• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #670419  autor: Gardzij
 26 paź 2013, 09:53
Witam serdecznie

Otóż od kilku dni borykam się z pewnym problemem. Dziewczyna od tygodnia mówiła mi że ma problem z internetem w Plus internet na abonament ale dopiero dzisiaj miałem okazje się tym dokładniej zająć.

Modem: ZTE MF669
Oprogramowanie Plus: 2,5
Sterowniki do modemu też rzekomo najnowsze.
System: Windows 7

Przy nawiązaniu połączenia wszystko jest dobrze technologia to HSPA +, internet chodzi z prędkościami około 600 kb/s, problem dopiero następuje jak z internetu nikt nie korzysta modem przechodzi w tryb uśpienia (WCDMA). Powrót do HSPA + trwa około 30 sekund wiec o wiele za długo, co uniemożliwia korzystanie z połączenia przez jakiś czas. Wcześniej takich problemów nie miała. Oszczędzanie energii na portach USB wyłączone.

Na myśl przychodzi mi tylko i wyłącznie ciągłe pingowanie połączenia, ale nie wydaje mi się aby to było poprawne rozwiązanie problemu.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2013, 11:34 przez Gardzij, łącznie zmieniany 1 raz.
 #670432  autor: marcinek243
 26 paź 2013, 10:51
Gardzij pisze:Na myśl przychodzi mi tylko i wyłącznie ciągłe pingowanie połączenia, ale nie wydaje mi się aby to było poprawne rozwiązanie problemu.
Bajtowe sprawy ale jednak w wielu przypadkach jedyne rozwiązanie :?

#670442  autor: Gardzij
 26 paź 2013, 11:32
Problem chyba rozwiązany :)

Pogrzebałem odrobinkę na zagranicznych forach i dogrzebałem się do komend AT w modemach ZTE. Wymuszenie częstotliwości 900 Mhz niestety nie pomogło, modem nie chciał nawiązywać połączenia mimo pełnego zasięgu. Wiec przywróciłem go do ustawień fabrycznych za pomocą komendy
Kod: Zaznacz cały
AT+ZBANDI=0
.

Wymuszenie U900:
Kod: Zaznacz cały
AT+ZBANDI=8
Uwaga komenda wymusza tylko pasmo 900 Mhz, wiec aby wymusić U900 ustawiamy modem w trybie tylko UMTS.

Może komuś się to przyda. Problem chyba ustąpił testuje modem od jakiejś godziny i ani razu połączenie nie zostało zawieszone na dłużej. Modem przechodzi w tryb WCDMA ale natychmiast wraca do HSPA+ czyli jest tak jak było dawniej. :)