• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #677740  autor: anucha25
 26 lis 2013, 15:15
Witam. Miałam abonament w orange i chcę zmienić operatra.
Zastanawiam sie między dwoma ofertami:
1. Play : Formuła 4.0 unlimited za 49.99 z telefonem
2. T-mobile: Comfort za 59,99 również z telefonem
Czy moglibyście podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat obydwu operatorów oraz tych konkretnych ofert??
Z góry dziekuję za każdą podpowiedź.

#677807  autor: marcin1980
 26 lis 2013, 18:35
Szukasz oferty z telefonem czy bez telefonu jeśli bez telefonu to weź sobie ofertę w play MiniMax na kartę za 29zł i gadasz do bólu ze wszystkimi oraz stacjonarne

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#677831  autor: anucha25
 26 lis 2013, 20:03
Interesuje mnie oferta z telefonem, moje pytanie dotyczy głownie różnicy między konkretnymi operatorami jeżeli chodzi o ofertę abonamentową.

#677993  autor: WielJ
 27 lis 2013, 12:40
Może taniej będzie bez telefonu w Play za 29.99, a telefon osobno dobrać?

Napisz jakie telefony są w ofercie i za ile. Druga sprawa gdzie będziesz korzystał z sieci duże aglomeracje czy małe miejscowości?

#678070  autor: anucha25
 27 lis 2013, 18:22
Jeżeli chodzi o telefon to nie mam specjalnych wymagań, pewnie wezmę coś za złotówkę. Ostatecznie do 100zl. Nie jestem fanką mega wypasionych telefonów i raczej nie korzystam z internetu w telefonie. Mieszkam w dużym mieście w centrum, więc raczej nie ma problemu z zasięgiem. Ale zdarza mi się podróżować po Polsce gdzie z tym zasięgiem jest różnie. Oferty bez telefonu są kuszące, ale ja potrzebuje nowy telefon a nie mam możliwości wydać na niego dużej ilości gotówki.

#678074  autor: KA
 27 lis 2013, 18:34
Telefon tylko do rozmów kupisz poniżej 100 zł w sklepie, a wtedy nie musisz podpisywać złodziejskiej umowy na 24m, a nawet na 12m.
Wybierzesz jedną z ofert no-limit (jeśli dużo rozmawiasz), lub jeszcze tańszą na kartę (np. Virgin) i jeśli Ci się nie spodoba, zmienisz za kilka dni, zachowując numer.
Tu (prawie) nikt nie doradzi abonamentu z telefonem (ja także na pewno nie), bo to co najmniej nieopłacalne, a na ogół wręcz złodziejstwo.
Dobrą ofertę doradzimy, ale pierwsza rada, to: zmień podejście do tematu, czyli kup telefon w sklepie, a usługi u operatora. Naprawdę dobrze radzę - uwierz.

#678093  autor: Ruben
 27 lis 2013, 20:17
anucha25 pisze:Czy moglibyście podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat obydwu operatorów oraz tych konkretnych ofert??
Jak zapewne dostrzegłaś obie te taryfy nie zawierają nielimitowanych SMSów. Można je dokupić i koszt w TM to 5 pln/m-c a w Play 10 pln/m-c. Dodatkowo taryfa w Play nie zawiera nielimitowanych połączeń na numery stacjonarne. Też można to dokupić za 10 pln/m-c.
Podsumowując,
w TMobile za 59,99pln masz 800 min. do wszystkich i za 5pln dokupujesz SMSy nielimitowane.

W Play 49,99 pln/m-c. masz nielimitowane połączenia na komórki, za 10pln możesz dokupić nielimitowane połączenia na stacjonarne, za kolejne 10pln możesz kupic nielimitowane SMSy = 69pln.

Piszesz, że chcesz zmienić operatora więc pewnie masz ważny powód ku temu. Jeżeli jednak zachodziłaby możliwość zostania w Orange, to ostatnio często są dostępne kody rabatowe 30% na cały okres umowy i np. jest oferta za 79zł z nielimitowanymi połączeniami do wszystkich, także na numery stacjonarne + 700/840 SMS. Do tego uwzględniając kod rabatowy 30% łączny koszt to 56 pln/m-c, czyli taniej niż rozważane przez Ciebie w TM i Play.
Musisz sobie to wszystko na spokojnie przemysleć, bo to jednak umowa na 2 lata.
Umowy bez telefonu, jeżeli muszą być z segmentu "no limit", to polecam NJU buzz ponieważ umowa jest zawierana na czas nieokreślony co oznacza, że możesz wypowiedzieć ja w każdej chwili bez płacenia kary. Jeżeli telefon służy Ci głównie do dzwonienia i SMSów, to kupujesz używaną ale na gwarancji np. Nokię asha 302 za 150 pln i masz dobry zestaw.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2013, 18:53 przez Ruben, łącznie zmieniany 1 raz.
 #678100  autor: ciekawy
 27 lis 2013, 21:00
anucha25 pisze:Witam. Miałam abonament w orange i chcę zmienić operatra.
Zastanawiam sie między dwoma ofertami:
1. Play : Formuła 4.0 unlimited za 49.99 z telefonem
2. T-mobile: Comfort za 59,99 również z telefonem
Czy moglibyście podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat obydwu operatorów oraz tych konkretnych ofert??
Z góry dziekuję za każdą podpowiedź.
RedBullMobile,czyli też Play, bo to marka Play, ten sam abonament co w Play koło 50 zł + nielimitowane rozmowy na wszystkie sieci komórkowe i też na stacjonarne,jest jeszcze pakiet netu 25MB w standardzie i tu nie chodzi o wielkość pakietu tylko o to żeby w ogóle można było korzystać z netu bez dodatkowych opłat jeśli ktoś nie potrzebuje dużo netu w komórce,to jest taryfa nie pakiet i telefon za normalne pieniądze też się znajdzie, zobacz sobie ofertę na stronie netowej RedBullMobile, wybierz sobie na stronie abonament 49 zł i poszukaj na stronie czy jest jakiś telefon który chcesz mieć,

w Play są nielimitowane minuty na wszystkie sieci komórkowe bez stacjonarnych, jest pakiet nielimitowanych sms za 10 zł, nielimitowane stacjonarne za 10 zł, brak pakietu netu w standardzie,

T-Mobile ma minuty w abonamentach,a no limit to dodatkowy pakiet płatny 20 zł czyli wybierasz abonament za koło 40 zł + 20 zł za pakiet no limit rozmowy i wtedy jest 60 zł, minuty na stacjonarne chyba są do wykorzystania z tych minut które są w abonamencie, a pakiet sms jest limitowany np 250 sms za 5 zł i nie jestem pewien czy ten pakiet jest do wszystkich sieci czy tylko do T-Mobile,

moim zdaniem RedBullMobile jest dobrą ofertą
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, 21:18 przez ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.

#678105  autor: buba1234
 27 lis 2013, 21:11
Mozesz wziac telefon na raty w supermarkecie elektronicznym [ w euro ubezpieczenie rat nie jest wymagane]. NIe jestes wtedy zwiazana z operatorem na lata.

Jak abo z telefonem
Tez wydaje mi sie ze najlepsze w Play to Red Bull mobile No limits II

Mozna wziąc np. LG Swift L5 II za 6zł i abo Red Bull Mobile No limits II za 49zł/miesiecznie
jest tez wiele innych telefonow za 6-70zł.
Kod: Zaznacz cały
http://www.redbullmobile.pl/oferta/abonament/z-telefonem/#tab_z49

:arrow: Nielimitowane rozmowy do wszystkich sieci w Polsce [komorki i stacjonarne]
:arrow: Bezpieczny Internet 25MB – po wykorzystaniu pakietu prędkość spada [na Operze Mini strony ładuja sie szybko także na lejku ]
:arrow: Darmowe oglądanie filmów na YouTube [nie zuzywa transferu]

Mozna dokupic:
:arrow: 9zł Nielimitowane SMS-y i MMS-y do wszystkich sieci w Polsce
:arrow: 6zł Pakiet 300 MB
:arrow: 20zł pakiet 2GB

[Dla tych co maja smartfon lte i sa w zasiegu lte
:arrow: Nielimitowany darmowy internet LTE do końca roku 2014, ]

Jak wezmiesz np. telefon na raty w supermarkecie eletronicznym, to red Bull Nolimits II mozesz wziac bez telefonu na czas z miesiacznym okresem wypowiedzenia, sam abo 29zl/miesiac.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, 21:43 przez buba1234, łącznie zmieniany 1 raz.

#678106  autor: ciekawy
 27 lis 2013, 21:22
buba1234 pisze:Mozesz wziac telefon na raty w supermarkecie elektronicznym [ w euro ubezpieczenie rat nie jest wymagane]. NIe jestes wtedy zwiazana z operatorem na lata.

Jak abo z telefonem
Tez wydaje mi sie ze najlepsze w Play to Red Bull mobile No limits II

Mozna wziąc np. LG Swift L5 II za 6zł i abo Red Bull Mobile No limits II za 49zł/miesiecznie
jest ez wiele innych telefonow za 6-70zł.
Kod: Zaznacz cały
http://www.redbullmobile.pl/oferta/abonament/z-telefonem/#tab_z49

:arrow: Nielimitowane rozmowy do wszystkich sieci w Polsce [komorki i stacjonarne]
:arrow: Bezpieczny Internet 25MB – po wykorzystaniu pakietu prędkość spada [na Operze Mini strony ładuja sie szybko także na lejku ]
:arrow: Darmowe oglądanie filmów na YouTube [nie zuzywa transferu]

Mozna dokupic:
:arrow: 9zł Nielimitowane SMS-y i MMS-y do wszystkich sieci w Polsce
:arrow: 6zł Pakiet 300 MB
:arrow: 20zł pakiet 2GB

[Dla tych co maja smartfon lte i sa w zasiegu lte
:arrow: Nielimitowany darmowy internet LTE do końca roku 2014, ]

Jak wezmiesz np. telefon na raty w supermarkecie eletronicznym, to red Bull Nolimits II mozesz wziac bez telefonu na czas z miesiacznym okresem wypowiedzenia, sam abo 29zl/miesiac.
tak, jak myślisz o ofercie s telefonem w Play to weź markę "poboczną" Play RedBullMobile i masz najlepsze warunki gdzie no limit to standard, a nie dodatkowy pakiet do taryfy jak w T-Mobile,
a jak wchodzą nowe oferty to najszybciej wchodzą one w Play,RedBullMobile, a czy te nowości wprowadzają T-Mobile,Plus,Orange to już różnie z tym bywa, czasem z opóźnieniem a czasem w ogóle

#678112  autor: buba1234
 27 lis 2013, 21:55
W RBM:
abo bez telefonu 29zł/miesiac na czas nieokreslony
abo z telefonem np. LG Swift L5 II 49zł/miesiac na 24 miesiace

49zł-29zł=20zł

Czyli sam telefon 20zł * 24miesiace = 480zł

Ten przykładowy LG Swift L5 II widze na ceneo za około 560zł[+koszt transportu] czyli chyba korzystnie nawet ten abo z telefonem wychodzi.

Jest jeszcze sporo innych do wyboru. Oczywiscie nie bierz pod uwage telefonów typu Nokia 210, bo jego wartosc w kazdym sklepie jest duuużo ponizej tych 480zl, które i tak zaplacisz [sprawdzaj z ceneo].

Polecam zainstalować program Opera Mini.

#678348  autor: WielJ
 28 lis 2013, 20:57
Duże miasto Play i pochodne. Jeśli małe miejscowości bardziej w Orange albo T-Mobile. Powtórzę się warto rozważyć oferty bez telefonu nawet abo na 6/12m + dobry telefon ze sklepu.
Jeśli głównie rozmowy i sms_y to osobiście LG Swift L5 II do mnie nie przemawia warto poszukać czegoś bardziej sensownego.

#678352  autor: ciekawy
 28 lis 2013, 21:06
WielJ pisze:Duże miasto Play i pochodne. Jeśli małe miejscowości bardziej w Orange albo T-Mobile. Powtórzę się warto rozważyć oferty bez telefonu nawet abo na 6/12m + dobry telefon ze sklepu.
Jeśli głównie rozmowy i sms_y to osobiście LG Swift L5 II do mnie nie przemawia warto poszukać czegoś bardziej sensownego.
nikt nie napisał że to musi być ten telefon,najlepiej wejść na strone netową RBM i sprawdzić ofertę telefonów, tam są też inne modele do wyboru,
a na mniejsze miejscowości nie musi być Orange albo T, wystarczy że RedBullMibile przełączy się na zasięg innej sieci i po problemie, gorsze są sieci które w mniejszych miejscowościach nie mają zasięgu roamingu innej sieci,wtedy telefon w ogóle nie ma zasięgu

#680278  autor: nataliakozakiewicz
 05 gru 2013, 13:18
jak dużo korzystasz z internetu to weź Play, jak nie to T-moible z tego co sie orientuje będziesz miał niższy abonament

#680315  autor: ciekawy
 05 gru 2013, 16:23
podstawowa różnica między Play,RBM czy T jest taka że w T no limit to jest dodatkowy pakiet płatny 20 zł,a w Play,RBM to jest taryfa, różnica taka że w taryfie no limit jest do póki się nie zmieni warunków,a T może sobie wycofać pakiet z oferty bez zmiany taryfy przez kienta

#680369  autor: Ruben
 05 gru 2013, 18:30
W T-Mobile jest tez taryfa Premium, która nie jest żadnym pakietem tylko zwykłą taryfą no limit.

Oferta Premium (no limit na komórki i stacjonarne i SMSy) bez telefonu i bez internetu za 39,99 pln. Informacje tutaj

Oferta Premium (no limit na komórki i stacjonarne i SMSy) bez telefonu i z pakietem 2GB za 49,99 pln. Informacje tutaj

Odnośnie ofert z telefonem, to trzeba porównywać konkretne modele wiec dobrze żebyś podała jakie modele Cię interesują.

#680395  autor: ciekawy
 05 gru 2013, 20:23
w taryfach w ofercie z telefonem w T jest wybór minuty w standardzie,a no limit jest dodatkowym pakietem za 20 zł

#680398  autor: mikkel
 05 gru 2013, 20:31
ciekawy pisze:w taryfie no limit jest do póki się nie zmieni warunków,a T może sobie wycofać pakiet z oferty bez zmiany taryfy przez kienta
ciekawy, zamiast pisać głupoty to lepiej najpierw przeczytaj regulamin.

Żeby nie było: regulamin
1.4.4. Promocyjny pakiet minut (non stop) do krajowych sieci komórkowych, to pakiet 44640 minut do wszystkich krajowych sieci komórkowych przyznawanych co miesiąc przez cały okres trwania Umowy
1.4.5. Promocyjne pakiety minuty do wszystkich sieci krajowych przyznawane są co miesiąc przez cały okres trwania Umowy