• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #684732  autor: fidzos
 22 gru 2013, 17:28
Witam
Jako że jest to mój pierwszy temat na tym forum chciałbym się przywitać ;)
Mam problem, kilka dni temu kupiłem na allegro w dość niskiej cenie zadbanego samsunga i9000. Według opisu stan techniczny i wizualny miał być bardzo dobry i faktycznie tak było. Ale mam problem z baterią, po naładowaniu trzyma kilka minut. Zrobiłem twardy reset i kilka razy rozładowałem i naładowałem baterię.
Do telefonu dostałem wszystkie papierki i z tego wynika że o ile bateria jest oryginalna ma około 2lat. Przed chwilą naładowałem telefon do pełna, podkręciłem podświetlenie ekranu na maksa i odpaliłem film na YT. Telefon trzymał 20min a oto screen z stanu baterii. I teraz mam takie pytanie jest jakaś szansa że to problem z oprogramowaniem czy tak jak myślę bateria nie trzyma napięcia i trzeba kupić nową ?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 14:58 przez fidzos, łącznie zmieniany 1 raz.

#684748  autor: Niezgodna7
 22 gru 2013, 18:31
Stawiam , że bateria jest jedynym problemem...
Tylko weź tu bądź mądry i kup oryginał...
:- s

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#684755  autor: fidzos
 22 gru 2013, 18:45
Dobra a mam takie pytanie, na allegro są baterie chińskie za 25zł , nowa oryginalna samsunga (przynajmniej sprzedawca tak twierdzi) to koszt 60-70zł i teraz kupić podróbkę i ją szybciej wymienić czy oryginał ?
Nie ma jak sprawdzić kondycji baterii jak np. w laptopie jest ilość cykli ładowań i pokazany jest jest stan. Jak pobrałem program do pokazywania stanu baterii (stanu naładowania) to była zakładka z informacjami i tam widniał wpis że stan baterii "dobra"

#684757  autor: Niezgodna7
 22 gru 2013, 18:53
Jak coś napotkasz, to wpisuj tu te chińskie - producent, i ile ma mAh, to coś wybierzemy.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#684763  autor: jarekb11
 22 gru 2013, 19:30
A "oryginalne" baterie gdzie są produkowane??
Mam przed sobą dwa samsungi. ACE 2 oraz GT-I5800 obydwa pochodzą z salonu .
Na oby dwu bateriach widnieje napis "made in china" dodatkowo na baterii z ace 2 jest napis "Assembled in Vietnam"

#684812  autor: pakierhakierxd
 22 gru 2013, 22:13
Wymień baterię,czasem tak jest że bateria po jakimś czasie intensywnego używania nadaje się tylko do wymiany,mojej koleżance która ma Galaxy Ace też tak trzymał wymieniła i teraz jest super ;)

Pozdrawiam :)

#684947  autor: fidzos
 23 gru 2013, 14:14
Wczoraj do północy bawiłem się z tą baterią ładowałem sprawdzałem i nic. Ale dzisiaj zobaczyłem że jest lekko wybrzuszona, zamówię na allegro zaraz nową, znalazłem oryginał za jakieś 40zł.
Mam tylko jeszcze pytanie, mam normalnego androida ale mam roota i dodatkowe jakieś narzędzie CWM (nie znam się na tym za bardzo). Na forum znalazłem wpis że czasami wgranie nowego romu powoduje że źle ładuje telefon baterie. I teraz pytanie takie: czy jak dostanę baterie od razu zanieść do serwisu żeby mi wgrali nowego czystego androida czy raczej zostawić sobie tego ? Jaka jest szansa że bateria spuchła przez roota ?

#684980  autor: max4max
 23 gru 2013, 16:06
jarekb11 pisze:A "oryginalne" baterie gdzie są produkowane??
Mam przed sobą dwa samsungi. ACE 2 oraz GT-I5800 obydwa pochodzą z salonu .
Na oby dwu bateriach widnieje napis "made in china" dodatkowo na baterii z ace 2 jest napis "Assembled in Vietnam"
Tak, tylko wiesz jest różnica miedzy chińskimi wyrobami.
Chińczycy maja ileś klas jakości: jakość dla państw zachodu za grube dolary, jakość dla innych państw, "jakoś" dla chińczyków i jakoś to sprzedam.
Jakość baterii w tym przypadku nie gwarantuje jakiś chińczyk tylko ogólnoświatowy koncern i na tym polega różnica.
fidzos pisze:? Jaka jest szansa że bateria spuchła przez roota ?
Żadna.

#685459  autor: andrzejcygan
 26 gru 2013, 11:29
30 min to zdecydowanie mało, zmiana baterii. Sam miałem problem z trzymaniem prądu, ale to była kwestia połowy dnia i problem zniknął po zrootowaniu telefonu i wyłączeniu niepotrzebnego badziewia ;)

Samsung S Advance i9070 Android 4.1.2 Pure Vanilla V5 - Build 2