Użytkownik
Ranga
Ostrożny rozmówca
mikkel pisze:Nie chcę Cie zniechęcać, dlatego uważam, że najlepiej sprawdź sobie nju. W moim przypadku czasem mi przerywa i często moi rozmówcy mówią że przerywa. Zwłaszcza w pracy tak mam. Mój ojciec też jest w nju i jest kierowcą to zdarzało się czasem naprawde kiepska jakość. Ale może ja mam takie szczęście? Z plejem to u mnie standard.
No i kiedyś ktoś tutaj na forum wspomniał, że nju (a może orange - nie pamiętam) stosuje jakieś kodeki i jakość jest gorsza.
Jakis czas temu porobiłem testy:mikkel pisze:Może i tak ale jeszcze jestem zrzucany na 2G w trakcie rozmowy chyba że na sztywno ustawię 3G ale to odpada.
Mam w domu abo Nju i nie widzę żadnej różnicy pomiędzy Orange na kartę a Nju w jakości rozmów.KSI pisze:Uzyskałem odpowiedź na czacie, że jakość rozmów jest taka sama, ta sama infrastruktura ale czy w rzeczywistości tak jest czy raczej mogę się spodziewać gorszej jakości jak w play - niby zasięg 3 sieci a jednak jakość rozmów jest gorsza bo jest kolejkowanie połączeń?
HD-VOICE musi zostać spełniony warunek: obaj rozmówcy są w tej samej sieci i posiadają telefony które obsługują ten kodek.KSI pisze: (ze względu na hd voice i podobno lepszą jakość rozmów - nie chodzi mi o zasięg).
Z tego co widać, mieszkasz w Warszawie a tam jeszcze nie skończyli z modernizacją. Ponadto - TM i Orange jednocześnie w tych samych miejscach nie wymieniają nadajniki, więc za pewne w miejscach gdzie się poruszasz, jest po modernizacji TM a przed modernizacją Orange. Poczekaj jeszcze trochę czasu i sprawdźmikkel pisze:Nie chcę Cie zniechęcać, dlatego uważam, że najlepiej sprawdź sobie nju. W moim przypadku czasem mi przerywa i często moi rozmówcy mówią że przerywa. Zwłaszcza w pracy tak mam. Mój ojciec też jest w nju i jest kierowcą to zdarzało się czasem naprawde kiepska jakość. Ale może ja mam takie szczęście?
To jest norma. Po co się męczyć na jednej kresce na 3G jak można przerzucić na GSM900. W Playu tego nie ma bo nie ma gdzie przerzucić. Większość ich BTS'ów jest only UMTS2100/. U ziomka w domu, gdzie ma duala telefon - Play na 3G trzyma -110-112dBm i nie przerzuci sam na roaming. I nie idzie w domu gadać z Playa. Całe szczęście, że był już N! i ma drugą kartę w Heyahmarcin1980 pisze:Jakis czas temu porobiłem testy:mikkel pisze:Może i tak ale jeszcze jestem zrzucany na 2G w trakcie rozmowy chyba że na sztywno ustawię 3G ale to odpada.
Plus,Orange,T-Mobile zrzuca jak jest auto ustawione z 3G na 2G
W praktyce na 2G się najlepiej rozmawia w TM jeżeli ktoś korzysta z HDVoice. Ale znam fantastów, co mówią że Plus ma lepszą jakość na 2G od TM, mimo że są na takim samym kodeku co Orange. Dziwne niemarcin1980 pisze:HD-VOICE musi zostać spełniony warunek: obaj rozmówcy są w tej samej sieci i posiadają telefony które obsługują ten kodek.KSI pisze: (ze względu na hd voice i podobno lepszą jakość rozmów - nie chodzi mi o zasięg).
Tyle teori w praktyce w t-mobile nawet w 2G jest lepsza jakość rozmów jak w orange duzo juz o tym pisano i jeszcze więcej się napisze
What? A od kiedy UMTS2100 ma lepszy zasięg niż GSM 900? To że 3G jest pojemniejsze to jasne ale lepiej pogadać na GSM np na 3 kreskach niż na UMTS na ledwo jednej.marcin1980 pisze:Jedna kreska 3G to znacznie więcej niż 4 kreski GSM ale mniejsza o to. Jak juz ruszyłeś temat pleya to najlepiej korzystać z krajowego roamingu t-mobile, tez zrobiłem test pley prędzej z sieci wywali jak przezuci na partnera roamingowego pomimo iż telefon jest ustawiony na auto wybieranie
Przecież napisałem, że jak ma ciągnąc na jednej kresce w kiepskiej jakości to niech lepiej przerzuci na GSM, bo się dogadasz. W3 mają taką możliwość, czego Play nie ma.marcin1980 pisze: Nie napisałem że U2100 ma lepszy zasięg po prostu jest pojemniejszy i kiedy to w sylwestra znajomi nie mogli po GSM smsa wysłać bo sieć mieli zajęta ja po 3G wysłałem hurtem 30![]()
I dalej twierdze że w plusie po GSM jest o wiele lepiej jak w t-mobile
Choć to jak i sporo w tym temacie to off-top - to ten świeży wpis z kolei nie daje mi spokoju - no właśnie: "pisze się" - mam wrażenie, że sporo jest wysysane z palca i może! mieć odniesienie do kwestii jakości słuchawki (telefonu) - ja sporo też czytam, że jest podobnie w orange czy gdzie indziej a już totalnie głupieje gdy widzę wstawki na youtube z samplami hd voice - no sorry, ale ja nie dostrzegam różnicy w jakości rozmowy z drugim w tej samej taryfie i z kimś kto ma podobne parametry telefon, natomiast słyszę wyraźną różnicę w rozmowie z żoną, której niestety kupiłem polskiego-chińczyka na androidzie (Media-Droid). Zamieniliśmy telefony, dałem żonie porównać - no tak, masz rację mówi, dźwięk przytłumiony (koleżanka ma Goclever - tam jeszcze gorzej) / wszędzie orange choć jak zadzwonią z drugiej karty, bo wszystko DUAL-SIMy, to mogę też "pisać" wszędzie, że jakość P4 jest do d@@ymarcin1980 pisze:Tyle teori w praktyce w t-mobile nawet w 2G jest lepsza jakość rozmów jak w orange duzo juz o tym pisano i jeszcze więcej się napisze
...i w tym cały jest ambaras - ale nie masz szans przebicia się z tym na tym forum - mimo to sztama kolegoHalset pisze:Od kiedy teraz Playowcy są za zasięgiem TM? Ile można było się wcześniej nasłuchać bzdur, że TM to shit a jedna normalna sieć to Plus.
Obecnie na terenach zmodernizowanych przez N! to jeden grzyb, czy TM czy Orange. W jednym miejscu lepiej działają Francuzi w innych - Niemcy. A niby w teorii miało być tak samo
Druga sprawa - jak się poruszasz z miejsca na miejsce nawet po większym mieście nie zawsze sprawa ustawienia na sztywno działa w Play. Czasami Cię wywali z roamingu i jesteś poza zasięgiem.
Play - miał przewagę kiedyś, gdy był tani. Teraz - leci tylko na "zakłamanym" marketingu.