• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #688767  autor: mkkot
 08 sty 2014, 12:40
Naprawdę mi głupio, ale dałem się nabrać. Przyszedł mi sms z 7928:
Nie pobrales zamowionego obiektu-polacz sie przez WAP z adresem http://www.wapster.pl/get/adwapster.asp ... 3&srv=java
A ja głupio na to odpisałem STOP i mi zżarło 11zł z konta.

Czy jest jakiś przepis prawa, który mówi, że muszę najpierw widzieć jakiś regulamin takiej usługi? W końcu niczego nie zamawiałem i było to po prostu cwaniackie naciągnięcie.

#688774  autor: marcin1980
 08 sty 2014, 13:29
Nigdy niczego u nich nie pobierałeś bo to jest tak że jak raz coś pobierzesz to równoznaczne jest z zaakceptowaniem ich regulaminu

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#688814  autor: mkkot
 08 sty 2014, 15:13
Napisałem reklamację, mam już odpowiedź: chcą reklamacji na piśmie. I teraz pytanie czy taka reklamacja ma w ogóle podstawy do pozytywnego rozpatrzenia, gdybym chciał o te 11zł walczyć?

#688857  autor: massiwo
 08 sty 2014, 17:45
a jest sens walczyc o 11 zl? 3 dobre piwa, albo 2 lokalne... alho 4-5 shitow

nie rozumiem, czy chodzi o zasady czy o pieniadze, ale, czy gdyby chodzilo o pieniadze, to znajac zycie, dalbys sie nabrac jak dziecko?

kazdy z nas przerobil badz przerobi platne smsy i wyda wiecej niz 11zl :/ takze nic sie nie stalo

#688878  autor: user_delete56
 08 sty 2014, 18:41
mkkot pisze:Napisałem reklamację, mam już odpowiedź: chcą reklamacji na piśmie. I teraz pytanie czy taka reklamacja ma w ogóle podstawy do pozytywnego rozpatrzenia, gdybym chciał o te 11zł walczyć?
W momencie zaczęcia korzystania z ich usług zaakceptowałeś ich regulamin. Nic nie pomogą reklamacje do Wapster'a. Zostaje Ci powództwo cywilne, ale z góry przegrasz sprawę, a tylko wpakujesz się w koszty postępowania sądowego.

Wapster na siłę nie kazał Ci korzystać z ich usług, więc już w tej materii są wygrani. Miałeś możliwość zapoznania się z regulaminem danej usługi.

#688982  autor: mkkot
 09 sty 2014, 01:22
massiwo - sam sobie odpowiedziałeś - jak dziecko. Dzieci bywają ciekawe i pchają paluchy gdzie nie trzeba. Toteż ciekawy jestem. Poza tym mam do nich żal, że robią takie przekręty i życzyłbym sobie, żeby stracili na prowizji do operatora i czasie pracowników, żeby guzik z tych 11zl mieli.

adam0m - czyli wysłanie smsa premium, mimo że nie miałem okazji się zapoznać z regulaminem, jest jego akceptacją? Przecież ostatnio coś UKE i UOKiK działali na tym polu ponoć.

#688989  autor: sa
 09 sty 2014, 08:34
Mkkot pomyśl logicznie dostałeś info od płatnego serwisu z numeru 7928,ale chyba każdy kto choć raz w życiu przeczytał cennik swojego opa wie że i telefon i smsy na tak oznaczone numery(i wyraźnie info w treści i adresie skąd ten sms przyszedł) od takich stron jak wapster, papla itp.są ekstra płatne, a ty zamiast skasować smsa zrobiłeś chyba najgłupszą rzecz jaką można,(nawet dzieci tego nie robią chyba że gierkę czy coś innego ściągają..) a wiec odesłałeś im smsa na ten ekstra płatny numer z jakiego podesłali ci smsa.Powinieneś się cieszyć że to tylko 11zł,są i takie co kosztują ponad 30zł i więcej...Osobiście wątpię byś odzyskał te 11zł.smsa wysłałeś w końcu w pełni świadomie bo przecież napisałeś treść...A tak na marginesie do kogo tą reklamację wysłałeś ?do opa czy wapstera?Jak wapstera to pisz e-meila że pomyliłeś się w treści smsa i nie pobrałeś danej gry..może ci jakąś zaoferują w zamian do wyboru ale na sam zwrot kasy...za bardzo nie licz...oni nie są skorzy kasę oddawać najwyżej coś ci innego zaoferują ale zwrot kasy na konto coś mało to realnie brzmi.
Co do niechcianych informacj i ofert handlowych z doświadczeń własnych z takimi stronami wiem że wapster jakoś strasznie dużo nie spamuje a jeżeli ci takie coś wysyłają to musiałeś już wcześniej korzystać z tego numeru i ich usług.Jeżeli nie chcesz nic od nich dostawać to sprawdzasz na np.ich stronie regulamin i tam zazwyczaj pisze co zrobić żeby nie dostawać ofert i piszesz e-meila że nie życzysz sobie dostawać reklam i innych ofert gier itp."prezentów" podajesz tez numer telefonu na jaki ci spamują i to zazwyczaj działa..Miałam tak z papalą. 1 sms dziennie od poniedziałku do piątku. aż wysłałam e-melia i mam święty spokój, zazwyczaj mają na to czas do 72 godzin.A co do regulaminu z samego telefonu wystarczy oznaczyć samą nazwę strony i wejść tam(płacisz wtedy za połączenie neta)regulamin jest na samym dole...

#689046  autor: mkkot
 09 sty 2014, 14:25
Jeśli wapster prowadzi jakąś bramkę sms, to być może ktoś do mnie coś wysyłał. Ja na pewno nie korzystałem nigdy z ich usług. Właśnie rzecz w tym, że z playa lub z banku czasem też przychodzi coś z jakichś numerów, nie odróżniam które są które.

// reklamację do wapstera, operator jest niewinny przecież ;p

#689088  autor: sa
 09 sty 2014, 17:04
Z moich własnych obserwacji wapster wysyła tylko info handlowe na numery z których już kiedyś korzystano do tego typu usług ,może to jest problem od jak dawna masz ten numer?i od kogo kupiony w np.kiosku czy od opa?I poważnie nigdy nie ściągałeś czegoś z jakiejś stronki?nigdy żadna tapeta ,gra ,dzwonek, film?może ktoś z rodziny? albo ktoś użył twojego numeru do wysyłania zamówienia na swój numer(jest taka możliwość np.Ty(lub ktoś z twojego telefonu i numeru) wysyłasz płatnego smsa z numerem np.gry podanym numerem np.syna/brata który ją dostaje a zapłacisz za tą "przyjemność"Ty nie syn/brat on tylko za transfer niezbędny do ściągnięcia...)nawet moja mama korzystała z takich usług...Do tego te strony mają tą "dziwną"cechę że te same numery są dla różnych usługodawców.Wiem że są strony co nazywają się zupełnie inaczej ale mają dokładnie tą samą ofertę, ten sam cennik za te same usługi i co ciekawe korzystają z tych samych numerów co np.wapster...Wapster to swego rodzaju "matka"dla tego typu stron.Co do samego wapstera i usług z ofertą oni zazwyczaj wysyłają mmsy i jest tam opis gier z zdjęciem ,i przyznam od bardzo dawna takiego nie dostałam.Prawdopodobnie wtedy jak play udostępnił z opcji na play24 funkcję samodzielnego wyłączania smsów premium a także wyłączania /blokowania prenumerat itp.usług wewnętrznych i zewnętrznych.Dziwne że skoro nie korzystasz z usług premium nie masz takiej blokady założonej dla własnego spokoju właśnie po to tą opcję operatorzy dali klientom by ci nie płakali że ich się okrada a oni biedni nie wiedzieli, dodam że to właśnie jest odpowiedź na działanie UKE i UOKiK...masz chyba konto w play24?net masz na pewno skoro piszesz na telepolis....Wyłączenie i zablokowanie jest proste byle play24 działał.U mnie ofert od wapstera brak od kiedy zamieniłam playa na vm.W vm praktycznie nie dostaję żadnych smsów z ofertą tego typu stron mimo ze numer mam przeniesiony...i wielokrotnie korzystałam w przeszłości.Smsów z bramki raczej nie stwierdziłam jak już to ww.mmsy.
Co do reklamacji..słabo to widzę w końcu to Ty sam wysłałeś tego smsa co ich obchodzi że zrobiłeś błąd?nikt cie przecież nie zmuszał do wysyłania tego smsa.

#689519  autor: mkkot
 11 sty 2014, 09:49
Więc tak jak mówiłem, ktoś być może kiedyś wysyłał do mnie smsy z bramki, która mogła należeć pod wapstera. Ja sam, zobaczywszy ich stronę, stwierdziłem że to jakaś zeszła dekada i nie wiadomo czy tam cokolwiek jeszcze działa. Tapety są w necie (i tak zwykle używam której z telefonu), gry java... nawet nie wiem czy to działa pod androidem i mało mnie to obchodzi, bo gier na moim telefonie nie ma. Wcześniej mieszkałem z rodzicami, ale oni nie potrafili tego telefonu nawet odblokować (mimo że zabezpieczony nijak nie był ;p). A numer mam 4 lata, kupiłem starter w salonie. W play24 zablokowałem prenumeraty, owszem, ale smsów premium nie, bo stwierdziłem, że może kiedyś będę potrzebował. Chyba jednak zmienię politykę na "odblokuję, jak mi będzie potrzebne" ;)