• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #676376  autor: orson_dzi
 20 lis 2013, 22:49
Wszystkich zainteresowanych działaniem chińskiej myśli technicznej pod polskim znaczkiem zapraszam do dyskusji ;) .

Póki co po pierwszych wrażeniach - moje zabytkowe dwa rdzenie działają dużo płynniej jak te cztery. Nawet przewijanie Menu potrafi zaciąć.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#676546  autor: Ramirez
 21 lis 2013, 17:10
To może testu się doczekamy?? Ciekawe byłoby go porównać z moimi odczuciami. A co do zacinania w menu??? To chyba ja mało wymagający jestem bo u siebie tego nie widzę ;-)

#677734  autor: Szczuru
 26 lis 2013, 14:48
Ja bym się chciał dowiedzieć jak z zasięgiem zarówno GSM/3G, jak również Wi-Fi. Czy bateria trzyma tak dobrze jak ludzie piszą. Czy aparat robi dobre zdjęcia? (niby ta sama kamera co w Iphone 4s) oraz jak z jakością muzyki na dobrych słuchawkach, czy faktycznie chip Yamahy czyni cuda?
 #677752  autor: Stavsky
 26 lis 2013, 15:38
orson_dzi pisze:Póki co po pierwszych wrażeniach - moje zabytkowe dwa rdzenie działają dużo płynniej jak te cztery. Nawet przewijanie Menu potrafi zaciąć.
Dziwne, przecież telefon ma rozdziałkę tylko qHD, a taki SoC jest najczęściej montowany w telefonach z ekranem 720p (a nawet 1080p, ale nie polecam :wink: ). Pewnie największa zasługa tego stanu rzeczy to słaby soft.

Na jakim poziomie stoi wykonanie tego cudu chińskiej technologii?

#677801  autor: Ramirez
 26 lis 2013, 18:27
1. Jak dla mnie nic sie menu nie zacina. Jak komuś sie zacina to musi być wyjątkowo marudny że widzi jakieś zacinanie :-D
2. Co do zasięgu jest bardzo dobrze. Akurat pod tym względem jestem wymagający i tylko trzy telefony miałem z równie dobrym zasięgiem a mianowicie nokie e51 i samsunga b2710 oraz samsunga e2222. Co do wifi nie mam żadnych problemów. Zasięg wydaje się być niezły. Przynajmniej wyszukuje dużo sieci. W porównaniu z moja nokia e72 która złapie z 5 sieci ten potrafił w tym samym miejscu wyłapać z 12. Nawet więcej niż mój laptop. Oczywiscie połączyć sie nie miałem jak bo to wszystko zabezpieczone było.
3. Aparat jest bardzo dobry, filmy tez przyzwoite. Tylko autofocus na filmach ma troche problemów z łapaniem ostrości. Minuta filmu w najlepszej jakosci zajmuje 180 mega. Filmy kreci w jakosci 720p. Nie ma żadnego HD1080 jak pisze na telefonie. Rozpędzili sie z tymi filmami 8) . Juz na pudełku w opisie podaja 720 p
4. Co do baterii to bo ja wiem. Jak to w androidzie. Jak sie delikatnie używa to z 1,5 - 2 doby powinien wytrzymać. Jak sie bawisz to do wieczora . Oczywiscie na jednym SIMie. Na dualu pewnie bedzie znacznie słabiej.
5. Wykonanie poprawne. Nic sie nie rusza, raczej nie trzeszczy. Zwykły plastik. Klapka raczej delikatna ale jak sie nie będzie co chwile otwierało to nic sie nie stanie.
6. Muzyka jak dla mnie o taka sobie. Ani rewelacja ani jakoś wyjątkowo słaby. Z ciekawostek to słuchawki w kolorze pomaranczowym grajace głownie srednie i wysokie tony. Głośność muzyki na akceptowalnym poziomie

Dla mnie ten telefon jest bardzo dobry . Tylko średnio z raz na 4-5 dni potrafi sie zresetowac bez żadnego widocznego powodu. Ale jak ktos nie ma PINu na Simie to raczej mało istotne.
A z zalet bym dodał jeszcze że ma prawdziwe wideorozmowy po 3G oraz to że budzik działa na wyłączonym telefonie co w androidzie nie jest chyba zbyt oczywiste.

#677984  autor: orson_dzi
 27 lis 2013, 12:11
Ramirez pisze:To może testu się doczekamy?
Rekreacyjnie go nie dostałem ;) .
Ramirez pisze:co do zacinania w menu??? To chyba ja mało wymagający jestem bo u siebie tego nie widzę ;-)
Jesteś ;) .
Klatkuje nawet przewijanie pulpitów. Pustych pulpitów.
Z drugiej strony filmy w pełnym HD, w .nkv odtwarza ładnie, a ostatnie trzy modele z mojego podpisu sobie nie radziły.
Szczuru pisze:Czy bateria trzyma tak dobrze jak ludzie piszą
Nie trzyma. Leci w oczach, a jeszcze nie wrzuciłem w niego drugiej karty. Ładuję go codziennie, a w ostatnim dniach nie używam go za mocno. 10-15 minut rozmów, z 40 minut muzyki i 30 Internetu + synchronizacje.
Szczuru pisze:jak z zasięgiem zarówno GSM/3G, jak również Wi-Fi
Nie widzę problemów. Ale denerwujące jest powiadomienie o wyłapaniu nowej sieci Wi-Fi i utracie zasięgu. Nie idzie chyba tego wyłączyć, a telefon sygnalizuje mi to jak SMS-a, przy każdej wyłapanej sieci, albo jej utracie.
Szczuru pisze:jak z jakością muzyki na dobrych słuchawkach
Płasko i za cicho. Tzn. głośniej jak w Sony, co już jest plusem, ale to i tak za mało.

A wykonanie szału nie robi. Nie skrzypi, wszystko się trzyma, ale dzieła sztuki w ręku nie trzymamy.

#678027  autor: Szczuru
 27 lis 2013, 15:39
A już myślałem że znalazłem idealny telefon dla siebie za małe pieniądze. Ogólnie ludzie się pozytywnie wypowiadają, może to kwestia otrzymanego egzemplarza?

#678079  autor: Ramirez
 27 lis 2013, 18:53
Nie ma telefonów idealnych. Kazdy ma jaką niedoróbke. To zasięg zepsuty, to jakies dziwaczne ograniczenia co do przenoszenia aplikacji na karte pamięci itp.
A mianowicie co ciebie zniechęciło do tego telefonu? A tak z drugiej strony nie zdziw sie jakby w opinii orsona twój obecny telefon tez płasko grał, był fatalnie wykonany i jakiś tam :D Ja tam osobiście nie widze nic ciekawszego w tej cenie do kupna w normalnym sklepie. Nie interesują mnie jakies 2 miesiaczne telefony z brandowanym oprogramowaniem od kogos, to bez paragonu, to bez podbitej gwarancji.. Tym bardziej za 600-605 zł. Bo juz za tyle sie pojawiają na allegro lub podobno w sklepie Real w najblizszym czasie. w kazdym razie powtórnie bym go kupił.

#678145  autor: Szczuru
 27 lis 2013, 23:16
Wiem że nie ma telefonu idealnego. Ale zależy mi na dobrej jakości muzyki i żeby przy moim lekkim używaniu wytrzymywał te 2 dni chociaż. Obecnie mam LG p990 ale potłukł się wyświetlacz i szukam czegoś nowego, w tej cenie można kupić LG L7II, HTC Desire X, Samsung Galaxy Core, Alcatel One Touch Idol i to jest wybór między czymś markowym i słabszym Hardware'owo lub mniej markowym i mocniejszym. LG ma dużą baterię i ponoć dobrą jakość dźwięku, tylko 768 mb RAM co może powodować spowolnienia. Tak samo nie wiadomo jak ten myPhone będzie się sprawował za rok i jaka będzie jego wartość na rynku wtórnym

#684955  autor: Ramirez
 23 gru 2013, 14:49
Dzisiaj pokazał sie nowy soft do pobrania ze strony Myphone
http://soft.myphone.pl/NEXT/2013-12-23/ ... _T0819.rar

Z pliku informacyjnego:

Wprowadzone zmiany:
-poprawiono niektóre tłumaczenia,
-naprawiono problem „gubienia” przez system karty SD,
-zwiększono głośność rozmów,
-naprawiono problem obsługi GPS przez aplikacje typu „sports tracker” np. Endomondo,
-skorygowano ustawienia APN dla niektórych operatorów sieci komórkowych,
-inne.

#686825  autor: Blindman25
 31 gru 2013, 17:54
Zastanawiam się nad zakupem tego telefonu...

Co sądzicie o ofercie Selgrosa? Od 2 stycznia myPhone Next za 600zł.
http://www.selgros.pl/oferta-promocyjna ... t-5-422041
Co sądzicie o tej cenie? Na allegro najtańszy egzemplarz po 700zł, a w innych sklepach za 650zł.
Dziwi mnie tylko:
- pamięć wbudowana: 2 GB (podobno są 4GB)
- procesor: Quad Core A7 (jest przecież MediaTek MT6589)

Dodatkowo co sądzicie o tej powłoce Dragontrail? Spełnia swoje zadanie, czy warto nałożyć folię ochronną?
Czy pod ten telefon jest jakieś dedykowane etui?

Pozdrawiam :wink:

#686914  autor: orson_dzi
 01 sty 2014, 15:45
Blindman25 pisze:pamięć wbudowana: 2 GB (podobno są 4GB)
Chyba dwa, ale głowy nie dam. Później sprawdze.
Blindman25 pisze:Quad Core A7 (jest przecież MediaTek MT6589)
MediaTek, ale czterordzeniowy (Quad Core), a A7, to mozna powiedzieć, że rodzaj procesora. Taka klasyfikacja.
Blindman25 pisze:co sądzicie o tej powłoce Dragontrail?
Ja dla mnie, to na ekranie jest zwykły plastik, a nie żadne łuski z d*py smoka, czy innego rekina.

#686959  autor: Blindman25
 01 sty 2014, 18:30
orson_dzi pisze:Chyba dwa, ale głowy nie dam. Później sprawdze.
Z tego co czytałem na necie, to są 4GB z czego dla użytkownika jest około 1,7GB(reszta system itd.)
orson_dzi pisze:A7, to mozna powiedzieć, że rodzaj procesora. Taka klasyfikacja.
Dzięki za info.
orson_dzi pisze:Ja dla mnie, to na ekranie jest zwykły plastik, a nie żadne łuski z d*py smoka, czy innego rekina.
Nie no, spoko :P Chodziło mi raczej o to, czy to coś daje, a nie czy jest niezniszczalny.
Użytkujesz ten telefon z folią, etui, czy bez niczego?

A, i co sądzisz o tej cenie? Nie wiem jaka była ten miesiąc czy dwa temu.

#686963  autor: orson_dzi
 01 sty 2014, 19:14
Blindman25 pisze:czy to coś daje, a nie czy jest niezniszczalny.
Rys nie widać, ale dawno nie miałem tak palcującego się ekranu.
Blindman25 pisze: telefon z folią, etui, czy bez niczego?
Nie płacą mi za używanie telefonów w jakichkolwiek opakowaniach. Takie testy mijają się z celem.
Blindman25 pisze:co sądzisz o tej cenie?
Że 600-650zł? Całkiem nieźle. Ma swoje wady, ale to ogółem adekwatna cena.

#686965  autor: Blindman25
 01 sty 2014, 19:21
No to jestem dosyć przekonany jak za te 601zł :)
Jeszcze pytanie:
Jak z wejściem USB? Z tego co czytałem, to u niektórych osób szybko się ono uszkodziło :|
Wyświetlacz chyba niezły jak na cenę, bo IPS w rozdziałce 960 x 540 na 4,5”.

#687013  autor: orson_dzi
 01 sty 2014, 22:33
Blindman25 pisze:Jak z wejściem USB?
Jest i działa. Wygląda dobrze.
Blindman25 pisze:Wyświetlacz chyba niezły jak na cenę, bo IPS w rozdziałce 960 x 540 na 4,5”.
Wg zdania, które pojawi się w teście na Telepolis - Nexus 4, ani Huawei P6 to nie jest, ale Sony rozgniata ;) .

A pogrzebałem po sieci o tym ekranie i ten Dragontrail faktycznie ma jak plastik wyglądać. Ważne, że się nie rysuje, przynajmniej tak wygląda.

#687876  autor: adiq1033
 04 sty 2014, 22:28
orson_dzi pisze: Póki co po pierwszych wrażeniach - moje zabytkowe dwa rdzenie działają dużo płynniej jak te cztery. Nawet przewijanie Menu potrafi zaciąć.
Potwierdzam. Dzisiaj miałem możliwość zapoznania sie z tym telefonem. Przemieszczanie się po Menu nie działa za płynnie. Materiały użyte do produkcji obudowy tez nie sprawiają dobrego wrażenia - przynajmniej w moich odczuciach. W MediaMarkt telefon jest sprzedawany za 699zł. GSmart Maya M1 v2 działa znacznie płynniej, ale jest też droższy od MyPhone - różnica wynosi około 100zł przeszukując oferty w sieci. Wracając do Next, wiem że nie można wymagać cudów z małym zasobem gotówkowym, ale 700zł za telefon który bez zainstalowanych aplikacji łapie zadyszki skacząc po menu to nieporozumienie. :wink:

#693575  autor: SzafirowaLady
 26 sty 2014, 19:17
da się wyłączyć opcję informacji o dostęnych sieciach wifi :wink: wchodzimy w Ustawienia->wifi->zaawansowane i odznaczamy okienko "powiadomienie o sieci" ;)

mnie osobiscie irytuje że pomimo osobnych opcji dźwięku dzwonka i powiadomień niektóre aplikacje które wg. mnie powinny być podpięte pod powiadomienia informują o swoich komunikatach tym samym dźwiękiem co sms..

#693612  autor: orson_dzi
 26 sty 2014, 22:48
A mi się szukać nie chciało...
Wielka jesteś ;) .

#695143  autor: Blindman25
 01 lut 2014, 09:40
Mam kilka pytań odnośnie blokady:
1. Gdy ustawię blokadę na wzór, to po bodajże 5 błędnych próbach nakładana jest blokada na 30 sekund. Czy jeśli więcej razy zostanie podany zły wzór, to nastąpi trwała blokada telefonu(słyszałem, że w innych telefonach tak jest)?
2. Jest możliwość obejścia blokady poprzez autoryzacje kontem google. Problem jest taki, że wymagany jest internet. Czy z poziomu blokady ekranu jest możliwość włączenia wi-fi/innej karty sim(bez zmiany systemu, rootowania, innej aplikacji)? Domyślnie jest to zablokowane.
3. Czy jeśli telefon zostanie skradziony, a ja mam ustawioną blokadę na wzór(ew. na hasło), to czy istnieje możliwość dostępu do telefonu bez hard wipe? Chodzi mi o ochronę mojego konta google, fb, prywatnych danych itd.

Pozdrawiam.