Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
możesz podać źródło informacji? i jakiś ETA kiedy miałoby to nastąpić? bo przyznaję, że (E)GSM900 działa mi odrobinkę na nerwyja.michal pisze:zajadacz, docelowo ma być wszędzie gdzie jest U2100 GSM1800. GSM900 ma nie być w ogóle. W miastach zastąpi go U900. Poza miastami nie będzie w ogóle GSM, a samo U900 + roaming wewnętrzny.
Na pewno nie dzisiaj, obstawiam środa - czwartek.micial pisze:Pytanko, nowy wykaz UKE to będzie dziś, czy we wtorek?
W Warszawie podobnie, tak jak już pisałem. Po rozpoczęciu połączenia głosowego telefon przelogowuje się do DCSu, nawet jeżeli w trybie czuwania DCS miał słabszy sygnał.Kryniczanin pisze:Zauważyłem dzisiaj znaczny priorytet DCS nad EGSM w Krakowie. Mimo lepszego o około 15db zasięgu EGSM tel twardo siedział w DCS.
Chyba na odwrót? 900 zamiast 1800 MHz jest typowo zasięgowe, ponieważ przy takiej samej mocy nadawania 900 idzie dalej (km), bo trudniej je stłumić.Mixiorek pisze:Dobrze kojarzę, że im wyższy częstotliwość (1800MHz nad 900MHz) tym mniejsze tłumienie
A to tłumaczyłbym innym pochyleniem anten/fal dla tych częstotliwości (1800 jest typowo pojemnościowe) - 1800 sieje skierowane niżej, by "łapać" osoby z bliska w możliwie największej ilości (przy dobrej sile sygnału), a 900 bliżej pionu - by "łapać" pozostałe urządzenia.Mixiorek pisze:Często jest też tak, że to DCS ma mocniejszy sygnał w budynkach.
Ale w Krakowie ten nadpriorytet DCS był na czuwaniuMixiorek pisze:W Warszawie podobnie, tak jak już pisałem. Po rozpoczęciu połączenia głosowego telefon przelogowuje się do DCSu, nawet jeżeli w trybie czuwania DCS miał słabszy sygnał.
Kryniczanin pisze:Ale w Krakowie ten nadpriorytet DCS był na czuwaniuMixiorek pisze:W Warszawie podobnie, tak jak już pisałem. Po rozpoczęciu połączenia głosowego telefon przelogowuje się do DCSu, nawet jeżeli w trybie czuwania DCS miał słabszy sygnał.
Czy chodzi Ci o ustawienie parametrów C1 i C2 takie jak w Orange na terenach górskich?Kryniczanin pisze:Ale w Krakowie ten nadpriorytet DCS był na czuwaniu
Dokładnie odwrotnie !Mixiorek pisze:Często jest też tak, że to DCS ma mocniejszy sygnał w budynkach. Dobrze kojarzę, że im wyższy częstotliwość (1800MHz nad 900MHz) tym mniejsze tłumienie przez ściany, przeszkody itp.?