• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #666775  autor: Artiis
 09 paź 2013, 16:53
Dziś patrząc na Play 24, zauważyłem że zniknęło mi prawie 20zł, dokładnie to 19,68. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało.

Mam pakiet złotówek: jeszcze ponad 62zł ważne do 18 grudnia.
Do tego pakiet internetowy: zostało 653 MB ważne do 24 października.
Pakiet minut: zostało 28 ważne do 24 października.

Usługi premium itp zostało ZABLOKOWANE. Więc dlaczego zabrali mi tyle pieniędzy? W dodatku z konta głównego.

Tak btw: Pakiet minut, sam się uaktywni ponownie? Bo chciałbym z niego zrezygnować, tylko nie wiem jak.
 #666776  autor: german
 09 paź 2013, 16:56
Artiis pisze:Dziś patrząc na Play 24, zauważyłem że zniknęło mi prawie 20zł, dokładnie to 19,68. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało.

Mam pakiet złotówek: jeszcze ponad 62zł ważne do 18 grudnia.
Do tego pakiet internetowy: zostało 653 MB ważne do 24 października.
Pakiet minut: zostało 28 ważne do 24 października.

Usługi premium itp zostało ZABLOKOWANE. Więc dlaczego zabrali mi tyle pieniędzy? W dodatku z konta głównego.

Tak btw: Pakiet minut, sam się uaktywni ponownie? Bo chciałbym z niego zrezygnować, tylko nie wiem jak.
Tam gdzie połączenia, co napisane? Zrób zgłoszenie, dostaniesz telefon z biura obsługi razem z odpowiedz.

#666825  autor: Edmund
 09 paź 2013, 21:15
Artiis, w Play nie ma pakietów samoodnawialnych. A sprawdzałeś swoje billingi? Co w nich pisze?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#666827  autor: Artiis
 09 paź 2013, 21:24
Gdzie mogę sprawdzić biling konta? Jest to zwykły Play na kartę, jest w ogóle coś takiego?

#666831  autor: Flash999
 09 paź 2013, 21:32
Wejdź na 24.play.pl, jest zakładka połączenia. Można tam chyba nawet zaznaczyć połączenia płatne, będziesz wiedział gdzie uciekły pieniądze. Jest też tam podział na rozmowy, SMS i Internet.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#666855  autor: Artiis
 09 paź 2013, 22:57
Znalazłem coś takiego:

http://screenshooter.net/2873853/mnhgjtu

Bardzo dziwne, gdyż nic nie wysyłałem. O tej godz nawet telefonem się nie "bawiłem".

Tak z ciekawości sprawdziłem czy mam zablokowane połączenia premium o dziwo nie. A przecież zablokowałem jak tylko przeniosłem numer do Play. Sprawdziłem też czy nie dostałem czasem sms'a o dezaktywacji usługi, nic takiego nie znalazłem. Wirusa w komórce na pewno nie mam, gdyż skanuje komórkę antywirusem "AVG" codziennie. O co tutaj chodzi?

#666856  autor: Spioszek
 09 paź 2013, 23:14
Artiis, są różne blokady Premium w Playu, na SMSy, Prenumerate itp.
Można też blokować SMSy na określoną kwote w miesiącu lub na cene max SMSa pojedyńczego.

Jesteś pewien że nie masz jakiegoś szkodliwego programu w telefonie? on mógłby wysłać go w twoim imieniu i narazić Cię na takie koszty jak właśnie opisujesz.

#666863  autor: Artiis
 09 paź 2013, 23:49
Jestem pewien.

Mam tylko kilka aplikacji. Codziennie skanuje telefon.

Sprawdzałem w aplikacjach, która ma uprawienia do wysyłania sms'ów premium. Znalazłem tylko jedną bluetooth, więc ta aplikacja raczej tego nie zrobiła.

#666866  autor: german
 10 paź 2013, 00:10
Artiis pisze:Znalazłem coś takiego:

http://screenshooter.net/2873853/mnhgjtu

Bardzo dziwne, gdyż nic nie wysyłałem. O tej godz nawet telefonem się nie "bawiłem".

Tak z ciekawości sprawdziłem czy mam zablokowane połączenia premium o dziwo nie. A przecież zablokowałem jak tylko przeniosłem numer do Play. Sprawdziłem też czy nie dostałem czasem sms'a o dezaktywacji usługi, nic takiego nie znalazłem. Wirusa w komórce na pewno nie mam, gdyż skanuje komórkę antywirusem "AVG" codziennie. O co tutaj chodzi?
No to masz odpowiedz na swoje pytanie.
Fakt, ze skanujesz codziennie komórkę nie wyłącza faktu, ze jakaś aplikacja wysłała ten sms czy są wirusy.
Pewno potrzebne zapoznać się lepiej jak działa android.

#666888  autor: KA
 10 paź 2013, 05:56
Pewno Android?
Welcome to the best system EVER!
Na razie załóż blokadę na wszystkie smsy premium i SPRAWDŹ w Play24, czy na pewno jest aktywna. Potem możesz spokojnie szukać winowajcy. Głównym i tak jest telefon z tym systemem... :evil:

#666895  autor: Blank
 10 paź 2013, 08:47
Jeśli masz telefon z Androidem to jest to KLASYCZNY przykład działania szkodników na tym systemie operacyjnym. W przeciwieństwie do innych systemów operacyjnych, "odpowiednim" oprogramowaniem można "zarazić się" także przez oficjalny sklep Google (w innych sklepach jest to sytuacja marginalna, tu rzadka, więc przynajmniej kilkadziesiąt razy częstsza).
Jednakże, aby nie popełnić błędu, upewnij się, że nikt z domowników takiego SMSa nie wysłał (np. rodzeństwo).
Mogła to zrobić każda aplikacja, która może wysyłać SMSy.

Tak czy siak napisz reklamację do Play, opisując wybraną sytuację. Jeśli Play stwierdzi, że SMS został wysłany z twojego telefonu, to niestety, ale gratuluję wyboru systemu operacyjnego. W takiej sytuacji skontaktuj się z pośrednikiem płatności (P4 winno udostępnić ci dane kontaktowe) i złóż tam reklamację.
Niestety, numerem nie zarządza żadna szanowana firma (typu Dotpay, itp.), więc prawdopodobieństwo odzyskania pieniędzy jest małe.
Sprawdzałem w aplikacjach, która ma uprawienia do wysyłania sms'ów premium. Znalazłem tylko jedną bluetooth, więc ta aplikacja raczej tego nie zrobiła.
Co to za aplikacja? Do czego służy i skąd ją pobrałeś?

Ogółem, warto czasami zastanawiać się do czego danej aplikacji potrzebne są określone uprawnienia.
Jeżeli instalujemy np. stoper, to raczej wysyłanie SMSów, łącza danych, czy dostęp do plików jest całkowicie zbędny i POWINIEN BYĆ podejrzany.
Przed zainstalowaniem każdej aplikacji (w każdym systemie, ale szczególnie w Androidzie) powinno się sprawdzić uprawnienia i zastanowić się, czy uprawnienia te są naprawdę potrzebne. Jeśli coś wydaje się nieuzasadnione, to najlepiej zrezygnować z instalowania danej aplikacji.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#666900  autor: pakierhakierxd
 10 paź 2013, 09:08
Ja od lat mam Androida i jeszcze nigdy nie miałem takiego przypadku,używam dużo aplikacji ale tylko te co uważam za zaufane (czyli jakieś znane).

Pozdrawiam :)

#666910  autor: darek638
 10 paź 2013, 09:31
Artiis znalazłem coś o tym numerze http://datapremium.com.ve/legal/AppAdultPL.htm

Nigdy więcej Play.

#666914  autor: german
 10 paź 2013, 09:47
Filmiki dla dorosłych? :-D

#666915  autor: M a r c i n
 10 paź 2013, 09:58
Wydało się :D

Obrazek

#666916  autor: pakierhakierxd
 10 paź 2013, 10:09
Ktoś musiał używać takiej apki :D

Pozdrawiam :)

#666922  autor: darek638
 10 paź 2013, 10:30
Tam jest napisane, że pierwszy jest za darmo. Więc pewnie został zaliczony :)

Nigdy więcej Play.

#666939  autor: vh
 10 paź 2013, 12:30
Jeśli filmiki były fajne, to wcale nie tak drogo. ;-]

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b

#666967  autor: Blank
 10 paź 2013, 14:49
Koledzy oczywiście przeczytali:
O tej godz nawet telefonem się nie "bawiłem".
Jeśli filmiki były fajne, to wcale nie tak drogo. ;-]
... Oraz zwrócili uwagę, że oba SMSy zostały wysłane z 8-sekundową różnicą ...

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#667279  autor: finezja
 11 paź 2013, 21:15
A może ma to jakiś związek z reklamowanymi ostatnio aplikacjami w promocyjnych cenach (pierwsza za 1gr, a następne koło 3zł) Z tym, że z tego co czytałem nie zawsze system poprawnie naliczał cenę takiej apki w google play