• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#670680  autor: grzegi
 27 paź 2013, 14:26
phone pisze: "fachowcy" z play twierdzą że wina leży po stronie wadliwego telefonu.
Play ma tak skonfigurowany roaming, że co jakiś czas próbuje na siłę wbić się w swój macierzysty zasięg, nawet przy manualnym wyborze sieci na inną. Oto odpowiedź na Twoje bolączki.

W niektórych telefonach odbywa się to płynniej i użytkownik nie obserwuje tej próby przelogowania (najczęściej na starszych telefonach), w nowszych wysyłane jest żądanie odświeżenia karty SIM i telefon traci zasięg na kilka chwil. Nic z tym nie zrobisz.

#670685  autor: pakierhakierxd
 27 paź 2013, 14:37
No naprawdę wszystko zależy od telefonu.
Powiem wam coś wcześniej miałem L9 i tam bardzo często telefon z roamingu przechodził na zasięg Play,na nowym telefonie Note 2 jak telefon wejdzie w roaming to możesz nawet pół miasta przejechać a telefon nadal siedzi w roamingu,może po 30 minutach od znalezienia się w nim dopiero wlazł na zasięg Play(sytuacja powtórzyła się dwukrotnie odkąd mam ten telefon ;-)

Pozdrawiam :)

#670998  autor: Flash999
 28 paź 2013, 19:22
Od dzisiaj mam numer w RBM. Podczas próby wykonania połączenia zawsze pojawia się komunikat "Uruchomiony kod USSD...".
Wyświetlany jest przez cały czas trwania rozmowy. Przez to nie mogę kliknąć rozłącz.
Pamiętam podobne sytuacje na mojej starej karcie RBM. To minie, czy trzeba pisać do BOK?
Obrazek

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#671001  autor: marcin1980
 28 paź 2013, 19:32
Samo nie przejdzie, pisz do BOK. Miałem kilka dni RBM jako testową kartę i przez ten sam komunikat wyrzuciłem ją do kosza.

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#671002  autor: Flash999
 28 paź 2013, 19:37
Co ciekawe to występuje chyba na każdej karcie. Tak więc, jak korzystać z tego operatora? W Play to nie występuje.

Piszę zgłoszenie, dzięki za odpowiedź.

#671003  autor: marcin1980
 28 paź 2013, 19:39
I uzbroi się w cierpliwość reklamacje sa rozpatrywane do 30dni roboczych od dnia kiedy to ona zostanie przyjęta

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#671008  autor: pakierhakierxd
 28 paź 2013, 19:54
Miałem kartę Rbm i nie miałem takiego problemu ;)

Pozdrawiam :)

#671011  autor: Flash999
 28 paź 2013, 20:08
Przed chwilą oddzwonił do mnie konsultant. Skończyło się na tym, że mam wymienić kartę SIM.

Dobre rozwiązanie. Niestety, ja mam lepsze - wracam do Play.

[ Dodano: 2013-10-29, 10:45 ]
Rozpędziłem się z tym powrotem do Play. Dzisiaj już komunikatu nie mam, więc problem chyba sam się rozwiązał.

#801848  autor: zwariowany.kurczak
 15 maja 2015, 20:55
Przypomnę temat, mam co 2-3h odświeżanie karty SIM i powrót na siłę do PLAY... Co zabawne, przy rozmowie telefonicznej, wywali mnie do DCS PLAY, a jak tego braknie do T-Mobile.. heh.
 #802193  autor: zwariowany.kurczak
 18 maja 2015, 12:42
Jestem po MNP 3 numerów.. przez pierwsze 2-3 dni, co 2-3h wracało z Orange do PLAY, z T-Mobile po nocy wiec zapewne po 5-6h, a o dziwo z PLUS nie.
Telefon normalnie wyświetli "Odświeżanie karty SIM" i tyle... :mrgreen:
Obecnie grzecznie sieci w PLUS i T-Mobile, Orange góra 2h.. chyba iż ma tylko ten zasięg :D

Najbardziej wkurzają opóźnienia w dostarczaniu SMS/MMS, na zasięgu PLAY GSM i braku DCS, MMS wręcz nie zadziała jeśli nie włączy się pomoc T-Mobile...
Ogólnie PLAY = ustaw telefon na 3G 900/2100 inaczej to nie ma sensu, chyba iż W-Wa wtedy GSM poratuje tyłek 8) i ładowarka codziennie... Albo na stałe PLUS/T-Mobile w 2G.
Nie udało mi się szybciej rozładować nieużywanego telefonu niż w z kartą PLAY w automacie w W-wie...
Gocław, Praga północ, Śródmieście, Wola, Ochota, Mokotów, Wilanów...i po 35% baterii w nieużywanym telefonie z karta PLAY w automacie 2/3G :mrgreen: To samo na stałym 2g T-Mobile lub Play ledwo 15%...