• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #658236  autor: KKr
 29 sie 2013, 22:04
Witam, mam pytanie apropo numeru imei.
Każde państwo ma swoją baze, czy jest ona globalna?
Jaka jest róznica między bazą anglii a polski?

#658275  autor: buster
 29 sie 2013, 23:35
Pytanie jest bardzo nie precyzyjne. Chyba nie wiesz o co pytasz. Nie ma czegoś takiego co można by nazwać krajowa bazą numerów IMEI.
O takich bazach można mówić np. w odniesieniu do telefonów kradzionych, ale to raczej operatorzy prowadza takie bazy ( Black list) . Stowarzyszenie GSM gromadzi informacje o numerach IMEI na całym świecie w bazie - IMEI DB.
M.in. w celu zapobiegania użytkowania kradzionych urządzeń 78 operatorów połączyło z IMEI DB swoje EIR (Rejestry Urządzeń Abonenckich).
Swoje bazy prowadzą instytucje certyfikujace/homologujace telefony (Reporting Body).
Ogólnie informacji szukaj pod hasłem "GSM Association "

#658330  autor: KKr
 30 sie 2013, 10:55
tyle, sie też dowiedziałem, ale polska chyba nie przystąpiłą do tego jeszcze?

#663563  autor: lord_kr
 23 wrz 2013, 13:16
chyba jednak przystapila - telefony zablokowane w UK nie dzialaja w Polscee a np na Ukrainie juz tak

#664354  autor: buster
 26 wrz 2013, 19:31
Mam inną wiedzę na ten temat, ale może to też zależeć od konkretnego operatora. Właściwie to na pewno zależy. Przecież to nie instytucja państwowa blokuje telefon tylko operator.

#664536  autor: lord_kr
 27 wrz 2013, 15:42
Po prostu napisalem to co wiem z praktyki - byc moze sa to jakies odzielne porozumienia wynikajace z duzej ilosci telefonow z UK obecnych w Polsce. Niektore sieci (wiem ze na pewno three) potrafia zablokowac telefon z kontraktu po IMEI jesli nie placi sie abonamentu. taki telefon w Polsce nie dziala wiem z widzenia aczkolwiek nie chodzilo o moj aparat :-) podobnie aparaty kradzione / zagubione i wpisane na czarna liste w UK w Polsce nie loguja sie do sieci a wystarczy pojechac za nasza wschodnia granice i wszystko dziala. Znm kilka przypadkow gdzie ktos ubezpieczal telefon nastepnie zglaszal zaginiecie, odbieral nowy aparat a stary sprzedawal w Polsce. No i po jakims czasie niespodzianka bo brak zasiegu...