• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#676178  autor: negra
 20 lis 2013, 12:14
Horacy pisze:
Nabijaczy może i tak , ale dostanie się też osobom które z przyczyn osobistych ( wyjazd poza naszą granicę na dłuższy czas) nie mając innego wyjścia zrywają umowę.
Zawsze tez można zrobić cesję numeru i ktoś inny sobie z niego będzie korzystał przez krótszą ilość miesięcy.

Widzisz gdym miał Kogoś to bym nie rozwiązywał przedterminowo umowy.
 #676180  autor: Żeń Szeń
 20 lis 2013, 12:33
Żeń Szeń pisze:Przymierzałem się ostatnio do taryfy Premium (bez telefonu) w T-Mobile. Jej jedyny chyba minus to 24-miesięczny okres umowy... sprawdziłem więc wysokość kary umownej za zerwanie. Wynosi 5000 zł!

Przyznam, że osłupiałem. Wartość całego abo (50 zł) przez 2 lata to 1200 zł, więc skąd kara 5000 zł? Czy ja czegoś nie rozumiem? Czy teraz wszyscy operatorzy tak przeginają pałę?
manyaky pisze:
Gdzie masz tę informację? 5k to ogólna kara maksymalna, a to jaka jest naliczana w danej ofercie to inna bajka.
Konsultant z infolinii, później potwierdziłem to w punkcie T-Mobile.

[ Dodano: 2013-11-20, 12:37 ]
KA pisze:Przede wszystkim nie zrozumiem nigdy brania w obecnych czasach umowy terminowej bez telefonu. (...) Teraz, kiedy prawie co chwilę pojawia się nowa oferta? Dziwny jest ten świat...
Potrzebuję kilkaset minut do wszystkich, czasami SMS, do tego ważna dla mnie rzecz — 1-2 GB miesięcznie. Słucham, który prepaid mi zaoferujesz do 50 zł mies.

Pomijam bujanie się z doładowaniami, kodami etc., czy nietypowymi sytuacjami (np. brak lub wysoka cena roamingu).
 #676190  autor: ?T
 20 lis 2013, 13:34
Żeń Szeń pisze:Potrzebuję kilkaset minut do wszystkich, czasami SMS, do tego ważna dla mnie rzecz — 1-2 GB miesięcznie. Słucham, który prepaid mi zaoferujesz do 50 zł mies.

Pomijam bujanie się z doładowaniami, kodami etc., czy nietypowymi sytuacjami (np. brak lub wysoka cena roamingu).

Play MINIMAX
maksymalnie wydasz 29 zł na rozmowy.
pakiet 1,5 GB internetu kosztuje 20 zł.
złotówka na esemesy wystarczy? jeśli nie, to nawet gdy się bardzo rozpiszesz, to nie przekroczysz 9 zł.
Oczywiście trzeba doładować, ale ostatnio operator robi całkiem niezłe promocje: ostatnio do doładowania za minimum 51 zł dokładał 80%.
Wystarczy na te sms okazjonalne i jakieś nietypowe nawet (umiarkowane) potrzeby.
IMHO warto za fakt nie bycia związanym dwuletnim cyrografem, nawet gdyby się okazało że miałbym wydać złotówkę drożej, to i tak umowy na dwa lata nie podpiszę.
Pamiętam czasy, gdy prepaid kosztował około 3 zł za minutę, a nie był rozliczany sekundowo, więc narzekanie na dzisiejsze stawki jest co najmniej zdumiewające:)

#676480  autor: Horacy
 21 lis 2013, 13:27
negra pisze: Widzisz gdym miał Kogoś to bym nie rozwiązywał przedterminowo umowy.
A to jakiś problem dać ogłoszenie na jakimś portalu że oferujesz cesje? Wiele takich ofert widziałem, więc może warto tak?

#676553  autor: negra
 21 lis 2013, 17:33
Dla mnie problem więc nie skorzystam z Twoich rad i nie będę próbował.
 #676704  autor: buba1234
 22 lis 2013, 00:08
Żeń Szeń pisze:Potrzebuję kilkaset minut do wszystkich, czasami SMS, do tego ważna dla mnie rzecz — 1-2 GB miesięcznie. Słucham, który prepaid mi zaoferujesz do 50 zł mies.

Red Bull Mobile No Limits o wiele lepsze od play mini max na kartę
29zl/miesiac - abonament z miesiecznym okresem wypowiedzenia
:arrow: dostajesz nolimit rozmow do wszystkich
:arrow: 25MB z lejkiem 32kb/s dla mnie to nielimitowany net na Operze Mini stronywww do czytania otwieraja sie w 5 sekund,
nie zuzywajacy limitu youtube.

Do tego mozna dokupic
:arrow: nielimitowane sms/mmsy za 9zł/miesac
:arrow: 300MB za 6zł
:arrow: 2GB za 20zł

Kod: Zaznacz cały
http://www.redbullmobile.pl/oferta/abonament/bez-telefonu/

Jak by wziąć umowe z telefonem na czas okreslony 49zł/miesiac to dostajesz darmowe LTE, chyba 200GB z lejkiem 2Mbit/s.

Ciekawe czy dałoby sie podpisac umowe bez telefonu na czas okreslony za 29zł/miesac i miec to darmowe LTE?

#676731  autor: ?T
 22 lis 2013, 01:40
Kolega Żeń-Szeń chciał prepaid do 50 zł.
RBM to jednak abonament:) fakt, prawie jak prepaid, ale jednak nie prepaid:)
Zaletą MINIMAXu jest też to, że jeśli z jakiegoś powodu masz w miesiącu znikome zużycie minut, to zapłacisz odpowiednio mniej niż 29 zł. No i promocje doładowań, które nieco kompensują przewagi RBM NL.

#676866  autor: mantra
 22 lis 2013, 16:05
zwróć uwagę na umowę / aneks

bo:

- kary u operatorów nie są wyliczane na zasadzie "widzi-mi-się", zazwyczaj na to swoje podstawy w regulaminie, na co pewnie nie do końca zwróciłeś uwagę

przykładowo :

kupiłeś ofertę "tylko sim" która miesięcznie kosztuje Cie 25 pln, ale :

- oferta ta została przygotowana na bazie planu telefonicznego np za 60 pln - różnica 60 - 25 - to ulga jaką otrzymałeś na okres podpisania umowy - i już masz 35 pln za każdy miesiąc x 24 czyli 840 pln
- teraz wyobraź sobie, że w ramach tej umowy / aneksu otrzymałeś jakąś usługę bezpłatnie - np - nielimitowane rozmowy w sieci - sprawdzasz cenę tej usługi w regulaminie - ale nie w regulaminie "promocyjnym" ale w regulaminie "podstawowym" i dajmy na to, że taka usługa kosztuje 50 pln - i już masz 24 x 50 - a to daje nam 1200 pln
- dostałeś kolejną usługę - nielimitowane sms'y w sieci - usługa ta - tak jak powyższa kosztuje np 40 pln i znów mnożymy - wychodzi 960 pln
- jesli np była to nowa umowa a nie aneks - to dodatkowo otrzymujesz ulgę w opłacie aktywacyjnej np z 300 pln na 50 pln i juz doliczasz do w/w kary 250 pln.

i to tak można sumować w nieskończoność - wychodzi 5000 pln - w teorii kara za zerwanie umowy to "suma ulg przyznanych w ramach danego zobowiązania" - jeśli dobrze pamiętam - jest na to nawet jakiś "urzędowy dokument" który reguluje ze kara nie może być o ileś tam wyższa niż suma ulg przyznanych w ramach danej umowy.

tak więc - Tobie gdy podpisujesz umowę - wydaje Ci się ze operator daje Ci tak dużo za tak mało - niby prawda - bo otrzymujesz zniżki - ale gdybyś chciał np ta samą ofertę - czy też pakiet usług w ramach umowy "na czas nieokreślony" lub w ramach oferty "nie promocyjnej" to byś się nigdy nie wypłacił.

Dlatego, gdy znajdziesz u jakiegoś operatora - tzw cennik podstawowy danej oferty - to włosy staną Ci dęba jak zobaczysz ile te usługi kosztują bez "promocji" :)

#677421  autor: kn
 24 lis 2013, 23:57
Mysle, ze rynek zadecyduje i ani sie T-mobile obejrzy i znow bedzie liczyl "karty sim, ktore oddal konkurencji"....