak i jest przy sygnale -81-77dB

#689799  autor: marcin1980
 12 sty 2014, 21:06
Napewno przycięte dla stabilności, tu gdzie ja mieszkam mam 5-7Mb/s :-)

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty
 #689808  autor: Mixiorek
 12 sty 2014, 21:21
amigo27 pisze:Chyba tak jest bo wczoraj wyniki były super na moim modemie ponad 5mega a dzisiaj jakaś porażka
Sądzę, że w Twojej okolicy może pomóc jedynie nowa stacja bazowa, która została by postawiona w okolicach Klarysewa (na dole, nie na skarpie) lub centrum. Może pomoże UMTS900MHz ale w to wątpię, obym się mylił.

#689809  autor: Pawrzes
 12 sty 2014, 21:26
Wszystkie powiaty graniczące z Warszawą są oficjalnie zintegrowane.

Pozdrawiam

#689816  autor: bed
 12 sty 2014, 22:00
Co do Warszawy to ogłoszono dopiero pod koniec tygodnia, że zakończono modernizację w stolicy, a mapa jest z 2 stycznia... Dajcie czas na aktualizację :P

#689908  autor: Spacedust
 13 sty 2014, 12:39
Testy LTE Orange w Poznaniu:

sygnał -114 dBm
Obrazek
Obrazek
Obrazek

dla porównania DC-HSPA+ sygnał -59 dBm
Obrazek

Na stronie Orange oczywiście o niebo lepiej:
Obrazek

[ Dodano: 2014-01-13, 13:51 ]
Jest nowa mapka Orange z planami do marca 2014: http://www.orange.pl/lepszy_zasieg.phtml
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 15:57 przez Spacedust, łącznie zmieniany 1 raz.

#689943  autor: wlkp
 13 sty 2014, 15:27
No to byłe Kaliskie może załapie się do końca Marca, bo zasięg u nas jest tragiczny,na wsi to momentami nie ma zasięgu zwykłego GSM ,a w mieście takim jak Pleszew czy Ostrów Wlkp. są takie miejsca i bywają nawet problemy że zasięg " ucieka " .
Zima póki co nie jest zła,więc powinni pogonić plany .

#689958  autor: Spacedust
 13 sty 2014, 16:04
playwlkp pisze:No to byłe Kaliskie może załapie się do końca Marca, bo zasięg u nas jest tragiczny,na wsi to momentami nie ma zasięgu zwykłego GSM ,a w mieście takim jak Pleszew czy Ostrów Wlkp. są takie miejsca i bywają nawet problemy że zasięg " ucieka " .
Zima póki co nie jest zła,więc powinni pogonić plany .
Wystarczy pojechać 15 km od Poznania do Borówca, aby przekonać się o "nowoczesnej sieci Orange" gdzie zasięg 2G jest na poziomie -100 dBm, a 3G wskakuje i ucieka za moment. Podobnie w Kiekrzu, tutaj przynajmniej można mówić o stabilnym EDGE, bo 3G pojawia się i znika.

#690100  autor: Halset
 13 sty 2014, 23:29
Spacedust pisze: Wystarczy pojechać 15 km od Poznania do Borówca, aby przekonać się o "nowoczesnej sieci Orange" gdzie zasięg 2G jest na poziomie -100 dBm, a 3G wskakuje i ucieka za moment. Podobnie w Kiekrzu, tutaj przynajmniej można mówić o stabilnym EDGE, bo 3G pojawia się i znika.
A to ciekawe, bo byłem tam w okolicach wczoraj i normalnie rozmawiałem. Druga ciekawostka - TM i Orange mają w okolicach tej miejscowości aż 3 BTS'y i najwięcej z wszystkich sieci. Więc albo zmień telefon, albo kup sobie starter Orange a nie siedź na roamingu Playa albo ściemniasz. I 3G będzie słabsze bo nie ma tam jeszcze UMTS900.
Zakładam, że Play ze swoim jednym BTSem w tamtej okolicy ma pewnie lepszy zasięg :)?

#690113  autor: ja.michal
 14 sty 2014, 02:40
Spacedust pisze: Wystarczy pojechać 15 km od Poznania do Borówca, aby przekonać się o "nowoczesnej sieci Orange" gdzie zasięg 2G jest na poziomie -100 dBm, a 3G wskakuje i ucieka za moment. Podobnie w Kiekrzu, tutaj przynajmniej można mówić o stabilnym EDGE, bo 3G pojawia się i znika.
Na Play? Miałem to samo, ale oczywiście w innej lokalizacji. Zasięg był, a przy próbie połączenia znikał. To samo miejsce i telefon, a karta Orange i dało się rozmawiać.

Sprawdź na karcie SIM Orange i T-Mobile.

#690115  autor: Danio02
 14 sty 2014, 05:00
A wiadomo coś o terminie modernizacji sieci w pozostałej części zachodniopomorskiego? Chodzi mi o okolice Bornego Sulinowa (aktualnie EDGE, a w niektórych miejscach GPRS, porażka) i Szczecinka.

#690163  autor: Spacedust
 14 sty 2014, 12:32
ja.michal pisze:
Na Play? Miałem to samo, ale oczywiście w innej lokalizacji. Zasięg był, a przy próbie połączenia znikał. To samo miejsce i telefon, a karta Orange i dało się rozmawiać.

Sprawdź na karcie SIM Orange i T-Mobile.
Bo PLAY jest na Elewarze w Gądkach, a zasięg nie ma szans przebić się przez tak gęsty las. Z Kórnika dolatuje nawet LTE Plusa. T-Mobile i Orange tak jak pisałem, niby 3G, ale potem 2G na poziomie -100 dBm z EDGE ok. 100 kbps ;)

#690188  autor: Halset
 14 sty 2014, 14:32
Spacedust pisze: Bo PLAY jest na Elewarze w Gądkach, a zasięg nie ma szans przebić się przez tak gęsty las. Z Kórnika dolatuje nawet LTE Plusa. T-Mobile i Orange tak jak pisałem, niby 3G, ale potem 2G na poziomie -100 dBm z EDGE ok. 100 kbps ;)
Hmm...to ciekawe, że Plus z LTE na 1800Mhz ma lepiej niż N! na 900 Mhz :)

W każdym razie cytat z wywiadu z Milanem Ziką
To jest niekończący się projekt. Najlepsza sieć to nie ma być frazes, to takie nasze przyrzeczenie. Modernizacja w tej formie się kończy, ale jednocześnie trwają dwa inne bardzo duże projekty. Pierwszy, jest uzupełnieniem czy może kontynuacją modernizacji. Zadaniem grupy stworzonej pod ten projekt jest wyszukiwanie miejsc, w których można coś poprawić. Nie zbieramy zgłoszeń, na której ulicy jest słaby zasięg, choć oczywiście i takie informacje są dla nas ważne. W tym konkretnym projekcie podchodzimy do sieci całościowo, to mogą być zmiany na pojedynczych stacjach, w kontrolerach stacji bazowych, w transmisji, w urządzeniach sieci CORE, w platformach IT, jednym słowem wszędzie. Cel jest prosty. Zdefiniowaliśmy 6 wskaźników dla usług głosowych i 9 dla usług transmisji danych. W najbliższym badaniu, które będzie przeprowadzone w okresie styczeń-luty 2014 we wszystkich mamy być najlepsi lub nie gorsi od konkurencji.
Czyli najpierw modernizacja całej Polski a potem badanie sieci i uzupełniania dziur zasięgowych.
Jakby nie patrzeć - Plus nic nie robi poza LTE a Play żeruje na roamingu.

#690200  autor: Flash999
 14 sty 2014, 14:59
Halset pisze: Jakby nie patrzeć - Plus nic nie robi poza LTE a Play żeruje na roamingu.
Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz...

Plus na potęgę stawia stacje UMTS 900 MHz (Aero2), a Play modernizuje nadajniki do LTE i DCS.
Do tego często wymiana radiolinii na szybsze.
To chyba nie jest "nic"?

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#690211  autor: Halset
 14 sty 2014, 15:21
Flash999 pisze:
Halset pisze: Jakby nie patrzeć - Plus nic nie robi poza LTE a Play żeruje na roamingu.
Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz...

Plus na potęgę stawia stacje UMTS 900 MHz (Aero2), a Play modernizuje nadajniki do LTE i DCS.
Do tego często wymiana radiolinii na szybsze.
To chyba nie jest "nic"?
N! wymienia cały sprzęt, zamienia radiolinie na światłowody, wszystkie nadajniki i skrzynki są nowe, lokalizacje również.

Plus stawia Aero - tak. Ale z resztą? Czy wymienia sprzęt? NIE Czy dostawia nowe lokalizacje? NIE Dokłada Aero na istniejących.
Ponadto Aero - co to jest? Ani net solidny ani gadać też nie idzie bo zaraz Cię wywala na 2G.

Play - wygrał przetarg. Nie stawia nowych lokalizacji. Dokleja LTE do istniejących a jeden blok 1800 (DCS) dokłada jako rozmowy.

Dla mnie to jest nic. Zasięg się nie zmieni. Przewaga Playa - nowszy sprzęt. Plus nowy na Aero i LTE - a całe GSM na archaicznym sprzęcie. To miałem na myśli

PS N! również inwestuje w LTE.

#690212  autor: zajadacz
 14 sty 2014, 15:22
Play de facto nic nie robi, w sensie budowy nowych lokalizacji, Plus bardzo podobnie. Jedyne co to rozbudowują stare, ale dużo lepiej i szybciej idzie to Plusowi (Aero2 i LTE). Play bardzo słabo idzie rozbudowa do LTE, bo co z tego że dokładają nowe anteny jak od kilku miesięcy nie podłączają do nich kabli i nie montują modułów radiowych. IMO głupota wydawać kasę na anteny, które wiszą i nic nie robią. Natomiast N! całościowo zyskało poprzez wymianę lokalizacji między operatorami i de facto przyrost liczby lokalizacji z których nadaje każdy z operatorów.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#690237  autor: bed
 14 sty 2014, 17:29
Plus zacznie rozbudowywać swoje stacje o kolejne lokalizacje dopiero w III fazie modernizacji - teraz trwa II. III ma się zacząć podobno w tym roku i wtedy zostanie dołożonych około 700 stacji. Musiałbym poszukać dokładnych informacji, bo już mi gdzieś umknęły bardziej konkretne liczby.

Play powoli rusza - zobaczymy co im z tego wyjdzie.

Osobiście czekam na NetWorks! :D Zobaczymy czy nie zlikwidują mi nadajników niedaleko domu, bo jak tak to trochę lipa będzie...
 #690241  autor: amigo27
 14 sty 2014, 17:33
Od 13:00 brak internetu w 3g w Warszawie i okolicach, bok informuje że do 18:00 się uporają
  • Strona 139 z 1158
  • 1
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • 1158
  • 1
  • 137
  • 138
  • 139