• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #659454  autor: leachim
 04 wrz 2013, 01:00
Witam,

najprawdopodobniej zmienię telefon na inny smartfon. Zastanawiam się nad wykupowaniem pakietów internetowych - nigdy wcześniej nie używałem internetu w telefonie. Z tego co wiem/ czytałem to sieć komórkowa GSM (czyli 2G) zużywa mniej baterii zaś WCDMA (3G) więcej. Najlepszym rozwiązaniem dla jakości rozmów/ braku przerywania zasięgu itp jest włączona opcja w wyszukiwaniu sieci WCDMA/GSM. Opcja ta sprawdza się w 100% przy WYŁĄCZONEJ TRANSMISJI DANYCH - czyli braku jakiejkolwiek możliwości aby telefon pobierał jakies dane z internetu. Dobrze myślę?
Co jednak w wypadku jeśli kupię np pakiet 200 MB. Mam wykupiony pakiet na 30 dni i on sobie działa w tle (np jakiś widget typu pogodynka) plus przejrzenie od czasu do czasu jakiejś strony www. I teraz tak jeśli mam nadal włączone WCDMA/GSM to telefon sam lawiruje między tymi dwoma zależnie co mu wygodniej/ma lepszy zasięg w danej chwili. Jednak nie chcaiłbym aby mimo wykupionego i aktywnego pakietu 200 MB szybkiego internetu (3G) komórka nagle przeszła do 2G i pobierała mi jakieś informacje z internetu (odświeżanie widżetu pogodynki np itd) przez co nie będzie pobierać danych z tego pakietu 200MB za co zapłaciłem tylko z mojego konta. Czyli mając dalej 200 MB internetu ale wchodząc w tryb 2G telefon będzie pobierał mi miliony monet z konta nie ruszając tych 200 MB internetu. Czy tak jest? Jak to rozwiązać? Proszę o proste i jasne wytłumaczenie ponieważ tak, nie znam się na tym kompletnie.
Do "pilnowania" internetu i blokowania przesyłu danych/pobierania danych będę używał 3G Watchdog najpewniej.

#659458  autor: user_delete34
 04 wrz 2013, 01:22
Nie wiem, jak dokładnie jest z poborem prądu przez radia 2G/3G, za to zdecydowanie częściej brakuje sygnału 3G. Z tego powodu łatwiej wyczerpać baterię, jeśli wymusisz 3G i będziesz się przemieszczał.

Żeby telefon nie pobierał danych, wyłączasz opcję Transmisja danych (czy podobnie). Lepiej trzymać telefon w 3G, 2G (3G preferowane), bo w 3G szybciej nawiążesz połączenia głosowe (i oczywiście internet jest szybszy).

To, czy dane pobierane są przy połączeniu w 2G, czy w 3G nie ma znaczenia. Jeżeli tylko telefon jest odpowiednio skonfigurowany (APN: internet), dane pobierane są z pakietu. Warto wiedzieć, że wielu operatorów ma w ofercie pakiety z tzw lejkiem - prędkość transmisji spada do bardzo powolnej, kiedy już skończy się pakiet. To nie wada, a zaleta - nie płacisz za internet po skończeniu pakietu - a stawki cennikowe są wysokie.

A no i jak sama nazwa (ale nie: pakiet internetowy) mówi: transmisja pakietowa to dane przesyłane w pakietach. Jeśli sieć rozlicza Cię co 100 kB, to zapłacisz (czyli zostanie ubrane z pakietu) za 100 kB danych nawet, jeśli pobrałeś 70, 15 czy tylko 2 kB (dane podlicza się po zakończeniu połączenia). Z tego względu lepiej jest utrzymywać stale aktywne połączenie, by stracić jak najmniej danych. Znowu - to trochę skraca czas działania baterii.

#659459  autor: leachim
 04 wrz 2013, 01:41
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. O istnieniu lejka wiem z tym, że w opcji jaką posiadam aktualnie Play Fresh (teraz już nie istnieje jest to niemal to samo co : "Play na Kartę
Rok Ważności Konta") to jedynie moge wykupić pakiety gdzie po wykorzystaniu danego pakietu np 200 MB potem juz pobiera mi kasę z konta. Tą kwestią rozumiem i nie ma jak na ten moment problemu dla mnie.

Zastanawiam się tylko wg artykułu:
Niezadowoleni klienci sieci Play założyli na Facebooku grupę, gdzie informują o rachunkach za mobilny internet, nierzadko przekraczających tysiąc złotych. Wielu z nich twierdzi, że sieć ze swojego smartfona przeglądają wyłącznie sporadycznie, a do tego korzystali ze specjalnego pakietu, który powinien obejmować tego typu połączenia.

Warto przypomnieć jednak, że nowoczesne smartfony zwykle wymieniają dane również bez wiedzy użytkownika. Dzieje się tak, by urządzenie mogło na bieżąco informować o otrzymanych e-mailach czy aktualizacjach programów. W mobilnym systemie Android wymianę danych można wyłączyć, przechodząc do aplikacji "Ustawienia", następnie do menu "Sieci komórkowe", po czym wystarczy odznaczyć pole obok "Włącz przesył danych". Operację można wykonywać również wygodniej z poziomu dołączonego do systemu widgetu.

Również przedstawiciel Play argumentuje, że wysokie rachunki zwykle są efektem niewłaściwej konfiguracji urządzenia bądź nieznajomości kwestii technicznych. Trudno się z tym nie zgodzić, jednak dezorientacji użytkowników nie pomniejsza kilka rodzajów sieci bezprzewodowych, najczęściej obsługiwanych według różnych cenników.

Okazuje się, że wykupienie pakietu na gigabajt transferu szybkiego internetu 3G wcale nie uwalnia nas od problemu. Wystarczy, że przełączymy się (może to nastąpić automatycznie) na wolniejszą sieć 2G, by pakiet przestał obowiązywać. Choć połączenia w ramach 2G znacznie łagodniej obchodzą się z baterią smartfona, mogą być bardzo niekorzystne dla naszego portfela.
źródło: di.com.pl

Czyli jak ustawić poprawnie - jak Markadiusz to zaznaczyłeś - aby podczas włączonej transmisji danych i wykupionego pakietu pobiera internet TYLKO z pakietu nawet jak sieć przełączać się będzie 2g/3g . Samo wyłączenie transmisji danych zapewnia mi darmowa wersja 3G Watchdog bo już to testowałem na pakieciku 25 MB.

Dzięki z góry za Wasze odpowiedzi.

#659460  autor: user_delete34
 04 wrz 2013, 02:02
leachim pisze:Play Fresh
Tam jeszcze trzymam mój główny PLAYowy numer. :)
leachim pisze:Wystarczy, że przełączymy się (może to nastąpić automatycznie) na wolniejszą sieć 2G, by pakiet przestał obowiązywać.
KIEDYŚ było rozgraniczenie na pakiety działające na sieci własnej PLAY (i to chyba tylko po 3G) i na te działające i w sieci własnej i roamingu. Dziś tego nie ma. Kupujesz pakiet 200 MB za 9 zł we freshu, korzystasz z sieci na 2G Plusa, 3G Orange czy w samej sieci PLAY - nie ma znaczenia. Kupiłeś pakiet, który obowiązuje po sieci własnej i roamingu krajowym, więc dane schodzą cały czas z pakietu.

#659462  autor: leachim
 04 wrz 2013, 02:12
Super :)

W takim wypadku włączenie w ustawieniach sieci komórkowejtrybu sieci na TYLKO GSM nie ma sensu, ponieważ:
- może przerywać/blokować połączenia
- nie ma to wpływu na łączenie z internetem i pobieranie danych TYLKO z pakietu

+ mogłoby nieco wydłużyć działanie baterii, ale ... (patrz wyżej)

? :)

#659470  autor: user_delete34
 04 wrz 2013, 07:15
Prawie. Jestem na skraju sygnału sieci własnej PLAY (2G i 3G), pozostałe sieci mają u mnie bdb sygnał, ale tylko 2G. Włączenie tylko GSM ma tutaj pewien sens. Na kartach PLAYa telefony usilnie próbują trzymać się na sieci własnej PLAY. W moim przypadku (gdzie raz tą sieć znajdzie, raz nie) oznacza to głównie marnowanie energii baterii i bycie offline kilka razy na dzień. Niby włączenie 2G niewiele pomoże, bo aparat nadal szuka 2G PLAYa, ale to już przynajmniej jedna sieć (3G PLAY) mniej przy próbach logowania i dzięki temu większa szansa, że telefon jest gdzieś zalogowany.

Roaming krajowy PLAY nie do końca jest zaletą, bo jest kiepsko zrobiony. Wybierasz tryb automatyczny wyboru sieci. I co? I tak, jak u mnie, telefon trzyma się szczątkowego sygnału PLAY, choć ma o wiele lepszy sygnał np Orange. Znowu, po zalogowaniu ręcznie do Orange też nie jest za dobrze - u mnie akurat jest kiepska jakość rozmów (mimo najlepszego sygnału) i po północy karta zostaje wylogowana z sieci. Dopóki rano nie zaloguję jej gdzieś sam, to jestem znowu offline.

#659511  autor: marcin1980
 04 wrz 2013, 11:37
Markadiusz pisze:bo w 3G szybciej nawiążesz połączenia głosowe (i oczywiście internet jest szybszy).
W 3G szybciej nawiąże połączenie hmm... ciekawe aż sobie protestowałem miedzy dwoma swoimi telefonami i mi wyszło
- w 2G 9-10 sekund trwa nawiązywanie połączenia
- w 3g 6-7 sekund aż tak wielkiej rewelacji nie ma
Internet a i owszem w 3g śmiga aż miło
leachim pisze:W takim wypadku włączenie w ustawieniach sieci komórkowejtrybu sieci na TYLKO GSM nie ma sensu, ponieważ:
- może przerywać/blokować połączenia
+ mogłoby nieco wydłużyć działanie baterii,
W trybie GSM nie zrywa połączeń prędzej zerwie w trybie WCDMA(3G popularnie)
Markadiusz pisze: Znowu, po zalogowaniu ręcznie do Orange też nie jest za dobrze - u mnie akurat jest kiepska jakość rozmów (mimo najlepszego sygnału) i po północy karta zostaje wylogowana z sieci. Dopóki rano nie zaloguję jej gdzieś sam, to jestem znowu offline.
Bycie w roamingu krajowym to nie to samo co bycie klientem u danego operatora, ja akurat korzystam z Plusa nadajników jestem zadowolony i nie wywala mnie po północy z tej sieci
Bycie zalogowanym w 3g(WCDMA) ma tylko sens wtedy kiedy oba telefony maja HD-Voice i oba telefony sa w jednej sieci albo play albo t-mobile inaczej nie ma sensu gdyż żadnej różnicy w rozmowie nie odczuje sie.
A nie jestem pewny bo nie mam jak tego sprawdzić aby z HD-Voice korzystać chyba trzeba jeszcze włączyć "dane komórkowe" aby telefon był podłączony do telefonu ale mogę się mylić

#659533  autor: pakierhakierxd
 04 wrz 2013, 12:58
Różnica jest spora w rozmowach przy hd voice,trzeba mieć kompatybilne telefony i być w zasięgu Play 3g,net nie jest do niczego potrzebny,to tylko rozmowa ;)

Pozdrawiam :)

#659551  autor: user_delete34
 04 wrz 2013, 14:01
marcin1980 pisze:Bycie w roamingu krajowym to nie to samo co bycie klientem u danego operatora
Wiem. ;) Główny numer mam kartę w Plusie, ale opisuję co jest na karcie PLAY przy logowaniu do poszczególnych opów. Akurat wywala tylko z Orange.
marcin1980 pisze:Bycie zalogowanym w 3g (...) telefony maja HD-Voice
Jak wolisz, ja widzę dużo więcej przewag 3G. Rozmawiam mało, ale jeśli już, nie znoszę czekać na rozmowę. W 3G czas oczekiwania mam dużo krótszy (wyraźnie krótszy niż u Ciebie), podobnie szybciej używam USSD. A to tylko jeśli chodzi o połączenia.

#659552  autor: radexbcna
 04 wrz 2013, 14:03
przy edeg i wlaczonej transmisji telefon jest dzwoniacych zajęty . ale neiwiem czy to jest normalne .

#659553  autor: user_delete34
 04 wrz 2013, 14:04
radexbcna, mówisz o PLAY, czy ogółem? U mnie chyba zawsze zawiesza na ten czas transmisję i odbieram normalnie połączenie.

#659561  autor: radexbcna
 04 wrz 2013, 14:27
Markadiusz pisze:radexbcna, mówisz o PLAY, czy ogółem? U mnie chyba zawsze zawiesza na ten czas transmisję i odbieram normalnie połączenie.
movistar

#659586  autor: pakierhakierxd
 04 wrz 2013, 15:58
Normalnie podczas połączenia na 2g zawiesza internet :)

[ Dodano: 2013-09-04, 15:58 ]
Zawsze tak u mnie było :]

#659592  autor: Flash999
 04 wrz 2013, 16:20
pakierhakierxd pisze:Normalnie podczas połączenia na 2g zawiesza internet :)

[ Dodano: 2013-09-04, 15:58 ]
Zawsze tak u mnie było :]
Bo inaczej być nie może :).
Zawsze na 2G zostaje rozłączony przesył, w 3G można wykonywać kilka rzeczy na raz. Na przykład rozmawiać i pobierać.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#659596  autor: marcinek243
 04 wrz 2013, 16:46
Od siebie dodam tyle, że jeżeli internet ma działać na plusie czy orange to należy włączyć dane w roamingu.

#659597  autor: pakierhakierxd
 04 wrz 2013, 16:51
Potwierdzam ;-),jeśli jest się przy granicy to najlepiej jeszcze w bok wyłączyć roaming zagraniczny :d

#659655  autor: marcinek243
 04 wrz 2013, 20:57
pakierhakierxd pisze:Potwierdzam ;-),jeśli jest się przy granicy to najlepiej jeszcze w bok wyłączyć roaming zagraniczny :d
Dobre rozwiązanie wyłącznie na przygranicznych terenach bo jak już będziemy daleko za granicą już się nie zalogujemy. :?

#659661  autor: pakierhakierxd
 04 wrz 2013, 21:13
Ja mam tak wyłączony :P ,jak bym wyjeżdżał bym włączyl,jest jeszcze opcja wyłączenia neta tylko w roamingu zagranicznym,z jego to raczej byś nie korzystał bo jest horendalnie drogi :D

#659675  autor: leachim
 04 wrz 2013, 21:47
Uff, rozmowa potoczyła się w hardkorowych i bardziej skomplikowanych dla mnie kwestiach.

Co wyłapałem to ten reaming zagraniczny i internet- jak wyłączyć aby nie działał internet w romingu zagranicznym?

#659843  autor: prezeswk
 05 wrz 2013, 15:44
Markadiusz pisze:Jeśli sieć rozlicza Cię co 100 kB, to zapłacisz (czyli zostanie ubrane z pakietu) za 100 kB danych nawet, jeśli pobrałeś 70, 15 czy tylko 2 kB (dane podlicza się po zakończeniu połączenia). Z tego względu lepiej jest utrzymywać stale aktywne połączenie, by stracić jak najmniej danych.
Uwaga, sieć Play jest tak skonfigurowana, że nie da się długo utrzymać aktywnego połączenia danych. By jak najwięcej zarobić, czyli, żeby klient jak najwięcej stracił, sieć rozłącza połączenia (zamyka sesję i taryfikuje) o znikomym ruchu (np. odpalone na komórce Gadu Gadu) po około 15-30 minutach.