• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #668296  autor: wiktorkramer
 16 paź 2013, 18:30
Witam,

Byłem w T-mobile i przeniosłem numer ostatnio do Play. Za przenoszenie numeru dostałem bonus 60 zł od Play.

Teoretycznie mógłbym zmieniać operatora co tydzień i tym sposobem zawsze mieć za darmo środki na koncie, ale na pewno są jakieś ograniczenia, stąd moje pytanie jakie są limity w przenoszeniu numeru?

Szukałem w googlu, ale większosc tematów jest przestarzała. ktos wie?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, 18:51 przez wiktorkramer, łącznie zmieniany 1 raz.

#668299  autor: KA
 16 paź 2013, 18:44
W praktyce nie sprawdzałem, ale zdaje się, że nie ma ograniczeń.

#668304  autor: macellove
 16 paź 2013, 18:48
Witam.Na terenie RP nie ma limitu co do ilości przenoszenia numeru.Co do częstości przenoszenia numeru to Twoja sugestia,że można robić to codziennie jest błędna.Nie można przenieść numeru z sieci X do Y od razu po złożeniu wniosku.Trzeba odczekać ustawowy termin 1 dnia roboczego aż telefon technicznie zostanie przeniesiony pomiedzy sieciami po czym można iść do kolejnego salonu znowu go przenieść.Sam przeniosłem już 5 numerów około 40 razy(oczywiście dla 60pln bonusu w P4)

#668306  autor: wiktorkramer
 16 paź 2013, 18:53
macellove pisze:Witam.Na terenie RP nie ma limitu co do ilości przenoszenia numeru.Co do częstości przenoszenia numeru to Twoja sugestia,że można robić to codziennie jest błędna.Nie można przenieść numeru z sieci X do Y od razu po złożeniu wniosku.Trzeba odczekać ustawowy termin 1 dnia roboczego aż telefon technicznie zostanie przeniesiony pomiedzy sieciami po czym można iść do kolejnego salonu znowu go przenieść.Sam przeniosłem już 5 numerów około 40 razy(oczywiście dla 60pln bonusu w P4)
To mógłym przenosić numer np. co tydzień i nic im do tego? To ja nigdy bym nie musiał doładowywać konto przecież. Każdy by tak robił jakby nie było ograniczen co do częstosci przenoszenia numeru. Troche męczące, ale możliwe. Jak często zmieniałeś numer?

#668310  autor: bora1410
 16 paź 2013, 19:04
wiktorkramer pisze:
macellove pisze:Witam.Na terenie RP nie ma limitu co do ilości przenoszenia numeru.Co do częstości przenoszenia numeru to Twoja sugestia,że można robić to codziennie jest błędna.Nie można przenieść numeru z sieci X do Y od razu po złożeniu wniosku.Trzeba odczekać ustawowy termin 1 dnia roboczego aż telefon technicznie zostanie przeniesiony pomiedzy sieciami po czym można iść do kolejnego salonu znowu go przenieść.Sam przeniosłem już 5 numerów około 40 razy(oczywiście dla 60pln bonusu w P4)
To mógłym przenosić numer np. co tydzień i nic im do tego? To ja nigdy bym nie musiał doładowywać konto przecież. Każdy by tak robił jakby nie było ograniczen co do częstosci przenoszenia numeru. Troche męczące, ale możliwe. Jak często zmieniałeś numer?
Nie mierz wszystkich swoją miarą.

#668312  autor: DanielR
 16 paź 2013, 19:13
wiktorkramer pisze:Każdy by tak robił jakby nie było ograniczen co do częstosci przenoszenia numeru.
Widzisz i tu się mylisz. Nie ma takich ograniczeń, a jednak nie każdy tak robi. Zdaje się, że nawet większość tego nie robi. Powód jest banalnie prosty. Nie każdy ma czas i chęci na żebranie po salonach o 60 zł. Inna sprawa, że trzeba mieć trochę godności osobistej. Mnie byłoby zwyczajnie wstyd.

A czasem jest i tak, że gdy pracownicy takiego salonu Cię wyczują, że z Ciebie taki wieczny pasożyt, to mogą wziąć się na sposób i np. nagle zacznie brakować odpowiednich starterów niezbędnych przy procesie przenoszenia numeru, a to akurat system się zawiesi/komputer zepsuje. Jednym słowem mogą skutecznie utrudnić Ci życie. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#668319  autor: wiktorkramer
 16 paź 2013, 19:27
DanielR pisze:
wiktorkramer pisze:Każdy by tak robił jakby nie było ograniczen co do częstosci przenoszenia numeru.
Widzisz i tu się mylisz. Nie ma takich ograniczeń, a jednak nie każdy tak robi. Zdaje się, że nawet większość tego nie robi. Powód jest banalnie prosty. Nie każdy ma czas i chęci na żebranie po salonach o 60 zł. Inna sprawa, że trzeba mieć trochę godności osobistej. Mnie byłoby zwyczajnie wstyd.

A czasem jest i tak, że gdy pracownicy takiego salonu Cię wyczują, że z Ciebie taki wieczny pasożyt, to mogą wziąć się na sposób i np. nagle zacznie brakować odpowiednich starterów niezbędnych przy procesie przenoszenia numeru, a to akurat system się zawiesi/komputer zepsuje. Jednym słowem mogą skutecznie utrudnić Ci życie. :wink:
Nie miałem takiego zamiaru tylko się dziwiłem, że tak można. Możliwe, że tak robią. :P

#668326  autor: user_delete34
 16 paź 2013, 19:36
wiktorkramer, przenoś w granicach rozsądku. Raz na 3 miechy, w różnych salonach, do różnych opów i problemów nie będzie.

#668342  autor: cyanoone
 16 paź 2013, 20:00
Nie ma sensu. W Plusie za przeniesienie numeru jest 240 zł ekstra (12*20 do doładowania za minimum 30 zł) + zasilenia w weekend +30% (przez internet). Załużmy że ładujemu kartami za 30 zł. Mamy 30+20+9zł. Ale komu się chce tak numer przenosić.
Pozdrawiam ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#668349  autor: user_delete34
 16 paź 2013, 20:15
cyanoone, to ja Ci powiem, że to to nie ma sensu. Jak ktoś jest w karcie to raczej po to, by oszczędzić, a nie ładować po 30 zł jak w abonamencie. Dodatkowo, 30% jest tylko do Plusa, czyli jak by nie było tego bonusu.

#668410  autor: manyaky
 16 paź 2013, 22:41
Jedynym ograniczeniem są sprzedawcy w salonie, którzy za którymś razem dowolnym sposobem zwyczajnie nie przeniosą.

#668423  autor: macellove
 16 paź 2013, 23:32
Witam wiktorkramer.Nie jest tak różowo jak Ci sie wydaje.Aby dostać 60pln na konto promocyjne w P4 musisz najpierw doładować konto kwotą minimalna 5pln.Nie ma nic za darmo ale jak dla mnie opłata 5pln za praktycznie no limit to cena i tak bardzo niska.Sam osobiście mam 5 numerów regularnie przenoszonych(średnio co 3 miesiące)pomiędzy P4 a T-Mobile i wynosi mnie to miesięcznie(5numerówx5pln/3 miesiące=8,33pln)Czasami przegapie jakis termin i bonus przepada,ale gadam ile wlezie i nie ograniczam sie broń boże w niczym.

[ Dodano: 2013-10-16, 23:37 ]
manyaky pisze:Jedynym ograniczeniem są sprzedawcy w salonie, którzy za którymś razem dowolnym sposobem zwyczajnie nie przeniosą.
Nie masz racji,sprzedawca nie ma prawa odmówić Ci przeniesienia numeru.Za przeniesienie pomiędzy numerami na karte konsultant nie dostaje dodatkowych profitów ale ma za to płacone i wymagane jest od Niego wykonanie Twojej dyspozycji.

#668426  autor: manyaky
 16 paź 2013, 23:45
macellove pisze:Nie masz racji,sprzedawca nie ma prawa odmówić Ci przeniesienia numeru.Za przeniesienie pomiędzy numerami na karte konsultant nie dostaje dodatkowych profitów ale ma za to płacone i wymagane jest od Niego wykonanie Twojej dyspozycji.
Brak kart sim, awaria systemu, telefon od kierownika etc.

#668520  autor: DanielR
 17 paź 2013, 13:30
macellove pisze:Nie masz racji
To poczytaj o problemach np. w Orange. I nie mam tu na myśli "wielokrotnych skoczków", a "normalne" osoby, chcące przenieść do nich numer na pre-paid. Niby powinien załatwiać to każdy punkt sprzedaży, rzeczywistość jest niestety bardziej brutalna. :wink:

Oczywiście również co innego, gdy ktoś ma w danym punkcie znajomych, którzy przymykają oko na wielokrotny MNP i jest im to obojętne.

Aktualny numer:

#668617  autor: macellove
 17 paź 2013, 22:20
DanielR pisze:
macellove pisze:Nie masz racji
To poczytaj o problemach np. w Orange. I nie mam tu na myśli "wielokrotnych skoczków", a "normalne" osoby, chcące przenieść do nich numer na pre-paid. Niby powinien załatwiać to każdy punkt sprzedaży, rzeczywistość jest niestety bardziej brutalna. :wink:

Oczywiście również co innego, gdy ktoś ma w danym punkcie znajomych, którzy przymykają oko na wielokrotny MNP i jest im to obojętne.
Takie rzeczy maja miejsce,zgodze sie z Toba.A to brak kart a to awaria systemu,na samym początku mojego przenoszenia też słyszałem takie teksty(ze 2 razy)Natomiast obecnie nie mam żadnych problemów.Moim zdaniem konsultanci mówia takie rzeczy bo po jakiejkolwiek operacji na numerze prepaid nie mają za to zadnych prowizji.Sam osobiście miałem sytuacje,że kobieta w salonie powiedziała mi,że nie maja aktualnie starterów ale za to chętnie przeniesie mi numer do abonamentu.Na co ja podziękowałem i poszedłem do kolejnego salonu w którym startery mieli i bez problemu numer przeniesli.Trzeba byc wytrwałym i sie tak łatwo nie dać zbyc.Mówi to człowiek,który przeniósł już swoje 5 numerów ponad 40 razy pomiędzy sieciami. 23.10.13r. ide przenieść kolejny numer.Ot...

#668634  autor: gaskabalbinka
 18 paź 2013, 00:47
I cieszysz się z tego, że okradasz operatora? Przez takich jak ty tracą inni. Zbieraj minuty już wyłączyli.

#668635  autor: manyaky
 18 paź 2013, 00:51
gaskabalbinka pisze:Zbieraj minuty już wyłączyli.
Stare ZM i tysiące pozbieranych minut się wciąż trzyma dobrze z tego co wiem.

#668636  autor: gaskabalbinka
 18 paź 2013, 00:54
manyaky pisze:
gaskabalbinka pisze:Zbieraj minuty już wyłączyli.
Stare ZM i tysiące pozbieranych minut się wciąż trzyma dobrze z tego co wiem.
Ale nie można już włączyć.

#668680  autor: DanielR
 18 paź 2013, 13:17
macellove pisze:Moim zdaniem konsultanci mówia takie rzeczy bo po jakiejkolwiek operacji na numerze prepaid nie mają za to zadnych prowizji.
No przecież właśnie o tym piszę. :wink:

Aktualny numer:

#668759  autor: ciekawy
 18 paź 2013, 17:58
to dużo pracy sobie zadaje ktoś kto chce ciągle przenosić numer z innej sieci do Play i z Play do innej sieci i z innej sieci do Play,ile to papierologi,wnioski o przeniesienie numeru,czekanie na przeniesienie numeru w obie strony,czekanie w kolejce w salonie, potem doładowanie za minimum 5 zł,a takie przenoszenie może się skończyć tym że Play może wycofać się z bonusu za przeniesienie numeru albo go ograniczy że np rozłożyć jak T-Mobile na miesiące i po doładowaniu,a najlepszym przykładem tego że tak może być jest likfidacja zbieraj minuty poza tą najstarszą ofertą i najmniej opłacalną jeśli się dzwoni normalnie,a nie tylko z nazbieranych minut, a jak często można przenosić numer to raczej nie ma limitu przenoszenia