• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #661787  autor: JacekTNT
 14 wrz 2013, 13:43
Witam.
Z góry przepraszam jesli wybrałem zły dział.
Przebywam obecnie na terenie UK i kupiłem kartę do internetu w 3 Three pre pay. Jak się okazało internet działa ale tylko w telefonie lub tablecie, niestety po przełożeniu karty do modemu wyświetla się info że można jej użyć tylko w tel/tabl. Chcąc korzystać z laptopa muszę łączyć się z telefonem i używać go jako modem. Czy jest jakaś możliwość by "oszukać sieć" tak by modem był widziany jako telefon? Takie rozwiązanie jest dla mnie kłoptliwe bo muszę przekładać karty.
Pozdrawiam
Jacek

#662908  autor: 0kti
 19 wrz 2013, 20:05
A modem nie ma locka?

#662969  autor: buba1234
 20 wrz 2013, 00:57
Dziwne ze udalo cisie na tablecie nawet. To jest tam zakazane, także tethering, czyli jakbys uzyl telefonu jako modemu czy hotspota wifi.

Po prostu musisz kupic stater taryfy internetu na karte [lub zmienic na taka kodem].

Jak jestes w Anglii to polecam:
1 do rozmow z Polska Lycamobile UK 1pens/minutę [rodzina w Polsce tez moze kupic startr Lycamobile w Żabce, rozmowa z PL na UK kosztuje 29gr za 14 minut polaczenia, jak dluzsza rozmowa to sie rozalcazacie po 13 mintach i znowu dzwonicie 13minut.] Lyca do starego fona.
2 jako uniwerslany numer giffgaff trzeba zamowic 2 startery jeden do głosu drugi do neta na akrtę do laptopa lub tabletu. Glosowy ma świetne warunki, duzo neta, smsow, minut, i tanie polaczenia do Polski 2p/min na stacjonarki i 5p/min na komorki o ile nie zmienili.

^^ to najlepsze taryfy na kartę w Anglii.

Chyba najlepszy mobilny net bedzie na umowe chyba cos kolo 25f-29f/miesiac we Three z duzym limitem [a moze nawet nolimit juz nie pamietam].

#663416  autor: JacekTNT
 22 wrz 2013, 20:22
buba1234 pisze:Dziwne ze udalo cisie na tablecie nawet. To jest tam zakazane, także tethering, czyli jakbys uzyl telefonu jako modemu czy hotspota wifi.

Po prostu musisz kupic stater taryfy internetu na karte [lub zmienic na taka kodem].

Jak jestes w Anglii to polecam:
1 do rozmow z Polska Lycamobile UK 1pens/minutę [rodzina w Polsce tez moze kupic startr Lycamobile w Żabce, rozmowa z PL na UK kosztuje 29gr za 14 minut polaczenia, jak dluzsza rozmowa to sie rozalcazacie po 13 mintach i znowu dzwonicie 13minut.] Lyca do starego fona.
2 jako uniwerslany numer giffgaff trzeba zamowic 2 startery jeden do głosu drugi do neta na akrtę do laptopa lub tabletu. Glosowy ma świetne warunki, duzo neta, smsow, minut, i tanie polaczenia do Polski 2p/min na stacjonarki i 5p/min na komorki o ile nie zmienili.

^^ to najlepsze taryfy na kartę w Anglii.

Chyba najlepszy mobilny net bedzie na umowe chyba cos kolo 25f-29f/miesiac we Three z duzym limitem [a moze nawet nolimit juz nie pamietam].
Modem nie ma sim locka. O lyca mobile wiem i korzystam. dzwoniłem do biura obsługi i kobieta powiedziała mi że nie można nic zmienić w tej karcie i mogę jej tylko użyć w te lub tabl. Myślałem że ktoś zna jakiś chytry sposób na obejście tego :(
Dzięki za odpowiedź

#663459  autor: lord_kr
 23 wrz 2013, 00:58
Sprobuj zmienic apn z 3internet na three.co.uk. Daj znac czy pomoglo

Trojka ma dwa rodzaje kart sim pay as you go. Do internetu oraz do polaczen głosowych i internetu w smartfonach/telefonach. Pierwszy z nich działa na obu APNach a drugi tylko na tym drugim. Jeśli w ustawieniach modemu wpiszesz APN "three.co.uk" powinno pomoc. Sam przez okolo rok uzywalem zwykłego sima payg z trojki do internetu w komputerze i to ponad cztery lata temu gdy innych ofert jeszcze nie było. Co ciekawe nie było zadnych limitow jedynie predkosc była obcieta do UMTS.

Tethering w trojce JEST dozwolony obowiazuje tylko tzw "fair usage policy". Uzywam na codzien :-)

#663625  autor: lord_kr
 23 wrz 2013, 16:51
Jakiego modemu używasz ? Czy modem pochodzi z trojki ?

Jaki zestaw startowy posiadasz, czy jest to "Mobile broadband" czy zwykle pay as you go jeśli to drugie to z jaka taryfa ?

Niestety nie mogę obejzec linku gdyż jest on dostępny tylko z trojki, proponuje screenshot.

Pozdrawiam.

#663632  autor: buba1234
 23 wrz 2013, 17:13
lord_kr pisze:Sprobuj zmienic apn z 3internet na three.co.uk. Daj znac czy pomoglo

Trojka ma dwa rodzaje kart sim pay as you go. Do internetu oraz do polaczen głosowych i internetu w smartfonach/telefonach. Pierwszy z nich działa na obu APNach a drugi tylko na tym drugim. Jeśli w ustawieniach modemu wpiszesz APN "three.co.uk" powinno pomoc. Sam przez okolo rok uzywalem zwykłego sima payg z trojki do internetu w komputerze i to ponad cztery lata temu gdy innych ofert jeszcze nie było. Co ciekawe nie było zadnych limitow jedynie predkosc była obcieta do UMTS.

Tethering w trojce JEST dozwolony obowiazuje tylko tzw "fair usage policy". Uzywam na codzien :-)

Co to znaczy "fair usage policy"?
Włacza sie lejek czy chodzi o umiarkowane korzystanie?

#663634  autor: 0kti
 23 wrz 2013, 17:19
Umiarkowane, wątpie by był lejek
W Irlandii nie istnieje pojęcie lejka (nie wiem jak w UK)
Poczytaj w regulaminie ile GB jest w tym fair usage
Bo napewno po wykorzystaniu się dodatkowo płaci

#663662  autor: lord_kr
 23 wrz 2013, 19:19
buba1234 pisze:
lord_kr pisze:Sprobuj zmienic apn z 3internet na three.co.uk. Daj znac czy pomoglo

Co to znaczy "fair usage policy"?
Włacza sie lejek czy chodzi o umiarkowane korzystanie?
Chodzi o to ze trojka ma w wielu taryfach "telefonicznych" nielimitowana transmisje danych, co ciekawe mozna to uaktywnic nawet w payg. Dopoki korzysta sie rozsadnie jest ok lecz jesli zacznie sie uzywac torrentow, sciagac duze pliki itp to potrafia zablokowac.

Inna sprawa ze APN three.co.uk ma szereg ograniczen. Nie ma zewnetrznego IP (jest sie za NATem) dzialaja filtry tresci ktore mozna zdjac kontaktujac sie z BOKiem, nie jestem tez pewien czy nie ma ograniczenia predkosci choc to akurat trudno stwierdzic gdyz siec Three jest pernamentnie przeciazona i nigdy nie mialem wiecej niz 5 Mbit/s

#664753  autor: buba1234
 28 wrz 2013, 18:13
No dobra, ale co to znaczy w praktyce "umiarkowanie" załóżmy, że:
Nieregularnie zdarzy sie tak, ze:
1. sciagne 2 x 350MB czyli dwa odcinki [avi] serialu w jeden dzien
lub
2. ściągne 2 x 1GB czyli dwa odcinki [mkv] serialu w jeden dzien

Zablokują czy nie?

p.s. niedawno patrzylem na taryfy "3" na karte i tam jest napisane, ze telefonicznej nie mozna wkladac do moemu czy tableta. Doladowanie 15f chyba daje nolimit neta. Tak czy siak zawsze mozna sciagac bezposrednio na smartfona.

#667760  autor: grzeskul
 14 paź 2013, 15:10
Witam
Ja mam taryfe w 3 uk za 15 £ 300 min.3000 txt i net nez ograniczen
Telefon ktory posiadam to samsung note 2 i z niego robie router
Sciagam duzo blueray tj.pliki po okolo 40 gb I tygodniwo uzycie
Danych wychodzi rak 70 raz 90gb ogolnie na miesiac okolo 350gb
Uzywam również w pracy netu czesto sluchajac radia internetowego co również nabija dane,ale przeczytałem malym drukiem na stronie 3 uk ze net jest unlimited do 1TB!
Ludzie jest super tyle technicznie ciężko o ile mozliwe użyć.
Lecz czasami strasznie muli i tak jak wyzej kolega napisal nawet skype nie dziala poprawnie.
W domu kozystam również z netu 3uk ale po przez router tp link mr 3220 i modem huawai e 160 na e3131 tez hula.
Karta na ebay 3gb na 3 miesiace kosztuje 13.99 £ .
I dołączam sie do pytania czy można jakos zrobić tak żeby net z telefonu (nielimitowany) dzialal w routerze w domu?
Ja probowalem i z o2 i giffgaff i moja 3uk ale nie dziala.
Czeka na odpowiedz i pozdrawiam
grzeskul

#667803  autor: zajadacz
 14 paź 2013, 16:06
Dobrze kombinuję, że oni po IMEI sprawdzają czy to modem czy telefon? Jeśli tak to zmienić IMEI modemu (o ile się da) na taki z jakiegoś nieużywanego telefonu mającego takie same parametry radiowe jak modem.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#668552  autor: lord_kr
 17 paź 2013, 16:18
Dzisiaj przelozylem karte SIM ze smartfona do modemu i po zmianie apn na "three.co.uk" net dziala.... wiec nie wiem jak siec to sprawdza, w kazdym razie E353 + Windows 8 problemow nie robi

#669012  autor: buba1234
 19 paź 2013, 22:52
A czemu ma nie dzialac? Oni chyba po prostu jak to zauważą to wyłączaja numer.... po weekendzie bedziemy wiedzieli :P

Poza tym co za problem sciagnac film na smartfona bezposrednio? Smartfon jest jak komputer.

edit: lepiej do testow uzyj nowego startera po co tracic numer

#669014  autor: lord_kr
 19 paź 2013, 22:59
buba1234 pisze:A czemu ma nie dzialac? Oni chyba po prostu jak to zauważą to wyłączaja numer.... po weekendzie bedziemy wiedzieli :P

Poza tym co za problem sciagnac film na smartfona bezposrednio? Smartfon jest jak komputer.

edit: lepiej do testow uzyj nowego startera po co tracic numer
Kontraktu raczej nie wylacza a nie moga tez naliczyc zbyt wiele bo limit
kredytowy ustawilem na 10 funtow :-D

#669019  autor: buba1234
 19 paź 2013, 23:34
W regulaminie cos moze byc.

Na twoim miejscu wziałbym giffgaffa na kartę, jak tam byś wykupił pakiety to wyszłyby ci stawki jak z abonamentu chyba.

#669036  autor: lord_kr
 20 paź 2013, 01:29
buba1234 pisze:W regulaminie cos moze byc.

Na twoim miejscu wziałbym giffgaffa na kartę, jak tam byś wykupił pakiety to wyszłyby ci stawki jak z abonamentu chyba.
ja to tylko w celach eksperymentu sprawdzam normalnie mam odzielna karte do internetu z limitem 15 gb i obietnica 4g od grudnia bez zadnych dodatkowych kosztow.

A co do abonamentu. Jako 6-letni user mam 2000 minut, 5000 minut w sieci, unlimited sms, unlimited data 5 funtow na uslugi premium, darmowa usluge International Caller, iphone 5 32gb i umowe na 18 miesiecy za 24 GBP na miesiac wiec sie oplaca.

#669497  autor: buba1234
 21 paź 2013, 23:06
A ile minut/sms/danych bym dostal za umowe 18miesiecy tylko-sim za powiedzmy 12 GBP/miesiac?

#669719  autor: lord_kr
 22 paź 2013, 21:50
buba1234 pisze:A ile minut/sms/danych bym dostal za umowe 18miesiecy tylko-sim za powiedzmy 12 GBP/miesiac?
Z tego co widze nie ma w Three umow "sim only" na 18 miesiecy. Jest za to plan ktory daje 2000 minut, 5000 smsow i nielimitowane dane za 15 GBP i cyrografem na rok. Wiecej informacji znajdziesz tutaj:

http://www.three.co.uk/Store/SIM

Pozdrawiam