• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#688153  autor: user_delete34
 05 sty 2014, 23:05
Brak "porządnych" aplikacji, np do obsługi dysku w chmurze, a wiele spośród oferowanych programów ma funkcjonalność okrojoną do minimum.
Brak osobnej regulacji głośności dźwięków (choć dla mnie nie było to wadą).
Kafle... nudne, brzydkie, zbyt słabo wykorzystane i mało praktyczne.
Brak menadżera plików.
Przycisk lupy pod ekranem kierujący do binga zamiast do Google albo wyszukiwania w telefonie.
Brak zamykania aplikacji X-em albo przyciskiem Zakończ - trzeba się naklikać na Wstecz.
Wsparcie niewielu typów plików, w tym - w poczcie e-mail.

Ode mnie, na dziś - tyle.

Na szczęście znajdą się i plusy, tak więc zupełnie stracony ten system nie jest.

#688170  autor: Niezgodna7
 06 sty 2014, 00:19
A brak przesyłania plików przez bluetooth? Czy to się zmieniło?

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#688172  autor: ja.michal
 06 sty 2014, 00:36
Przez BT można wysyłać pliki. Zarówno sam BT jak i NFC+BT.

Jedyna sensowna chmura w WP to SkyDrive.

Managera plików faktycznie brak, ale może MS wysłucha głosów użytkowników i w WP 8.1 to będzie.

Kafle można zmienić. Np. dzięki aplikacji Skinery Themes.

Przycisk lupy i binga da się obejść - może kierować do googla, a dokładniej do przeglądarki i wyszukiwarki.

Zamykanie X aplikacji już jest w aktualizacji, która jest rozsyłana (GDR3).

Co do formatu wspieranych plików w poczcie to jakie są te bardzo potrzebne, a których telefon nie otworzy?

#688218  autor: maciejk1993
 06 sty 2014, 10:39
a co do bluetooth,to że pliki można przesyłać to wiem ale czy prawdą jest że przesłanych plików np.zdjęć nie można zobaczyć na telefonie bo i takie rzeczy przeczytałem?

#688220  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 10:41
maciejk1993, nie, to jakaś bzdura. Za to muzyki chyba nie zobaczysz w odtwarzaczu, jeśli dobrze pamiętam...

W każdym razie, zapomniałbym o największym: brak kopiowania kontaktów telefon<->plik i telefon<->karta SIM! Jakaś kpina.

#688227  autor: maciejk1993
 06 sty 2014, 10:59
wraz z aktualizacjami powinno być tych wad coraz mniej

#688231  autor: Niezgodna7
 06 sty 2014, 11:04
Ja tego nie rozumiem: jak to, wraz z aktualizacjami wad będzie mniej?
Kiedyś kupiłem Nokię 5230, i przez wiele lat, do dziś, żadna aktualizacja nie jest potrzebna!
Znów jakieś wygłupy producenta smartfonów..
:- (

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#688287  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 13:45
maciejk1993 pisze:wraz z aktualizacjami powinno być tych wad coraz mniej
Przed nowościami, jak WP, długa droga do normalności, nie ma co ukrywać. Podobnie jak producenci elektroniki czy samochodów (tu: szczególnie VAGinalny koncern) przyzwyczaili nas do celowego postarzania produktów, tak i w systemach teraz mamy takie oto innowacje, które kiedyś miały najprostsze nawet telefony; z których kiedyś zrezygnowano, bo były złe, a teraz okazują się dobre.

Dobrze jednak, że Nokia (czyli jak by nie patrzeć - Microsoft...) stara się pocieszać użytkowników to jakąś aplikacją, to jakimś gadżetem, przynajmniej nie stoją w miejscu. Ten system ma szansę na rozrost, ale trzeba lekko zmienić politykę, dać mu szansę, bo sam się nie spopularyzuje, jeżeli niewiele sobą nie reprezentuje. Chyba, że teraz takie facebook machine jest jedynym, czego ludziom trzeba?

I oficjalnego Instagrama nie ma, bo beta to kicha. :-D

[ Dodano: 2014-01-06, 13:49 ]
Calm7, dlatego też ja wróciłem do swego czasu wszystkomającej E72, a ostatnio na forum pojawiają się osoby pytające o następce dla N8 i dziwią się, że (poza 808) takich telefonów już nie ma.

#688293  autor: Butkiewicz
 06 sty 2014, 14:00
Po krótkim zastanowieniu stwierdzam, że w WP przeszkadzają mi dwie rzeczy:
-wspomniana wyżej jedna regulacja głośności dla całego telefonu, mnie osobiście to bardzo przeszkadza
-brak informacji o tym ile trwało połączenie, zdaję sobie sprawę, że obecnie trudno wygadać pakiety minut, ale chciałbym móc sprawdzić ile trwała rozmowa nie tylko chwilę po tym jak ją zakończyłem, a chyba nie jest to trudne do zaimplementowania.

Co do aplikacji, to choć jest ich mniej niż u konkurencji to w tej chwili sam nie odczuwam jakichś braków.

#688305  autor: Darius64
 06 sty 2014, 14:45
Markadiusz pisze:maciejk1993, nie, to jakaś bzdura. Za to muzyki chyba nie zobaczysz w odtwarzaczu, jeśli dobrze pamiętam...

W każdym razie, zapomniałbym o największym: brak kopiowania kontaktów telefon<->plik i telefon<->karta SIM! Jakaś kpina.
Zobaczysz pliki przesłane bt bez problemu,w w8 bt pracuje normalnie,wielokrotnie przesyłałem pliki z muzyką z innego fona na mój 8s natomiast denerwuje mnie jednakowa głośność i zapis aplikacji tylko w pamięci telefonu,menedżera jakoś mi nie specjalnie brak choć by się może przydał no i jeszcze centrum powiadomień

#688311  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 15:06
O aplikacjach zapomniałem, dobrze, że napisałeś.

Centrum powiadomień w jakim celu? Na ekranie blokady są przecież dostępne ikony z liczbami na dole ekranu i moim zdaniem są całkiem dobre, wystarczające. Szkoda tylko, że nie można kliknąć na nie, a trzeba wejść w odpowiedni kafel po odblokowaniu.

#688328  autor: Darius64
 06 sty 2014, 16:02
I oto mi chodziło że nie można bezpośrednio tylko po odblokowaniu

#688337  autor: knopers
 06 sty 2014, 16:22
Mi po przesiadce z badaOS na Wave II brakuje na pewno puzzla, którego mogłem przesunąć na zablokowanym ekranie i odczytać nieodebraną wiadomość albo zobaczyć nieodebrane połączenie bez konieczności odblokowywania telefonu i wchodzenia w wiadomości/połączenia.
Poza tym, w WP8 muszę wejść w kafelek połączeń i dopiero tapnąć ikonkę klawiatury, żeby wpisać jakiś numer. Trochę niepotrzebnie jest to utrudnione.

To tak na razie w 2. dniu użytkowania WP8, pomijając ponad 2 miesiące zabawy nim wcześniej.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#688351  autor: ja.michal
 06 sty 2014, 16:52
Markadiusz pisze: W każdym razie, zapomniałbym o największym: brak kopiowania kontaktów telefon<->plik i telefon<->karta SIM! Jakaś kpina.
Fakt, trochę to ułomne, ale z karty SIM na telefon da się skopiować książkę.
Inna sprawa, że w WP kontakty są na koncie Live i można importować je z innego telefonu za pomocą pliku. Kolejna sprawa to możliwość przesłania wszystkich kontaktów za pomocą BT z użyciem aplikacji wbudowanej o nazwie Przekaż moje dane.

#688357  autor: Xavi
 06 sty 2014, 17:09
knopers pisze:Poza tym, w WP8 muszę wejść w kafelek połączeń i dopiero tapnąć ikonkę klawiatury, żeby wpisać jakiś numer. Trochę niepotrzebnie jest to utrudnione.
Też mnie to wkurzało ale wystarczy zainstalować Rapdialer i po problemie. Dodatkowo zyskujemy smartdial i automatyczne zamykanie aplikacji po skończonej rozmowie.
Kopiowanie na sim też kicha.
Denerwuje mnie że jak kilka razy dzwonię na jeden numer bo np. nie odbiera to w historii połączeń każde połączenie jest oddzielnie w andku jest np Tomek x4 czy jakoś tak.
Brak rejestru połączeń, licznika czasu. Chciaż to już zostało częściowo naprawione i jest u mnie dostępne w GDR3.
Brak możliwość usunięcia wybranych połączeń z historii. Wszystkie albo pojedynczo.
Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu głośność automatycznie się zmienia, u mnie na 13/30!
Brak tworzenia folderów szczególnie na liście aplikacji. Jak się tego uzbiera trochę i są apki które mogą się przydać od czasu do czasu ale nie chcę zaśmiecać listy fajnie by była zrobić sobie folder na mniej istotne programy.
Zamykanie x-em jest, kafle mi pasują, bt już działa, dzwonki można ustawiać dowolnie, menedzera nie potrzebuje, centrum powiadomień jak dla mnie też zbyteczne.

#688360  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 17:16
Darius64, rozumiem.
ja.michal, tak, rozpędziłem się z tą jedną strzałką, ale wiesz, o co mi chodzi. To jest mega ułomne, bo jednak kart SIM nadal używamy i standard vcf jest typowy dla wizytówek, a nie csv.
Na czym można z Live importować to można, ale nawet gdybym mógł to bym nie chciał. Dlaczego mam się łączyć z internetem? Może nie mam opcji? Może nie chcę tworzyć konta Outlook?
O aplikacji nie słyszałem. To jest normalnie na liście aplikacji? Jeśli tak, na HTC 8S nie występuje.
Xavi pisze: Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu głośność automatycznie się zmienia, u mnie na 13/30!
Ja miałem 19. Fakt, ten problem istnieje.

#688363  autor: Xavi
 06 sty 2014, 17:22
Przekaż moje dane

ale nie wiem na które wersji systemu, nie sprawdzałem. To chyba o to chodzi.
P.S. czemu te linki jakieś takie dzine wychodzą, wszystko robię tak jak dotąd?

#688367  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 17:39
Wydawca
Nokia Corporation
Pewnie jeszcze dedykowane tylko ich telefonom.
Może BBCode wyłączyłeś?

#688380  autor: maciejk1993
 06 sty 2014, 19:22
a tak ogólnie jesteście za Windows phone czy jeśli mielibyście możliwość to zmienilibyście go jak najszybciej na inny system?