• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#688394  autor: ja.michal
 06 sty 2014, 20:15
Xavi pisze:Brak rejestru połączeń, licznika czasu.
Rejestr jako taki jest, ale faktycznie brak licznika czasu dla poszczególnych połączeń nieco potrafi być denerwujące. Suma czasu połączeń jest w systemie. Ostatnio trafiłem na to, ale jakoś głupio zakopane.
Xavi pisze: Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu głośność automatycznie się zmienia, u mnie na 13/30!
Dziwne. U siebie mam tak jak ustawiam.
Markadiusz pisze:ja.michal, tak, rozpędziłem się z tą jedną strzałką, ale wiesz, o co mi chodzi. To jest mega ułomne, bo jednak kart SIM nadal używamy i standard vcf jest typowy dla wizytówek, a nie csv.
Rozumiem dokładnie i jest to ułomne. ;) Sam przepisywałem na piechotę prawie 300 kontaktów. Za to teraz mam porządek jak nigdy.
Na czym można z Live importować to można, ale nawet gdybym mógł to bym nie chciał. Dlaczego mam się łączyć z internetem? Może nie mam opcji? Może nie chcę tworzyć konta Outlook?
Brak konta MS w telefonie z WP to nieporozumienie trochę. Nie ma jak kupować aplikacji, zablokować telefonu w razie kradzieży lub zagubienia. To tak jak Android bez konta Google czy dawne BB bez BIS. Da się, ale po co? Oczywiście, jak zawsze podkreślam, co komu potrzeba. :)

Markadiusz pisze:O aplikacji nie słyszałem. To jest normalnie na liście aplikacji?
W 920 miałem już zainstalowaną. Widać jednak, że to dedykowana aplikacja dla produktów Nokii na co zwrócił uwagę kolega Markadiusz. W opisie na stronie sklepu i aplikacji, na samym dole jest Wyłącznie dla Nokia Lumia.

maciejk1993, aktualnie jestem z WP i liczę, że będzie się rozwijał i MS nie zapomni o tych co kupili teraz urządzenia. Na razie, pomimo sporej listy aplikacji, zapchaniu kilka razy pamięci prawie na full, wszystko działa płynnie na Lumii 920.

#688434  autor: Niezgodna7
 06 sty 2014, 22:12
Xavi napisał "bt już działa".
Właśnie o to mi chodziło, że bt NORMALNIE nie działało, a takie coś, jest dla mnie rzeczą NIEDOPUSZCZALNĄ. I kropka.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#688447  autor: wtd
 06 sty 2014, 22:45
Ja bawiąc się chwilę zaobserwowałem jeden spory minus - powrót do aplikacji w tle. Klikając w jej kafelek na pulpicie uruchamia się ona od nowa, żeby powrócić do poprzedniego stanu trzeba przytrzymać back i stamtąd do niej wejść.

#688457  autor: Butkiewicz
 06 sty 2014, 23:07
maciejk1993 pisze:a tak ogólnie jesteście za Windows phone czy jeśli mielibyście możliwość to zmienilibyście go jak najszybciej na inny system?
Jeśli pojawi się coś co uznam za lepsze dla siebie od WP8 to pewnie zamienię go na inny system, na razie się na to nie zanosi.

#688489  autor: bodalski
 07 sty 2014, 07:57
ja.michal pisze:Rejestr jako taki jest, ale faktycznie brak licznika czasu dla poszczególnych połączeń nieco potrafi być denerwujące. Suma czasu połączeń jest w systemie. Ostatnio trafiłem na to, ale jakoś głupio zakopane.
Możesz napisać, gdzie to znalazłeś?

#688519  autor: user_delete34
 07 sty 2014, 11:24
a tak ogólnie jesteście za Windows phone czy jeśli mielibyście możliwość to zmienilibyście go jak najszybciej na inny system?
Wziąłbym z niego stabilność, szybkość działania, IE i tych kilka aplikacji i włożył do Symbiana. Pod siebie miałbym prawie perfekcję.
Miałem, zrezygnowałem, m.in. powyższych cech mi brakuje, ale nadal nie żałuję. Kupując smartfona (8S) oczekiwałem większej funkcjonalności. To już nawet nie sprawa sprzętowa, tylko właśnie systemu - problem z kontaktami, odtwarzacz bez wyszukiwania tytułu utworu (kawałki znajdujesz po pierwszej literze - jeżeli w tagu MP3 coś masz), niewygodne odbieranie połączeń - nie, to nie dla mnie. Jak śmieszą mnie niektórzy użytkownicy androidowców (odpic wyglądu do szpanu - do tego służy im smartfon), nazbyt korzystający z możliwości konfiguracji tego systemu, tak WP jest zbyt ograniczony, jednocześnie - częściowo nieergonomiczny. Jeżeli nie mogę tego naprawić, to nie jestem zainteresowany.

#688529  autor: Butkiewicz
 07 sty 2014, 11:50
bodalski pisze:
ja.michal pisze:Rejestr jako taki jest, ale faktycznie brak licznika czasu dla poszczególnych połączeń nieco potrafi być denerwujące. Suma czasu połączeń jest w systemie. Ostatnio trafiłem na to, ale jakoś głupio zakopane.
Na samym dole w ustawieniach jest Sieć+, tam jest między innymi licznik połączeń głosowych.

#688533  autor: Blank
 07 sty 2014, 11:59
Najbardziej wkurzające:

Mozliwosc instalacji aplikacji wyłącznie w pamięci wewnętrznej.
Aplikacje (np. Spotify, Deezer) zapisują dane w pamięci wewnetrznej
Upośledzony BT - niektore pliki nie są zapisywane w telefonie
Brak możliwości pobierania plikow multimedialnych (muzyka, filmy)
Pliki ściągnięte w ramach jednej aplikacji są dostępne tylko dla niej
Możliwość tworzenia dzwonków z mp3 tylko dla polaczen i z poziomu zewnętrznej aplikacji
Bardzo ograniczone i de facto nie dzialajace klienty SIP
Brak aplikacji FTP, VPN
Jednolita głośność dla wszystkich akcji
Bardzo ograniczona przeglądarka, dziala dość dobrze, ale zacinanie się jest normą
Kiepskie aplikacje na Windows Phone
Możliwość instalacji aplikacji wylacznie z sklepu
Zbyt wymagający emulator systemu
Oprogramowanie do tworzenia aplikacji (Visual Studio) wylacznie dla Windows 8 Pro
I wiele innych

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#688594  autor: bodalski
 07 sty 2014, 16:41
Butkiewicz pisze:
bodalski pisze:
Na samym dole w ustawieniach jest Sieć+, tam jest między innymi licznik połączeń głosowych.
Jak tam wchodzę to mam tylko możliwość włączenia połączeń oczekujących i mogę wybrać zestaw znaków w smsach. Nie widzę licznika połączeń :-/

#688597  autor: ja.michal
 07 sty 2014, 16:49
bodalski pisze: Możesz napisać, gdzie to znalazłeś?
Ustawienia > siec+ (na samym dole listy). Na samym dole jest Licznik połączeń głosowych.
Widzę, że kolega Butkiewicz już wyjaśnił.
divhashmorex pisze: Bardzo ograniczone i de facto nie dzialajace klienty SIP
O jakim kliencie piszesz? Wbudowanego nie ma. Czasem używam Linphone z Tlenofonem i działa bez problemu. Mankament jeden to taki, że aplikacja nie działa w tle więc odbieranie połączeń jest możliwe tylko jeśli aplikacja jest otwarta.
divhashmorex pisze: Brak aplikacji FTP, VPN
Fakt, VPN by się przydał.
divhashmorex pisze: Kiepskie aplikacje na Windows Phone
Tego nie bardzo rozumiem. Jeśli aplikacja spełnia swoje zadanie to jaka mowa o "kiepskości"?
divhashmorex pisze: Możliwość instalacji aplikacji wylacznie z sklepu
To akurat uważam za plus. MS jednak mocno weryfikuje aplikacje. Jeśli chcesz instalować aplikacje to spoza jest to możliwe. Trzeba założyć konto dla programisty (dewelopera czy jakoś tak). Nie bawiłem się w to bo mi to nie potrzebne więc więcej informacji musisz sam znaleźć.

[ Dodano: 2014-01-07, 16:50 ]
bodalski pisze: Jak tam wchodzę to mam tylko możliwość włączenia połączeń oczekujących i mogę wybrać zestaw znaków w smsach. Nie widzę licznika połączeń :-/
Powinien być na samym dole.

#688601  autor: bodalski
 07 sty 2014, 16:56
Ale nie ma :)
Jest tylko możliwość włączenia połączeń oczekujących i ustawienia znaków w smsach. Nic więcej tam nie mam. Oprogramowanie mam Lumia Amber.
Może wyszły jakieś aktualizacje, których mój telefon jeszcze nie widzi. Mam egzemplarz z plusa.

#688609  autor: Xavi
 07 sty 2014, 17:08
To zależy od oprogramowania. ja mam wersje GDR3 i tam jest ta opcja w sieć+. Jak chcesz to zainstaluj sobie GDR3 i powinno być ok.
Możesz to zrobić np w sposób podany tutaj

[ Dodano: 2014-01-07, 17:10 ]
Tak też napisałem że jest w okrojonej wersji dostępne tylko bez podziału na wych, odebrane itd.

[ Dodano: 2014-01-07, 17:11 ]
ja.michal pisze:Xavi napisał/a: Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu głośność automatycznie się zmienia, u mnie na 13/30!

Dziwne. U siebie mam tak jak ustawiam.
Jaki masz telefon, Lumie

[ Dodano: 2014-01-07, 17:14 ]
divhashmorex pisze:Możliwość tworzenia dzwonków z mp3 tylko dla polaczen i z poziomu zewnętrznej aplikacji
Mógłbyś to rozwinąć. Chodzi o jakąs aplikację do tworzenia dzwonków tak jak napisałeś czyli np zrób dzwonek, tak? Jeśli tak to się nie wypowiadam bo nie korzystam z takich wynalazków.
Chyba że chodzi o możliwość ustawienia dzwonków to się nie zgodzę bo można ustawić dowolne dzwięki chyba na wszystko połączenia, wiadomości, powiadomienia, kalendarz, sms dla każdego kontaktu.

#688653  autor: ja.michal
 07 sty 2014, 19:58
Xavi pisze: Tak też napisałem że jest w okrojonej wersji dostępne tylko bez podziału na wych, odebrane itd.
Przyjrzyj się na liście połączeń. Masz napisane, które są odebrane, które wybrane, a które nieodebrane.
Xavi pisze: Jaki masz telefon, Lumie
Tak, 920.

#688673  autor: Liquid
 07 sty 2014, 21:06
1. Bardzo głośne SMS-y które przychodzą podczas rozmowy. Można ogłuchnąć i umrzeć na serce jednocześnie.
2. W sklepie nie widać czy dana aplikacja jest już zainstalowana.

Można mnożyć wady tego systemu.

#688674  autor: user_delete34
 07 sty 2014, 21:09
Wiślak pisze:1. Bardzo głośne SMS-y które przychodzą podczas rozmowy. Można ogłuchnąć i umrzeć na serce jednocześnie.
Jaja są na słuchawkach, jak słucha się muzyki i nie wyciszy profilu.

#688685  autor: Liquid
 07 sty 2014, 21:35
Pisze się ciągle o płynności systemu WM. Nie dziwię się że system jest płynny skoro aplikacje na ten system graficznie są rodem z Atari albo Commodore z lat 80-tych. Wystarczyło że Facebook for WM "poprawiono" na tę samą graficzną nutę co pod Androida i całą tę płynność h... bombki strzela. Ogólnie moja przesiadka z Androida jeszcze z HTC Desire HD na Lumię 800 była dramatem. Nie wrócę nigdy do systemu WM.

#688701  autor: maciejk1993
 07 sty 2014, 22:59
muszę przyznać że wasze opinie coraz bardziej mnie zniechęcają do zakupu telefonu z windows phone ale chyba nie będę miał wyjścia i wypróbuje WP ponieważ biorę telefon w play mix 24 doładowania za 30zł na telefon mogę przeznaczyć 300 zł a w tej sytuacji chyba Lumia 520 i tak będzie najlepszym wyborem.

#688715  autor: drcox
 07 sty 2014, 23:51
Nie ma to jak kupować telefon z 2-letnią umową za prawie 300zł gdy na Allegro bez umowy jest za 500. No ale jak kto woli :roll:

#688731  autor: Blank
 08 sty 2014, 08:48
drcox,
Z tym Allegro, to byłbym ostrożny, bo mogą wyjść różne kwiatki, nawet jeśli sprzedawca jest uczciwy, a telefon nowy, z pudełkiem, instrukcją i kartą gwarancyjną...

[ Dodano: 2014-01-08, 08:50 ]
Xavi,
Wydaje mi się, że napisałem wyraźnie.
W Windows Phone, możesz używać tylko DOMYŚLNYCH dzwonków, a z plików mp3 dzwonka nie ustawisz.
Wyjątkiem jest zainstalowanie odpowiedniej aplikacji ze Sklepu, dzięki której można utworzyć 30-sekundowy dzwonek, a który można zastosować WYŁĄCZNIE dla połączeń (przynajmniej w Lumia Amber Gold).

[ Dodano: 2014-01-08, 09:05 ]
maciejk1993,
Windows Phone nie jest "cudowną" platformą. To takie połączenie WAD iOS i Androida z kilkoma plusami.
Zastanawiam się jednak co cię ciągnie do Mixa?

720 zł + Cena telefonu, z tego co piszesz, ok. 300 zł, daje około 1000 zł za tą Nokię. A to bardzo dużo, zważywszy, że Mix to naprawdę jedna z najgorszych ofert (jeśli nie najgorsza) na rynku. Przy tym, masz 24-miesięczną, bolesną smycz

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#688743  autor: user_delete34
 08 sty 2014, 09:42
divhashmorex pisze: Z tym Allegro, to byłbym ostrożny, bo mogą wyjść różne kwiatki, nawet jeśli sprzedawca jest uczciwy, a telefon nowy, z pudełkiem, instrukcją i kartą gwarancyjną...
Zawsze jest odbiór osobisty.
divhashmorex pisze: W Windows Phone, możesz używać tylko DOMYŚLNYCH dzwonków, a z plików mp3 dzwonka nie ustawisz.
Może z poziomu samego telefonu nie, ale normalnie wykrawasz np w Audacity taki fragment, wrzucasz na telefon do folderu Ringtones i ustawiasz go. Problem tylko taki, że nie da rady dla każdego kontaktu innego dzwona.
divhashmorex pisze:Lumia Amber Gold
Nokia 820 LAG. :D