Ciężko porównywać te dwa telefony gdyż ich segment docelowy jest zupełnie inny. Pierwszy (N6600) to typowy telefon biznesowy i dlatego zastosowano stonowaną stylistykę poniekąd bardzo ładną.
N7610 to typowy telefon dla osób ceniących wyjątkowy design. Kosztem ergonomi odbyło się udziwnienie tego telefonu. Jeden fan nokii obejdzie się z niesmakiem a drugi zachwyci się- o gustach się nie dyskutuje.
Mam ten telefon i uważam że można się przyzwyczaić. Kupiłem go w białej obudowie (tylko taka była wtedy dostępna) ale dokupiłem czarną bo tylko w takiej nabiera odpowieniego wyrazu. Kolorystycznie wygląda jak mój putter do golfa -Taylor Made Rossa Monza.
Co do funkcji to na pewno ma nowszy aparat, i oprogramowanie do niego Movie Director. To drugie można zainstalować na 6600 ale aparatu samemu zmienić się nie da.
Uważam jednak że 6600 nie sprawdza się w pełni jako telefon biznesowy gdyż nie ma możliwości odczytu plików exela, worda czy też pdf, które bez wątpienia ma 6670. N6670 jest bliźniaczym modelem do 7610 tyle że powstałym trochę później i posiadający bardziej stonowaną stylistykę.
Zastanawiam się nad instalacją softu z N6670 do mojego N7610.
Niestety ta wygładzona obudowa w N6670 wygląda bardzo mdło.
Należy się jednak zastanowić jaki jest dobry następca 6600 bo ta już odchodzi do lamusa z uwagi na ilość nowych modeli tej serii, oraz jakościowy skok w technologi apartau (z VGA przez 1Mpx do 2Mpx) oraz wyświetlaczy (65tys. kolorów do 262tys. kolorów)
Czy jest to 6630 czy też 6680?
Nie, bo konkurencja wprowadza już na rynek modele o parametrach N70 i N91.
Jeżeli ktoś chce pisać że jakiś telefon jest SUPERR musi szykować kasę, pozbywać się zabytków pokroju 6600 i kupić naprawdę super telefon postać np. N70.