• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 105 z 1158
  • 1
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 1158

#663850  autor: mn9
 24 wrz 2013, 15:23
tomi81 pisze:
mn9 pisze:tomi81, ja mam lac 59400 i mam u900 także bzdur nie gadaj najwidoczniej na wszystkich stacjach nie uruchomili a to jest najdziwniejsze :P
Bzdur nie gadam (zważaj trochę z językiem) - podane informacje pochodzą z wczorajszej trasy zarówno drogowej jak i kolejowej na odcinku Białystok - Warszawa - Białystok. Do tej pory odpalenia odbywały się (przynajmniej na terenie woj podlaskiego) w pełnym klastrze (LACu) stąd taki wniosek. Gratuluję, że jesteś wyjątkiem od tej zasady :)
To że odpalają klastrami to wiem nie musisz mnie pouczać inna sprawa to że ja w u siebie mam u900 dzisiaj sprawdzałem i doszła stacja koło mnie która miała słabą radiolinię a lac, tak jak mówiłem mam 59400 a to że ty jeździłeś samochodem i pociągiem i nie masz to już twoj problem najwidoczniej mówiłeś źle i u nas klastrami nie włączają :P to są moje stwierdzenia po krótkich testach a ty w swoim rejonie możesz lub masz inne a forum jest od tego by się nimi dzielić także nie rozumiem twojej reakcji

[ Dodano: 2013-09-24, 15:32 ]
Co tu dużo mówić kolegaFlash999, potwierdził ze u niego jest podobna sytuacja :D

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#663859  autor: ezaq
 24 wrz 2013, 15:39
Ricki1980, z moich wyliczeń, które kiedyś tutaj przeprowadziłem wynika to samo.
 #663878  autor: Mixiorek
 24 wrz 2013, 16:38
amigo27 pisze: Biuro obslugi informuje że po konsolidacji z T-Moblie ma być lepiej do końca września ale prac na nadajnikach nie widać
Widziałem techników, którzy grzebali przy stacji na Wierzejewskiego. Dokładali RRU, elementy do szaf itp. Także wielce prawdopodobnie, że coś się zaczyna dziać w klastrze, w którym jest Konstancin.

#663905  autor: user_delete17
 24 wrz 2013, 18:59
Mixiorek pisze:
johnny pisze:W Warszawie jest jakieś 7 mega, więc się nie martw.
Napisałem wcześniej jakie i gdzie są wyniki testów w Wawie.
Ja też już pisałem, ale powtórzę. Dzielnica Białołęka, a więc już jakiś czas po zakończonej modernizacji.

Test Date: 2013-09-24 18:52:41
Connection Type: Cellular
Server: Warsaw
Download: 7,09 Mbps
Upload: 2,31 Mbps
Ping: 83 ms

External IP: 5.184.207.254
Internal IP: 5.184.207.254

#663916  autor: ja.michal
 24 wrz 2013, 20:01
mn9, złapałem 3G 900 MHz z prawie 7 km. Właśnie 59400. Niestety w 59500 nie odpalili jeszcze.
Tak czy inaczej jestem zadowolony bo lepsze 2 Mb/s, a nie 0,5 Mb/s w Aero2, albo 0,16 w EDGE.

#663923  autor: tomi81
 24 wrz 2013, 20:28
Moze wczoraj trafilem na rozpoczecie odpalania U900 na tym terenie stad takie wybiorcze informacje. W sobote bede jechal ponownie do Warszawy to dam znac czy cos sie w tym temacie dalej zmienilo.
 #663928  autor: amigo27
 24 wrz 2013, 21:15
Mixiorek pisze:
amigo27 pisze: Możesz napisać w jakiej konkretnej lokalizacji Ursynowa robiłeś test?
Natolin/ Kabaty, obsługiwał mnie nadajnik na centrali Orange, przy bażantarni 10.
Właśnie w sobotę widziałem prace przy Bażantarni 10-dokładali nadajniki na dachu i w centralkach

[ Dodano: 2013-09-24, 21:41 ]
Mixiorek pisze:
amigo27 pisze: test robiłeś na zewnątrz w parku zdrojowym tuż obok nadajnika na Wierzejewskiego dlatego taki ci wyszedł
Dokładnie, jednak te tuż obok to jest jednak z 300m.
Ja mieszkam na Placu zgody wynik mam następujący:[url=http://www.speedtest.pl/test/68352090]Obrazek[/URL]
modem pokazuje 1 kreskę 3g+ a odległość jest 900m od nadajnika na mirkowie 45.
Biuro obslugi informuje że po konsolidacji z T-Moblie ma być lepiej do końca września ale prac na nadajnikach nie widać w przeciwieństwie do PLAYA (świetlicowa) czy PLUSA (słup energetyczny) przed torami. Znaczne prace zauważyłem na Ursynowie przy ul. Przy Bażantarni 10 lub Powsinie ale zasięg jak na razie spadł.... Bok orange informuje również że nowy nadajnik ma powstać w konstancinie do czerwca 2014r. przy ul. saneczkowej?
W Konstancinie nie zauważyłem jeszcze prac. Ostatnie nadajniki od strony Wawy, które zostały poddane integracji są w Powsinie. Nadajnik T-Mobile na terenie PSE to już Bielawa/ Konstancin i kolejny klaster. Sądzę, że niedługo prace ruszą.
Znam problem ze spadającym zasięgiem w Klarysewie i okolicy. Niestety nadajnik jest na maszcie bodajże Emitela w Mirkowie. Anteny są zawieszone bardzo wysoko, jest to typowy nadajnik "na prowincję" a nie do gęstej zabudowy podmiejskiej. Kolejna sprawa to azymuty sektorów, które akurat na Klarysew nie są skierowane.
To jest test z akurat z dzisiejszego poranka z okolic Bomi ;-) ale robiony na zewnątrz.

Obrazek

Moim zdaniem idealnym miejscem na nowy nadajnik byłby maszt Netii na Świetlicowej, dobra lokalizacja, jest miejsce. Play tak jak napisałeś już tam jest, niestety nie zauważyłem prac związanych z DCS/LTE. Plus ma też doskonałą lokalizację przy powstającej myjni.

Pierwsze słyszę, że ma powstać nowy nadajnik na ul. Saneczkowej, oby taki powstał! To cieszy ale niestety na problem zasięgu w Klarysewie i "centrum" Konstancina wewnątrz budynków może nie wpłynąć bo może się okazać, że nadajnik powstanie na skarpie i zasięg "przeleci" i nie doświetli tej okolicy. Jeżeli nadajnik powstanie na dole, np: obok myjni to byłoby super. Ja jednak sądzę, że może powstać w okolicy ul. Sadowej i wtedy może być efekt, który opisałem. Obym się mylił. Do tego wszystkiego bardzo przydałoby się zrobić UMTS 900MHz...
Generalnie w Konstancinie i okolicy Plus ma najwięcej nadajników, do tego w dobrych lokalizacjach. Odpalili UMTS 900MHz, LTE też jest obecne.
w 100% zgadzam się że na świetlicowej byłaby najlepsza lokalizacja to jest wprost na moje okna. Na mirkowskiej nadajnik tak jak wspomniałeś jest za wysoko i chyba obsługuje drugą stronę wisły hehehe
jest jeszcze nadajnik t-mobile na starej papierni według search bts, może on by troche poprawił zasięg po konsolidacji? Fajnie byłoby przekazać te sugestie władzom orange, Korzystałem rownież z aplikacji net monitor na tablecie, gdzie program całkowicie przekłamywal skąd jest nadawany sygnał-jakaś ściema... pokazywał lokalizacje a faktycznie tam nie ma nadajnika. Co do lokalizacji na saneczkowej takie było info z BOK ORANGE
 #663964  autor: Mixiorek
 25 wrz 2013, 00:17
amigo27 pisze: Właśnie w sobotę widziałem prace przy Bażantarni 10-dokładali nadajniki na dachu i w centralkach
Dziwna sprawa z tym btsem. Myślałem, że wymienią anteny na nowe a tu się okazuje, że RRU, które dołożyli są podpięte w tym momencie pod stare anteny. Nie do końca to rozumiem. 4 RRU na sektor oznacza GSM/DCS/UMTS/LTE, jednak stare anteny chyba nie obsłużą LTE? Nie wiem czy obsłużą też UMTS900 jeżeli w ogóle Networks ma tam go mieć. Generalnie zauważyłem, że na Ursynowie w tych nadajnikach, które widziałem zaszła następująca rzecz -> T-Mobile zmienił anteny na swoich lokalizacjach na nowe natomiast Orange nadaje z tych, które miał wcześniej i tak podpięte są RRU.... i to już po uwspólnionej sieci. Ciekawe czy tak już zostanie i jak to się rozwinie. Biorąc pod uwagę nowe pasma (LTE, UMTS 900) to bardzo dziwna sprawa.
w 100% zgadzam się że na świetlicowej byłaby najlepsza lokalizacja to jest wprost na moje okna. Na mirkowskiej nadajnik tak jak wspomniałeś jest za wysoko i chyba obsługuje drugą stronę wisły hehehe
jest jeszcze nadajnik t-mobile na starej papierni według search bts, może on by troche poprawił zasięg po konsolidacji? Fajnie byłoby przekazać te sugestie władzom orange, Korzystałem rownież z aplikacji net monitor na tablecie, gdzie program całkowicie przekłamywal skąd jest nadawany sygnał-jakaś ściema... pokazywał lokalizacje a faktycznie tam nie ma nadajnika. Co do lokalizacji na saneczkowej takie było info z BOK ORANGE
Jeżeli masz okna "na tory" nie dziwię się, że w przypadku Orange i T-Mobile jest słabo. Brakuje lokalizacji np: własnie na Świetlicowej. Nadajnik na Mirkowskiej był dobry w początkach GSM, obsługuje duży obszar. Tyle, że teraz to już nie te czasy i nie ta specyfika obszaru, który ma obsługiwać. Niech ten bts sobie będzie ale trzeba zbudować coś w centrum i zagęścić sieć. Może to być nisko i np: tylko DCS, UMTS i LTE bez GSM ale niech będzie.
W starej papierni jest T-Mobile, nadajnik będzie uwspólniony. Póki co jest tam tylko GSM.... ma być GSM/DCS/UMTS. Anteny są na kominie. Kolejna lokalizacja T-Mobile do uwspólnienia to prehistoryczny jednosektorowy nadajnik T-Mobile na Piaseczyńskiej na terenie PGE/ ZEWT. Jest też lokalizacja T-Mobile PSE. Niestety nie jestem pewien czy i jak sygnał dotrze i obsłuży centrum i Klarysew. Moim zdaniem potrzebny jest nowy, niski nadajnik, który obsłuży centrum, Klarysew i okolice ogrodu botanicznego od strony Konstancina.
Cieszy mnie to, że w końcu chyba rozpoczęły się prace integracyjne, chodzi mi o dzisiejszy ruch na Wierzejewskiego.
Pojawił się już nowy nadajnik Orange w Konstancnie, który nawet nadaje na nowym lac Networks ale to nie okolica, o której rozmawiamy -> ul. Chylicka 79, anteny są na dachu pensjonatu Stańczyk.

#663966  autor: kwistas
 25 wrz 2013, 00:24
Aktualnie w Niemcach jest goła stacja bez nadajników od 2-3 dni zamontowana jest jedna radiolinia (zakładali wielkim podnośnikiem) skierowana w stronę Lublina, coś testują przed założeniem i odpaleniem stacji?

Od Orange się dowiedziałem, że stacja będzie odpalona do listopada.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2013, 00:30 przez kwistas, łącznie zmieniany 1 raz.

#663969  autor: ja.michal
 25 wrz 2013, 00:29
tomi81, jak się zmieni to tylko na lepsze bo stację będę miał, nie prawie 7, a niecałe 2 km.
W nocy jest ładnie. :)
Obrazek

#663972  autor: zajadacz
 25 wrz 2013, 00:57
@Mixiorek: Stacje Orange od dawna były tak robione, że anteny byly przygotowane pod pasmo 900 + 3x1800/2100. Czyli G900/U900 leci z jednej części anteny, U2100 z drugiej, G1800 z trzeciej i LTE 1800 z czwartej. Nie ma potrzeby zmieniać anten jeśli można dołożyć RCU do regulacji tiltu i anteny obsługują konieczne pasma. Dopiero do LTE 2600 będzie potrzeba nowych anten.
Co więcej LTE 1800 równie dobrze mogło by iść z tej samej anteny i RRU co GSM 1800. Wada, brak możliwości osobnej regulacji tiltu dla GSM i LTE. Dlatego ponoć tak nie robią. W Szczecinie co prawda nic nowego nie pojawiło się na stacjach, na których są pozwolenia LTE Orange, ale nie mam sprzętu żeby sprawdzić czy rzeczywiście odpalili to LTE.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#664010  autor: nconnor
 25 wrz 2013, 11:11
U mnie Networks! to niewypał. Prędkości internetu pozostały na tym samym poziomie, zasięg też, tylko większe zmiany są obserwowane na minus.
Pingi wzrosły dwukrotnie, z 60 do 120 (czasami nawet więcej). Czasem też za pierwszym razem nie można się połączyć z siecią.
Nie wiem co zrobili ale chyba N miało poprawić sieć, na razie skutek jest odwrotny.

#664027  autor: Mixiorek
 25 wrz 2013, 12:47
johnny pisze:Ja też już pisałem, ale powtórzę. Dzielnica Białołęka, a więc już jakiś czas po zakończonej modernizacji.
W takim razie Białołęka ma pecha. W innych dzielnicach a nawet pod Wawą wygląda to zdecydowanie lepiej. Zobaczymy jak skończą całą aglomerację i wszystko nieco okrzepnie, czy i jak będzie to wyglądać. Moim zdaniem ważny jest też drugi krok Networks - budowa nowych stacji tam gdzie jest taka potrzeba. Obecnie gęstość btsów po integracji jest ogromna ale są też miejsca gdzie przydałaby się nowa stacja.

#664028  autor: marcin1980
 25 wrz 2013, 12:48
nconnor pisze:Nie wiem co zrobili ale chyba N miało poprawić sieć, na razie skutek jest odwrotny.
To samo jest u mnie mam nadzieję że jeszcze to się poprawi jak wszystkie prace na terenie całego kraju ukończa bo z tego co wyczytałem to najpierw dostawcy konfiguruja i ustawiaja sieć a na konću operator. Niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość bo to jeszcze potrwa rok/dwa potem albo tak zostanie albo coś jeszcze poprawią

#664029  autor: Mixiorek
 25 wrz 2013, 12:54
zajadacz pisze:Stacje Orange od dawna były tak robione, że anteny byly przygotowane pod pasmo 900 + 3x1800/2100. Czyli G900/U900 leci z jednej części anteny, U2100 z drugiej, G1800 z trzeciej i LTE 1800 z czwartej. Nie ma potrzeby zmieniać anten jeśli można dołożyć RCU do regulacji tiltu i anteny obsługują konieczne pasma. Dopiero do LTE 2600 będzie potrzeba nowych anten.
Tego nie wiedziałem lub nie byłem pewien ;) czyli tam gdzie zostają stare anteny nie było potrzeb zmian. Stary zestaw anten (x2) obsłuży wszystko co trzeba.
Ciekawe, że T-Mobile na każdej stacji, na którą patrzę ma nowe anteny. Wiadomo już kto bardziej potrzebował modernizacji :-)
Co więcej LTE 1800 równie dobrze mogło by iść z tej samej anteny i RRU co GSM 1800. Wada, brak możliwości osobnej regulacji tiltu dla GSM i LTE. Dlatego ponoć tak nie robią.
Hmm, czyli w końcu jak to jest. Z tych samych anten co DCS będzie lecieć LTE czy jest potrzeba nowych anten? Jak to jest w Szczecienie, ile anten jest na zmodernizowanych btsach Orange?

[ Dodano: 2013-09-25, 12:57 ]
marcin1980 pisze:To samo jest u mnie mam nadzieję że jeszcze to się poprawi
Chodzi o Białystok? Tomi81 pisze od dawna, że zmiany jest na lepsze.

#664033  autor: tomi81
 25 wrz 2013, 13:22
Mixiorek pisze: [ Dodano: 2013-09-25, 12:57 ]
marcin1980 pisze:To samo jest u mnie mam nadzieję że jeszcze to się poprawi
Chodzi o Białystok? Tomi81 pisze od dawna, że zmiany jest na lepsze.
W samym Białymstoku jest dużo lepiej niż przed modernizacją (zarówno dla Orange jak i TMobile) - marcin1980 ma problemy pod Białymstokiem, gdzie znajduje się pomiędzy sektorami. W takim przypadku faktycznie może czuć pogorszenie jakości, zwłaszcza jeżeli przed modernizacją (i zamianą azymutu anten) miał sektor skierowany wprost na swoją miejscowość.

#664034  autor: Mixiorek
 25 wrz 2013, 13:25
tomi81 pisze:W samym Białymstoku jest dużo lepiej niż przed modernizacją (zarówno dla Orange jak i TMobile) - marcin1980 ma problemy pod Białymstokiem, gdzie znajduje się pomiędzy sektorami. W takim przypadku faktycznie może czuć pogorszenie jakości, zwłaszcza jeżeli przed modernizacją (i zamianą azymutu anten) miał sektor skierowany wprost na swoją miejscowość.
Faktycznie w takim przypadku nastąpił zapewne spadek jakości sygnału. Ja tak też teraz mam, że jestem między sektorami na obszarze przed modernizacją. Jakoś nie mam wielkiej nadziei na polepszenie sygnału. Gorzej może oczywiście być jeżeli np: zmienione zostaną obszary LAC i znajdę się na granicy... wtedy może być słabo.

#664036  autor: user_delete17
 25 wrz 2013, 13:42
Mixiorek pisze: W takim razie Białołęka ma pecha.
Dziś bladym świtem osiągnąłem 6,5 Mbit/s na Pradze i 8,6 Mbit/s w Falenicy gdzie się pojawił nowy LAC, ale modernizacja pewnie jeszcze trwa. Pingi powyżej 100. Czyżby te dzielnice też miały pecha?

#664038  autor: marcin1980
 25 wrz 2013, 14:15
@tomi81 Dziękuje za wsparcie moja miejscowość raczej nie leży miedzy sektorami mam bliżej do komina fastoskiego albo auchana na produkcyjnej. Czy ktoś może wie przy jakiej sile przezuca na z U2100 na U900 bo z tego co widzę to U2100 trzyma jeszcze przy -120 db

@Mixiorek dlatego napisałem że czekam aż ukończą pace i może jeszcze coś poustawia sam operator

#664040  autor: pipawolowa
 25 wrz 2013, 14:21
Dziś przyszedł sms o tresci ze będą do 20 pażdziernika modernizować powiat Wołomiński czyli od Ząbek po Wołomin, Jak myślicie u900 tez postawia (brak pozwoleń z wrześniowego wykazu :( .
  • Strona 105 z 1158
  • 1
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 1158
  • 1
  • 103
  • 104
  • 105