• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #660478  autor: Eragon
 08 wrz 2013, 14:57
Siec Orange.
Telefon - iPhone 4s - zakupiony w Kanadzie - bez znaczenia to;)
wersja OS - 6.1.2
Pakiet Internetu - 6GB 6zł

Miasto całkiem duże. Osiedle bloków....

Wieczorem leżąc w łóżku lubię surfowac po Internecie w tel.
Niestety ostatnimi czasy zauważyłem głupią rzecz. iPhone nie może działac na 2G.

Aktywuję połączenie danych... (zasięg mam bdb lub db) a literka "E" się nie pojawia -,-
Lub się pojawia ! By zaraz zniknąc. Ani Opera...ani GG... które się ciągle ładuje.

Przed chwilą sprawdziłem "E" się pojawia. Ale nie chce połączyc.

Oczywiście 3G... wszystko pięknie działa -,- Ale Bateria ;/
Wiem że w iP można wejsc w pewne menu gdzie pokazuje połączenie...jakośc... ale głupio się przyznac - nie umiem z niego zbytnio skorzystac.

Żeby było śmieszniej... na wsi - zadupiu, gdzie co gorsze telefony tracą zasięg... tam 2g działa.

Sprawdziłem na BTSearch... GSM 900 i GSM1800 na dwóch różnych masztach... ale są. odległościowo to będzie ze 400-500m.

Najchętniej to bym napisał do Orange że na wieżowcu który widzę chciałbym by był nadajnik. No ale wątpię że mnie posłuchają -,-

Oczywiście śmieszną rzeczą jest że JESZCZE nie dotarło do nas NetWorkS! - które i tak będzie modernizowac 3G -,- (Może na wsi będzie 3G ;pp)

Eh, co zrobic... :smt102

Ps. I jak sądzę pakietu 6GB już nie włączę? Kurczę... Orżnąc przedstaw coś, bo ucieknę ;/

#660480  autor: Flash999
 08 wrz 2013, 15:12
NetWorkS! też modernizuje 2G, więc nie ma obaw.

Wszystko to wina tego pakietu. Jest tani, ale za to jakość leży. Te rozłączanie jest pewnie spowodowane sporym obciążeniem sieci. UMTS 2100 jest pojemniejszy i do tego mniej telefonów go obsługuje dlatego działa jak trzeba.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#660482  autor: Spacedust
 08 wrz 2013, 15:18
wersja OS - 6.1.2
Zrób upgrade do 6.1.3, a najlepiej do 7.0 we wtorek :)

Używanie 2G będąc w zasięgu 3G na telefonie za 2500 zł jest bez sensu. Akurat na 3G przy dobrym zasięgu o wiele dłużej trzyma bateria, a telefon używa o wiele mniejszej mocy. Sprawdziłem to bardzo dokładnie zarówno Field Testem jak i miernikiem pola elektromagnetycznego.

Na iPhonie 5 przy dostępnym LTE będziesz miał tylko opcję "Włącz LTE", który wyłączy samo LTE, a nie zrzuci Cię do 2G, a do 3G.

Sprawdź jaką wartość sygnału w dBm masz na 3G, a ile na 2G. Na klawiaturze wpisz *3001#12345#* i obok nazwy operatora masz wynik w dBm z minusem na początku.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2013, 15:23 przez Spacedust, łącznie zmieniany 1 raz.

#660483  autor: marcinek243
 08 wrz 2013, 15:22
Flash999 pisze:do tego mniej telefonów go obsługuje dlatego działa jak trzeba.
Jeszcze nie spotkałem się z telefonem/modemem 3g który nie ma u2100 lecz u900 jest rzadziej spotykane.

#660486  autor: Flash999
 08 wrz 2013, 15:47
Chodziło mi w tym przypadku o porównanie 2G - 3G (jak wiadomo mniejsza ilość telefonów ma 3G, dlatego stacja jest mniej obciążona).

#660495  autor: Ricki1980
 08 wrz 2013, 17:36
Pytanie, czy warto się męczyć na EDGE? Przy przeglądaniu neta w smartphonie najwięcej energii czerpie ekran i jego podświetlanie. Sam moduł 2/3G działa skokami, czyli w momencie, gdy coś pobierasz, lub wchodzisz na inną stronę itp., dodatkowo chyba każdy z nas ma gniazdko i prąd w domu, więc jaki problem podłączyć na noc, by rano mieć znów 100% akumulatora?
Dam przykład transferu tej samej sieci w trybie

3G i 2G

#660504  autor: MaciejM
 08 wrz 2013, 18:48
Podczas czuwania z aktywną transmisją danych na 2G szybciej znika bateria niż na 3G. Sam kiedyś byłem w przekonaniu, że jak ustawię 2G i synchronizację w tle, baterii zostanie na dłużej. Teraz w telefonach mam wymuszony tryb 3G. Wszędzie tam gdzie jeżdżę Plus i Orange ma zasięg 3G na U2100 lub U900

PS: Mniejszy pobór w 3G podczas czuwania nie dotyczy Playa. Gdy w P4 włączymy transmisje danych, to bez różnicy czy w czuwaniu czy podczas ściągania dużych plików przy słabym zasięgu. Cały czas z pełną mocą. Także akumulator samochodowy może być za mało na transmisję w Play :smt005

#660512  autor: Krzych
 08 wrz 2013, 19:28
Ja tu jeszcze dodam, że aktualizacje w tle zżerają baterię w 2G w ekspresowym tempie ponieważ transmisja trwa dłużej niż w 3G. Ściągnięcie kilkuset KB danych na EDGE'u może trwać nawet kilka minut a na 3G to sekundy.

#660536  autor: marcinek243
 08 wrz 2013, 21:45
Flash999 pisze:dlatego stacja jest mniej obciążona.
A moim zdaniem to przestarzała technologia która tak czy siak wyciąga max swojej prędkości. Ja na hspa+ nigdy jakoś nie widziałem pełnych 21mb/s :P lecz na edge pełne 220kb/s to norma.

Pod względem głosowym 2g jest bardziej zapchane a pod względem internetu 3g. Mało kto już używa internetu na 2g. Prócz policji :smt005

#660547  autor: Flash999
 08 wrz 2013, 22:12
... i mnie.
Zabrali mi kilka tygodni temu UMTS i musze z tym żyć.
Mój rekord na HSPA+ to 13 Mb/s, więcej chyba się nie da.

#660548  autor: radexbcna
 08 wrz 2013, 22:17
2 g jest zapchane ponieważ z 3 g podczas rozmów notorycznie zrzuca ale to każdy wie

#660557  autor: MaciejM
 08 wrz 2013, 22:52
radexbcna, przy dobrej konfiguracji sieci nie zrzuca. W świeżo modernizowanych komórkach w Orange i T-Mobile zrzucało do 2G podczas rozmowy, po kilku tygodniach po modernizacji trzyma cały czas 3G. W Plusie identyczna sytuacja. Na świeżo zmodernizowanych wyrzuca do 2G, reszta stacji trzyma na 3G, aż do urwania zasięgu, po czym bez przerwania rozmowy i bez jakiejkolwiek ciszy w rozmowie zrzuca do 2G

[ Dodano: 2013-09-09, 10:30 ]
PS: W Playu nie zrzuca, bo nie ma do czego :smt005

#660791  autor: sq-
 10 wrz 2013, 07:35
zrzuca zrzuca :) rzadziej, ale też się zdarza.

dobry telefon dla kobiety

#661154  autor: Orange Ekspert
 11 wrz 2013, 12:58
Osobiście polecam korzystanie z sieci 3G zwłaszcza, kiedy korzystasz dużo z internetu i w miejscach gdzie ten tryb sieci jest dostępny. Na działanie sieci mobilnej ma wpływ bardzo wiele czynników m.in. obciążenie sieci i ilość użytkowników zalogowanych do niej, dlatego też może być sytuacja taka, o której piszesz. Aby móc sprawdzić działanie sieci bardziej szczegółowo to musiał bym znać dokładną lokalizację (miejscowość, ulica).

Pozdrawiam
Tomek

#664407  autor: Vieslav
 27 wrz 2013, 07:49
MaciejM pisze:W świeżo modernizowanych komórkach w Orange i T-Mobile zrzucało do 2G podczas rozmowy, po kilku tygodniach po modernizacji trzyma cały czas 3G.
Ciekawe gdzie. W Lublinie ani razu nie udało mi się dokończyć rozmowy na 3G. Stoję pod blokiem, zasięg 3G na poziomie -50dB, kilka sekund rozmowy, nagle dźwięk jakby ktoś mówił pod wodą i przejście na 2G. Po zakończeniu połączenia telefon po kilku sekundach wraca na 3G, zanim jeszcze transmisja w EDGE się rozpędzi.

#664408  autor: KA
 27 wrz 2013, 07:56
Dokładnie to samo w Orange (nju) na Bielanach w Warszawie. Modernizacja była podobno przed wakacjami (czerwiec?), od wtedy jest GORZEJ. Zasięg niestabilny, skaczący, zrzuca do 2G. Gdy trzyma 3G, net działa bardzo szybko (np. w tablecie). Tylko raz trzyma, raz nie. Wcześniej było znacznie lepiej - stabilnie.
Do Orange Eksperta: Warszawa, Bielany, Wolumen/Sokratesa, tel. w trybie auto, Samsung S8500 (Wave I). Czy jeszcze coś tam regulują, czy już zakończone i trzeba kompletnie zrezygnować z Orange w tym rejonie?

#664413  autor: Vieslav
 27 wrz 2013, 08:32
Ja po modernizacji zauważyłem jeszcze lepsze cyrki - znika zasięg 2G! Dokładniej: telefon pokazuje silny zasięg, wszystko jest ok. Nagle zasięgu brak, po minucie wraca i tak w kółko.

#666982  autor: biotyt
 10 paź 2013, 15:57
Ja mam podobnie w Orange, potrafi zrzucać do 2G nawet na czuwaniu, zasięg 2G potrafi zanikać. Często też telefon nie pokazuje ikonki świadczącej o dostępności transmisji danych. Na dodatek transmisja danych na Orange Free działa dużo wolniej niż np. rok temu, a na moim mixie wręcz tragicznie - skacze pomiędzy 2G i 3G, często martwe łącze. Staje się to coraz bardziej irytujące bo streaming się przycina a nawigacja potrafi się przywieszać.

Też ostatnio pomyślałem o zmianie operatora, bo choć oferty i usługi mi bardzo pasują, to jakość już nie.

biotyt

#667107  autor: remi89
 11 paź 2013, 09:10
Korzystam z Orange jako nr. dodatkowy i na zasięg nie narzekam, wręcz nastąpiła poprawa po modernizacji.

P@weŁ