• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #68046  autor: Lesiu_gda
 16 kwie 2006, 18:12
Mam dosc glupie pytanie (tak mysle), ale od czego jest forum wiec, wkurza mnie kiedy musze rozkladac telefon na czynniki pierwsze zeby zgrac cokolweik z karty pamieci do telefonu i odwrotnie i tu moje pytanie:
Czy podlaczajac telefon do kabla zakupionego np na allegro strace gwarancje?
Ostatnio zmieniony 01 maja 2006, 18:55 przez Lesiu_gda, łącznie zmieniany 1 raz.

#68047  autor: homzik
 16 kwie 2006, 18:23
Nie tracisz, w koncu jest to akcesorium kompatybilne z telefonem... Nawet jakby sie cos przez to popsulo w telefoniku to powinni usunac usterke za free... choc nie wiem co mogloby sie popsuc:)

#68069  autor: ywis
 16 kwie 2006, 19:49
Kup sobie BT, jest o wiele wygodniejszy, zapewnia Ci bezprzewodową łączność z telefonem. Działa na takiej samej zasadzie jak kabel pod USB.

#68080  autor: znal
 16 kwie 2006, 20:22
jezeli polaczenia z pc bedziesz uzywal przede wszystkim do zgrywania plikow z karty to kabel moze sie okazac czesciowo lepszy niz bt, poniewaz przy polaczeniu kablem karta jest widoczna jako dysk wymienny (w windzie 2k/xp/2k3 bez sterownikow) i mozesz z nia robic praktycznie wszystko co ze zwyklym dyskiem, poza tym jest to tansze i troche szybsze (przy przesylaniu plikow) rozwiazanie
poza tym jak masz kabel przy sobie to mozesz uzywac koma jak pendrive'a (dziala bez sterow tak jak zwykle peny na usb), a wprzypadku bt oprocz sterow do niego potrzebny jest jakis soft (pc suite, oxygen itp)
ale niestety cos za cos, na kablu masz ograniczenie dlugosci, a bt ma zasieg paru metrow (teorytycznie 10m) i spokojnie dziala nawet przez sciane, albo sufit z wielkiej plyty

co do wlasciwego pytania to odpowiedz brzmi: nie
nie stracisz gwary, zreszta to czy uzywales oryginalnego kabla, czy zamiennika za pare zl z allegro, jest raczej nie do wykrycia, no chyba ze usterka to beda bledy przy przesylaniu plikow kablem i zapytaja Cie czy masz oryginalny kabel :)

sam uzywam kabla nie zrobionego przez nokie i juz raz oddawalem fona do serwisu (z powodu buzzera) i nie bylo problemow

#68084  autor: ywis
 16 kwie 2006, 20:42
znal, chyba trochę coś pokręciłeś w tym swoim poście... bo czytając go, nie pasuje mi parę rzeczy.

#68417  autor: Ish
 18 kwie 2006, 01:14
Ja powiem krotko:

- jezeli chcesz kupic karte 1gb i ladowac albumy MP3 -> KABEL USB

- jezeli nie zamierzasz kupowac duzej karty, tylko przezucac zdjecia, dzwonki etc. -> BT

#68541  autor: znal
 18 kwie 2006, 16:44
ywis pisze:znal, chyba trochę coś pokręciłeś w tym swoim poście... bo czytając go, nie pasuje mi parę rzeczy.
a dokladniej ?

#71152  autor: pajorro
 01 maja 2006, 18:30
Ja kupiłem kabel CA-53 za 8.99 zł na Allegro w lutym i jestem zadowolony- po połączeniu karte pamięci widzi jako dysk w moim komputerze. Kopiuje pliki szybciej niż przez Bluetooth. Inna sprawa, że w mojej 6230i BT działa jak chce.

#71456  autor: Lesiu_gda
 02 maja 2006, 23:00
Mam kabel DKU-2, instaluje drivery jednak system go nie widzi.Moze ma ktos jakies drivery do tego kabla, to bardzo prosze o przeslanie na maila. [email protected]
Wczoraj pare ladnych godzin spedzilem probujac podlaczyc sie z telefonem i nic z tego nie wyszlo :(

#71463  autor: Hunter
 02 maja 2006, 23:07
Z tego co mi wiadomo system operacyjny powinien n6230i podlaczona do peceta kable, bez zadnych sterownikow wykryc poprostu jako karte pamieci. Na winXP napewno tak jest - nawet nokia pc suite wykrywa mi fona mimo niezainstalowanych sterownikow do kabla. Tak wiec jesli masz winXP chyba z kablem jest cos nie tak...

#71464  autor: ywis
 02 maja 2006, 23:08
Lesiu_gda pisze:Mam kabel DKU-2, instaluje drivery jednak system go nie widzi.Moze ma ktos jakies drivery do tego kabla, to bardzo prosze o przeslanie na maila. [email protected]
Wczoraj pare ladnych godzin spedzilem probujac podlaczyc sie z telefonem i nic z tego nie wyszlo :(
Wejdź na strone NOKII i zassaj sobie oryginalne sterowniki ze stronki, po ich zainstalowaniu wszystko ładnie będzie śmigało, uwierz :wink:

p.s. Proszę Cię bardzo: http://europe.nokia.com/nokia/0,,72266,00.html - steroniki
a tu instrukcja obsługi jeśli pojawią się problemy: http://www.nokia.com.pl/nokia/pomoc/pro ... index.html

...powodzenia :)

#71485  autor: Lesiu_gda
 03 maja 2006, 00:20
Mam prosbe, moze napisz mi na mailu jak dla glaba jak to wszystko zrobic, albo mam trefny kabel, bo cholerstwo dalej nie dziala:(

[ Dodano: 2006-05-03, 00:21 ]
A-ha dodam ze po instalacji wszelkich mozliwych rzeczy system poprosru nie rozpoznaje urzdenia.

#71488  autor: znal
 03 maja 2006, 01:20
czyli ze kompletnie nic sie nie dzieje po podpieciu kabla do fona i do kompa ?(jak podepniesz sam kabel to wlasnie tak ma byc)

telefon po podpieciu kabla pyta sie czy przejsc w tryb przesylania danych czy nie, jezeli odpowiesz tak, to komp powinien wykryc dysk wymienny, BEZ potrzeby instalowania sterow
jest tak u ciebie ?

jezeli fon nic nie pokazuje tzn ze cos nie styka, port usb jest wylaczony, niepodpiety albo uwalony
najlepiej podpinaj do portu na plycie, a nie na sledziu czy w obudowie
ew moze byc cos nie tak ze sterami do usb
no chyba ze inne urzadzenia podpiete do tego samego portu dzialaja ok

jezeli fon rozpoznaje polaczenie to wejdz do menedzera urzadzen, wlacz pokazywanie ukrytych urzadzen i zobacz czy cos sie zmienia

ja tez mialem kiedys problem z kablem, tylko ze u mnie dysk wymienny byl wykrywany, ale juz pc suitem nic sie nie dalo robic (oxygen dzialal) przyczyne znalazlem przez przypadek ;)

#71492  autor: pajorro
 03 maja 2006, 07:54
Ja mam nieoryginalny kabel. Zaczął działać po zainstalowaniu driverów dołączonych na płytce... ;-)

A ten kabel co masz to oryginalny DKU2?

#71498  autor: Lesiu_gda
 03 maja 2006, 09:42
Kabel jest nieortginalny.Wczorja raz udalo misie polaczyc z kompem, wykryl telefon jakos dysk wymienny, ale nic nie moglem z nim zrobic.Karta byla pusta choc mam ja cala zapchana, nie mogelm nic wgrac nic zgrac.

Jesli chodzi o sam kabel to wiem ze jest sprawny, bo telefon przy kazdym podpieciu pyta o przejescie w tryb wymiany danych.

Problem jest w tym ze po instalacji driverow i calej reszty system poprostu nie rozpoznaje urzadzenia.Wydaje mi sie ze mozetobyc wina systemu, moze mam go juz zasyfionego i stad ten klopot.

Dzis jeszcze troche z tym pocwiczei dam znac.

#71502  autor: pajorro
 03 maja 2006, 10:28
A sterwoniki instalowałeś dołączone do kabla czy ze strony Nokii??

#71510  autor: Lesiu_gda
 03 maja 2006, 11:01
Kabel juz dziala, wyglada na to ze mialem skopane cos w systemie.
Stery zainstalowalem zupelnie inne, ani noki, ani dolaczone do kabla.
Grunt, ze juz dziala, dziekuje wszystkim za pomoc :mrgreen:

[ Dodano: 2006-05-04, 01:58 ]
Tak dla formalnosci opisze jak to wszystko u mnie dziala.Po podlaczeniu kabla i wetknieciu aparatu, na wyswietlaczu pokazuje sie komunikat o przejsciu w tryb przeslania danych, po akceptacji MMC zostaje wykryta jakos dysk wymienny, natomiast ani PC Suite, ani MobiMB czy jakikolwiek inny program do zarzadzania telefonem nie widzi polaczenia. Kiedy wylacze tryb przesylania danych w telefonie ( wciskajac odp. klawisz ), wtedy dopiero polaczenie zostaje wykryte przez PcS, Mobi itd... Wydaje mi sie,ze to troche dziwne, no ale coz...
...nie ma co narzekac, wazne ze smiga :mrgreen:

#73211  autor: pajorro
 12 maja 2006, 15:33
Lesiu- u mnie jest dokładnie tak samo...

#73236  autor: Bobb
 12 maja 2006, 20:46
Bo tak ma wlasnie byc. Tryb przesylania danych to taki tryb dysku wymiennego. Wtedy mozesz bez zadnego programu korzystac z karty pamieci...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#73305  autor: znal
 13 maja 2006, 02:29
Bobb pisze:Wtedy mozesz bez zadnego programu korzystac z karty pamieci...
dodam że to działa na windach 2000, xp i 2003, chociaż w szczególnych przypadkach i to może nie działać