• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #663398  autor: Ricki1980
 22 wrz 2013, 19:09
Ostatnio z ciekawości sprawdzałem działanie HD Voice w Play i T-Mobile. W tym drugim jednego dnia działa zarówno na 2G jak i 3G, a innego wcale i tak w kółko, może zależy to od obciążenia, ale logując oba telefony do 3G 900 z innego masztu jest w tym czasie podobnie, więc to chyba chodzi o coś innego :cry: ? Play za to to zupełnie inny przypadek. Dzwonie z jednego telefonu na drugi, oba w zasięgu macierzystym Play 3G. Jednym z tych telefonów jest SGS2, który wskazuje użyty kodek i wszystko się zgadza, zarówno Xperia U, jak i Xperia S, Nokia N8 i tani HTC Windows Phone 8S obsługują tą technologię i w Service Menu wyświetla pięknie AMR-WB. Nokia e52 z softem z T-Mobile lub czystym Euro3 za nic nie chce obsłużyć HD Voice i za każdym razem jest AMR-NB. Teraz ciekawostka Każdy z tych telefonów z wymuszonym tylko GSM i zasięgiem własnym Play lub 2G/3G ORANGE/Plus i użytym kodekiem HR lub AFS lub AMR-NB po połączeniu się z SGS2 w zasięgu Play 3G, ten drugi wyświetla typ kodeka AMR-WB, czyli HD Voice co jest oczywiście bzdurą. Wynika z tego, iż Play sztucznie konwerteruje rozmowę nawet HR do HD Voice, pytanie tylko w jakim celu marnować w tym przypadku zasoby? W T-Mobile jeśli działa HD Voice od święta :mrgreen: wszystko jest tak jak być powinno, czyli dzwoni ktoś z innej sieci lub z telefonu bez HD-Voice w sieci macierzystej na zasięgu 2G i z automatu odbiorca w 3G ma AMR-NB. Może ktoś potwierdzić u siebie ten ciekawy przypadek? Mamy już sztucznie zwiększaną rozdzielczość HD w telewizji przez upscal SD do HD, a teraz to samo wyprawia się z głosem w telefonii mobilnej?

#663410  autor: marcinek243
 22 wrz 2013, 20:12
Zaobserwowałem to samo dzwoniąc na playowskie telefony 2g only. Słychać jak rozmowa jest sztucznie konwertowana z NB do WB. Ale za to gdy jestem w 3g PLAY a dzwonie do telefonu 3g który HD nie ma albo jest w roamingu krajowym to oba są w NB :roll:

#663420  autor: Ricki1980
 22 wrz 2013, 20:50
Sprawdziłem ten drugi przypadek i muszę sprostować. Na Plusie jest prawidłowo, czyli AMR-NB w telefonie zalogowanym do 3G na zasięgu własnym Play. Z Orange są kwiatki i zarówno 2G jak i 3G działa jak w sieci wewnętrznej Play, a więc mamy AMR-WB.

Tak sobie myślę, czy to nie ma związku z połączeniem konferencyjnym? Dwa telefony z HD Voice, trzeci bez. Pierwsza próba połączenie z telefonu z HD Voice na inny z HD Voice i działa pięknie AMR-WB, teraz połączenie z trzecim bez HD Voice i dalej mamy AMR-WB, tylko czy oby :lol: ? Drugi przypadek, telefon z HD Voice dzwoni na aparat bez tego kodeka, zestawia połączenie w AMR-NB, teraz łącząc się z trzecim telefonem z HD Voice nadal mamy AMR-NB co jest logiczne i prawidłowe.

Może Play szykuje się do roamingu z T-Mobile i puszcza już rozmowy z Networks w pseudo HD bez rozróżniania na Orange i T?

#663567  autor: alkonauta
 23 wrz 2013, 13:41
Mnie wogole interesuje to cale HD voice. Ale zanim zadam pytanie to sprobuje przedstawic moje obserwacje.

Nie mam jak sprawdzyc czy kodek bedac w zasiegu wlasnym 3G Play jest WB czy inny jedynie na sluch. Otusz zauwazylem ze rozmowy z kodekiem WB sa cichsze niz te ktore prowadze w 2G.

A skad wasze obserwacje? Wydaje mi sie ze po prostu telefon/siec nie sprawdza faktu czy drua strona rozmowy ma hd voice czy nie i nie jest to marnowanie pasma bo szybkosc kodeka hd voice jest mniej wiecej zblizona do FR (poza najwyzszymi opcjami ale nie wiem czy wogole sa wykorzystywane). Kodek jest 16 bit ale lepiej kompresuje niz typowe 8 bit (jesli sie myle co do bitow prosze mnie poprawic).

Ale na styku Play - orange czy plus to i tak wszystko jest konwertowane do PCM z przeplywem 64bit wiec nie ma to wiekszego znaczenia.

I jeszcze jedna uwaga, zdarza mi sie ze rozmawiam z kims najczesciej w plusie i czuje sie jak bym przygluchl, mianowicie rozmowa niby jest tak samo glosna ale gorne pasmo czestotliwosci audio jakby sciete. Slychac tak jak by ktos mial gebe zakneblowana jak na filmach i probowal ze mna rozmawiac (mowie oczywiscie z duza przesada). Wie ktos skad to sie dzieje?

No i jeszcze jedna obserwacja. Rozmowa przychodzaca z orange-glosno i wyraznie. Poczym oddzwaniam na ten sam numer w orange chwile po zakonczeniu wczesniejszej rozmowy i juz tak niezbyt wyraznie slysze roznowce i jakby ciszej.