• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#680832  autor: bazooka
 07 gru 2013, 12:39
A więc jednak orange... :)
Taryfa YES:
- utrzymywanie ważności konta => 50zł / 50dni - daje nolimit po orange
- 10zł / 31dni - SMS do wszystkich no limit
- 12zł / 1GB z działaniem kumulacyjnym - czyli wykupując pakiet z tym samym nominałem niewykorzystane MB przechodzą na następny miesiąc
- co prawda "aż" jest 29gr/poza sieć - tu więc musiał byś doliczyć koszt do powyższych 22zł / m-c

Jak już wyżej wspomniałem - nie łączył bym to z rozmowami w roamingu UE, bo na to proponuję drugą kartę SIM http://www.mbankmobile.pl/promocje/promocja9.html - albo w wersji drugiego telefonu albo podmiany SIMki.
Jeśli faktycznie jest tak, że używasz przez 2 miesiące... ja bym się przemęczył jeśli nie zdecydujesz się zakupić DUAL-SIM.

...a jeśli jednak to zauważ, że mając DUAL-SIM do pozostałych sieci z mBank mobile dzwonisz za 19gr / min bez łaski i bez wykupywanych z góry pakietów.
Koszt utrzymania numeru 5zł / 2 miesiące ...zasięg Plusa.
Powodzenia w wyborze :)

#680836  autor: kotlet95
 07 gru 2013, 12:53
A jakby pominąć ten roaming?
Potrzebuję być w zasięgu cały czas.
Ten T-mobile chyba będzie lepszy.

#680844  autor: Synaisthesis
 07 gru 2013, 13:17
Nie masz kosztów roamingowych w formule Europa w Play, ale to bez sensu.
Lepiej na miejscu kopic startówkę i będzie dużo taniej.

#680850  autor: kotlet95
 07 gru 2013, 13:49
No to mówię, że odpuśćmy to co jest za granicą.

Jakbym miał korzystać tylko w kraju to jaka opcja będzie najlepsza?
Aktualnie zastanawiam się nad RBM 5zł lub T-mobile Frii
Zasięg będzie lepszy w RBM bo działa na kilku sieciach...
Już sam nie wiem co wziąć, ale w sumie jak mi nie będzie odpowiadało to mogę się przenieść xD

#680862  autor: Synaisthesis
 07 gru 2013, 14:25
W RedBull musisz doładować min na 30zł by mieć darmowe sms.
Play tez ma kilka nadajników i każdy narzeka (ja nigdy nie miałem problemów), z kolei w T-mobile czasami mam jedną kreskę (Wrocław)

#680873  autor: kotlet95
 07 gru 2013, 15:00
U nas przez Ksawerego nie ma zasięgu Orange i T-mobile przez co dużo osób jest sparaliżowanych.

Będąc w RBM 5zł widzę to tak:
Doładowanie 50zł - pierwszy miesiąc darmowe smsy po wpisaniu kodu i następne dwa miesiące po 10zł czyli 20zł. Zostaje 30zł na rozmowy bo 2GB internetu + YT darmowy jest za doładowanie.

Lub

30zł co miesiąc i w tym darmowe SMSy, 1GB neta miesięcznie, reszta na rozmowy.

No i zasięg na tej karcie z tego co sprawdzałem mam cały czas. Wyjątki jedynie jak telefon się nie przełączy.

Jest coś innego co bardziej się opłaca?

#680882  autor: bazooka
 07 gru 2013, 15:45
Wygląda na to, że Ty już dawno zdecydowałeś na co "przejdziesz" i to mimo dość sugerowanego tytułu tego topica "dalej Orange czy zmiana operatora"...

Potem przypominasz...
kotlet95 pisze:Przypominam, ze korzystam tez z telefonu w roamingu i najlepiej jakby byly jakies zlotowki na rozmowy i smsy bo pewnie pakiety tylko w kraju dzialaja.
Potem to odrzucasz a następnie dodajesz, że masz problem z zasięgiem orange i t-mobile...

To jest jakaś zabawa z forumowiczami czy co :?: ...a może temat sponsorowany przez RBM :?: :twisted:

Pamiętaj tylko jedno, bo pisałeś, że potrzebujesz miesięcznie 1GB, tak :?:
Tu masz 2GB na niby 100dni, ale Tobie wynika z tego co piszesz starczy to na 60dni, co potem :?: ...będziesz działał na lejku :?: Rozumiem, że można, ale osobno pakietów w RBM z tego co mi wiadomo nie ma... Oznacza to ni mniej ni więcej konieczność doładowania za 50zł po ok 2 miesiącach i bierz to pod uwagę.
Swojej propozycji nie będę powtarzał, bo moim zdaniem już wybrałeś :)

P.S.
Akurat ja bym nie przenosił swojego głównego numeru to żadnego MVNO, ale to moje subiektywne odczucie.

Bez urazy...pozdro

#680900  autor: kotlet95
 07 gru 2013, 16:46
Jestem zwykłym człowiekiem niezwiązanym z żadną siecią :shock:

A ten Orange YES dobry ma internet czy lipa?
Jeśli chcę przejść na kartę z abonamentu to można to przez telefon zrobić jak będą dzwonić o przedłużenie umowy czy co zrobić?

#680909  autor: bazooka
 07 gru 2013, 17:06
kotlet95, ale to nie ma znaczenia przecież, bo masz słaby zasięg orange :shock:

Zapomnij o orange... tam musisz doładowywać co 50dni za 50zł więc jest gorsze od RBM (tym bardziej, że orange słabo u Ciebie działa, nieprawdaż :?: )

Sam sobie na razie na wszystko odpowiadasz, i to się chwali => buba1234, wskazał Ci RBM, ale zaznaczył, że 300minut = 87zł, a tyle chciałeś mniej więcej dzwonić (30dni x 10minut) - potem się z tego wycofujesz... WTF :?:

Moje pytanie: bo co była ta farsa i ten temat :?: :roll:

#680917  autor: kotlet95
 07 gru 2013, 17:30
Pisząc ten temat nie sprawdziłem dokładnie wszystkiego co potrzebuję.
Orange nie działa teraz bo przez tego Ksawerego z anteną coś się stało, a tak to zasięg jest dobry.

To zacznijmy od nowa.

Potrzebuję:
80 minut miesięcznie po wszystkich sieciach
No limit SMS, ale rozpiętość jest duża bo w wakacje może być tak, że nie będę pisał.
~1GB internetu, ale jak będzie mniej to się ograniczę, a jak więcej to też dobrze.

Nie chcę wydawać 50zł miesięcznie. Najlepiej jakby miesięczny koszt utrzymania karty wynosił do 30zł. Aktualnie za abo płacę 49,20zł.

Przestudiowałem ten Orange YES i nie jest taki zły. Nawet by mi pasowało. Do tego co wypisałeś dałoby radę załączyć jakieś Masz Za Staż czy coś takiego jak wyczytałem.

Dobrze byłoby gdyby środki niewykorzystane cały czas się sumowały.

Czy w RBM można włączyć RWK?

#680922  autor: bazooka
 07 gru 2013, 17:59
kotlet95, teraz widzę inną rozmowę :)
Ja Ci więcej nic nie podsunę - poczekaj na pomoc od innych.

Co do RBM, naprawdę przemyśl troszkę co piszę wyżej: nie ma pakietów internetowych wykupywanych osobno (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę) - skończy Ci się 2GB, i jak nie chcesz działać na lejku musisz doładować więc jak może mieć znaczenie RWK :?:

Idąc tym tropem dalej, szczerze wątpię, że przy takich wymaganiach i jakiejkolwiek usłudze no limit RWK miało zastosowanie - to się chyba raczej nie łączy - nie ma nic za darmo. :)

#680923  autor: kotlet95
 07 gru 2013, 18:02
Ale z tym RMB RWK to na tą drugą kartę którą mam teraz i chciałbym ją zatrzymać awaryjnie. Bo z RBM nie da się przejść bezpośrednio do Play?

A mój główny numer jest rozpatrywany w całej reszcie co rozpisałem.
Ten Orange YES chyba będzie dla mnie odpowiedni.

To jest dokładniej opisując tak:
Numer na abo w Orange - chcę dalej go mieć i żeby był głównym numerem na którym będę miał SMS, dzwonienie i neta. Będę cały czas go doładowywał.

Numer na kartę w RBM 5zł - kilka osób go zna i chciałbym po wykorzystaniu wszystkiego przejść na jakieś RWK w Play/RBM, żeby go dalej utrzymać, ew. pisać SMSy w play.

[ Dodano: 2013-12-09, 21:45 ]
Nie wiem czy mi się wydaje tylko czy ten Orange YES wyjdzie mnie drogo.

Pakiet internetu muszę wykupić, krótka ważność konta...

Nie lepiej będzie wziąć jakieś Play Lubię To lub coś w T-mobile? Chyba, że w Orange jest jakaś jeszcze lepsza taryfa. Do Plusa raczej nie chcę iść bo rodzina ma i różne kwiatki wychodzą.