• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #65857  autor: Vin
 07 kwie 2006, 14:42
Kupiłem sobie format pc, przeglądam, już mam zamykać gazete, bo prawie koniec gazety, a tu widze artykuł pt. "Wybierz coś dla siebie"
"50 telefonów komórkowych - parametry, fukcje ceny"

Odrazu wiedziałm czego to jest zapowiedź :smt005 :smt005 :smt005

Telefony podzielili tam na 4 kategorie:

-low end
-middle end
-high end
-smartphone

Na ceny to nie zwracam uwagi, bo ci redaktorzy chyba nie znają strony www.allegro.pl , bo w tym porównaniu wykorzystali ceny detaliczne operatorów sieci komórkowych.

A więc do rzeczy.

Siemens CX70 zaliczony jest do grupy middle end, a SE Z520i jest już zaliczony do grupy low end :shock:

Jeszcze lepsza sytuacja-

Motorola E398 zaliczona jest do grupy middle end, a Mota V547 i L6 są już zaliczone do high endów...

Sagem 6-2 zaliczony jest do middle end, a nokia 6230i do high end...ciekawe, bo w teście mieli się kierować parametrami(są przecież takie same) funkcjami(też są takie same) i ceną tu Sagem na pewno wygrywa :P
A więc czemu 6230i prowadzi to ja nie wiem :|

Strasznie dziwnie posegregowali te telefony...

A co wy o tym sądzicie :?:

Jakbym się pomylił, to mnie poprawcie
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2006, 16:07 przez Vin, łącznie zmieniany 2 razy.

#65873  autor: Dragon
 07 kwie 2006, 15:17
to czy telefon jest zaliczany do low end albo high end nie zalezy tyle od jego funkcji co od jakosci, a Szajsgem nigdy nie bedzie jakosci Nokii

P.S. Artykul pisze sie przez "u" a nie przez "ó", ale ty na pewno masz jakies dysmozgowie wiec napisz, bede za ciebie porpawial bledy

#65889  autor: Vin
 07 kwie 2006, 15:54
To już sie pomylić nie można na tym forum :evil:

Pozatym w porównaniu nie było wyznacznika "jakość" :!:

Ja tylko napisałem co o tym sądze...jak uraziłem cię tym, że sądze iż Sagem jest równy noki to sorka ;-)

#65893  autor: Przemek
 07 kwie 2006, 16:03
Dragon pisze:to czy telefon jest zaliczany do low end albo high end nie zalezy tyle od jego funkcji co od jakosci, a Szajsgem nigdy nie bedzie jakosci Nokii

P.S. Artykul pisze sie przez "u" a nie przez "ó", ale ty na pewno masz jakies dysmozgowie wiec napisz, bede za ciebie porpawial bledy
Dragon,ale Nokia też aż taka rewelacyjna nie jest.Sagem nie jest aż tak zły,nie przesadzajmy.Dużo gorsze są Siemensy czy Alcatele...

#65895  autor: Vin
 07 kwie 2006, 16:08
Teraz zauważyłem, że motorola V360 też jest zaliczona do middle enda...

#65901  autor: kamil1221
 07 kwie 2006, 16:25
Czyli widze ze sagem dalej jest gorszy od noki chodzby nie wiem jak dobry telefon zrobili??
Dziwne - pewnie jakis "nokiarz" pisal ten artykul - ojjjj nie lubie takich :smt005 :twisted:

Ale mam pytanie co do tych grup - co one reprezentuja ??
Chodzi o cos w stylu tlumaczenia na polski:
-low end
-middle end
-high end
-smartphone (bez tego bo to wiem o co chodzi).
Bo mi sie wydaje ze to tak:
:arrow: dno,
:arrow: takie sobie,
:arrow: b. dobre
:arrow: swietne ??

#65911  autor: Przemek
 07 kwie 2006, 17:15
kamil1221 pisze:Czyli widze ze sagem dalej jest gorszy od noki chodzby nie wiem jak dobry telefon zrobili??
Dziwne - pewnie jakis "nokiarz" pisal ten artykul - ojjjj nie lubie takich :smt005 :twisted:

Ale mam pytanie co do tych grup - co one reprezentuja ??
Chodzi o cos w stylu tlumaczenia na polski:
-low end
-middle end
-high end
-smartphone (bez tego bo to wiem o co chodzi).
Bo mi sie wydaje ze to tak:
:arrow: dno,
:arrow: takie sobie,
:arrow: b. dobre
:arrow: swietne ??
A uważasz,że Sagemy są lepsze od Nokii?

#65919  autor: Vin
 07 kwie 2006, 17:32

"Do grupy low end zaliczamy telefony wyposażone w podstawowe funkcje, służące głównie do telefonowania i wysyłania SMS-ów. Modele te sporadycznie mają wbudowany aparat do 0,31 mega pixela(...)."

"Grupa middle end to solidne średniaki, w większości z aparatami fotograficznymi i możliwością komunikacji przez GPRS, a więc pozwalające na tworzenie i wysyłanie MMS-ów. Takie telefony mają pamięć wewnętrzną ok. 10 MB oral lepsze nież midele z grupy low endowej wyświetlacze - 65tyś kolorów. Aparaty middle end mogą też odtwarzać pliki mp3, lecz niewiele utworów zmieści się w ich pamięci, chyba, że są wyposażone w gniazdo karty pamięci"

High end to telefony wielofunkcyjne - w większości mają wbudowane aparaty z fleszem, a nawet z możliwością nagrania klipów wideo. Oferują również pełną gamę funkcji tzw. biurowych: zaawansowane kalendarze, rozbudowane książki teleadresowe.
Posugują się bezprzewodowymi technologiami przesyłania danych takimi jak bluetooch, czy WiFi.

Dobra to który telefon z grupy high end ma wifi :?:

#65928  autor: szczeka
 07 kwie 2006, 18:16
niektorzy to juz przesadzaja z tymi sagemami, ze sa lepsze od nokii- zalosne.
nie chodzi o funkcje, a jakosc i stabilnosc.

co do siemensow to nie sa one robione z materialow takiej jakosci, jak nokia, ale od sagemow to na pewno sa lepsze ;-)

#65936  autor: kamil1221
 07 kwie 2006, 19:30
Nie tweirdze ze nokie sa zle - chodzi tutaj o to ze za te sam funkcje w sagemie zaplace 2 razy taniej niz w noki !!
Kiedys sam myslaem ze sagemy to kompletne dno !!
Dla mnie najlepsza firma produkujaca telefony jest MITSHUBISHI !!
Telefony sa swietne, a do tego w przystepnej cenie.

Do noki mam wstret przedewszystkim za taaaaakie ceeeeny!!

Ale offtop :smt005

#65960  autor: szczeka
 07 kwie 2006, 21:22
kamil1221 pisze:Nie tweirdze ze nokie sa zle - chodzi tutaj o to ze za te sam funkcje w sagemie zaplace 2 razy taniej niz w noki !!

racja, sagem o takich samych funkcjach moze i czasem jest 2x tanszy, anizeli nokia, ale ja sie temu nie dziwie.
nokia jest wykonana z bardzo dobrej jakosci materialow, a np. sagem myx7 jest w moim mniemaniu dosyc tandetnie wykonany. nokia jest najmniej awaryjna, rzadko kiedy, cos sie w niej psuje. do tego jest bardzo wytrzymala. moze upadac setki razy i przewaznie nic sie nie dzieje, a kumpeli upadl sagem myx5-2 i juz sie nie wlaczyl. do tego nokia jest genialna w swej prostocie, wszystko jest jasne- intuicyjne.

tak z ciekawosci- ile miales mitsubishi, ze tak je chwalisz?
ja osobiscie mialem mitsubishi trium mars'a i byl spoko, aczkolwiek szybko popsul sie glosnik i mikrofon..

#65965  autor: Vin
 07 kwie 2006, 21:38
Skoro piszesz, że nokie są wykonane z dużo lepszych materiałow, to z czego są wykonane one, a z czego sagem :?:

Mi chodzi o to, że tabelka sagema i noki jest taka, sama a zakwalifikowano je do zupełnie innych klas...

Pozatym jest tu dużo więcej błędów, których wypisywał nie będe :wink:

#65968  autor: kamil1221
 07 kwie 2006, 21:43
Osobiscie mialem m320, bawilem sie m342i - chcialem nawet go kupic za 99euro, ale jakos pociagnelo mnie do sagema.
Lubie tez Philipsy - najbardziej mi sie podoba 855 - ach ale on zaje-fajnie wyglada.
Pamietam ze jak juz bylo mitsubishi m342i to mial on 262tys. kolorow !! - a wtedy nokie i SE dopiero raczkowaly na 4tys. kolorow i 65tys.
Maja swietne wyswietlacze.
Pamietam jak kupowalem m320 w tak-taku za 349zl - bylem wtedy jedna z osob na osiedlu ktora miala kolorowy wyswietlacz - a na tamte czasy za tak male pieniadze bo naprawde byl szok !! wiesz:
:arrow: kolorowy 4tys.kolorow,
:arrow: polifonia,
:arrow: Irda !!
:arrow: GPRS !!!

#65991  autor: daniel
 07 kwie 2006, 22:52
Ja tam jak bede mial problem z wyborem telefonu, to nie bede kupowal tandetnej gazety, tylko spytam Was...

Lights are blinding my eyes...

#66132  autor: ywis
 08 kwie 2006, 15:15
kamil1221 pisze:Nie tweirdze ze nokie sa zle - chodzi tutaj o to ze za te sam funkcje w sagemie zaplace 2 razy taniej niz w noki !!

A ja wstrętu nie mam za te ceny, bo przynajmniej wiem za co płace...

#66144  autor: Przemek
 08 kwie 2006, 15:49
Cena wprostproporcjonalna do jakości.Jesteś pewny,że pieniądze dobrzy wydałeś i o nic martwić się nie musisz.Nie to co Siemens,Sagem czy Alcatel :evil:

#66154  autor: szczeka
 08 kwie 2006, 16:45
zgadzam sie z ywisem.
nokie czesto kupuje sie tylko dlatego, ze to nokia.
nokia nie bez powodu cieszy sie taka opinia (bezawaryjnosc, stabilnosc, wytrzymalosc..), to samo sagem- dlaczego np. myx6-2 jest 2x tanszy od 6230i, skoro ma takie same funkcje?- bo to jest zupelnie inna klasa telefonow. nokia pozadna, nie zawiesza sie itp., a jak sie kupuje sagema to pierwsze o co sie ludzie pytaja to ,jak czesto sie zawiesza'..
jak to sie mowi..NOKIA TO NOKIA i choc sam mam krytykowanego przez wielu Siemensa to sam osobiscie go nie krytykuje tak, jak chocby Sagema. ja ze swoim siemensem problemow nigdy nie mialem, jest to moj drugi telefon tejze firmy (kiedys mialem s55) i oba chodzily bardzo dobrze. oczywiscie wykonanie pozostawia wiele do zyczenia (dosyc tandetny plastik), z reguly nie jest tak wytrzymaly na upadki, jak nokia, ale pomimo tego mnie odpowiada. oczywiscie, jakby bylo mnie stac na nokie z odpowiadajacy mi funkcjami to bym sie nie zastanawial i kupowal, ale jako, ze nie mialem tyle kasy kupilem tanszego, siemensa, a wcale duuzo gorszy od nokii nie jest (pomijajac stabilnosc na starszych softach)