• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #674939  autor: Dzalewa
 15 lis 2013, 20:29
Witam zastanawiam się nad kupnem smartfona i doszedłem do następujących wniosków.

1. 1gb internetu to może być za mało
2.z sms-ów nie skożystam darmowych bo jest bramka na necie :-D
3.minuty to może być tak z różnie dużo na pewno 8h

Rozważałem oferty z Nju, Virgin i red bull oraz cheyah ale nie mam zbytnio czasu na liczenie bo po prostu mam jeszcze na to czas ale z ciekawości tak pytam co by było lepsze i dlaczego, oraz jakie występują konflikty itp. sam nawet nie chce brać telefonu na umowę wolę kupić osobno a abonament czy taryfę osobno. Czy się trochę ze mną zgadzacie??
Ostatnio zmieniony 18 lis 2013, 22:07 przez Dzalewa, łącznie zmieniany 1 raz.
 #674947  autor: bora1410
 15 lis 2013, 21:22
Dzalewa pisze:Witam zastanawiam się nad kupnem smartfona i doszedłem do następujących wniosków.

Rozważałem oferty z Nju, Virgin i red bull oraz cheyah ale nie mam zbytnio czasu na liczenie bo po prostu mam jeszcze na to czas ale z ciekawości tak pytam co by było lepsze i dlaczego, oraz jakie występują konflikty itp. sam nawet nie chce brać telefonu na umowę wolę kupić osobno a abonament czy taryfę osobno. Czy się trochę ze mną zgadzacie??
Myślisz że ktoś znajdzie czas i za Ciebie będzie ten czas marnował i obliczał co się Tobie opłaca a co nie? EOT- masz błąd ortograficzny w tytule.
 #674962  autor: lukasz8881
 15 lis 2013, 22:32
bora1410 pisze:
Dzalewa pisze:Witam zastanawiam się nad kupnem smartfona i doszedłem do następujących wniosków.

Myślisz że ktoś znajdzie czas i za Ciebie będzie ten czas marnował i obliczał co się Tobie opłaca a co nie? EOT- masz błąd ortograficzny w tytule.

nie tylko w tytule :lol: :lol: :lol:
 #674988  autor: ciekawy
 16 lis 2013, 00:32

ale dlaczego nie chcesz brać telefonu na umowę ? niektóre oferty,promocje cenowo mogą się nieznacznie różnic jeśli odejmiesz abonament 29 zł no limit od ceny telefonu i wyższego abonamentu,piszę tu bardziej o normalnych telefonach a nie jakichś Apple czy innych takich tylko o smartfonie który posłuży do netu,rozmów i wielu innych aplikacji,1GB netu jak na smartfon to tak w sam raz,trzeba się naprawdę postarać żeby wykorzystać ten limit czyli trzebaby często korzystać z GPS,radia,yt,a sama przeglądarka nie zabiera tak dużo limitu,
rozważ oferty Play od 50 zł, RedBull tak samo od 50 zł i Heyah 29 zł + cena i rata za telefon,jak wyjdzie podobnie albo tak samo jak telefon na wolnym rynku to może warto skorzystać,
a jak koniecznie chcesz mieć tylko sim to z założeniem że dzwonisz w 95% i więcej na komórki nie ma większego znaczenia czy wybierzesz Play abonament,RedBull abonament czy Play MiniMax czy nju czy Heyah bo wszędzie za 29 zł będziesz miał no limit, a net w smartfonie zadziała ci też z karty sim oferty netu mobilnego czyli jeśli ci korzystniej wyjdzie wziąć oddzielnie no limit i oddzielnie net mobilny to spokojnie możesz w smartfonie korzystać z netu sim netu mobilnego,a jeśli wolisz mieć tylko jeden sim to zawsze jakiś pakiet netu się znajdzie

#675623  autor: jujeahip
 18 lis 2013, 13:49
Jeśli chodzi o internet + opcje głosowe to chyba teraz jednak z lepszych będzie heyah za 30zł jest 6GB transferu, aktualnie mam taką kartę do neta zamiast standardowej taryfy przeznaczonej do internetu (za 30zł to max bonus około 3GB niezależnie od operatora)

#675748  autor: buba1234
 18 lis 2013, 21:03
@jujeahip

Jestes w warszawie to najlepsze teraz jest LTE playa
Chyba najlepiej wyjdzie w red bull mobile to lte ładujesz 50zł i masz na 100 dni internet 200GB z lejkiem 2Mbit/s co miesiac ,ale musisz miec sprzet 4G albo modem albo smartfon.
Jak nic nie zmienia w RBM9 to wystarczy zaladowac 50zł na 5 miesiecy, ale mysle ze cos zmienia bo to sensu chyba nie mialoby.

#675784  autor: marcinek243
 18 lis 2013, 22:57
ciekawy pisze: ale dlaczego nie chcesz brać telefonu na umowę ?
Może po to żeby nie zamrażać sobie cen min/mb/sms na 2 lata? W świecie telekomunikacji jest to wieczność.

Np. będąc w takim nju jak ktoś da 6gb za 10zł może natychmiast przejść do konkurencji.

#675816  autor: buba1234
 19 lis 2013, 00:20
Najlepiej sprzet kupowac na raty w sklepie elektronicznym do tego albo taryfa na karte albo abonament bez telefonu.

Pewnie każdą oferte trzeba rozpatrywać indywidualnie, ale pewnie sie to bardziej opłaca. Nawet jeżeli troche przeplacimy to nie jestesmy uwiazani na 2-3 lata i mozemy zbijac sobie ceny w czasie rzeczywistym.

#675894  autor: jarekb11
 19 lis 2013, 12:02
marcinek243, Z tym "zamrażaniem"cen to już tak nie przesadzaj.
obecnie ceny minut/smsów nie zmieniają sie w takim tempie jak 10-15 lat temu,a nawet jak cena minuty czy smsa spadnie o grosz czy dwa to nie jesteś w stanie zaoszczędzić więcej jak powiedzmy 10-15 zł rocznie.
Co to jest teraz 10 zł??? 4 piwa?? paczka fajek????

Po za tym większość ludzi (z reguły ci co mają raczej stałe dochody) wybiera ten abonament bo to jest jednak wygodniejsze ,nie musisz pamiętać o ważności konta,doładowaniach,pakietach,kodach i innych pierdołach.

#676202  autor: Jurczyk.K
 20 lis 2013, 14:37
Chyba cieżko będzie ci dobrać taką taryf, gdyż zazwyczaj przy wysokim transferze masz duzo sms, których jak pisałes nie wykorzystasz, jak tak mam 70 zł w Play 400 minut wymienne na sms do innych sieci i darmowe do wszystkich z play, internet 2GB no i przepłacam ale nic innego nie było ;/

Ciekawe info na pts sa forum
 #676242  autor: ciekawy
 20 lis 2013, 17:03
marcinek243 pisze:
ciekawy pisze: ale dlaczego nie chcesz brać telefonu na umowę ?
Może po to żeby nie zamrażać sobie cen min/mb/sms na 2 lata? W świecie telekomunikacji jest to wieczność.
ale jakie znowu zamrażanie, fakt jakieś jest ale wcześniej niż za półtora roku raczej warunku się nie zmienią,np taki no limit za 29 zł rozmowy, trudno uwierzyć że te warunki mogą się jeszcze zmienić na lepsze,a jeśli już coś się ma zmienić na lepsze to moim zdaniem najwcześniej za dwa lata od wprowadzenia tych ofert no limit za 29 zł na rozmowy,może po dwóch latach dadzą jakiś pakiet netu w cenue 29 zł typu 20 MB i lejek,więc ja bym nie przesadzał z szybko zmieniającymi się warunkami bo wcale tak szybko się nie zmieniają,a jak oferta komuś odpiwiada to ją trzeba brać,a nie zastanawiać się, ja wziąłem no limit bez zastanowienia bo wiedziałem że to jest to i dobrze na tym wychodzę, a taki White Mobile tylko powierdził mój wybór niby no limitem za 20 zł w którym musi być 70% odebranych połączeń, to ja już wolę swobodę w dzwonieniu i nie chcę być uzależniony od innych i liczyć czy odebrałem 70% połączeń przychodzących, to tylko potwierdza to co pisałem,że oferty tak często się nie zmieniają

#676379  autor: buba1234
 20 lis 2013, 22:50
Juz przeciez od dawna jest Red Bull Mobile No limits na czas nieokreslony, 29zł/miesiac, nolimit rozmow, 25MB neta z lejkiem 32kb/s i nielimitowany youtube. Jak kto wydzwania dużo i korzytsa ze stron do czytania w Operze Mini [+ewentualnie yotube] to najlpesza opcja. MOzna dokupić 300MB za 6zł, lub 2GB za 20zł.
Dla porownania w minimaxie placimy więcej 29zł+5zł i mamy gorszy lejek 8kb/s i nie ma youtube.
To porownanie dla osob co zawsze osiagaja 29zł w rozmowach.

#676405  autor: ciekawy
 21 lis 2013, 00:41
buba1234 pisze:Juz przeciez od dawna jest Red Bull Mobile No limits na czas nieokreslony, 29zł/miesiac, nolimit rozmow, 25MB neta z lejkiem 32kb/s i nielimitowany youtube. Jak kto wydzwania dużo i korzytsa ze stron do czytania w Operze Mini [+ewentualnie yotube] to najlpesza opcja. MOzna dokupić 300MB za 6zł, lub 2GB za 20zł.
Dla porownania w minimaxie placimy więcej 29zł+5zł i mamy gorszy lejek 8kb/s i nie ma youtube.
To porownanie dla osob co zawsze osiagaja 29zł w rozmowach.
to prawda ale poza RedBullMobile w innej sieci tego nie ma,dlatego dałem przykład że może za dwa lata od wprowadzenia no limitów może dadzą taki mały pakiet do oferty

#676728  autor: ?T
 22 lis 2013, 01:31
Idąc tropem myślenia, że się niewiele już zmienia znajomy wziął no limit (sam sim) za (jak się tylko pokazała tego typu oferta), żebym nie skłamał, coś około 150 zł brutto miesięcznie płaci. Fakt, ma no limit ze stacjonarkami. Ale za cenę kilkukrotnie wyższą niż dziś. Nie wiem czy minęły dwa lata, możliwe, że nie. Wiem, nie bierze się pierwszej oferty w danym rodzaju, ale nie szło przetłumaczyć.

#676730  autor: ciekawy
 22 lis 2013, 01:39
?T pisze:Idąc tropem myślenia, że się niewiele już zmienia znajomy wziął no limit (sam sim) za (jak się tylko pokazała tego typu oferta), żebym nie skłamał, coś około 150 zł brutto miesięcznie płaci. Fakt, ma no limit ze stacjonarkami. Ale za cenę kilkukrotnie wyższą niż dziś. Nie wiem czy minęły dwa lata, możliwe, że nie. Wiem, nie bierze się pierwszej oferty w danym rodzaju, ale nie szło przetłumaczyć.
manipulujesz,nie o to chodzi że ktoś ma no limit za 150 zł bo z tej ceny abonament może spaść ale 29 zł na ile może spaść ?
według mnie to już jest taka cena że raczej szybkiej obniżki tej ceny nie będzie tak samo myślę że oferty no limit telefonem za 50-60 zł też się szybko nie zmienią

#676736  autor: ?T
 22 lis 2013, 04:56
Trudno powiedzieć na ile i czy w ogóle może spaść.
Ja pamiętam czasy prepaida za około 3 zł minuta nietaktowana co sekundę, a i wtedy mówiło się, że poniżej 2 zł to się nie opłaci, że sekundowego naliczania być nie może etc. Wieki temu to było, ale było.
29 zł niby niedużo, ale White Mobile robi test i pokazało ofertę za 20 zł. Niby to tylko dyszka miesięcznie, niby oferta nie dla każdego (konieczne odbieranie połączeń i limit ilości ofert), ale to jednak 120 zł rocznie, a 240 zł przez dwa lata. Dużo? Mało? To rzecz względna.
U mnie na telefony szło sporo kasy, ale odkąd są nolimity za trzy dychy, to oszczędności są odczuwalne.
Pewnie, jak potanieją o tą stówke rocznie, to już takiego skoku nie będzie jak wcześniej, ale i tak w skali roku zrobi się ładna kwota.
Zatem nie wydaje mi się, żebym jakoś specjalnie nadzwyczajnie manipulował. Prawda, przykład znajomego jest mocniejszy, ale też na początku nie zanosiło się na takie obniżki.

#676748  autor: ciekawy
 22 lis 2013, 08:05
?T pisze:Trudno powiedzieć na ile i czy w ogóle może spaść.
Ja pamiętam czasy prepaida za około 3 zł minuta nietaktowana co sekundę, a i wtedy mówiło się, że poniżej 2 zł to się nie opłaci, że sekundowego naliczania być nie może etc. Wieki temu to było, ale było.
29 zł niby niedużo, ale White Mobile robi test i pokazało ofertę za 20 zł. Niby to tylko dyszka miesięcznie, niby oferta nie dla każdego (konieczne odbieranie połączeń i limit ilości ofert), ale to jednak 120 zł rocznie, a 240 zł przez dwa lata. Dużo? Mało? To rzecz względna.
U mnie na telefony szło sporo kasy, ale odkąd są nolimity za trzy dychy, to oszczędności są odczuwalne.
Pewnie, jak potanieją o tą stówke rocznie, to już takiego skoku nie będzie jak wcześniej, ale i tak w skali roku zrobi się ładna kwota.
Zatem nie wydaje mi się, żebym jakoś specjalnie nadzwyczajnie manipulował. Prawda, przykład znajomego jest mocniejszy, ale też na początku nie zanosiło się na takie obniżki.
ja też pamiętam czasy minut za koło 3 zł za jedną minutę ale bierzemy pod uwagę czas 2 lat czyli od wprowadzenia no limitów za 29 zł i kolejne 2 lata w przód, dlatego 2 lata bo na tyle jest umowa z telefonami,a sam sim na czas nieokreślony,więc tu nie trzeba się zastanawiać czy warto przedłużyć umowę na 2 lata,a zmiana ofert jest raczej co 12-18 miesięcy i więcej, a w tak niskich cenach jakie są to raczej moim zdaniem bardziej należy się spodziewać dodatkowego pakietu czy to netu czy sms niż obniżki ceny,
White Mobile ludzie nie chcą jeśli się dowiadują że ten ich no limit to bardziej wymienność minut niż prawdziwy no limit,
a 10 zł miesięcznie dokladniej niecałe 9 zł różnicy na początek żeby było 29 zł, na przedłużenie umowy różnica to już niecałe 5 zł bo za 25 zł już można mieć no limit rozmowy + pakiet sms no limit w cenie, a w doładowaniach to już zależy od promocji albo zakup doładowania na alledrogo i też może wyjść 25 zł za no limit w takim Play MiniMax, dlatego moim zdaniem jak ktoś chce umowe z telefonem na 2 lata to spokojnie może się decydować bo raczej dużego skoku cen w ciągu 2 lat nie będzie,
a liczyć ile będzie po roku czy po dwóch latach jeśli wydamy mniej o parę zł nie ma sensu, tu są tak niskie kwoty że nie ma co marudzić,za to pewnie gdzie indziej wydajesz więcej i może tam trzeba wydawać mniej,liczyłeś wydanie 10 zł mniej ale jak policzysz po 5 zł miesięcznie to po roku będziesz miał 60 zł,a pi dwóch latach 120 zł,a miesięcznie tylko 5 zł czyli nie jest to tak duża kasa,
takie liczenie miesięcznej różnicy miało sens kiedy no limit kosztował 70 zł w opcji tylko sim i 130 zł w opcji z telefonem,a teraz kiedy kosztuje 29 zł w tylko sim,a 50-60 zł w opcji z telefonem w zależności od sieci,a na przedłużenie umowy albo karta w promocji z 29 zł można zejść do 25 zł i tu przy tych cenach 25-29 zł liczenie różnicy traci sens bo to są już bardzo korzyste ceny