• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#674492  autor: cool.runnin
 14 lis 2013, 01:55
podbijam temat.

karte mam od soboty. czuje sie oszukany, bo potwierdzono, ze moj kod pocztowy powinien mi dac predkosc min 2-3Mbs. po przyjsciu na mieszkanie okazalo sie, ze marne 0.5 Mbs jest nawet problem. oczywiscie mam ze soba dongla z polski E3131 i przez 2 dni zylem nadzieja, bo internet wyraznie przyspieszyl - min 1Mbs bylo a tak ogolnie to 1-2. niestety po 2 dniach mi zablokowali go. i teraz jestem w kropce. kontrakt dopiero sie zaczal, a ja juz mam okazje wyrzucic ta karte :)

nie wiem o jakich ustawieniach modemu mowicie ale jak wpinam moj to wyskakuje po chwili str explorera i tam moge rzeczywiscie wejcs w settings. niestety w moim przypadku zmiana z 3internet na three.co.uk w polu APN nie pomogla. nawet jak wyjalem i wlozylem z powrotem modem.... choc mi zaczal pokazywac ze pobiera dane przez chwile ale na bank nie moglem wejsc na zadna stronke. to chyba jakis blad byl.

jakies pomysly ?

Update:
infolinia twierdzi ze gwarantuja mi dobry sygnal jesli bede mial tel z ich srronki. Niestety teraz to troche pozno sie o tym dowiaduje. Mam htc ndesire 500 dual sim I nie ma tego telefonu na ich stronie.

Pozostaje mi sprawdzic inny tel, nawet ten z 4g ale odkad tu jestem juz sie przekonalem, ze w uk po prostu niemozesz wypozyczyc telefonu czy innej rzeczy aby to przetestowac. Musisz kupic a potem zaczna sie odsylac do jakiejs infolinii gdzie bedziesz gadal z jakimis hindusami nie obrazajac ich.

Tak wiec moj kontrakt dopiero sie zaczal, internet chodzi zle I mam nastepujace opcje:
1 do 14 dni mozna anulowac kontrakt. Ale cala kwote bede musial im oddac. Czyli 12 x 15 = 180f

2. Moge sprobowac wydac kolejne pieniadze I nie miec pewnosci ze moj telefon bedzie mial w mojej lokalizacji dobra predkosc

3. Moge nie robic nic I zachowac karte oraz placic co miesiac.

Coz... wybieram opcje nr 3. Moze sie uda zhakowac jakos dongiel aby chwycil sygnal jednak :-) a od dzis ograniczam kupno przez karte czegokolwiek w uk.

#674847  autor: lord_kr
 15 lis 2013, 14:33
cool.runnin pisze:podbijam temat.

karte mam od soboty. czuje sie oszukany, bo potwierdzono, ze moj kod pocztowy powinien mi dac predkosc min 2-3Mbs. po przyjsciu na mieszkanie okazalo sie, ze marne 0.5 Mbs jest nawet problem. oczywiscie mam ze soba dongla z polski E3131 i przez 2 dni zylem nadzieja, bo internet wyraznie przyspieszyl - min 1Mbs bylo a tak ogolnie to 1-2. niestety po 2 dniach mi zablokowali go. i teraz jestem w kropce. kontrakt dopiero sie zaczal, a ja juz mam okazje wyrzucic ta karte :)

nie wiem o jakich ustawieniach modemu mowicie ale jak wpinam moj to wyskakuje po chwili str explorera i tam moge rzeczywiscie wejcs w settings. niestety w moim przypadku zmiana z 3internet na three.co.uk w polu APN nie pomogla. nawet jak wyjalem i wlozylem z powrotem modem.... choc mi zaczal pokazywac ze pobiera dane przez chwile ale na bank nie moglem wejsc na zadna stronke. to chyba jakis blad byl.

jakies pomysly ?

Update:
infolinia twierdzi ze gwarantuja mi dobry sygnal jesli bede mial tel z ich srronki. Niestety teraz to troche pozno sie o tym dowiaduje. Mam htc ndesire 500 dual sim I nie ma tego telefonu na ich stronie.

Pozostaje mi sprawdzic inny tel, nawet ten z 4g ale odkad tu jestem juz sie przekonalem, ze w uk po prostu niemozesz wypozyczyc telefonu czy innej rzeczy aby to przetestowac. Musisz kupic a potem zaczna sie odsylac do jakiejs infolinii gdzie bedziesz gadal z jakimis hindusami nie obrazajac ich.

Tak wiec moj kontrakt dopiero sie zaczal, internet chodzi zle I mam nastepujace opcje:
1 do 14 dni mozna anulowac kontrakt. Ale cala kwote bede musial im oddac. Czyli 12 x 15 = 180f

2. Moge sprobowac wydac kolejne pieniadze I nie miec pewnosci ze moj telefon bedzie mial w mojej lokalizacji dobra predkosc

Coz... wybieram opcje nr 3. Moze sie uda zhakowac jakos dongiel aby chwycil sygnal jednak :-) a od dzis ograniczam kupno przez karte czegokolwiek w uk.
Kilka pytan:

1. co to jest za kontrakt / Mobile Broadbnand czy telefoniczny ?

2. Co to znaczy "zablokowali" ? przekroczyles limit ?

3. Czy w Twoim kontrakcie dozwolony jest tethering ? Sam bylem zdziwiony ze w niektorych nowszych taka mozliwosc jest zablokowana

Co do ich CS to az zal to komentowac...Biuro obslugi w Indiach bardzo bardzo niski poziom wiedzy, OK Play to przy nich profesjonalisci :-)

Niestety trojka bywa pernamentnie przeciazona, 1-2 Mbps to i tak niezly wynik :-) 0,5 Mbps to standard w niektorych miejscach. W jakiej lokalizacji jestes ?

#674868  autor: cool.runnin
 15 lis 2013, 16:09
lord_kr pisze:
cool.runnin pisze:podbijam temat.

jakies pomysly ?

Update:

Kilka pytan:

1. co to jest za kontrakt / Mobile Broadbnand czy telefoniczny ?

2. Co to znaczy "zablokowali" ? przekroczyles limit ?

3. Czy w Twoim kontrakcie dozwolony jest tethering ? Sam bylem zdziwiony ze w niektorych nowszych taka mozliwosc jest zablokowana

Co do ich CS to az zal to komentowac...Biuro obslugi w Indiach bardzo bardzo niski poziom wiedzy, OK Play to przy nich profesjonalisci :-)

Niestety trojka bywa pernamentnie przeciazona, 1-2 Mbps to i tak niezly wynik :-) 0,5 Mbps to standard w niektorych miejscach. W jakiej lokalizacji jestes ?

1. Telefoniczny - one plan. 12 miesiecy I all you can eat data. Sciagnalem juz kilka gb I nie zauwazylem zeby blokowali (oczywiscie mowa o sciaganiu jak jestem w innym miejscu niz na mieszkaniu + na mieszkaniu ale od 1-2 w nocy gdy siec przyspiesza przez telefon).

2. Zablokowali korzystanie z innego urzadzenia niz telefon. Ale jak dzialalo przez 2 dni na donglu to sie wyraznie przekonalem ze dongiel na mieszkaniu lapie o wiele mocniejszy sygnal niz moj nowy htc desire 500. Tak wiec skazany jestem na tel

3. Tak kontrakt zaklada udostepnianie takie. A dzis sprobuje wykonac test I nie przez wifi ale gdy telefon jest podpiety do usb przez kabel ladowaki. Ciekaqe, czy przyspieszy choc troche.

Generalnie mam jeszcze inny tel nie smartfon I on tez ma 3g I go przetestuje. Moze lapie mocniej sygnal niz moj htc.

A ogolnie to szukam sposobu zeby oszukac siec, bo oni na jakiejs podstawie musza wiedziec, ze karta sim siedzi w tel lub w donglu. I blokada jest nalozona na dongla.

W lokalizacji jestem Szkocja Polnocna. I naprawde bylem na pewnej malej stacjikolejowej pod golym niebem Itam w ciagu ddnia w godzinach szczytu mam predkosc gdy sim w telefonie 5 Mbs. Wiec cos nie gra. Mieszkanie, zabudowa za bardzo spowalnia albo wieksze miasto. Ale dongiel lapal w ciagu dnia na mieszkaniu te 1-2 Mbps I nie bylo zadnych spadkow. Chyba trzeba bedzie na ta stacje kolejowa chodzic czesciej. :?

#675682  autor: lord_kr
 18 lis 2013, 17:44
Desire 500 ma tylko 7,2 Mbps HSPA moze to dlatego ? Generalnie siec three jest nieprzewidywalna jesli chodzi o predkosci, choc tak jak juz wspominalem nie widzialem nikogo komu udalo sie wycisnac wiecej niz 15 Mbps a przecietna predkosc to 2-4 Mbps.

coz chyba jestes skazany na tethering - choc nie mdam pojecia jak wykrywane jest uzywanie karty SIM w modemie - moze faktycznie po IMEI ? Pamietam jak jakis czas temu w ten sam sposob byly blokowane telefony 2G only - karta dzialala 2-3 dni a potem koniec.

#676005  autor: marcinek243
 19 lis 2013, 18:36
lord_kr pisze:Pamietam jak jakis czas temu w ten sam sposob byly blokowane telefony 2G only - karta dzialala 2-3 dni a potem koniec.
Tylko po co :shock: ?

#676044  autor: buba1234
 19 lis 2013, 19:55
Mozecie mi wytłumaczyć, czemu ludzie czy to w Polsce, czy to gdzie indziej podpisują kotrakt nie sprawdzakjac wczesniej zasiegu w danej lokalizacji na starterze z kiosku?

Rada dla ciebie idź do ich salonu i powiedz, że hindusi NIE czają bazy, a Ty chcesz złożyc oficjalne podanie z nazwą swojego smartfona i ze mają zrekofigurowac siec dla tego telefonu. Takie kretyńsstwo jest u nas w Plusie, z tym ze u nas jest do tego gotowy formularz na facebooku Plusa. I tyle.

Jak pójda w zaparte, to bedziesz musial kupic nowy telefon.

W anglii/szkocji najlepsza siec to giffgaff [nalezy do O2 wiec lepsza infrastruktura]. Też tam jest nielimitowany net i jest zakazany tethering ale kto zabroni sciagac bezporsednio na smartfona na karte microsd?

#676514  autor: lord_kr
 21 lis 2013, 15:21
marcinek243 pisze:
lord_kr pisze:Pamietam jak jakis czas temu w ten sam sposob byly blokowane telefony 2G only - karta dzialala 2-3 dni a potem koniec.
Tylko po co :shock: ?
Trojka jest siecia tylko 3g ale ma podpisana umowe roamingowa z EE (dawnym Orange). Z tego co sie orientuje nie jest to jednak umowa "no limit" lecz operator musi placic za ruch. Dlatego odkad pamietam uzywanie telefonow 2G w Trojce bylo blokowane. Obecnie nie ma to juz wiekszego znaczenia gdyz ow roaming zostal wylaczony na wiekszosci obszaru UK. Co ciekawe mozliwe bylo zerwanie umowy jesli sie udowodnilo ze przez to pozostaje sie bez zasiegu.

Co do Giffgaff: Jesli chodzi o sama oferte to jest rewelacyjna, prawdopodobnie najtansza ze wszystkich pay as you go. O infrastrukturze O2-UK nie moge jednak powiedziec nic dobrego a jestem ich abonentem od szesciu lat. Kipeski zasieg 3G nawet w centrum Londynu, ciagle zrzucanie do EDGE lub GPRS ktore praktycznie nigdy nie dzial no i te predkosci... na Galaxy Note 2 max udalo mi sie wyciagnac 4,5 Mbps i nigdy wiecej.

#677225  autor: cool.runnin
 23 lis 2013, 23:40
oddanie kontraktu napewno nie wchodzi w gre. coz - strzelilem sobie sam w stopy, bo tego mojego modelu nie ma wymienionego na stronie HTC, jako urzadznie, z ktorym dobrze bedzie dziala siec.

jak mam im oddac kontrakt i karte + 180F byc w plecy to wybieram posiadanie dalej karty, kombinowanie z zasiegiem/urzadzeniem + 180F w plecy.

gdyby tylko ktos moglby mi tu pozyczyc np HTC One ktory ma 41 Mbs, dla przestestowania w mieszkaniu i jak by sie okazalo, ze modem 3g lapie mocniej, niz w moim HTC desire 500, to biore w ciemno ten telefon a tego HTC wywalam/sprzedaje.

niestety juz po raz ktorys sie przekonuje, ze UK to nie jest kraj przyjazny naszej slowianskiej dziczy. i tam nie tylko nikt ci nie pozyczy telefonu ale jak im mowie jak mi mam model to sie patrza jak na glupka, bo 95% ludzi tutaj ma AJFONA...

w takiej Polsce napewnobym znalazl jakis komis, ktorby mi wypozyczyl na 4 godziny pod zastaw telefon, aby przetestowac. tutaj - sie nie da czegos takiego zrobic. oni tutaj chca ci tylko sprzedac i potem zapomniec o tobie. taka to menatlnosc "high-life".

nie chce wywalac na nowego HTC 2000-3000 PLN (desire kupilem za 1100), jak ma sie okazac, ze zasieg niewiele przyspieszy. to juz wole zostac tak, jak jestem teraz.

#677280  autor: buba1234
 24 lis 2013, 13:47
Napisz mi co tam sie da kupic za te 15 funtów?

#677549  autor: lord_kr
 25 lis 2013, 17:09
buba1234 pisze:Napisz mi co tam sie da kupic za te 15 funtów?
hmm....bilet dzienny w londynie, Malibu 1L, dwa 12-paki piwa, zgrzewke Coli... :-D

#677637  autor: buba1234
 25 lis 2013, 23:04
a ile kosztuje bilet do kina?

Jest taka opcja by po prostu im placic te 15 F co miesiac, i potestowac startery innych sieci, ale ja bym im kazał przekonfigurowac siec pod twoj telefon, bo to jakas paranoja jak mówie u nas takie dziwactwa są tylkow Plusie chyba, ale Plus ma formularz do tego no i nie ma Hindusów [z całym szacuniiem dla Hindusów].

#677930  autor: lord_kr
 27 lis 2013, 02:40
buba1234 pisze:a ile kosztuje bilet do kina?

Jest taka opcja by po prostu im placic te 15 F co miesiac, i potestowac startery innych sieci, ale ja bym im kazał przekonfigurowac siec pod twoj telefon, bo to jakas paranoja jak mówie u nas takie dziwactwa są tylkow Plusie chyba, ale Plus ma formularz do tego no i nie ma Hindusów [z całym szacuniiem dla Hindusów].
a czy w ogole istnieje cos takiego jak konfiguracja sieci "pod" telefon ? zawsze myslalem ze znaczenie ma rodzaj transmisji danych wspieranej przez dany terminal a nie jego konkretny model.

co do "Hindusow" w sprawach bardziej skomplikowanych proponuje kontakt bezposredni z head office oni przekaza to do angielskiego dzialu technicznego.

wczoraj w trojce w okolicach Baker Street na modemie mialem 0.24 Mbps. ech zaczynam tesknic za polskim Plusem :-)

#678028  autor: buba1234
 27 lis 2013, 15:41
to wejdź na plusforum.pl tam są watki typu nie mam zasiegu i odpisuja by w formularzu napisac typ telefonu i miejsce.

Mialem w trojmiescie fatalne 3G, a 2G w ogole [na satrym telefonie bez problemu] net 5Mbit/s, ale rozmowy przerywane . W koncu wlozylem do smartfona karte Virgin mobile i sygnal caly czas na zielono, tyle ze czasami widze brak zasiegu i musze restartowac telefon, po restarcie OK.

Ciekawe czy wpływ moze miec na to, ze jeszcze nie zaktualizowalem Androida do Jelly Bean? Tak czy tak, bede musial podzwonic do BOKU, bo nadajniki wszysktich sieci mam wokol takze LTE playa.

W Polsce sa lepsze mechanizmy przynajmniej taryf na karte i duzo wiecej neta w taryfach prepaid do laptopa niz w Anglii, przynajmniej tak mi sie wydaje.

#726761  autor: JacekTNT
 22 cze 2014, 08:09
Witam ponownie koledzy i koleżanki. Po długiej nieobecności widzę że rozmowa przeszla na nieco inny temat. Niestety nie ma możliwości "oszukania" sieci że korzysta się z telefonu mając kartę w modemie. Co do korzystania z niej w tablecie, to przez 2 m-ce działała mi w samsung tab3 z funkcją telefonu i poprostu przestała. Po kontakcie z BOK dowiedzialem się że nawet jeśli przez chwilę karta działa w innym urządzeniu niż tel to i tak operator zablokuje to wczesniej lub później. Prubujac im wytłumaczyć ze ten tablet jest moim telefonem powiedzieli mi że nie ma go na liście telefonów tylko tabletów i niestety nie mogę z niego korzystać w ten sposób. Niestety to jest tylko UK.........