• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #685600  autor: chipster
 26 gru 2013, 19:11
Galaxy SII zamiana na HTC ONE , Huawei Ascend P6, Lumia 1020 - propozycje
witam, przymierzam się do zakupu nowego tel. Opcje takie jak w temacie. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć?
Telefonu używam do netu, rozmów, smsy. w gry nie gram, filmów na fonie nie oglądam, muza niekoniecznie /mam osobny odtwarzacz/. Gdy przeglądam specyfikację modeli, to mają one naturalnie lepsze podzespoły, co powinno wpłynąć na jakość połączeń z netem oraz głosowych. w Galaxy SII mam nieraz problemy ze zrozumieniem rozmówcy, po drugiej strony również mnie nie rozumieją, ale nie zawsze tak jest i jak się rozmowa nieraz rozkręci, to da się przeżyć, ale bez rewelacji.
Poza tym muszę najczęściej czekać zbyt długo na otwarcie choćby strony na onecie. Mieszkam w dużym mieście, aglomeracji i wszędzie mam ten problem. Winię za to telefon, nie sieć w jakiej jestem, bo ta ma dobrą renomę.
Tak więc, biorąc pod uwagę ww rzeczy, liczyłbym kupując nowy fon na poprawę netu, dobrą jakość rozmów, a aparat foto lub muzę traktowałbym jako bonus. Być może wystarczył by mi P6 ? = jest z nich najtańszy i również bardzo ładny /slot na 2 karty/.
Czekam na Wasze propozycje.

#685645  autor: marcin1980
 26 gru 2013, 22:52
Zaczne od początku:
Jakość rozmów tu zależy ona od 1000 róznych czynników za dużo by je wymieniać w tym momencie Galaxy SII spełnia się w 100% wiem bo szwagier ma i rozmawiam z nim swobodnie bez szumów,trzasków itp. powodem złej jakości może być już wyeksploatowany telefon jak każde inne urządzenie.
Internet napisałeś że sieć w której jesteś ma dobrą renome ale tu znowu jeśli szybkośc masz słabą to albo nadajnik z którego korzystasz w danej chwili jest zapchany(tu zawsze pierwszeństwo maja rozmowy głosowe kosztem prędkości internetu), może zamiast trybu sieci 3G(wcdma) masz ustawiony tryb 2G(gsm) lub auto jak auto to telefo czasem potrafi łaczyć się z internetem w trybie 2G(gsm) i tu może być problem z otwarciem jakiejkolwiek strony, albo jak wyżej może już telefon zepsuty :)
Jeśli nie zalezy ci na gotówce wziąłbym Nokie1020 dla twoich potrzeb najlepszy ponieważ nie będzie się zacinać a nada się do wszystkiego

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#685648  autor: buba1234
 26 gru 2013, 23:03
Najlepiej po prostu kup starter innych sieci [Three, Orange, T-Mobile] i potestuj rozmowy i internet na S2 - jak bedzie dobrze to znaczy ze O2 nawala.

No i sprawdz czy masz 3g czy 2g wlaczone
ustawienia - sieci zwykle i bezp. - sieci komorkowe- tryb sieci

tylko gsm [2g] do rozmów
tylko wcdma [3G] do internetu/rozmów

Dopiero potem myśl o nowym fonie.

#685652  autor: chipster
 26 gru 2013, 23:47
No cóż, człowiek całe życie się uczy i....głupi umiera. Miałem ustawione na automat :? przez cały czas, do głowy bi mi nie przyszło, że to gorsza opcja.

Dzięki Wam wielkie !!!!!! Zobaczę, jak się teraz będzie spisywał w akcji.

Naturalnie biorę pod uwagę opcję, że telefon trzeba będzie kupić nowy, ten ma zwyczajnie gorsze podzespoły w stosunku do współczesnych aparatów z tego roku /porównałem do topowych modeli/, które, jak wszystko się zużywają do tego.

#685657  autor: marcin1980
 27 gru 2013, 00:31
Jeśli używasz do rozmów/smsy/internet to uwierz SII nawet i na dzisiejsze czasy jest wystarczająco dobry. Jeśli nie grasz to nie potrzebujesz super telefonu. Za SII nawet chinską podróbkę to trzeba zapłacic tyle ile średniej klasy nowy smartfon. SII była najlepsza i nadal jest. Jesli test wyjdzie że to wina operatora to ja bym na takie potrzeby jak twoje zostawił SII bo z nowego smartfona niekoniecznie będziesz zadowolony bo po prostu wykorzystasz jego w 10-15% możliwości szkoda kasy.
Czasem po zmianie trybu na 3G(wcdma) daje sporą róznice w rozmowie a to ze względu na większą pojemność sieci tylko w tym trybie nie wszędzie jest zasięg a jak jest to skacze miedzy minimum a maximum kresek zasięgu

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#686040  autor: lord_kr
 28 gru 2013, 18:08
Rowniez posiadam telefon w O2 i powiem Ci ze powolnosc polaczenia internetowego to norma - powiem wiecej zdarzaja sie miejsca gdzie transmisja danych w ogole nie dziala, zwlaszcza w centrach miast.

Nie polecam Ci recznie manipulowac trybami pracy sieci - niestety nasz operator ma bardzo dziurawe 3g i to mimo posiadania UMTS900. Pozostawiajac telefon w trybie 'tylko 3G/WCDMA" narazasz sie na braki zasiegu i niedostepnosc dla tych ktorzy do ciebie dzwonia.

Na twoim miejscu telefonu bym nie zmienial - SII nadal niezle sie trzyma, jesli chcesz miec nowe funkcje mozesz pomyslec o wgraniu modyfikowanego ROMu.

Jesli chodzi o transmisje danych to chyba EE ma najlepsza siec a z pewnoscia najwieksze pokrycie 3G. Na drugim miejscu jest Three ktora jest jednak dosc przeciazona za to tania, nastepnie O2 a na koncu Vodafone ktory ma potezne braki w pokryciu 3G czesto skazujac na uzywanie GPRS.

#686080  autor: buba1234
 28 gru 2013, 20:48
Vodafone ma naliczanie minutowe w prepaidzie.

Jeżeli jednak zasięg O2 ci sie poprawi to polecam sieć, która nalezy do O2 - GIFFGAFF.
Taryfa na kartę, doładowujesz przez internet albo doładowaniami O2.
Ma funkcje zbieraj minuty, beztermionwa waznosc konta, przy ładowaniu 10funtow co 3 miesiace sa darmowe wewnatrz giffgaff [nolimit minut i sms]. Maja tanie rozmowy do Polski chyba 2p/min na stacjonarne i 5p/min na polskie komorki [sprawdz na ich stronie dokladnie].
Tani roaming, najnizsze stawki na rynku.

Mozna kupowac pakiety np. za 12 funtow na miesiac jest 250minut, nielimitowany internet [predkosc nie spada, nie mozna robic tetheringu], nolimit sms, darmo minuty i sms wewnatrz sieci giffgaff.

Do rozmow z Polską:
Do drugiego telefonu mozna wlozyc karte angielską Lycamobile chyba 1p/min do polskie na komorki i stacjonarne, a rodzina w Polsce moze kupic w Żabce polską lycamobile.

#698290  autor: arkoo2
 14 lut 2014, 18:26
Kolego najniższe stawki w UK jeśli chodzi o prepaidy ma sieć VECTONE i to ona wymusiła na innych operatorach typu GiffGaff Lyca Lebara żeby zjechali jeszcze niżej ze swoim cennikiem poprzez wprowadzenie 1p na komórki do Polski i wiele innych atrakcji ,można sobie je sprawdzić pod linkiem Vectone mobile
a jak się ktoś interesuje jakie jest pokrycie 3G przez sieci w UK to zapraszam tutaj Check 3G Coverage :smt006