Może chodzi o to, że w Plusie dane pobierane i wysyłane rozliczane są osobno
Tzn. że za samo nawiązanie połączenia z netem zjada 200kB (100 za odebrane + 100 za wysłane). Pakiety internetowe w tej nowej taryfie T-Mobile też tak mają chyba.
W dodatku mam wrażenie, że Plus nieprawidłowo rozlicza długie połączenia z netem podczas których transmituje się znikomą ilość danych. Przykładowo połączenie trwające wg. telefonu 2-3 godziny z transferem 40kB up i 120kB down potrafi "zjeść" z pakietu 1000-1200kB zamiast 300... Napisałem reklamację to mnie olali....
Jeśli chodzi o T-Mobile to chyba najlepiej kupić pakiet 120min za 15zł, aktywować darmowe SMS-y do wszystkich w kraju i do tego net 1GB. Daje to 25zł/mies. Jeśli chcesz wydawać 30zł/mies to zostaje Ci 5zł które możesz wykorzystać w zasadzie tylko na rozmowy.
Z Virgin problem jest taki, że 6gr za SMS oraz 100MB do doładowania za 10zł to jest promocja do końca roku. Co będzie dalej nikt nie wie. Bonus 50% też jest tylko promocją w sumie.
Chcąc wysłać 100 SMS w Virgin masz za 30zł:

100SMS +

205 minut +

100-300MB w zależności ile razy doładujesz
W Play do doładowania dostaniesz sporo neta, ale problem będzie z minutami. Do 30zł miesięcznie rzecz jasna.