• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #666631  autor: p54321
 08 paź 2013, 20:15
Witam,
Moja znajoma pracuje w Orange i mam wrażenie, że lubi sobie od czasu do czasu sprawdzić gdzie przebywają oraz z kim rozmawiają jej koledzy. Już parę razy zostałem przez nią zaskoczony pytaniami co tam ciekawego widziałem w ...(i tu pada nazwa miejscowości na drugim końcu Polski gdzie akurat przebywałem służbowo i nikt o tym nie wiedział) z podaniem konkretnej daty i wręcz godziny (BTSy) albo pytaniem dlaczego tak często rozmawiam z jakimiś konkretnymi osobami (czyli sprawdza sobie billingi lub inne informacje na temat połączeń przechowywane przez operatorów)
Chciałbym zapytać jakie czy jest w stanie widzieć przesyłane smsy, ewentualnie mieć możliwość słuchania samych rozmów.
I pragnę Was zapewnić, że nie jest to moja żona, dziewczyna, kochanka która miałaby dostęp do mojego telefonu czy kompa.
I jeszcze jedno pytanie - czy w przypadku przeniesienia przeze mnie numeru do innego operatora również będzie miała dostęp do informacji o których pisałem wyżej.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Piotr

#666638  autor: nconnor
 08 paź 2013, 20:31
Zmień sobie koleżankę w pierwszej kolejności.

Rozmów podsłuchać na pewno nie da rady, treści smsów raczej też
no billing to raczej będzie mogła oglądać do woli

Tylko czy to jest oczciwe to inna sprawa.
Jestem ciekawy co na to by powiedział ktoś z szefostwa firmy. Może lepiej kogoś tym zainteresować bo może sprawdza nie tylko twoje połączenia, ale też innych osób, nie wiadomo co ona z tymi uzyskanymi danymi robi

#666647  autor: krecik6667
 08 paź 2013, 21:09
w sumie mozna sprawdzic do kogo dzwonisz najczesciej piszesz itp. co do tresci smsow i tresci rozmow nie powinno byc dostepu. w przypadku przeniesienia nr nie powinna miec dostepu bo nr nie bedzie juz w bazie operatora tj orange jako nr w ich sieci
Ostatnio zmieniony 08 paź 2013, 21:27 przez krecik6667, łącznie zmieniany 1 raz.

#666654  autor: Pablo-1986
 08 paź 2013, 21:25
W Optiposie/CRM Orange jeszcze ponad 2 lata temu można było nie tylko sprawdzac bilingi, ale też reaktywowac kartę, albo ją zablokowac-blokada fraud.

Dobry humor podstawą dnia.

#666660  autor: jurak
 08 paź 2013, 21:37
Jeżeli takie informacje wykorzystuje w życiu prywatnym to jest to co najmniej nadużycie... Jak ktoś wspomniał, zmień sieć i koleżankę - dla świętego spokoju :)

#666662  autor: drcox
 08 paź 2013, 21:42
p54321 pisze:Witam,
Moja znajoma pracuje w Orange i mam wrażenie, że lubi sobie od czasu do czasu sprawdzić gdzie przebywają oraz z kim rozmawiają jej koledzy. Już parę razy zostałem przez nią zaskoczony pytaniami co tam ciekawego widziałem w ...(i tu pada nazwa miejscowości na drugim końcu Polski gdzie akurat przebywałem służbowo i nikt o tym nie wiedział) z podaniem konkretnej daty i wręcz godziny (BTSy) albo pytaniem dlaczego tak często rozmawiam z jakimiś konkretnymi osobami (czyli sprawdza sobie billingi lub inne informacje na temat połączeń przechowywane przez operatorów)
Chciałbym zapytać jakie czy jest w stanie widzieć przesyłane smsy, ewentualnie mieć możliwość słuchania samych rozmów.
Nie ma możliwości podsłuchiwania rozmów. O ile mi wiadomo jest natomiast możliwość przeglądania billingów czyli "kto, gdzie, z kim i za ile". Co do BTSów to nie mam pewności. Jedno jednak jest pewne, koleżanka powinna zająć się swoim życiem, a nie grzebać w cudzych billingach, gdy nie jest o to proszona. Takich ludzi powinni wywalać z roboty.

#666664  autor: p54321
 08 paź 2013, 21:49
Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi!
Liczę na kolejne!
Koleżankę już powoli zmieniam, ale ze względu na grono wspólnych znajomych będzie to proces długotrwały :(
Muszę mieć 100% pewności, że przeniesienie numeru do innego operatora uniemożliwi jej dalszą inwigilację bo szkoda mi nr telefonu, który mam już chyba 11-12 lat i kosztów za wcześniejsze rozwiązanie umowy (kończy mi sie dopiero w połowie przyszłego roku) żeby zwolnili mi nr.
A co z przekierowaniami do innej siec? Będzie widziała dalej logowania na BTSach i billingi?

Pozdrawiam

#666665  autor: drcox
 08 paź 2013, 22:00
p54321 pisze:Muszę mieć 100% pewności, że przeniesienie numeru do innego operatora uniemożliwi jej dalszą inwigilację bo szkoda mi nr telefonu, który mam już chyba 11-12 lat i kosztów za wcześniejsze rozwiązanie umowy (kończy mi sie dopiero w połowie przyszłego roku) żeby zwolnili mi nr.
Przenosząc numer do innego operatora numer generalnie "znika" z bazy dotychczasowego operatora, rejestrowanie czasów połączeń, billingów itd odbywa się przez inne systemy u innego operatora dlatego koleżanka nie zaspokoi swoich dewiacyjnych potrzeb. Czemu "koleżanki" anonimowo nie zgłosisz do operatora? Tam się na poważnie raczej bierze takie rzeczy, w molochowatych korpo już za nie takie rzeczy wywalali...

#666666  autor: Flash999
 08 paź 2013, 22:01
Po zmianie operatora nie będzie miała jakiegokolwiek dostępu do Twojego konta.
Po prostu nie będziesz istnieć w systemie Orange.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#666681  autor: Edmund
 08 paź 2013, 23:32
p54321, potwierdzam to co mówią przedmówcy z tym, że na pewno nie będzie miała wglądu w treści sms i rozmów.
Przekierowania pewnie nic nie dadzą, bo będzie widać na jaki numer została przekierowana rozmowa. Już lepiej przenieść numer.

A co do koleżanki - zapytaj się jej wprost - dlaczego sprawdza Twoje billingi i co by na to powiedział jej przełożony..

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#666690  autor: orson_dzi
 09 paź 2013, 00:31
drcox pisze:Przenosząc numer do innego operatora numer generalnie "znika" z bazy dotychczasowego operatora
Flash999 pisze:Po prostu nie będziesz istnieć w systemie Orange.
A ja widziałem ołra cień...

Numer nie zniknie i dalej będzie dostęp do tego, co działo się z nim przed przeniesieniem (bilingi itd).

Zwykły szary pracownik widzi gdzie i kiedy dzwoniłeś (numer, operator, data), tak samo z SMS-ami. Dostęp do lokalizacji trzeba mieć (margines), albo umieć znaleźć (jeszcze większy i do tego sporo grzebania). Musi się jej naprawdę chcieć, skoro szuka takich rzeczy. :|

Treść wiadomości da się dostać, połączeń nie jestem pewny (raczej nie można), ale tylko na wnioski organów ścigania. Nie ma opcji żeby ktokolwiek miał dostęp.

W praktyce można namierzyć telefon z dokładnością do piętra i biurka na którym leży, ale wymaga to szeregu pozwoleń i innych pierdół, dlatego też policji nie spieszy się z szukaniem w ten sposób skradzionych telefonów. Dostępu do tego nie ma ani szary pracownik, ani sporo wyżej postawiony.

Poza tym zawsze możesz zgłosić incydent bezpieczeństwa i szanse na to, że koleżanka poleci są duże.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#666710  autor: StormChaser
 09 paź 2013, 09:13
Dział Reklamacji ma dostęp do szczegółowych danych logowania itd. więc aż takie trudne znowu to nie jest. Zezwoleniami uwarunkowane jest udostępnianie danych na zewnątrz, a nie wewnątrz. Na twoim miejscu zrobiłbym dym, jeśli na koleżance ci nie zależy to ja wyp... na zbity ryj. Ale najpierw upewnij się co udostępnia twój telefon.

#666751  autor: Marcin_7
 09 paź 2013, 14:07
orson_dzi pisze: :
W praktyce można namierzyć telefon z dokładnością do piętra i biurka na którym leży, ale wymaga to szeregu pozwoleń i innych pierdół
:
W praktyce to moga poznac cellid, a gdy call zestawiony jest poprzez GSM znaja odleglosc od BTSa z dokladnoscia ok. 500 m (na podstawie timing advance).

#666759  autor: Flash999
 09 paź 2013, 15:15
orson_dzi pisze:
drcox pisze:Przenosząc numer do innego operatora numer generalnie "znika" z bazy dotychczasowego operatora
Flash999 pisze:Po prostu nie będziesz istnieć w systemie Orange.
A ja widziałem ołra cień...

Numer nie zniknie i dalej będzie dostęp do tego, co działo się z nim przed przeniesieniem (bilingi itd).
No jasne, przecież dane są przechowywanie przez jakiś czas. Chociażby do wniosku o ściganie.
Tutaj chodziło mi o to, że nowe wpisy nie będą już się pojawiały (w systemie Orange). Tak więc jeśli już wcześniej je podejrzała, to te dane będą teraz dla niej bez znaczenia.

Mimo wszystko, warto zainteresować tym faktem operatora.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#666764  autor: matteo
 09 paź 2013, 15:52
Tak nawiasem mówiąc, kiedyś (jakieś okolice roku 2002) dzwoniło się do BOKu Idei. Wystarczyło podać numer telefonu i pani przez telefon podawała zbliżoną lokalizację karty SIM, pewnie na podstawie CIDu, którego widziała.

Stare dzieje.

#666780  autor: lord.nitos
 09 paź 2013, 17:18
Zawsze możesz zadzwonić na Infolinię, poprosić z jakimś Kierownikiem i podać Imię Nazwisko koleżanki, że bezpodstawnie przegląda twoje konto. Otóż jeżeli bez twojego połączenia na infolinię nie ma prawa uzyskać dostępu oraz przeglądać twojego konta.

[center]
Jeżeli Ci pomogłem to możesz się odwdzięczyć klikając

Obrazek
[/center]

#668576  autor: aoti
 17 paź 2013, 18:33
Ludzie... Każdy konsultant z którym rozmawiacie ma szerokie możliwości. Może zrobić wszystki ( jeśli chciałby ) ale nie zrobi, bo w trakcie rozpoczynania pracy podpisał odpowiednią umowę o Tajemnicy Telekomunikacyjnej. Dział VOICE może mieć wgląd do billingów i różnych typów rzeczy. Zależnie też to czy osoba pracuje na I linii czy II linii. Nie ma się co przejmować, ze ktoś te dane wykorzysta, bo domyślać się można przy każdej rozmowie z konsultantem, ale nikt tak naprawdę tego nie wykorzysta więc spokojnie :)Koleżanka może po prostu jest trochę wścibska i chce Ci pokazać, ze ma władzę :P nie no żartuję, ale nie ma się co przejmować.

Co do nagrywanych rozmów, nigdy nie robi tego konsultant. Nie ma takiej możliwości. Jest odpowiedni dział reklamacji, który się tym zajmuje. Ale rozmowy z Tobą, a nie Twoje które przeprowadzasz. Treści sms też konsultant odczytać nie może. Naturalnie widzi do kogo gdzie i o której piszemy. Ale takie rzeczy przegląda się na porządku dziennym będąc konsultantem.

#668595  autor: buster
 17 paź 2013, 20:23
Absolutnie bym nie bagatelizował sprawy. Żarty mają swoje granice. Jeżeli panienka jest nie dojrzała i chce "pokazać swoją władzę" to trzeba ją utemperować. Odrobina socjotechniki plus to do czego ona ma dostęp to nie zły kapitał. Dzisiaj flirtuje, a jutro może się obrazić i narobić dużo szkody.

#668772  autor: ciekawy
 18 paź 2013, 18:21
ja też mam pytanie - jak konsultant zna sam prywatny numer telefonu ale nie zna imienia,nazwiska właściciela a numer jest np reklamowany na firmowych reklamach to jak to jest - każdy konsultant może wpisać numer i wyświetlą się dane właściciela ?

i do pytania o sprawdzanie billingów - jeśli klient ma e-fakture to pracownicy salonu mają też wgląd do szczegółów połączeń,sms ?

albo jeśli klient ma ogólną fakturę bez szczegółów to jak jest,tu pracownik salonu może sprawdzić szczegóły billingu ?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2013, 16:52 przez ciekawy, łącznie zmieniany 4 razy.

#668961  autor: grzegi
 19 paź 2013, 18:16
Ja bym tam się nie zastanawiał, tylko zgłosił "koleżankę" za cwaniactwo do przełożonego. Będzie cienko śpiewać.