• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 6 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

w jakiej sieci jesteś ?

Plus
6
9%
T-Mobile, Heyah
8
12%
Orange, nju
22
34%
Play, RBM, Virgin, Viking
29
45%

#688064  autor: Blank
 05 sty 2014, 19:33
Micho, miliony much nie moga sie mylić? Jeśli ludzie są tak głupi, ze leca do gowno, bo srakodawca daje kody -30%, to niestety, ale należy im tylko współczuć.
Nie należy jednak udawać, że wszystko jest w porządku, bo nie jest. To operator, przed którym nalezy przestrzegać. Nawet P4, który zdaniem wielu nie grzeszy jakością, jest nieporównywalnie lepszy.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#688070  autor: KC-KARLOS
 05 sty 2014, 19:41
divhashmorex pisze:Nie należy jednak udawać, że wszystko jest w porządku, bo nie jest. To operator, przed którym nalezy przestrzegać. Nawet P4, który zdaniem wielu nie grzeszy jakością, jest nieporównywalnie lepszy.
I tu bym podnosił kuriozalną sytuację z siecią Orange.
Transmisja danych w roamingu krajowym Orange - na kartach PLAY: działa znakomicie, niż w sieci "matce" Orange.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#688086  autor: Micho
 05 sty 2014, 20:15
divhashmorex pisze:Nie należy jednak udawać, że wszystko jest w porządku, bo nie jest. To operator, przed którym nalezy przestrzegać.
Tak właśnie czytam o tym Orange bo chcę przenieść jeden numer z T do Nju i z każdym dniem mam co raz większe mieszane uczucia :)

#688090  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 20:25
Karlos20,

dokładnie,potwierdzam to co napisałeś odnośnie transmisji danych w roamingu Orange choćby Play czy Virgin działa lepiej niż sim Orange na swoim zasięgu,
to samo z jakością rozmów, lepsza jakość jest nawet na roamingu Orange z Virgin niż na karcie Orange,
więc problemem nie jest zasięg Orange tylko ich komputery, oprogramowania,
kompletnie nie rozumiem dlaczego sieć Orange tego od dawna nie poprawia

#688130  autor: marcin1980
 05 sty 2014, 22:22
@ciekawy i @Karlos nie można tak pisać bo piszecie głupoty na roamingu idzie do 2Mb/s a na macierzystej karcie orange do 7Mb/s więc o co chodzi, jakość rozmów to temat rzeka bo jest tyle niewiadomych i jeszcze więcej przyczyn że zabrakło by dnia aby pisać, u mnie orange jak i w roamingu pleya działa tak samo dobrze

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#688133  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 22:32
niby do 7 MB/s na karcie sim Orange ale często transfer jest poniżej tej prędkości

#688136  autor: marcin1980
 05 sty 2014, 22:37
W godzinach szczytu u każdego opa tak jest a że w roamingu masz stabilne 2Mb/s bo masz bo na tyle jeszcze wyrabiają stacje :P

#688142  autor: KC-KARLOS
 05 sty 2014, 22:48
marcin1980, sprawdzałeś dobrze kartę Orange, np. przy pakiecie 3 GB ZA 3 ZŁ?
Działanie tego pakietu w wielu przypadkach lepiej tego nie komentować. W Virgin czy też w Play (RBM) Net w roamingu działa stabilnie całą dobę. Tu obcięcie prędkości tylko jest na korzyść P4.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#688144  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 22:50
poza godzinami szczytu też często nie osiągniesz 7 MB, to można osiągnąć blisko nadajnika, a zwykle bywa tak,że nadajnik jest w odległości i max 3 MB może osiągniesz z przycinającym się transferem

#688149  autor: marcin1980
 05 sty 2014, 22:58
OFnK do nadajnika okolo 2Km prędkość 6Mb/s tyko nie mam jak tego udowodnić

#688152  autor: KC-KARLOS
 05 sty 2014, 23:00
marcin1980, z pakietem MB/GB czy złotówkami z bonu? I jak sprawdzałeś prędkość? Nie pobierałeś pliku testowego?

#688155  autor: marcin1980
 05 sty 2014, 23:13
Prędkość testowałem na aplikacji speedtest i jeszcze jakieś innej wyszło podobnie a pakiet z doładowania kona bodajze 2.2Gb z nadajnika na obrzeżu miasta pewnie więcej bym pociągnął gdybym podjechał ze 3km w głąb wiosek i skorzystał z nadajnika typowo ulokowanego na wsi

#688160  autor: MaciejM
 05 sty 2014, 23:38
Karlos20, a to wszystko zawdzięczamy wspaniałej kompresji grafiki w Orange, która na szczęście nie jest dostępna w roamingu Play.

W dalszym ciągu zostaję przy Plusie. Dlaczego ? Choćby dla tego iż brak jakichkolwiek problemów z połączeniami głosowymi, czy to w miejscu czy w ruchu. Nie musimy bawić się w wymuszanie GSM czy w wymuszanie UMTS, bo w Orange potrafi wyrzucić z UMTS do GSM, a przy okrojonym jeszcze bardziej GSM na rzecz U900 jakość rozmów w Orange po GSM jest bardzo kiepska.
W sieci Orange na UMTS900 nie da się spokojnie prowadzić rozmów i w tym czasie przemieszczać się, bo po prostu rozmowę urwie. Z UMTS900 próbuje do UMTS2100 gdzie bardzo często na odludziach jest znikomy sygnał urywa rozmowę przy prawie pełnym U900 i tak wyrzuci do GSM.

W Plusie na szczęście tego nie ma, tylko podczas przemieszczania potrafi nas wyrzucić do GSM ale przynajmniej da się zrozumieć drugą stronę.
Orange ma okrojony GSM przez co bardzo często są rozmowy w HR lub brak dostępu do sieci.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 23:47 przez MaciejM, łącznie zmieniany 1 raz.

#688165  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 23:42
zdaje mi się,że prędkość testowana na aplikacji,a ta prawdziwa która jest kiedy się pobiera plik to ta prędkość jest niższa niż podczas testu na aplikacji, nawet czasem są różnice w teście przez aplikacje bo zależy przez jaki serwer idzie, sam zauważyłem takie różnice na aplikacjach i na pobieraniu pliki,zawsze wynik prędkości był inny

#688972  autor: Halset
 09 sty 2014, 00:17
divhashmorex pisze:ciekawy, a z czym kojarzy się kolor pomarańczowy? Ze rdzą. Orange od dawna ma najgorsza jakość polaczen i tylko fanboye tej sieci moga twierdzic inaczej (no chyba, ze maja wadę sluchu)
Bo padnę ze śmiechu.
Drugi największy fanboy Play obok największego spamera @ciekawy ma czelność mówić, że ludzie mają wady słuchu :)?
Chłopcze....
Pracuję jak PH i jeżdżę po całej Polsce. Moja firma miała abo w Play i nigdy więcej. Tak słabej jakości rozmów i wywalania z roamingu to chyba nigdzie nie ma. Jak na Play dzwonisz to od razu słychać w słuchawce, że się do fioletowych dodzwoniłeś.
Nawet na sztywno ustawiona sieć nie nie dawała. Przejedziesz kilkanaście kilometrów i jesteś poza zasięgiem.

MaciejM pisze: W dalszym ciągu zostaję przy Plusie. Dlaczego ? Choćby dla tego iż brak jakichkolwiek problemów z połączeniami głosowymi, czy to w miejscu czy w ruchu. Nie musimy bawić się w wymuszanie GSM czy w wymuszanie UMTS, bo w Orange potrafi wyrzucić z UMTS do GSM, a przy okrojonym jeszcze bardziej GSM na rzecz U900 jakość rozmów w Orange po GSM jest bardzo kiepska.
Kolejny As. To jak z tą jakością wszystkich aut spod znaku VAG :)
To idź do laryngologa.
Nie zawsze i nie w każdy miejscu ale Plus na GSM ucina słowa (ostatnie sylaby). Ponadto, masz niby 3G a podczas wybierania nr zanim dotrze do rozmowy zrzuca Cię na 2G. Dlatego nie słychać przeskoku podczas rozmowy z 3G na 2G jak to jest w N!
Do tego - w centrum Gdańsk, Torunia i Szczecina podczas jazdy zrywa Ci połączenia. Plus nie rozbudowuje sieci tylko wciska nam Aero i LTE. I to są właśnie efekty.
Mało tego - Plus ma nadajniki i dobrą jakość tylko przy głównych drogach. N! ma może kreskę lub dwie słabszy zasięg ale jak zjedziesz na boczne drogi lub typowe pola - w N! się dogadasz , w Plusie najczęściej NIE.
Dalej....
Okrojone GSM 900 ma również TM a nie tylko Orange.
Na dzień dzisiejszy każda sieć ma dziury i lepsze lub gorsze miejsca (Play nie liczę, bo to porażka po całej linii ) ale w skali kraju najlepiej działa N!.
Przed Playem miałem w firmie Plusa, teraz mamy TM i TM lepiej na pewno działa jak Plus.
Orange nie wiem, ale brat jeździ również po Polsce i jest bardzo zadowolony - cytuję "Play do pięt teraz nie dorasta" N! naprawdę dużo dało zarówno TM jak i Orange.

Więc @ciekawy....jeszcze jedno.
Całkiem niedawno na SG pisałeś o kiepskiej jakości TM i Orange. Zachwalałeś Play i Plusa. Dzisiaj, jak się czyta te Twoje mity i wypociny.....to widać, że Plus jest be a TM jest lepszy. Bo co? Bo w końcu Play wpuścili na swoje nadajniki?
Wprowadzasz w ludzi w błąd i piszesz same "kłamstwa"
Ostatnio zmieniony 09 sty 2014, 15:01 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#688973  autor: MaciejM
 09 sty 2014, 00:32
Halset pisze:Kolejny As. To jak z tą jakością wszystkich aut spod znaku VAG
To idź do laryngologa.
Nie zawsze i nie w każdy miejscu ale Plus na GSM ucina słowa (ostatnie sylaby). Ponadto, masz niby 3G a podczas wybierania nr zanim dotrze do rozmowy zrzuca Cię na 2G. Dlatego nie słychać przeskoku podczas rozmowy z 3G na 2G jak to jest w N!
Byłem u laryngologa, masz pozdrowienia od niego.
Co do ucinania słów, w zależności z jakiego telefonu korzystasz, prawie w każdym są takie przyciski do regulacji głośności, jednym pogłaśniasz drugim ściszasz, i jakimś cudem SYLABY zmieniają się w słowa, to działa naprawdę :-D

Z jednym się zgodzę, faktycznie nie słychać przeskoku podczas rozmowy z 3G na 2G w N! szczególnie w Orange, bo po prostu urywa rozmowę, :smt044
Halset pisze:Przed Playem miałem w firmie Plusa, teraz mamy TM i TM lepiej na pewno działa jak Plus.
Orange nie wiem, ale brat jeździ również po Polsce i jest bardzo zadowolony - cytuję "Play do pięt teraz nie dorasta" N! naprawdę dużo dało zarówno TM jak i Orange.
Powiedz mi drogi kolego ile lat temu miałeś telefon w Plusie ? 2-4 lata temu ? Wtedy gdy była tragedia odnośnie Aero2 i rozmów głosowych, multum BTSów z dookolną anteną i z samym GPRSem ?
Faktycznie ma to odzwierciedlenie z obecnym stanem sieci, przecież to tylko 2 bądź 4 lata. Drobna różnica w pokryciu 3G dziś, a wtedy jakieś 30-40% populacji ot statystyka

Co do rozłączania rozmów T-Mobile w N! przy przeskoku z 3G na 2G tego nie wiem, ale problem na pewno występuje w Orange i to tylko wtedy gdy mamy znikomy sygnał U2100, a byliśmy zalogowani do U900.
Problem jest powoli usuwany między innymi w okolicach Białegostoku widać poprawę odnośnie przeskoku z 3G do 2G przy słabym zasięgu U900. Można powiedzieć iż w niektórych miejscach problem całkowicie rozwiązany

PS: 10 lat temu w obecnym T-Mobile była tragedia, prawie nigdzie nie było zasięgu 3G :smt011

VAG faktycznie jest kiepski tylko w tym się z tobą zgadzam.

#688976  autor: Halset
 09 sty 2014, 00:53
MaciejM pisze:
Byłem u laryngologa, masz pozdrowienia od niego.
Co do ucinania słów, w zależności z jakiego telefonu korzystasz, prawie w każdym są takie przyciski do regulacji głośności, jednym pogłaśniasz drugim ściszasz, i jakimś cudem SYLABY zmieniają się w słowa, to działa naprawdę :-D
Ale się uśmiałem :>
Mówię o jakości Plusa na 2G. I idź jeszcze raz do urologa. Ucina sylaby podczas rozmowy, ostatnie z wyrazów. Taka jakość słynna Plusa....że aż żal
Z jednym się zgodzę, faktycznie nie słychać przeskoku podczas rozmowy z 3G na 2G w N! szczególnie w Orange, bo po prostu urywa rozmowę, :smt044
Jak przerzuca to słychać, nawet w N! i nie zrywa połączeń. Tak jesteś obeznany niby w N! i niby jesteś po badaniach jak takiej wyraźnej rzeczy nie słyszysz.

Powiedz mi drogi kolego ile lat temu miałeś telefon w Plusie ? 2-4 lata temu ? Wtedy gdy była tragedia odnośnie Aero2 i rozmów głosowych, multum BTSów z dookolną anteną i z samym GPRSem ?
Mam do dzisiaj prywatny bo gdzie mieszkałem przed N! tam tylko był nadajnik Plusa. Teraz czekam na zakończenie umowy jak na zbawienie.
Mało tego - teraz pod nosem mam nadajnik Plusa i drugi N!. W Plusie na chacie co którąś rozmowę mi zrywa połączenie.

A Aero? Co z tego, że jest Aero. Prędkość śmieszna i tak na 3G podczas rozmowy nie trzyma.
To całe Aero to pic na wodę.
Co do rozłączania rozmów T-Mobile w N! przy przeskoku z 3G na 2G tego nie wiem, ale problem na pewno występuje w Orange i to tylko wtedy gdy mamy znikomy sygnał U2100, a byliśmy zalogowani do U900.
Ani na trasie ani w miastach nie zrywa połączeń, tylko zrzuca na 2G. Na pewno tak jest w TM. Brat również mając służbówkę w Orange nie narzeka.

PS: 10 lat temu w obecnym T-Mobile była tragedia, prawie nigdzie nie było zasięgu 3G :smt011
W 2004r ta każdy z 3G raczkował. Nie pamiętam dokładnie ale w 2002r jak dziś pamiętam, jak kupowałem tel w Plusie, zieloni się chwalili EDGE a gdzie dopiero 3G.

Mit Plusa się skończył. Mam porównanie na co dzień N! i Plusa i zdecydowanie wygrywa N!
Napisałem wcześniej. Każda sieć ma dziury i może w miejscu zamieszkania, gdzie siedzisz najwięcej czasu masz najlepszy zasięg w Plusie ale ja mówię o skali całego kraju. Ktoś, kto będzie miał nadajnik Playa pod nosem a inne sieci kilometry dalej, też powie, że w Play ma najlepszy zasięg.

#688978  autor: MaciejM
 09 sty 2014, 01:08
Mit Plusa się nie skończył, bo szczerze mówiąc nawet się nie zaczął.
Dlaczego ?
Plus miał wiele plam w zasięgu 2G, a jak już miał EDGE, którym chwalił się na potęgę to i tak w niektórych miejscach iż do dzisiaj można spotkać BTSy z samym GPRS. Najlepiej sprawdzała się Era czyli dzisiejszy T-Mobile.
Szczerze mówiąc 2G może dla mnie nie istnieć, wszędzie tam gdzie się przemieszczam jest zasięg LTE, bądź U900 od Aero2.
Co do Aero2 masz rację na co komu sam internet i to z prędkością do 0.5 mbps ?
Choć na karcie Plusa mam jakieś marne 10-15 mbps po Node B Aero2.

W moim wypadku najlepiej sprawdza się Plus, nikogo nie namawiam na korzystanie z Plusa nie uważam go za najlepszą sieć we wszechświecie.
Jeżeli tak bardzo uwielbiasz T-Mobile zawsze możesz modlitwy odprawiać i ofiary składać T-Mobile, nikt Cię za to nie skartuje :twisted:

PS
Halset pisze:wię o jakości Plusa na 2G. I idź jeszcze raz do urologa. Ucina sylaby podczas rozmowy, ostatnie z wyrazów. Taka jakość słynna Plusa....że aż żal
Myślałem iż to jest wątek o "Dlaczego warto pozostać w tej sieci" wyraziłem opinię dlaczego pozostaję w Plusie. Odpisy typu "Orange wielki żal bo to i tamto, Plus najlepszy" N! super Plus do (tam gdzie plecy tracą swą szlachetną część) nie mają głębszego merytorycznego sensu, autor spodziewał się odpowiedzi odnośnie oferty bądź opinii dlaczego akurat chcemy korzystać z usług właśnie tej sieci.

PS: Co prawda u urologa ostatnio nie byłem, lecz może polecisz mi dobrego lekarza, tak na przyszłość, kiedyś i mnie też ten problem może spotkać :-D

#688981  autor: Halset
 09 sty 2014, 01:17
Plus miał wiele plam w zasięgu 2G, a jak już miał EDGE, którym chwalił się na potęgę to i tak w niektórych miejscach iż do dzisiaj można spotkać BTSy z samym GPRS. Najlepiej sprawdzała się Era czyli dzisiejszy T-Mobile.
Era też miała wiele plam. W niektórych miejscach o dziwo tylko Idea była a Plusa i Ery nie było.
Od momentu wejścia Orange zasięg ich się bardzo mocno poprawił i nawet przed N! można było powiedzieć, że wszyscy na 2G w skali kraju mieli podobny zasięg, z lekkim nastawieniem nie na Erę tylko właśnie na Plusa. Era miała zasięg na polach ale słabo w mniejszych miejscowościach - tam właśnie królował Plus.
Szczerze mówiąc 2G może dla mnie nie istnieć, wszędzie tam gdzie się przemieszczam jest zasięg LTE, bądź U900 od Aero2.
Pewnie poruszasz się głównie Białystok i okolice :)?
Aero to net, ok jako 3G Plusa ale podczas rozmów nie trzyma 3G Plusa poza miastami. Czasami pociągnie ale i tak zrzuca na 2G, już w czasie wykonywania połączenia. Mimo, że nie mają okrojonego UMTS900, to też w Plusie z tym słabo podczas rozmów.
Jeżeli tak bardzo uwielbiasz T-Mobile zawsze możesz modlitwy odprawiać i ofiary składać T-Mobile, nikt Cię za to nie skartuje :twisted:
Nie mam na myśli tylko TM. Ma na myśli całe N!. Jeszcze mi zostało prawie rok do końca umowy, więc sobie kupię starter pomarańczowych i zobaczę jakie są różnice. Wiem, np że u Brata na chacie na N! lepiej się gada na Orange niż na moim służbowym TM. Niby w teorii ma być tak samo. Ponadto zauważyłem jedną rzecz. Gdzie był BTS Orange a domontowali TM, to lepiej jest w Orange i odwrotnie.
PS: Co prawda u urologa ostatnio nie byłem, lecz może polecisz mi dobrego lekarza, tak na przyszłość, kiedyś i mnie też ten problem może spotkać :-D
Dobre :P
To są wymogi mojej pracy. Co roku mam pełne badania na koszt firmy więc badam wszystko, nawet testy na HIV :P Jak płacą :D

#688984  autor: MaciejM
 09 sty 2014, 01:26
Halset, tak naprawdę idealnej sieci nie ma i nie będzie.
W jednym miejscu najlepiej będzie działać T-Mobile w drugim Orange w jeszcze innym Plus, a nawet słyszałem o miejscach gdzie najlepszy jest Play :-D

Co do zrzucania rozmów z Aero2 owszem zdarzają się, ale nie tak często jak sprzed 2012, co prawda mam teraz wymuszony 3G, poza Białymstokiem zdarza mi się zapuścić się w okolicach Krakowa, Rzeszowa, Łodzi czy Warszawy od święta do Trójmiasta jakoś zasięg 3G prawie z każdych z wymienionych miejsc jest, gdzieś po drodze mamy tylko GSM, a LTE istnieje praktycznie tylko w miastach

Pozdrawiam
  • Strona 6 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5