amigo27 pisze:
Właśnie w sobotę widziałem prace przy Bażantarni 10-dokładali nadajniki na dachu i w centralkach
Dziwna sprawa z tym btsem. Myślałem, że wymienią anteny na nowe a tu się okazuje, że RRU, które dołożyli są podpięte w tym momencie pod stare anteny. Nie do końca to rozumiem. 4 RRU na sektor oznacza GSM/DCS/UMTS/LTE, jednak stare anteny chyba nie obsłużą LTE? Nie wiem czy obsłużą też UMTS900 jeżeli w ogóle Networks ma tam go mieć. Generalnie zauważyłem, że na Ursynowie w tych nadajnikach, które widziałem zaszła następująca rzecz -> T-Mobile zmienił anteny na swoich lokalizacjach na nowe natomiast Orange nadaje z tych, które miał wcześniej i tak podpięte są RRU.... i to już po uwspólnionej sieci. Ciekawe czy tak już zostanie i jak to się rozwinie. Biorąc pod uwagę nowe pasma (LTE, UMTS 900) to bardzo dziwna sprawa.
w 100% zgadzam się że na świetlicowej byłaby najlepsza lokalizacja to jest wprost na moje okna. Na mirkowskiej nadajnik tak jak wspomniałeś jest za wysoko i chyba obsługuje drugą stronę wisły hehehe
jest jeszcze nadajnik t-mobile na starej papierni według search bts, może on by troche poprawił zasięg po konsolidacji? Fajnie byłoby przekazać te sugestie władzom orange, Korzystałem rownież z aplikacji net monitor na tablecie, gdzie program całkowicie przekłamywal skąd jest nadawany sygnał-jakaś ściema... pokazywał lokalizacje a faktycznie tam nie ma nadajnika. Co do lokalizacji na saneczkowej takie było info z BOK ORANGE
Jeżeli masz okna "na tory" nie dziwię się, że w przypadku Orange i T-Mobile jest słabo. Brakuje lokalizacji np: własnie na Świetlicowej. Nadajnik na Mirkowskiej był dobry w początkach GSM, obsługuje duży obszar. Tyle, że teraz to już nie te czasy i nie ta specyfika obszaru, który ma obsługiwać. Niech ten bts sobie będzie ale trzeba zbudować coś w centrum i zagęścić sieć. Może to być nisko i np: tylko DCS, UMTS i LTE bez GSM ale niech będzie.
W starej papierni jest T-Mobile, nadajnik będzie uwspólniony. Póki co jest tam tylko GSM.... ma być GSM/DCS/UMTS. Anteny są na kominie. Kolejna lokalizacja T-Mobile do uwspólnienia to prehistoryczny jednosektorowy nadajnik T-Mobile na Piaseczyńskiej na terenie PGE/ ZEWT. Jest też lokalizacja T-Mobile PSE. Niestety nie jestem pewien czy i jak sygnał dotrze i obsłuży centrum i Klarysew. Moim zdaniem potrzebny jest nowy, niski nadajnik, który obsłuży centrum, Klarysew i okolice ogrodu botanicznego od strony Konstancina.
Cieszy mnie to, że w końcu chyba rozpoczęły się prace integracyjne, chodzi mi o dzisiejszy ruch na Wierzejewskiego.
Pojawił się już nowy nadajnik Orange w Konstancnie, który nawet nadaje na nowym lac Networks ale to nie okolica, o której rozmawiamy -> ul. Chylicka 79, anteny są na dachu pensjonatu Stańczyk.