Witam, zdecydowałem się na kupno telefonu w mixie i zastanawiam się czy nie lepiej będzie poczekać jakiś miesiąc, tak by ceny telefonów zmalały wraz z pojawieniem się nowych promocji. Jest na to jakaś szansa?
- Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
lukaszmufan, nie ma sensu brać mixa. Jeśli zależy Ci na dobrych ofertach-niska cena aparatu, pakietu etc wybierz abonament.
5XX XXX XXX: Plus
Orange
Play
T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile
Nju mobile
Play

6XX XXX XXX: T-mobile

Z tego co zauważyłem to ceny za telefon w mixie i w abonamencie za około 30 zł wyglądają podobnie. Wyższe opłaty mnie nie interesują.
Na rynku ceny spadają weźmiesz sprzet u operatora na raty, to zamrozisz sobie ceny na 2-3 lata.
Najlepiej, jezeli nie masz kasy od razu, wziąć telefon na raty w supermarkecie elektronicznym [tylko bez ubezpieczenia, bo nie jest konieczne].
Do tego karta Virgin Mobile, lub Klucz Mobile i zawsze mozesz zmienic siec, czy taryfę z dnia na dzień. Doładowujesz kiedy chcesz za ile chcesz. W virgin masz darmowy lejek, ktory świetnie dziala na Operze Mini].
Najlepiej, jezeli nie masz kasy od razu, wziąć telefon na raty w supermarkecie elektronicznym [tylko bez ubezpieczenia, bo nie jest konieczne].
Do tego karta Virgin Mobile, lub Klucz Mobile i zawsze mozesz zmienic siec, czy taryfę z dnia na dzień. Doładowujesz kiedy chcesz za ile chcesz. W virgin masz darmowy lejek, ktory świetnie dziala na Operze Mini].
No dobrze, ale jeśli takie T-Mobile oferuje w tym momencie Lumie 520 Za 299 zł(prawie 200 zł taniej niż w tym momencie na Allegro) w mixie na 24 doładowania po 25 zł, to chyba warto z tego skorzystać. Zwłaszcza że zmierzam przez dwa lata nie zmieniać telefonu.
Postaram się wytłumaczyć to łopatologicznie.
Koszt minuty w mixie to 0,39 gr., czyli za te 25zł. doładowania masz 64 minuty.
W Virgin Mobile za minutę zapłacisz 0,13 gr., czyli za 64 minuty 8,32zł., a przy doładowaniu miesięcznym za 10 zł będziesz miał dodatkowo 100 MB internetu i lejek do końca roku za darmo. Licząc doładowanie nawet za 10 zł daje ci to 77 minut i 100 MB internetu miesięcznie.
Masz więc więcej w każdym miesiącu i do tego płacisz miesięcznie 15 zł. mniej, bez żadnej umowy.
Licząc 24 miesiące umowy w mixie wychodzi 24*15=360zł, które możesz wydać na wolnym rynku na telefon.
299+360=659zł.
Myślę, że wystarczy to na coś więcej niż Lumię 520.
Koszt minuty w mixie to 0,39 gr., czyli za te 25zł. doładowania masz 64 minuty.
W Virgin Mobile za minutę zapłacisz 0,13 gr., czyli za 64 minuty 8,32zł., a przy doładowaniu miesięcznym za 10 zł będziesz miał dodatkowo 100 MB internetu i lejek do końca roku za darmo. Licząc doładowanie nawet za 10 zł daje ci to 77 minut i 100 MB internetu miesięcznie.
Masz więc więcej w każdym miesiącu i do tego płacisz miesięcznie 15 zł. mniej, bez żadnej umowy.
Licząc 24 miesiące umowy w mixie wychodzi 24*15=360zł, które możesz wydać na wolnym rynku na telefon.
299+360=659zł.
Myślę, że wystarczy to na coś więcej niż Lumię 520.
Maniek99, Widzisz, problem polega na tym, że nie korzystam tak dużo z telefonu. Raczej nie wydzwonię tych 25 złotych, nawet przy większej stawce. Korzystając z internetu bez pakietu w Heyah zamykałem się średnio w 21 złotych na miesiąc(tak mi wyliczyli). Także ciężko mówić o stratach w moim przypadku. Ktoś w końcu odpowie na pytanie zadane w temacie?
W Heyah jest bardzo tani internet, 2gr/100kB a tutaj 20gr/100kB - czyli dziesięć razy więcej zapłacisz (bez pakietu).
No ale w MIXIE przy większej stawce będziesz MUSIAŁ ładować za 25 zł miesięcznie.
W VM masz roczną ważność konta, ładujesz raz do roku za 10 zł, to na dwa lata masz koszt 20 zł. Wtedy oszczędzasz 580 zł., czyli na telefon mógłbyś wydać 299+580=879zł.
Zrozum, że pchanie się w mixa to nie jest dobry pomysł.
W VM masz roczną ważność konta, ładujesz raz do roku za 10 zł, to na dwa lata masz koszt 20 zł. Wtedy oszczędzasz 580 zł., czyli na telefon mógłbyś wydać 299+580=879zł.
Zrozum, że pchanie się w mixa to nie jest dobry pomysł.
Widzę że się nie dogadamy. Przemyślę jeszcze raz sprawę z mixem. Temat do skasowania.
Nikt Ciebie nie zmusza, ale po prostu są lepsze rozwiązania.
Mix wygląda pozornie na opłacalny, jednak po kalkulacji to totalna kicha.
Mix wygląda pozornie na opłacalny, jednak po kalkulacji to totalna kicha.
I do tego prawie żadna nowa promocja nie dotyczy zazwyczaj mixów. No ale kto bogatemu zabroni siedzieć w najdroższej sieci 

lukaszmufan pisze:Widzę że się nie dogadamy. Przemyślę jeszcze raz sprawę z mixem. Temat do skasowania.
Masz rację, Mix moze miec sens tylko wtedy, kiedy mało korzystamy z telefonu. Nie mam nic przeciwko kupowaniu na raty, chodzi mi tylko o to, że o wiele bardziej opłaci Ci się wziecie rat za sam sprzęt nie u operatora [tylko w sklepie] i taryfa na kartę z roczną ważnością konta.
Po prostu wyjdziesz na tym dużo lepiej.