Wstęp
Coraz częściej spotkać można osoby z telefonem na dwie karty SIM (nie wnikam czy jest to smartfon czy klasyczny fonik). Powód jest jednak banalny i prosty: maxymalna minimalizacja kosztów, czyli stopień zaawansowania w oszczędzaniu, wyższy niż klasyczny prepaid, a obecnie też na zasadzie: "z dala od nolimitów czyli postpaidów w prepaidzie"
Chciałbym by ten temat został kiedyś przyklejony dlatego proszę szanownych użytkowników o inteligentne wypowiedzi... i to w jakimś ładnym porządku, aby łatwiej można było znaleźć wypowiedź na dany temat, czyli: jeśli ktoś ma coś ciekawego do dodania w poniższych podpunktach odnosi się do nich
AD.1, czy AD.2 i to najlepiej pogrubioną czcionką.
Dodam jeszcze, że jestem obecnie użytkownikiem DUAL-SIM od roku. Wcześniej przez spory okres nosiłem dwa telefony by minimalizować koszty. Obecnie wydaję max 18zł/m-c (doładowania gdy dobra promocja lub spadam poniżej 5-8zł na koncie) dzwoniąc ok400min/miesięcznie po Orange (9zł bo RWK) oraz max 10-30minut poza sieć (19gr) / pakiet danych 200MB w Orange (5zł) / SMSy z internetu, do 100szt m-cznie z multibox orange.
1. drugi operator / druga karta SIM
Wysuwam tezę, że pierwsza karta SIM z naszym głównym numerem/prywatnym powinna być u pewnego operatora - każdy ma jakiegoś stałego ulubionego / sprawdzonego, z drugą o ile nie jest służbowa, możemy sobie poeksperymentować

Coraz większa ilość ofert/operatorów MVNO utrudnia jednak wybór tego drugiego, na drugą kartę SIM, tak by była ona idealnym uzupełnieniem podstawowej - czasami jest to numer służbowy, ale czasami DUAL-SIM jest podejściem stricte oszczędnościowym i opinie w takiej sytuacji chciałbym zebrać.
Z racji tego co widzicie w stópce głównym moim opem jest Orange, zresztą od ponad 13 lat (wcześniej IDEA) i nie komentujmy tego - wybór taryfy w prepaid to temat osobny.
Drugą moją kartą był mBank mobile (jeszcze za czasów noszenia dwóch telefonów), ale nietrwałość oferty, krótkie terminy promocyjne zapewniające satysfakcjonujące mnie zasady oraz 31gr/min w taryfie płaskiej do P4 i reszty MVNO (teraz od 3 grudnia obniżyli stawkę) zniechęciły mnie do tego wirtualnego operatora / mimo to fajnie jest gdy się dostaje Minuty na Bank (info dla wtajemniczonych) i cały czas mam taką SIMkę działający w domu - jako "stacjonarny" - utrzymanie to koszt 5zł/2 m-ce.
Potem, tj chyba w kwietniu 2013 przeniosłem numer do Virgin mobile i obecnie czekam na ich ruch od nowego roku, bo nie ukrywam, że mógłbym zejść jeszcze poniżej tych 18zł/m-c jeśli druga SIM oparta byłaby na operatorze, który daje darmowe wewnątrzsieciówki (po P4)...
Dualsimowcy, napiszcie co wybraliście na drugą kartę i dlaczego
2. wybór telefonu na dwie karty SIM
Posiadam smartfona działającego na Androidzie (obecnie już Jelly Bean): Alcatel OT 997D i jestem z niego bardzo zadowolony: 1GB RAMu robi swoje, 8Mpx aparat, który z HDR całkiem nieźle sobie radzi w trudnych warunkach, druga karta co prawda nie może działać w 3G, ale mnie to nie przeszkadza, bo 3G nie używam - moje zużycie danych to ok150MB/m-c więc nie ma do czego...aczkolwiek lejek mi nie starcza: irytuje mnie to i czuję się mocno ograniczony. (orange EDGE: 0,30Mbps, virgin lejek: 0,03Mbps)
Chciałbym poznać wasze wybory, i powody dla których zdecydowaliście się na dany telefon. Czy zadziałał przypadek, promocja czy inne przesłanki

Ci z Was, którzy są na bieżąco w temacie DUAL-SIM, na pewno orientują się jakie nowe telefony pojawiły się ostatnio na rynku, niekoniecznie w Polsce, i są warte uwagi.
Zbierajmy te dane tutaj.
3. dedykowane aplikacje pod DUALSIM na różne systemy operacyjne
Zbierajmy w tagu nr 3 propozycje aplikacji przez Was przetestowanych, które szczególnie przydają się w telefonach DUAL-SIM. Bardzo poszukuję takich aplikacji na Androida, sam niestety nie mam Wam nic konkretnego do zaoferowania...
...i proszę jeszcze raz - pilnujmy się porządku: dodajemy konkretne wypowiedzi w danej podkategorii, podpunkcie - dodajesz coś w temacie 1, dajesz
AD.1,
chcesz dodać coś poza te tematy NIE TAGUJ WCALE.