• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#669339  autor: ciekawy
 21 paź 2013, 16:53
może jakiś pracownik sieci odpowiedzieć na moje pytania w postu wyżej ?

#669401  autor: grzegi
 21 paź 2013, 19:50
To chyba logiczne, że po wpisaniu numeru telefonu pokazują się dane właściciela - pracownik musi mieć przecież możliwość weryfikacji tych danych, na przykład podczas rozmowy dotyczącej aktywacji usług.

Po drugie, wydaje mi się, że billing również jest ogólnodostępną informacją - często połączenie w konkretnym dniu jest wykorzystywane przy autoryzacji.

#669411  autor: ciekawy
 21 paź 2013, 19:59
piszesz o pracownikach bok,a ja piszę o pracownikach salonów,w T chyba jest tak że salonie jeśli pracownicy znają numer to wyświetla się tylko miejscowość gdzie jest ten numer zarejestrowany, a jak jest w innych sieciach ?

#669416  autor: grzegi
 21 paź 2013, 20:06
A jak przychodzi facet do salonu i chce aktywować jakąś usługę, to jak go sprawdzą bez danych? Chcesz wymienić kartę SIM w salonie to też przecież muszą jakoś zweryfikować czy Ty to Ty, więc siłą rzeczy dostęp do danych muszą mieć.

#669420  autor: ciekawy
 21 paź 2013, 20:13
proszą o dowód osobisty i wpisują dane imie,nazwsko,bez dowodu w salonie nic nie zmienisz, zadaję te pytania bo ciekawi mnie jak sieci komórkowe dbają o zabezpieczenie danych klientów

#669483  autor: grzegi
 21 paź 2013, 22:15
Proszą o dowód, żeby móc zweryfikować, czy jesteś tym, na kogo została podpisana umowa/zarejestrowana karta SIM. Inaczej mówiąc - biorą od Ciebie dowód i sprawdzają, czy dane z dowodu zgadzają się z danymi w systemie - w związku z czym muszą mieć dostęp do danych.

A jak sobie wyobrażasz podpisywanie umowy przez klienta na abonament, czy rejestrację karty SIM? Pracownik musi gdzieś wpisać Twoje dane i mieć możliwość ich edycji, a co za tym idzie, musi mieć dostęp do formatki umożliwiającej edycję i podgląd danych klienta, ponieważ jest mu to potrzebne w pracy.

Pracownik w salonie czy bok ma dostęp do danych klienta, w stylu adres kontaktowy, imię i nazwisko oraz billing, ale obowiązuje go tajemnica telekomunikacyjna. Tyle w temacie.

Tak samo, jak policjant ma dostęp do rejestru PESEL, ale również nie szasta tymi informacjami na lewo i prawo.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie tych danych, to odpowiem - żeby mieć do nich dostęp należy znać zapewne hasło i login dostępu do systemu.

#669494  autor: ciekawy
 21 paź 2013, 22:49
to wszystko co piszesz jest oczywiste, dobrze by było gdyby pracownicy sieci komórkowych się wypowiedzieli czy wystarczy wpisać numer w system żeby mieć dostęp do danych klienta czy trzeba jeszcze znać choćby imie i nazwisko klienta

#669502  autor: kamil1221
 21 paź 2013, 23:20
Raczej nikt z aktualnie pracujących konsultantów ci tej odpowiedzi nie udzieli - a na pewno nie na forum publicznym ;)