• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #684507  autor: KSI
 21 gru 2013, 19:03
W grę wchodzą tylko 3 sieci: plus, orange i t-mobile (bez play i wirtualnych operatorach opartych na sieci play).

Szukam alternatywy dla mamy, żeby nie musieć jej doładowywać konta 50 zł na 3 mies. a płacić mniej więcej tyle samo. Dużo dzwonimy w ramach tej samej sieci - ja też zmienię sieć, ewentualnie na 1-2 numery komórkowe z innych sieci, jeśli ja bym nie przeszedł np. do orange, gdzie jest ciotka (to drugi numer wybrany ewentualnie spoza sieci by był).

Są abonamenty za około 29,99 zł ale moja mama aż tyle nie dzwoni (a tylko dzwoni), żeby potrzebować no limit, zresztą to i tak wychodzi jeszcze raz tyle co na kartę.

#684523  autor: user_delete56
 21 gru 2013, 19:13
Zostań w ofercie na kartę. Tak niskich abonamentów nie znajdziesz. Druga sprawa, że nie napisałeś czy mamie zależy na wymianie telefonu. Jeżeli ma to być jedynie oferta tylko sim, to uruchom rok ważności karty i doładowujcie wtedy kiedy jest na to potrzeba.

#684524  autor: marcin1980
 21 gru 2013, 19:15
Orange Yes to taryfa na kartę, w której są darmowe rozmowy albo SMS-y do wszystkich w Orange - tak długo jak aktywne jest konto na połączenia wychodzące, nawet jeśli masz 0 zł na koncie.
usługa jest darmowa wybrać należy jedną w twoim wypadku są to rozmowy

Plus i T-Mobile aby porozmawiać za darmo w ramach jednej sieci trzeba płacić raz na miesiąc nie pamiętam ale chyba po 3zł

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#684531  autor: buba1234
 21 gru 2013, 19:40
Chyba w Plusie jest to opłata jednorazowa, a w t-mobile frii jak sie chce drugi raz aktywować taryfe Frii 0zl w t-mobile/heyah [bo pierwszy raz jest za friko, potem tylko przy zmianie taryfy, tu nie bedzie zmiany wiec 0zł].

Faktycznie chyba ciezko znależć abonament ponizej 20zł.

Taryfy do rozmow wewnątrzsieciowych [poza playem]:
1. T-Mobile na kartę FRII [bonus 0zl w T-Mobile/heyah] po doł. 50zł darmowy nolimit w T-mobile/heyah na 100 dni, a te 50zł zostaje na koncie do wykorzystania, można wykupic pakiet 120minut za 15zł/miesiac. Faktyczny średni koszt na miesiac to 15zł za nolimit wewnatrz sieci t-mobile i 120 minut poza sieć.

2. Orange YES po doladowaniu 50zł jest 50 dni darmowego nolimitu w Orange [opcja bez wlaczenia rok waznego konta], lub jak włączycie rok ważne konto na wychodzące i przychodzące wysylając sms o treści START na nr 8002, to mozecie wykupywac pakiet nolimit minut w Orange za 9zł/31 dni.

3. Plus na kartę, poprzednia taryfa nie da się do niej przejść mozna tylko kupić stary starter bo jeszcze są w kioskach - mozna wlaczyc rok wazne konto i całą rozmowe w Plsuie za 29gr, czyli gadasz np. 2 godziny a pobiera tylko 29groszy za całą rozmowę.

4. Plus na karte Więcej w Plusie - trzeba doładowywac 50zł/90dni, jako bonus jest nolimit w plusie na 90 dni [aktywacja 3zł jednorazowo], te 50zł dalej na koncie do wykorzystania.

5. Plus na karte Więcej przez rok - rok wazne konto, mozna wykupic pakiet 5 numerow do plusa za 10zł/miesiac.

6. Klucz mobile - dziala na plusie, rok wazne konto, po doladowaniu 50zł dostajecie bonus 200 godzin [srednio 66 minut dziennie] darmowych rozmow wewnatrz sieci na poł roku. Doładowania doładowaniami Plusa.

6. nju na kartę [to orange] - jak mama dzwoni duzo nieregularnie, np. co niedzielę :D koszt dzienny nolimitu do wszystkich sieci komorkowych to 99 groszy. moze rozmwaiac ileś godzin danego dnia a pobierze tylko 99groszy z konta - nie wiadomo czy ta promocja bedzie po styczniu, czy ja przełużą. trzeba ładować minimum 25zł co 3 miesiace, lub 50zl co pół roku.

edycja: własciwie to Klucz mobile jest najlepszy, potem t-mobile frii, choc w pewnym przypadku dobra moze byc nju na kartę.

Jeżeli chodzi o ciocie z Orange to zawsze mozecie w stary telfon wlozyc starter Orange YES uruchomic rok wazne konto i odbierac od niej telefony, a jak chcecie do niej zadzwonic to puszczacie jej strzałke, a ona oddzwania za friko. Zakładam, że ciocia ma darmo w orange.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2013, 20:39 przez buba1234, łącznie zmieniany 3 razy.

#684535  autor: KSI
 21 gru 2013, 19:58
Mama ma prawie nowy telefon, niedawno kupiony za gotówkę - chodzi o ofertę tylko sim.

Z tego co się rozglądałem - bo najwięcej dzwoni do mnie i brata w ramach tej samej sieci, aktualnie plus + ta ciotka z orange to:

w plusie są darmowe połączenia w ramach sieci za free + 1 wybrany numer spoza sieci za 3 zł miesięcznie i 10 groszy za minutę
w t-mobile - 3 zł miesięcznie za darmowe rozmowy wewnątrz sieci i można kupić pakiet minut np. 30/60/120 za 5/10/15 zł bo nie ma opcji wybrania numeru spoza sieci
w orange też są darmowe połączenia w ramach sieci za 0 zł lub 2,9 ("Koszt kolejnej aktywacji (po utracie możliwości wykonywania połączeń wychodzących i ponownym doładowaniu) wynosi 2,90 zł."), tyle że tu nie ma ani pakietów minut do wszystkich ani też możliwości aktywowania wybranego numeru spoza sieci.

Od plusa chciałbym odejść z uwagi na trochę gorszy zasięg, jest powiedzmy na 4 podczas gdy orange/t-mobile na 5.

Sam nie wiem jeszcze jaką sieć wybiorę, możliwe że też będzie to karta, bo większość rozmów jest wewnątrz sieci mama+brat

Co do abonamentu to znalazłem tylko coś takiego
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... telefonu-3 - umowa na 3 mies.
lub
http://plus.pl/indywidualna/Abonament/N ... /TylkoSIM/
tyle że trzeba by wziąć nowy numer żeby była umowa na czas nieokreślony, a przy zachowaniu starego umowa jest na 18 mies.

#684536  autor: buba1234
 21 gru 2013, 20:03
Umowa na czas nieokrelsony w Plusie podobno jest dostena nie ze strony a przez telesprzedaż.
Z tego co czytałem to po miesiacu [i złozeniu wypowiedzenia] mozna przedłuzac umowe na warunkach 20zł/miesiac 500 minut/sms/mms i 6 miesiecy nolimitu w PLusie umowa na 12 miesiecy chyba [doczytaj w dziale przedluzenie umowy w plusie], lub 50zł/miesiac nolimit wszystkiego [minut,sms] i 2,5GB.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2013, 20:10 przez buba1234, łącznie zmieniany 1 raz.

#684539  autor: KSI
 21 gru 2013, 20:10
@ Umowa na czas nieokrelsony w Plusie podobno jest dostena nie ze strony a przez telesprzedaż.

Dla obecnych klientów Więcej w plusie na kartę czy dla nowych?

#684542  autor: buba1234
 21 gru 2013, 20:16
Wydaje mi sie, że dla kazdego.

Kiedys ktos opisal sposob na dobrą ofertę ptrzedluzeniową:
1. kupujemy np. starter t-mobile, rejestrujemy go i przenoismy numer do Plusa
lub
przenosimy dotychczasowy numer do plusa
mamy numer w Plusie
2. numer przenosimy na najnizszy abonament na czas nieokreslony.
3. po miesiacu, mowimy Plusowi ze chcemy przedłuzyc umowę lub składamy wypowiedzenie umowy oni oddzwaniają.
4. negocjujemy to co mamy w dziale przdluznie umowy w plusie czyli opisane opcje na 20zł/miesiac lub 50zł/miesiac

p.s. Generalnie jak duzo dzwonicie po sieci to czesc osob ma bonus [ z regularnych doładowan] lub pakiet nolimitu wewnatrz sieci, a czesc osob ma włączoną roczna ważnosc konta na wychodzace i przychodzace i odbiera, a jak chce zadzwonic to puszcza strzałki.

Jak kto mało dzwoni to abonament sie nie oplaca.

#684592  autor: marcin1980
 21 gru 2013, 23:55
Jessicca Opel pisze:Virgin na karte, 19gr/min + bonusy do doładowania + RWK po doładowaniu....
Autor wątku raczej nie chce wirtualnego operatora chodź w VM nie 19gr a realnie coś 14-15gr, ale odpada bo dużo dzwoni w ramach jednej sieci a VM nie oferuje darmowych rozmów wewnątrz sieciowych

#684615  autor: reboot
 22 gru 2013, 01:24
Jeśli chcesz za friko dzwonić i smsować do Play, to polecam sposób opisany na forum - http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=683641

ps.
marcin1980 pisze:chodź
Chyba "choć".

WKS

#684629  autor: manyaky
 22 gru 2013, 03:02
Dlaczego nie nju z rachunkiem?

9zł minimalny rachunek, 29 maksymalny, w zależności od wykorzystania 19gr/min. Jeśli przejdziesz do Orange, to będziesz miał do nju rozmowy tak jak do Orange (będzie schodziło w puli minut wewnątrzsieciowych).
 #684645  autor: marcin1980
 22 gru 2013, 09:39
manyaky pisze:Dlaczego nie nju z rachunkiem?
Dlatego że...
KSI pisze:W grę wchodzą tylko 3 sieci: plus, orange i t-mobile (bez play i wirtualnych operatorach opartych na sieci play).
Dużo dzwonimy w ramach tej samej sieci - ja też zmienię sieć, ewentualnie na 1-2 numery komórkowe z innych sieci,
Są abonamenty za około 29,99 zł ale moja mama aż tyle nie dzwoni

#684668  autor: kamil4862
 22 gru 2013, 11:54
marcin1980 pisze:Dlatego że...
KSI napisał/a:
W grę wchodzą tylko 3 sieci: plus, orange i t-mobile (bez play i wirtualnych operatorach opartych na sieci play).
Nju nie jest wirtualnym operatorem opartym na sieci Play, tylko jest to stwór Orange.

Obrazek

#684672  autor: KA
 22 gru 2013, 11:58
Przez telefon w Plusie załatwiasz umowę na czas nieokreślony, czyli 30 dni wypowiedzenia (aktualne, zrobiłem to dwa dni temu, czekam na kuriera).
Po ok. miesiącu składasz wypowiedzenie i - z tego co piszą tu na forum - dostajesz umowę na 12 miesięcy z 50% rabatem od tego:
http://plus.pl/indywidualna/Abonament/N ... /TylkoSIM/
Czyli np. 340 minut do wszystkich za 14,95zł! Do tego mogą dojść nielimitowane do Plusa na pewien okres, ale nie mam pewności przy tej ofercie z rabatem, na jak długo. Do tego próbny pakiet 200MB na 2 miesiące, który można wyłączyć.
Za 5zł miesięcznie można włączyć no-limit do 5 numerów w Plusie lub stacjonarnych.
Jeśli to się potwierdzi w praktyce - a nie mam podstaw nie wierzyć - dostajemy super ofertę dla niepotrzebujących no-limitu, ale dzwoniących wcale nie tak mało.
PS Minusem tej umowy na czas nieokreślony jest 49zł aktywacji.

#684731  autor: KSI
 22 gru 2013, 17:10
Nju mobile i hayah nonstop także biorę pod uwagę bo nie są na zasięgu play. Tylko, że:
- w njumobile nie ma darmowych połączeń wewnątrz sieci, czyli i tak za każdą minutę płacę a tym samym szybko dobiję do 29 zł, podczas gdy na kartę miałbym takie połączenie wewnątrz sieci za darmo. W ofercie orange na kartę brakuje czegoś takiego jak pakiet minut do wszystkich albo chociaż 1 wybrany numer poza sieć - dla mnie.
- w heyah non stop chyba od razu płaci się 29 zł czy się wygada 2 minuty w miesiącu czy 2000 minut, więc to odpada.

Gdyby się dało zrobić abonament w plusie za 15-20 zł z darmowymi w ramach sieci albo przynajmniej dużą ilością minut, nawet na 12 miesięcy, to mogłaby być to lepsza oferta niż na kartę, bo nie trzeba tego wszystkiego pilnować a co za różnica czy wydam na kartę 5 zł w danym miesiącu mniej czy więcej.

Te minuty z tych taryf zapewne nie przechodzą na następny okres rozliczeniowy, gdy się ich nie wykorzysta? Za to chyba zawsze będzie można w moim przypadku przejść na wyższy pakiet minut?

Sprawdziłem u siebie zasięg - plus oraz orange rządzi, t-mobile najgorzej jeśli chodzi o 2-3G, orange minimalnie lepiej 2G i gorzej 3G od plusa, plus za to ma od razu hsdpa gdzie orange tylko umts. U mamy liczy się tylko 2g i na 99% orange trochę lepiej sobie radzi.

#684736  autor: marcin1980
 22 gru 2013, 17:49
Zależy jeśli twoja mama mieszka w miejscu przed modernizacja sieci orange/t-mobile to tak po modernizacji i jeden i drugi op będzie mial taki sam zasięg

#684742  autor: KSI
 22 gru 2013, 18:08
To jest pewne że oba opy będą mieć identyczny zasięg? Ja mieszkam w mieście (pomorskie gdzie modernizacja się już podobno zakończyła) i jednak jest różnica na niekorzyść t-mobile?

#684744  autor: macc
 22 gru 2013, 18:12
KSI pisze:
Gdyby się dało zrobić abonament w plusie za 15-20 zł z darmowymi w ramach sieci albo przynajmniej dużą ilością minut, nawet na 12 miesięcy, to mogłaby być to lepsza oferta niż na kartę, bo nie trzeba tego wszystkiego pilnować a co za różnica czy wydam na kartę 5 zł w danym miesiącu mniej czy więcej.
To może warto byś napisał do plusa petycję to może ofertę przystosują pod "Ciebie".

#684756  autor: marcin1980
 22 gru 2013, 18:52
KSI pisze:To jest pewne że oba opy będą mieć identyczny zasięg? Ja mieszkam w mieście (pomorskie gdzie modernizacja się już podobno zakończyła) i jednak jest różnica na niekorzyść t-mobile?
Tak ale po modernizacji jeszcze jest optymalizacja to proces który może potrwać 2-3 miesiące

#685085  autor: Spioszek
 24 gru 2013, 00:18
KSI, być może zainteresuje Cię nowa oferta Nju Mobile, gdzie już za 19zł masz no limit na komórki (bez stacjonarnych).