• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 108 z 1158
  • 1
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 1158

#665137  autor: Spacedust
 30 wrz 2013, 21:22
zajadacz pisze:@Spacedust: Nie wiesz może czy Rusa 11 ma iść do likwidacji, czy może granica klastra i dlatego jeszcze nie ruszyli?
Wysłałem zapytanie do T-Mobile i przekierowali do działu technicznego, który nie raczy odpowiedzieć. Ta stacja nadal nadaje, ale nie jest widoczna w eterze, sprawdziłem dokładnie miernikiem pola elektromagnetycznego z bloku obok.

Chartowo 5 powinno być w pierwszej kolejności zlikwidowane, ale zdaje się, że będzie dokładnie odwrotnie :/ Do Chartowa sobie podciągnęli światłowody i sieją z niskiego pułapu jak oszaleli.

Identyczna sytuacja jest na ulicy Wojciechowskiego, te malutkie stacje obok zrobili na "full wypas", a tych w bardzo wysokich lokalizacjach nawet nie tknęli: http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... chowskie-R (nadal podobno tam jest GSM 900). Jeśli ktoś może potwierdzić to byłoby dobrze.

Nie może to być granica klastra, bo wszystkie stacje na około są już zmodernizowane i skonsolidowane to dlaczego akurat ta jedna została nietknięta. Polecam mapę: http://mapa.gsm.poznan.pl/ - stacje z kropką są po modernizacji.

#665162  autor: zajadacz
 01 paź 2013, 01:11
Czyli stacja do likwidacji, albo jeśli bardzo potrzebna będzie działać tak długo na ile mają umowę z właścicielem obiektu. Nowego pozwolenia dla niej też nie widzę. W Stargardzie na wieżowcu jest podobny niedobitek. Jedyne co to założyli nową radiolinię, komplet pozwoleń jest, ale anteny ciągle stare GSM 900 w układzie space diversity.

Rozumiem, że sąsiednie, czyli Rusa 59, Czecha 61 i Dymka 4 zrobili?

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#665172  autor: tomi81
 01 paź 2013, 08:13
W Białymstoku (ul. Porzeczkowa) jest dokładnie tak samo - komplet pozwoleń na wszystkie pasma, zaś stacja nie została rozbudowana i dalej sieje tylko w 2G (na potrzeby TMobile) - wygląda praktycznie tak samo jak ta w Poznaniu. Blok obok jest identyczna sytuacja z Centkiem, tyle, że tamta stacja miała iść do likwidacji. Widać spółdzielnia/wspólnota nie chce już anten na swoim dachu i będą tak jechać do końca dzierżawy. Lokalizacja wysoka - bardzo potrzebna w okolicy. A tak mamy dużo U900 indoor....
PS. Białystok już daaawno jest po modernizacji.

#665176  autor: alkonauta
 01 paź 2013, 09:07
Spacedust pisze:
Na Ratajach to już trwa optymalizacja ;) Napisz lokalizację lub sprawdź sobie na gsm.poznan.pl na mapie czy już jesteś po.
Okolice os. Rzeczypospolitej gdzie nadajnikami orange jestem wrecz otoczony. Mapka wskazuje ze jest to obszar nietkniety jesli chodzi o networks. Mapka t-mobile pokazuje ze niby to optymalizuja. Ogolnie jest paraliz jesli chodzi o internet. Wczesniej wszystko smigalo a teraz rwie okrutnie.

#665213  autor: Spacedust
 01 paź 2013, 11:43
alkonauta pisze:
Spacedust pisze:
Na Ratajach to już trwa optymalizacja ;) Napisz lokalizację lub sprawdź sobie na gsm.poznan.pl na mapie czy już jesteś po.
Okolice os. Rzeczypospolitej gdzie nadajnikami orange jestem wrecz otoczony. Mapka wskazuje ze jest to obszar nietkniety jesli chodzi o networks. Mapka t-mobile pokazuje ze niby to optymalizuja. Ogolnie jest paraliz jesli chodzi o internet. Wczesniej wszystko smigalo a teraz rwie okrutnie.
Mapka niebawem zostanie uaktualniona, bo tam się sporo zmieniło w okolicy.

Tak, byłem ostatnio na Piastowskim i w Barze Kmicic - Orange miało ledwo zasięg EDGE na poziomie -86 dBm, a o 3G to można pomarzyć, wskoczy na chwilę z kościoła św. Pawła i za moment znika ;)

http://www.t-mobile.pl/pl/najlepszasiec - nowa mapa z 25-tego września

Prace trwają już bardzo intensywnie.

[ Dodano: 2013-10-01, 11:55 ]
zajadacz pisze:Czyli stacja do likwidacji, albo jeśli bardzo potrzebna będzie działać tak długo na ile mają umowę z właścicielem obiektu. Nowego pozwolenia dla niej też nie widzę. W Stargardzie na wieżowcu jest podobny niedobitek. Jedyne co to założyli nową radiolinię, komplet pozwoleń jest, ale anteny ciągle stare GSM 900 w układzie space diversity.

Rozumiem, że sąsiednie, czyli Rusa 59, Czecha 61 i Dymka 4 zrobili?
Rusa 59 - było 2G/3G T-Mobile, teraz dodatkowo 2G/3G Orange (dwie radiolinie)
Czecha 61 - było 2G T-Mobile, teraz jest 2G/3G T-Mobile/Orange (pięć radiolinii)
Dymka 4 - było 3G T-Mobile, teraz jest 2G/3G T-Mobile/Orange (wszystko po światłowodzie)
Chartowo 5 - było 2G/3G T-Mobile/Orange, teraz jest to samo, ale na 3 fizycznych sektorach, a nie na 6-ciu (wszystko po światłowodzie, a wcześniej T-Mobile miał ledwo radiolinię 4x2 Mbps do Rusa 11)
Wołkowyska 32 - było 2G T-Mobile, 2G/3G Orange, teraz jest 2G/3G T-Mobile (jakieś radiolinie chyba zostały)
Orła Białego 89/101 - było 2G Orange, teraz jest 2G Orange/T-Mobile (chyba wszystko po światłowodzie)
Szwedzka 14 / Szwajcarska - było 2G/3G Orange, teraz jest 2G/3G Orange/T-Mobile (światłowód)
Wiankowa 2 - było 3G T-Mobile, jest 2G/3G Orange/T-Mobile (światłowód)

#665300  autor: Mixiorek
 01 paź 2013, 18:30
W Konstancinie Jeziornej na nadajniku T-Mobile na kominie starej papierni rozpoczęły sie prace. Dziś ekipa instalowała nowe RRU obok szaf.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png

#665329  autor: kokolop
 01 paź 2013, 21:17
Bardzo ale to bardzo przydałaby się stacja w łódzkim w tym miejscu http://goo.gl/maps/kQzb8

jest to czarna dziura jeśli chodzi o zasięg a miejscowość silnie się rozbudowuje Jest gdzie dostawić anteny bo jest maszt lasów państwowych z kamerą

#665387  autor: kowcio
 02 paź 2013, 02:24
Ja po modernizacji jestem mega zadowolony z jakości Orange i siły zasięgu :) jest idealnie, a w ciągu dnia dość intensywnie korzystam z telefonu w sieci mobilnej Orange. Net za to czasami lubi zrywać, ale modem hi-link i tragedii nie ma - naprawią pewnie ;)
JEst dużo lepiej niż myślałem.

PS. Nadajnik na 28 czerwca o którym wcześniej pisałem, chyba nadal z jednym sektorem jest. Jak ostatnio tam przechodziłem to zwróciłem na to uwagę, nic nie zmieniło się. Radiolinii jest od groma.

#665404  autor: micial
 02 paź 2013, 07:48
kokolop pisze:Bardzo ale to bardzo przydałaby się stacja w łódzkim w tym miejscu http://goo.gl/maps/kQzb8

jest to czarna dziura jeśli chodzi o zasięg a miejscowość silnie się rozbudowuje Jest gdzie dostawić anteny bo jest maszt lasów państwowych z kamerą

W łodzi też czekamy na modernizację. HSPA 2mbit, na HSPA DC 4mbit. Generalnie nie udało mi się przekroczyć 15mbit.
Ale jeszcze tylko rok... czekania.

#665406  autor: user_delete19
 02 paź 2013, 08:03
Spacedust pisze:http://www.t-mobile.pl/pl/najlepszasiec - nowa mapa z 25-tego września
Ja mam pytanie odnośnie tej mapki - co z obszarami w ogóle nie objętymi madżentowym kolorem? tam nie będzie modernizacji czy jak? Bo na przykład część Jaworzna tylko wg planu ma być realizowana... i to nie ta część na której by mi najbardziej zależało ;)

#665410  autor: micial
 02 paź 2013, 08:46
Ta strefa jak dobrze pójdzie to przyszły rok.

#665412  autor: Edmund
 02 paź 2013, 08:55
wojciech, ja rozumiem tę mapkę tak, że jeżeli nie ma nic na magentowo to znaczy że tam dopiero będą robić. Więc może tak być, że interesująca Cię okolica będzie robiona za tydzień-dwa, albo i w przyszłym roku (ale mam nadzieję, że to będzie ta pierwsza opcja ;P)

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#665418  autor: user_delete19
 02 paź 2013, 09:19
Dziwna ta mapa po prostu, a i gradient koloru na poczatku nie ułatwia rozeznania się co-je-co ;)

#665419  autor: alkonauta
 02 paź 2013, 09:20
Moje negatywne doswiadczenia po zmianie na networks w orange sa takie jak pisalem wczesniej - net zrywa mimo pelnego zasiegu zarowno podczas korzystania z 3G jak i 2G. Sprawa zgloszona do bok - dali mi 10 zeta rekompensaty i niby przekazali sprawe do dzialu technicznego. No to wyslalem zgloszenie przez mape zasiegu orange - odpisali mi ze winny jest moj modem co jest totalna bzdura bo testowalem karte do neta zarowno w modemie jak i telefonie. Szczegolnie to drugie zgloszenie mnie wkurzylo bo przeciez po to jest ta zakladka ze jak ktos po modyfikacji w sieci ma problemy to nalezy je zglaszac zeby poprawili a tu sie totalnie wypieli.

#665424  autor: wlkp
 02 paź 2013, 09:48
Ja cały czas czytam co piszecie i czekam kiedy wreszcie coś się u mnie zmieni ,bo nawet mam problemy ze zwykłym GSM,w domu muszę siedzieć " na oknie " aby się dodzwonić,a jeszcze czasami zrywa połączenie,masakra to Orange u mnie :smt011
Tak przy okazji Umts 900 jaki ma zasięg w km , w porównaniu z 2100 ,bo zastanawiam się czy kiedykolwiek doczekam się 3G :shock: { póki co czekam na dobry zasięg 2G }
Ostatnio zmieniony 02 paź 2013, 09:53 przez wlkp, łącznie zmieniany 1 raz.

#665425  autor: micial
 02 paź 2013, 09:52
Spodziewaj się podobnego zasięgu jak na GSM900.

#665427  autor: galicja
 02 paź 2013, 09:53
wojciech pisze:Dziwna ta mapa po prostu, a i gradient koloru na poczatku nie ułatwia rozeznania się co-je-co ;)
Jeżeli chodzi o Jaworzno bo sam w nim mieszkam to pewnie interesuję Cię rejon Ciężkowic, więc modernizacja reszty Jaworzna będzie w Pażdzierniku.

#665432  autor: user_delete19
 02 paź 2013, 10:23
galicja pisze:Jeżeli chodzi o Jaworzno bo sam w nim mieszkam to pewnie interesuję Cię rejon Ciężkowic, więc modernizacja reszty Jaworzna będzie w Pażdzierniku.
trafiony-zatopiony ;)

dzięki za informację :)

#665436  autor: mjez1978
 02 paź 2013, 10:51
W Krakowie okolice Czyżyn dostałem sms-a o rozpoczęciu 19 sierpnia prac na moim terenie ale do dziś dnia nie ma zasięgu w u900 choć na stronie http://mapa.btsearch.pl/ widnieją pozwolenia na nadajniki a z zasięgiem nic się nie zmieniło.
Czy po modernizacji będę mógł si elogowac również do t-mobile ? :oops:
Ostatnio zmieniony 03 paź 2013, 17:37 przez mjez1978, łącznie zmieniany 1 raz.

#665445  autor: Spacedust
 02 paź 2013, 11:46
alkonauta pisze:
Spacedust pisze:
Jest już aktualizacja mapki na gsm.poznan.pl - zerknij. Jeszcze przydałoby się T-Mobile w tym rejonie przeskanować.
  • Strona 108 z 1158
  • 1
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 1158
  • 1
  • 106
  • 107
  • 108