• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #665964  autor: david4nal
 05 paź 2013, 15:44
Witam,

Posiadam dwa numery, jeden w PLAY (główny), drugi w Virgin Mobile. Karte z numerem z PLAY noszę w starej nokii, a z Virgin w smartfonie z androidem (z powodu neta). Większość osób dzwoni do mnie na numer z PLAYa ale lepiej się rozmawia na smartofonie niż na tej nokii (lepsza jakość rozmowy).

Próbowałem zrobić przekierowanie rozmowy z tego numeru z Playa na Virgin wg. instrukcji
Przekierowanie rozmowy PLAY
Nokia, którą posiadam teoretycznie posiada taką funkcję. Niestety jak próbuje zadzwonić na numer z playa to mam komunikat, że numer jest czasowo niedostępny.

Czy coś może jeszcze trzeba zrobić, żeby to działało? Jakieś ustawienia w androidzie? Jeśli ktoś się na tym zna to prosiłbym o pomoc. :P

#665969  autor: alkonauta
 05 paź 2013, 16:25
Zalezy jakim kodem ustawiles przekierowania. Najlepiej ustawic kodem *21*nr tel# jesli nie bedziesz nosil telefonu przy sobie, wowczas wszystkie polaczenia beda przekierowane bezwarunkowo. A czy masz wystarczajaco duzo srodkow na koncie zeby przekierowanie ustawic? Sprawdz czy numer wprowadziles poprawny, najlepiej z +48 na poczatku.

Jesli masz bezplatne polaczenia w play to przekierowanie na nr w play rowniez bedzie bezplatne. W tym miejscu dodam ze abonamenty nolimit w play pozwalaja na bezplatne przekierowania do innych sieci co jest ich przewaga nad innymi ofertami nolimit pozostalych operatorow gdzie polaczenia te sa platne wg cennika.

#665972  autor: david4nal
 05 paź 2013, 16:50
Już wszystko jasne. ;) Problemem był brak środków na koncie..
To jeszcze mam jedno pytanie, czy jak ktoś do mnie dzwoni z poza play to za przekierowanie płacę?

#665973  autor: Kryniczanin
 05 paź 2013, 16:54
Jaką masz taryfę i czy masz darmowe do Play? Jak masz darmowe to nie płacisz.

#665974  autor: david4nal
 05 paź 2013, 16:57
Mam taryfę rok ważności konta w play.
Ale chodzi mi o to, czy teraz jak ktoś zadzwoni do mnie na numer z play (przekierowany na virgin) np. z plusa to czy ja będę za to płacił?

#665975  autor: Kryniczanin
 05 paź 2013, 17:21
Tak jak najbardziej każda minuta płatna. Chyba że masz darmowe połączenia do Play (virgin jest traktowany jako Play) to wtedy przekierowanie jest bezpłatne.

#665977  autor: KA
 05 paź 2013, 17:34
Tak, będziesz. Chyba, że masz bezpłatne rozmowy do Play na karcie Play (ale raczej nie masz). Pamiętaj, że nie przekierujesz smsów.

#665990  autor: david4nal
 05 paź 2013, 18:24
Ok czyli jednak będę musiał płacić :/
Mam taryfę rok ważności konta i teraz nie ma już w tym darmowych do play.
Jedyne co mógłbym zrobić to przenieść swój numer z play do virgin ale jak spytałem się w obsłudze virgin czy osoby co są w play będą mieć do mnie za darmo to powiedzieli, że tak ale że "jest to taktowane jako błąd systemu".
więc boję się, że z czasem ten błąd naprawią.. i znikną darmowe do nich a na tym mi dość zależy..

PS. Szkoda, że Play zszedł na manowce i przestał być tani. Gdyby dali ofertę jak w virgin (w klubie virgin, rok ważne konto, minuta za 13gr sms 4gr i każde doładowanie za 10zł=internet 100mb potem lejek na miesiąc)
to wtedy nie musiałbym tak kombinować ;)
Ostatnio zmieniony 05 paź 2013, 18:28 przez david4nal, łącznie zmieniany 1 raz.

#665991  autor: Kryniczanin
 05 paź 2013, 18:25
Już ponad rok są gratis i nic się nie zmienia.

#665992  autor: KA
 05 paź 2013, 18:26
Wiem, że tak tłumaczą, ale ten "błąd" trwa już ponad rok i od dawna o tym wiedzą, więc można mieć nadzieję, że nic nie zmienią.

#665999  autor: david4nal
 05 paź 2013, 19:08
Czyli sugerujecie, że jednak nie zmieni się to zbyt prędko? W sumie to może przeniosę w takim razie numer, zawsze można wrócić...

#666033  autor: Edmund
 05 paź 2013, 21:08
david4nal, również nie sądzę by się to zmieniło na gorsze. Wydaje mi się, że rzecznik Play mówił o tym że połączenia do Virgin są taryfikowane jak do Play i jak ktoś ma nielimitowane wewnątrz Play to także ma do Virgin.
A faktycznie - z Virgin zawsze możesz uciec, tak więc na Twoim miejscu bym przeniósł się :)

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2