• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #583055  autor: krzysp84
 18 wrz 2012, 00:09
Witam,

posiadam od kilku tygodni telefon HTC One V. Zauważyłem, że korzystając ze standardowego głośniczka słabo słyszę rozmówcę (głośność "in-call volume" mam ustawioną na maksimum). Prowadzenie rozmowy na ulicy, centrach handlowych etc. jest mocno utrudnione.

Kiedy rozmowę przeprowadzam z użyciem wbudowanego klienta VoIP (korzystając z protokołu SIP) lub ze Skype jakość i głośność rozmowy jest znakomita.

Chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem w tym modelu? A jeśli tak to czy i jak udało się go rozwiązać?

Pozdrawiam

#583162  autor: orson_dzi
 18 wrz 2012, 15:15
Może Play? Czy inny operator?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#583244  autor: krzysp84
 18 wrz 2012, 21:05
Operator to Plus (mBank Mobile). Do jakości połączeń w tej sieci nie mam zastrzeżeń. Włożyłem dziś do mojego HTC One V kartę SIM T-Mobile. Maksymalna głośność w słuchawce była zbliżona do tej uzyskiwanej w sieci Plus, zdecydowanie zbyt niska aby komfortowo prowadzić rozmowę na ulicy i innych ruchliwych miejscach.

Zastanawiam się, czy istnieją kody serwisowe pozwalające zwiększyć "in-call volume".

Pozdrawiam

#583249  autor: Ramirez
 18 wrz 2012, 21:24
Może ten telefon jest zepsuty fabrycznie. Tez miałem kiedyś telefon z taka wadą. Nowy ze sklepu w którym prawie nic nie było słychać podczas rozmów pomimo maksymalnej głośności. Tylko to jest podejrzane że podczas rozmów na Skype dobrze słychać. Może ten typ tak ma niestety. Według gsmarena ten telefon ma głośność rozmów na poziomie 66dB To dosyć słaby wynik. Wartość poniżej średniej.

#583309  autor: Mila89
 19 wrz 2012, 08:57
orson_dzi pisze:Może Play? Czy inny operator?
Play ma HD voice takwiec gdyby miał PLAY to jakosc rozmow bylaby lepsza anizeli gorsza(jesli juz chcesz ten problem przeniesc na operatora)

14 lipca wyłaczyłem AdBlocka-

Nokia 33310--> Mitsubishi Trium :P --> Nokia 3310--> SE K300i-->SE K700i-->Samsung L760-->LG KU990--> Nokia e72--> Samsung Galaxy SII--> Sony Z3c--> Xperia XZ--> LG G6

#583405  autor: orson_dzi
 19 wrz 2012, 15:16
Mila89 pisze:Play ma HD voice takwiec gdyby miał PLAY to jakosc rozmow bylaby lepsza anizeli gorsza(jesli juz chcesz ten problem przeniesc na operatora)
To że ma, to nic nie znaczy. Play w wielu miejscach ma problemy z zasięgiem i przeważnie pomaga ręczna zmiana operatora.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#588575  autor: krzysp84
 14 paź 2012, 21:41
Ramirez pisze:Może ten telefon jest zepsuty fabrycznie. Tez miałem kiedyś telefon z taka wadą. Nowy ze sklepu w którym prawie nic nie było słychać podczas rozmów pomimo maksymalnej głośności. Tylko to jest podejrzane że podczas rozmów na Skype dobrze słychać. Może ten typ tak ma niestety. Według gsmarena ten telefon ma głośność rozmów na poziomie 66dB To dosyć słaby wynik. Wartość poniżej średniej.
Telefon prawdopdobnie nie jest zepsuty. Jakość rozmów prowadzonych przy pomocy Skype i wbudowanego klienta SIP (podłączonego do konta w FreecoNet) jest znakomita. Problem występuje tylko w przypadku rozmów prowadzonych przez sieć komórkową (niezależnie od operatora).

Czytałem trochę w sieci, znalazłem na anglojęzycznych forach podobne spostrzeżenia odnośnie głośności rozmów, niestety bez informacji jak problem rozwiązać. W przypadku innych modeli HTC podawane były kody serwisowe pozwalające stunningować telefon, do One V takich kodów nie znalazłem (te z innych modeli HTC nie działają w One V).

Pisałem do HTC poprzez formularz na stronie, w odpowiedzi dostałem bezużyteczną "wskazówkę", aby wykonać twardy reset telefonu i przywrócić go do ustawień fabrycznych.

Wszystko wskazuje na to, że ten model tak ma. Może wraz z jedną z kolejnych aktualizacji oprogramowania przyjdzie poprawa :-)

Pozdrawiam

#664377  autor: koker
 26 wrz 2013, 22:01
przepraszam za odkopywanie starego tematu ale mam ten sam problem w swoim htc one v - zbyt ciche rozmowy. czy moze komuś udało się rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam

#664484  autor: Precelos
 27 wrz 2013, 13:20
jaka masz wersje androida?

Obrazek

#664486  autor: koker
 27 wrz 2013, 13:23
Precelos pisze:jaka masz wersje androida?
najnowszą jaka jest dla mnie udostępniona - 4.0.3
wersja oprogramowania: 2.22.401.6

#664497  autor: Precelos
 27 wrz 2013, 13:57
czyli mam ta sama wersje i umnie jest ok, oczywiscie ciszej niz w e51

moze jakis alternatywny rom zmieni sytauacje hmm

Obrazek