• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#656895  autor: zajadacz
 23 sie 2013, 11:11
@MaciejM:A mógł byś nie kpić sobie i szanować innych użytkowników forum?
MaciejM pisze:Sprawdzałem w netmonitorze i radiolinia idzie do tego node b
Czy możesz mi i innym ludziom na forum w jaki sposób to robisz? Bo ja nigdy nie słyszałem o takiej możliwości, co więcej mogę się założyć, że nikt oprócz Ciebie o tym nie słyszał. Więc bądź tak miły i przyznaj się do błędu/pomyłki i nie troluj tu więcej.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#656936  autor: Edmund
 23 sie 2013, 14:43
MaciejM, ok - wyjaśniłeś mi jak działa Internet, jakie są prędkości.
Ale chciałbym wiedzieć w jaki sposób sprawdzasz w NetMonitorze czy jest radiolinia do konkretnego NodeB. Masz dograną jakąś bazę czy coś w ten deseń? Jeżeli tak to jak to masz zrobione?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#656940  autor: Spacedust
 23 sie 2013, 14:56
We wykazie czasem jest np. 20x2, 20x2, 2x183, 2x183 na jednej kresce, a to są zupełnie dwie różne radiolinie !

U mnie PLAY ma 3 radiolinie, a we wykazie są niby 2. Jak się dokładnie przeanalizuje to wyjdzie, że jednak są 3 tylko jest źle zaznaczone.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#667437  autor: MaciejM
 12 paź 2013, 19:02
Edmund pisze:MaciejM, w jaki sposób sprawdzasz w NetMonitorze, że radiolinia idzie do NodeB? Btw. wątek nam trochę odjechał od tematu.
Sprawdzam w taki sposób iż na Node B prócz anten od poszczególnych pasm wisi jedna wielka okrągła antena ?

Chyba nie powiesz, że to do GSM, UMTS, LTE :mrgreen:

#667622  autor: Edmund
 13 paź 2013, 21:49
MaciejM, nie no tak to też umiem określić :P Myślałem że w NetMonitorze jest jakaś taka ukryta funkcja od radiolek :P

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#668556  autor: lord_kr
 17 paź 2013, 16:30
Wy to w Polsce macie fajnie.... i pisze to calkiem serio. w UK niby nie ma ograniczen predkosci a mimo to osiagniecie czegos powyzej 5 Mb/s jest praktycznie niemozliwe no chyba ze pojedzie sie na tereny wiejskie gdzie siec jest mniej obciazona. W 3 UK sredni transfer na DC-HSPA to okolo 5-7 Mb/s podobno komus udalo sie osiagnac 12 Mb/s. w LTE u operatora EE przekroczenie 20 Mb/s to wielka sztuka choc zwykle bywa znacznie wolniej. Byc moze gdyby operatorzy wprowadzili pewne ograniczenia predkosci byly by bardziej stabilne a tak nigdy nie wiadomo czy mobilny net w danej lokalizacji w ogole zadziala a jesli tak to z jaka predkoscia. W tej chwili w rejonie Camden mam 323 Kbps DL i 104 Kbps UL oraz ping 176 ms w sieci Three

#668690  autor: david4nal
 18 paź 2013, 14:24
Akurat w Polsce pewnie wcale nie jest lepiej, bo te wyższe prędkości zdarzają się dość rzadko. W play w warszawie w pewnych godzinach często osiągnięcie 0,5 mbps graniczy z cudem, mimo dobrego zasięgu. W UK pewnie jest gorzej o tyle, że gęstość zaludnienia jest tam o wiele większa.