• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 27 z 95
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 95

#664096  autor: janekt
 25 wrz 2013, 18:50
Wreszcie odebrałem zestawik od Play'a. Karta SIM/microSIM, która automatycznie się dezaktywuje po zakończeniu testów i oczywiście modem- ZTE MF823. Modem obsługuje oba typy kart SIM (microSIM przez adapter), oczywiście ma port na microSD. 8)
Sygnał mam najprawdopodobniej z masztu Plusa przy Bema 128. Siła: -82dBm, nadajnik widzę przez okno, mam do niego około 500-600 metrów w linii prostej.
A jak to działa? Ano chociażby tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Robi wrażenie wysoki upload- 18 Mbit/s. W życiu nie widziałem tak dużego!
Obrazek
Szaleństwo :-D .
edit (19:02): Chamstwo w państwie, z fabrycznym softem modem nie obsługuje innych sieci. :?
edit (19:39): No i miodzio, Orange i reszta działają :mrgreen:
Co ciekawe, przy Orange i innych sieciach modem miga na niebiesko, przy Playu- na zielono. Wygląda na to, że zielony jest dla LTE, a niebieski dla HSPA+/HSPA+DC.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2013, 20:14 przez janekt, łącznie zmieniany 4 razy.

JanekT

#664098  autor: Spacedust
 25 wrz 2013, 18:55
mn9 pisze:
Spacedust pisze:PLAY chyba inwestuje w światłowody w Poznaniu, bo masowo "giną" radiolinie PLAYa:

Tak to wyglądało wcześniej: http://imageshack.us/a/img4/9370/n1co.jpg

A tak dzisiaj: http://pics.tinypic.pl/i/00450/lzp37id8dp0w.jpg

Od czasu ostatniego spisu UKE dziwiło mnie to, że na stacji PLAY na Rusa 1 zniknęły dwie radiolinie 183 Mbps i 40 Mbps, a teraz patrzę i faktycznie zniknęły - została 20 Mbps do Rusa 138 !
Oby nie tylko w Poznaniu a w całym kraju , prezes Playa mówił w wywiadzie coś o swiatlowodach ale nie myślałem ze tak szybko zaczną :D
Poznań, os. Rusa 1 - budynek mieszkalny też ma DCS.

Sprawdziłem też prędkość 3G zaraz obok tej stacją i pierwszy test wyszedł na
poziomie:

ping 75, down 6.60, up 0.56

a drugi ledwo, ledwo

ping 109, down 3.99, up 0.58

Stąd wnioskuję, że światłowodu tam nie ma, a cała stacja leci po radiolinii 20 Mbps, która o dziwo prawie daje radę ;) Poza tym, gdyby tam był światłowód to zapewne Plus zaraz wyrzuciłby swoją radiolinię 160 Mbps i podpiął się z nimi.

#664105  autor: janekt
 25 wrz 2013, 19:31
Co ciekawe, mając zestaw testowy nie można zalogować się do sieci "WCDMA", chociaż według umowy można.
Obrazek
Ładny ping, ale ja mam w domu na stacjonarmym jeszcze niższy- około 11ms. Jak zejdzie poniżej 20 to będzie git. :lol:

JanekT

#664118  autor: ja.michal
 25 wrz 2013, 20:25
Jedynie co faktycznie robi wrażenie to ten upload. Download i ping już niestety nie.

EDIT
No, ten ostatni ping już ładny.
Chociaż patrząc po sieci LTE na więcej stać.

#664169  autor: janekt
 25 wrz 2013, 23:43
Tak jeszcze na dobranoc:
Obrazek

JanekT

#664173  autor: ja.michal
 26 wrz 2013, 00:06
T-Mobile z HSPA+ DC na routerze AirCard 753S. ;)
Obrazek

Uploadem nie mogę podskoczyć do LTE. ;)

#664320  autor: hamerpl
 26 wrz 2013, 16:52
Wg konsultantki PLAY'a w Toruniu można się zalogować, w ogolę przed chwila dowiedziałem się kto został wylosowany do testów PLAY'a a kto nie śmiech na sali.

W kazdym razie zgubiłem modem musze go znaleść ;D

@Janek sprawdź te kartki co miałeś w opakowaniu z kartą sim tam piszą że karta loguje się LTE-Only.

#664365  autor: janekt
 26 wrz 2013, 20:33
hamerpl pisze:Wg konsultantki PLAY'a w Toruniu można się zalogować, w ogolę przed chwila dowiedziałem się kto został wylosowany do testów PLAY'a a kto nie śmiech na sali.

W kazdym razie zgubiłem modem musze go znaleźć ;D

@Janek sprawdź te kartki co miałeś w opakowaniu z kartą sim tam piszą że karta loguje się LTE-Only.
Z tą kartą to faktycznie LTE-only- jak zawsze napisane małym druczkiem na opakowaniu od SIMa. Co do modemu- lepiej znajdź, bo inaczej kara umowna 250 zł. :-?
Zauważyłem, że cały czas mam stały adres IP. Dziwne. :shock:
Obrazek
Coś im się chyba pomyliło, bo powinno być odwrotnie z tymi prędkościami. :-D

JanekT

#664375  autor: ja.michal
 26 wrz 2013, 21:52
janekt, może to łącze na serwer? :P Upload duży i stałe IP. ;)

#664387  autor: janekt
 26 wrz 2013, 23:32
Teraz jakby "prawidłowo" :mrgreen: :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

JanekT

#664491  autor: hamerpl
 27 wrz 2013, 13:30
Znalazłem, znalazłem.

No i mamy rekord chyba - BTS ulica Mazowiecka/Chrobrego -68dBm.
I nie jest żle bo to w Toruniu można powiedzieć centrum przemysłu i złodziejstwa (urząd skarbowy tu jest, pracy, pełno fabryk produkcji logistyki etc)

Obrazek

Po mału czuć to LTE przy tej prędkości.

Obrazek

No zdrowo leci, ten sam BTS. Dobra jadę dalej jestem w samochodzie, więc jak ktoś zobaczy idiote z laptopem i modemem to ja ;D

A co do IP jak podłączasz się np przez X czasu do jednego BTS masz stałe a na innych masz zmienne jak wrócisz pod ten sam BTS będziesz miał inne. (BTS dzierżawi IP na jakiś okres)

Dodane :
Oj przeceniłem BTS ul Dębowa Góra i tu mamy Rekord.
Sygnał -62wg modemu.

Obrazek

i następny

Obrazek

Więc kazdy BTS zyje swoim Życiem ;D

Obrazek

Dobra jadę dalej, tym razem ul Równina tam jest BTS na budynku przychodni.

No panowie ten BTS ul Równinna to jest gdzieś na terenie Elany ale stoje pod nim -61dBm i mamy kolejny rekord.

Obrazek

Nie no miazga, biore namiot i się tutaj przeprowadzam bez kitu. Dodam że ul Równinna się korkuje często i jest tutaj b. duży ruch w Toruniu (Równinna, Skłodowska, Polna).

Obrazek

Piękna sprawa, lepiej niż u Zygmunta jeśli chodzi o Toruń.
Kolejny test i spadam na Niesiołowskiego pod Netto (tam to wejdę chyba na ten maszt z wrażenia)

Obrazek

dobra jestem pod tym obok netto przy Niesiołowskiego i mam sygnał -61dBm a jestem tak blisko ze jak ruszę samochodem to w niego przywale i wynik bez szału.

Obrazek

i kolejny tym razem pod netto (bardzo blisko) -66dBm (ten BTS tutaj obsługuje troche bloków jest w czym wybierać)
Obrazek

Dobra to ide po Cole i jade do Babci, po drodze mam jeszcze jeden na wieżowcu transmisyjnym kiedyś podawałem z niego wynik ale przy nie za mocnym sygnale.

No sygnał -64dBm i wynik
Obrazek

czyli normalny.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2013, 14:15 przez hamerpl, łącznie zmieniany 1 raz.

#664506  autor: Precelos
 27 wrz 2013, 14:12
hamerpl, zblizasz sie do maksymalnej dostepnej predosci(75Mb/s) przy 10MHZ :mrgreen:

Obrazek

#664508  autor: hamerpl
 27 wrz 2013, 14:16
Precelos pisze:hamerpl, zblizasz sie do maksymalnej dostepnej predosci(75Mb/s) przy 10MHZ :mrgreen:
Tak też mysłałem własnie że max 10MHz to będzie 75 no i było 72 prawie, więc jest progress ;d

#664519  autor: Krzych
 27 wrz 2013, 14:54
Wow. Prawie maksymalna prędkość dla tej szerokości pasma. Jeśli limit byłby w granicach 2 GB to starczyło by go na jakieś 5 min internetu :D

#664537  autor: marcinek243
 27 wrz 2013, 15:42
Precelos pisze:hamerpl, zblizasz sie do maksymalnej dostepnej predosci(75Mb/s) przy 10MHZ :mrgreen:
hmm ciekawe czy w plus zbliżył się kiedykolwiek do maksymalnej prędkości 20Mhz. :P

#664562  autor: Edmund
 27 wrz 2013, 17:21
hmm ciekawe czy w plus zbliżył się kiedykolwiek do maksymalnej prędkości 20Mhz. :P
Chyba tylko pan Solorz :P

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#664569  autor: pakierhakierxd
 27 wrz 2013, 17:49
Naprawdę ciekawe szybkości bez ograniczenia ale ograniczyć muszą bo mają tylko 10mhz :D,może jakby kiedyś coś wygrali jeszcze to lepiej to by wyglądało ;-) ,ale powiem wam coś wolę ograniczenie niż żeby dużo osób wykorzystywało łącze do pobierania i wtedy szybkości by były marne pewnie ...

[ Dodano: 2013-09-27, 17:50 ]
Dla mnie te 15mb starczy spokojnie ;-) ,do przeglądania netu jest bardzo ok a plików aż tak nie pobieram na mobilnym :D,od tego mam stacjonarny ... ,pozatem mobilnego najwięcej używam w tablecie/smarcie :D-niedługo tylko smarcie bo zmieniam na Note 2,cholera mam dosyć noszenie i tableta i smarta ...

Pozdrawiam :)

#664602  autor: hamerpl
 27 wrz 2013, 20:22
Te BTS'y na to LTE są na bank nie obciążone, bo ile osób na tych 200 testujących ogarnia schemat z LTE? tutaj Kolega JanekT i ja z forum a reszta nikt nie pisze, na forum bez-kabli też nikt nie pisze, wg mnie testy były złe robione bo modemy powinno dostać np 50 osób które są w stanie to testować i 50 osób u których ma być podłączony do kompa i ma działać.

A z tego co widziałem ostatnio jak bylem w PLAY (Toruń-Plaza) to konsultantka komuś modem intstalowała na laptopie tam ;d

Wynik 72 jak wskoczył to super sprawa, faktycznie przy takim 2GB limitu to chwila moment i nie ma pakietu.

#664604  autor: drcox
 27 wrz 2013, 20:29
hamerpl pisze:Te BTS'y na to LTE są na bank nie obciążone
Przecież ta sieć jest praktycznie pusta. Garstka testerów, żadnych telefonów itd. Zobaczymy za 2 lata jak już LTE w telefonach się spopularyzuje bardziej i przybędzie klientów. O ile w ogóle Play będzie jeszcze istniał, bo przy tym co wyczyniają z ofertami to jest mocno wątpliwe :twisted:

#664605  autor: pakierhakierxd
 27 wrz 2013, 20:29
No chyba że ktoś nie używa mobilnego do pobierania plików to tak szybko nie pójdzie :P ,dla mnie mobilny póki nie zniosą limitów albo nie dadzą 100/200 gb mies. max to się nie nadaje na stacjonarny.

[ Dodano: 2013-09-27, 20:30 ]
Gdyby coś zrobili z tymi limitami może i bym przeszedł na mobilny Play bo dobrze chodzi w mojej miejscowości,na 3g bardzo często mam 7 mb * umts 900/2100,na lte 15 to by było wogóle super,super bo tyle mam domowy i mi starcza,więcej bym tylko wziął jakby się dało i nie wielka różnica w cenie :D

Pozdrawiam :)
  • Strona 27 z 95
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 95
  • 1
  • 25
  • 26