Wklejam wzór otrzymany od Zielony71:
Urząd Komunikacji Elektronicznej
ul. Kasprzaka 18/20,
01-211 Warszawa
Szanowni Państwo.
Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w sprawie reklamacji składanych w firmie Orange, dotyczących niewywiązania się przez tą firmę z umowy, a dwukrotnie odrzucanych bez merytorycznego rozpatrzenia.
W dniu ..... za pośrednictwem portalu Groupon.pl zakupiłem w firmie Orange ofertę w której firma ta zobowiązała się do przekazania mi vouchera o wartości 300 zł w zamian za zawarcie umowy abonamentowej na okres 24 miesięcy. W załaczeniu przesyłam groupon precyzujący warunki oferty.
W dniu .... podpisałem umowę abonamentową z firmą Orange, zgodnie z warunkami oferty i wypełniłem odpowiedni formularz zamówienia vouchera. W załaczeniu przesyłam skan umowy abonamentowej i zrzut ekranu dokumentujący prawidłowe wypełnienie formularza zamówienia vouchera.
W dniu..... , w związku z nieotrzymaniem vouchera, złożyłem reklamację w firmie Orange, która została odrzucona, ze względu na rzekomo błędne wypełnienie formularza zamówienia vouchera. Firma ani słowem nie ustosunkowała się do załączonego do reklamacji zrzutu ekranu dokumentującego prawidłowe uzupełnienie formularza. Nie wskazała także, który konkretnie element formularza został źle wypełniony. Co więcej firma Orange powołuje się w odpowiedzi na "błędny kod zabezpieczający", który w ogóle nie występował w formularzu co zrodziło we mnie podejrzenie, że osoba rozpatrująca reklamację w ogóle jej nie przeczytała. W załaczeniu przesyłam kopię mojej reklamacji i odpowiedzi firmy Orange.
Dlatego w dniu ...... poprosiłem o ponowne rozpatrzenie reklamacji, licząc na to, że tym razem zostanie ona przeczytana ze zrozumieniem i rzetelnie rozpatrzona.
Niestety w dniu ........... otrzymałem dokładną kopię poprzedniej odpowiedzi (w załączeniu).
Zdaję sobie sprawę, że w dużej firmie mogą przytrafiać się błędy systemowe czy zwykłe ludzkie pomyłki. Jednak w toku postępowania reklamacyjnego firma powinna rzetelnie ustosunkować się do sprawy a nie tylko wklejać standardową formułkę. O tym, że tak jest świadczą dodatkowo relacje innych abonentów firmy Orange składających reklamacje w identycznej sprawie, które można znaleźć na forum telepolis: linki
Z poważaniem.
Trzeba go oczywiście przerobić (ja zrzutów ekranu nie posiadam). Wysłać najlepiej pocztą, listem poleconym. Chyba, że można mailem.