• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #687974  autor: BonusPL
 05 sty 2014, 13:35
Od wczoraj mam problem z internetem Wifi w telefonie (Android 4.2.2 przeglądarka Google Chrome + zainstalowany Adblock)

Gdy chcę wejść na jakąś stronę w przeglądarce wyświetla się komunikat "nie można nawiązać połączenia z serwerem proxy"

#687988  autor: user_delete34
 05 sty 2014, 14:17
Sprawdziłeś na komputerze, czy ten konkretny serwer proxy aktualnie działa?

#688002  autor: BonusPL
 05 sty 2014, 14:52
Gdzie to mogę sprawdzić?

Obrazek

#688010  autor: user_delete34
 05 sty 2014, 15:20
Zawsze miałeś takie ustawienia? Nie znam się jeszcze na tym ale adres lokalny jako proxy to mi coś nie pasuje. Nie wejdziesz na ten adres tak sobie z poziomu przeglądarki, bo to adres komputera (jak gdybyś się łączył sam ze sobą).

Jeżeli zawsze miałeś takie ustawienia, spisz je (pamiętając o porcie) w razie czego gdzieś na boku, a tymczasowo wyłącz proxy na routerze.

Normalnie, żeby sprawdzić, czy ten serwer proxy działa, musiałbyś te dane (ze zrzutu ekranu) przepisać do odpowiednich pól w ustawieniach przeglądarki na komputrze (np w Firefoxie) i spróbować wejść na dowolną stronę, np to forum. Wszedłeś = działa. Wszedłeś, ale powoli - lepiej wybrać inny serwer. Nie wszedłeś - zmieniasz lub wyłączasz proxy.

#688013  autor: BonusPL
 05 sty 2014, 15:24
Wydaje mi się że nie. Problemy zaczęły się do przed wczoraj, gdy wyświetlił mi się komunikat że Adblock ma problemy z blokowaniem reklam i muszę wejść w ustawienia sieci i coś tam zmienić. Z tego co pamiętam zmieniłem numer portu na 4020 i od tamtego momentu zaczęły się problemy.

A może można jakoś usunąć sięć Wifi z telefonu i wyszukać ponownie z pierwotnymi ustawieniami?

#688018  autor: user_delete34
 05 sty 2014, 15:29
A czekaj, czekaj. Ten zrzut był zrzutem ustawień sieci na TELEFONIE, czy też z programu/webowego interfejsu do obsługi ROUTERA?
Sieć na pewno można usunąć z ulubionych i ponownie znaleźć, ale jeśli zmiany (w kierunku błędnego działania) zrobiłeś na routerze, to tam je trzeba będzie odkręcić.

#688024  autor: BonusPL
 05 sty 2014, 15:45
Ten zrzut był zrzutem ustawień sieci na TELEFONIE, w routerze nic nie grzebałem.

#688026  autor: user_delete34
 05 sty 2014, 15:51
To problemu w zasadzie nie będzie. Niestety, nie znam się na Androidzie, więc instrukcja ode mnie może się nie pokryć z menu w telefonie.

W ustawieniach (możliwe, że wejdziesz na nie z poziomu widgetu na pulpicie) WiFi kliknij i przytrzymaj palec na sieci, z którą się łączysz. Jeżeli jest opcja usunięcia powiązania tutaj, zrób to tutaj. Jeżeli nie ma, ale jest opcja ustawień sieci - pewnie tam znajdziesz "Rozłącz z WLAN"/"Zapomnij sieć" czy coś w podobie, by po kolejnym kliknięciu na sieć trzeba było podać hasło od nowa. Teraz dodaj ustawienia sieci ręcznie: podaj SSID, ustawienia zabezpieczeń i hasło i nie włączaj proxy.

#688389  autor: BonusPL
 06 sty 2014, 19:53
Problem znowu powrócił. Pojawiła się aktualizacja do Adblocka., pobrałem, zainstalowałem, aplikacja Super SU zapytała się o przyznanie zezwoleń, zezwoliłem i teraz w przeglądarce wyskakuje "nie można nawiązać połączenia z serwerem proxy"

#688920  autor: ukefake
 08 sty 2014, 20:51
BonusPL, google w adroidzie 4.2.2 wyszło na przeciw oczekiwaniom użytkowników którzy chcą być zalewani reklamami i dość skutecznie utrudniło funkcjonowanie adbloka.
http://www.androidpolice.com/2013/02/13 ... oid-4-2-2/

tu jest opisana konfiguracja dla wifi
https://adblockplus.org/en/android-config

poczytaj też tu
http://www.geek.com/mobile/how-to-insta ... n-1543474/

#689096  autor: BonusPL
 09 sty 2014, 17:46
Dzięki, będę miał chwilę to sprawdzę :) Po tych problemach zmieniłem przeglądarkę na Firefoxa, ale z powrotem muszę przejść na Chrome bo na FF nie odtwarzają mi się film na YouTube.

Nie działa :(

[ Dodano: 2014-01-09, 18:11 ]
Z Adaway na Chrome są takie same problemy jak z Adblock Plus?