• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #657786  autor: Meeki
 28 sie 2013, 01:14
Witam.
Aktualnie mam taryfę play Lubie to i doładowywuje za 50zl na 2 miesiące. Telefon sgs3
Gdy usłyszałem ze w Orange pakiet 6gb jest za 6zl pomyślałem ze ccoś tu jest nie tak.
Jaką taryfę możecie mi ppolecić dla kogoś kto dużo korzysta z internetu a mało dzwoni i pisze SMS.
Dobrze by było gdyby sieć miała dobry zasięgbo mieszkam na wsi. Play działa dobrze ale jak wystawie telefon za okno.
Pozdrawiam.

#657788  autor: user_delete34
 28 sie 2013, 01:32
Meeki pisze:pomyślałem ze ccoś tu jest nie tak
Ano. Do końca wakacji, czy jakoś tak. Poza tym - wszystko normalnie, taka promocja, taka sytuacja.

Skoro PLAY działa poprawnie tylko za oknem, to dobry sygnał możesz mieć właściwie tylko z T-Mobile i do ich ofert trzeba by było się wtedy ograniczyć. Chyba, że nie wiesz, że PLAY działa także w roamingu krajowym po sieci Plusa i Orange (włącznie z pakietami danych)? Jeśli dotąd używałeś telefonu tylko ręcznie wybierając sieć PLAY - sprawdź, jak będzie działać dobrze na Plusie lub Orange (mówię cały czas o karcie PLAY), to można i ich brać pod uwagę.

No to oferty:
MTV Mobile (na sieci T-Mobile): pakiet 1,2 GB/29 zł/30 dni z lejkiem, zawsze ważne konto.
Plus na Kartę Więcej Internetu i SMSów: pakiet 1 GB/13 zł/30 dni bez lejka + 200 MB za 1 zł/30 dni do każdego doładowania od 30 zł.
Virgin Mobile (zasięg PLAY, Orange, Plus - ten tylko dla kart przeniesionych z innej sieci): pakiet 1 GB/19 zł/30 dni, po tym lejek + 100 MB za doładowanie od 10 zł.
RedBull Mobile na kartę (zasięg jak wyżej): doładowanie za 50 zł daje 2 GB na 100 dni, po tym lejek.
Orange Free na kartę: doładowanie za 100 zł daje 6,1 GB na rok, kasa pozostaje.

Jeśli nastawiłbyś się typowo na internet, najlepiej wyjdzie Plus Internet na Kartę - 12,15 GB + kasa zostaje za doładowanie 100 zł na 4 miesiące.

#657789  autor: Meeki
 28 sie 2013, 01:59
Dzięki że się tak rozpisałeś .
Faktycznie miałem wyłączony roaming.
Co do zasięgu z t-mobile to ojciec ma i działa tylko EDGE w domu czyli jak mi jak zmienię zasięg na 2G.
Zato jak wystawie za okno to hspa+ ładnie leci po 350kbps
A nie ma jakiś dobrych ofert na abonament bez telefonu? Tylko wtedy max 25-30 zł.
Oraz czy plus ma dobry zasięg?

#657792  autor: Blank
 28 sie 2013, 07:11
Meeki,
Tak... a nie, jednak nie. Oczywiście. Oczywiście, że nie. Ma najlepszy. Ma najgorszy. Takie pytanie może spotkać sie ze wszystkimi możliwymi (i niemożliwymi też) odpowiedziami.
Każda z sieci może pochwalić się dobrym zasięgiem, ale to nie znaczy, że akurat w twoim miejscu zamieszkania będzie dobrze. Aby zobaczyć "mniej więcej", jak działa Plus lub Orange, możesz wykorzystać obecną kartę (Lubię to), poprzez wymuszenie ręcznego logowania do sieci Plus lub Orange.
Dla przykładu, u mnie nalepszy zasięg ma Plus, później Play i T-Mobile, a najgorszy Orange. Pod względem jakości najlepiej wychodzi T-Mobile, później Play i Plus, a najgorszy Orange. Pod względem mizernej jakości tej ostatniej sieci, to jest to akurat reguła, od której są nieliczne wyjątki.
dla kogoś kto dużo korzysta z internetu a mało dzwoni i pisze SMS.
Co to znaczy "mało dzwoni i pisze SMS". Mało to znaczy ile. U mnie mało SMS to "0", a mało dzwoni to 120-180 minut, u innych może to być, np. 500 minut lub ledwie 30. Operujmy wartościami BEZWZGLĘDNYMI
Co to znaczy "Dużo korzysta z internetu"? 500 MB? 1 GB? 2GB? Więcej? miesięcznie oczywiście.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#657799  autor: user_delete34
 28 sie 2013, 08:32
Meeki, w takim razie warto by się interesować Plusem i Orange. Tylko pod warunkiem, że sprawdzisz u siebie (na telefonie w trybie ręcznym zaloguj się do obu sieci), jak z sygnałem no i jakością. Z reguły 3G Orange znaleźć najciężej, jednak wkrótce, możesz już być w zasięgu UMTS. W razie czego spojrzyj na mapach operatorów Orange i T-Mobile, czy w najbliższym czasie Twój obszar będzie miał modernizowane stacje.

Dodam też, że
divhashmorex pisze: a najgorszy Orange
nie jest jakoś na wyrost.

Znowu po sprawdzeniu, co oferuje Orange i Plus bez telefonu w tej kwocie - nie ma nic ciekawego.

#657817  autor: Meeki
 28 sie 2013, 10:21
W tym miesiącu napisałem 60 SMS. Wydzwoniłem 25 min.
Internetu to 1.5gb na miecha by mi starczyło.
Co do zasięgu to najlepiej u mnie działa Orange hspa+ w domu.

#657825  autor: user_delete34
 28 sie 2013, 10:40
No to najlepiej wziąć Orange Free na kartę. Co prawda, bonusy nie są za duże, ale po chyba 3 miesiącach stażu w tej sieci możesz już włączyć rok ważności konta (dotyczy także bonusu internetowego) i działasz na 1 sieci. To ostatnie przedstawiam jako zaletę, ponieważ w roamingu Orange jest koszmarny. Potrafi wyrzucić telefon po północy z sieci i nie zalogować, aż zrobisz to ręcznie (dotyczy wymuszenia sieci Orange na karcie PLAY i podobnych). W roamingu masz też niższy transfer (chyba 2 Mbps na pobieraniu), a Orange akurat łącza ma szybkie i jeśli 3G ma u Ciebie dobry sygnał, powinieneś "wycisnąć" z niego kilka-kilkanaście Mbps.

#657831  autor: Blank
 28 sie 2013, 10:49
Markadiusz,
jeśli 3G ma u Ciebie dobry sygnał, powinieneś "wycisnąć" z niego kilka-kilkanaście Mbps.
No chyba, że ktoś ma takie szczęście jak ja - full zasięg 3.5G i REWELACYJNE (w porywach) 100 kbps...
Co do zasięgu to najlepiej u mnie działa Orange hspa+ w domu.
Jeśli najlepiej działa Orange, to tak jak napisał Markadiusz, wybierz Orange Free na kartę.
W OFnK po doładowaniu za 100 zł dostajesz 6 GB bonusu, a całą kwotę możesz wydać na rozmowy i SMSy.
25 minut to koszt ledwie 7,25 zł. Zakładając, że dobijesz do 30, będzie to ledwie 9 zł.
60 SMS to niestety koszt 12 zł. W sumie daje to 21 zł miesięcznie, czyli na spokojnie powinieneś dać radę wykorzystać transfer i środki w ciągu 5 miesięcy (jest bodajże bonus 10 zł do doładowania za 100 zł).

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#657833  autor: Meeki
 28 sie 2013, 10:51
Tylko zapomniałem dodać że większość czasu będę spędzał w szkole gdzie zasięg jjest dobry w każdej sieci (centrum Gdańska)
A co do Orange to zszedłem na parter i tutaj już nie mam w ogóle zasięgu gdzie plus/play ma EDGE.
Ale pomijając już ten zasięg. Czy jak kupie ten starter Orange free to będę mógł aktywować ten pakiet 6gb za 6zl jeszcze?

#657834  autor: user_delete34
 28 sie 2013, 10:52
divhashmorex, jak to pisałem, zaraz mi się wspomniał cały wątek z narzekaniami na ultraszybkie 3G Orange. Mimo wszystko, jak Meeki nie bierze abonamentu, to może to wziąć. W razie czego ma już listę alternatyw a i przejść z karty gdzieś indziej to tylko chwila czasu.

#657836  autor: Blank
 28 sie 2013, 10:58
Meeki,
Nie.Pakiet jest dostępny w ofertach głosowych Orange.

Aby aktywować ten pakiet, musisz być w taryfie głosowej (One, Go, Pop). Kup starter którejś z tych taryf, doładuj za jakąś niewielką kwotę, która starczy ci na 2 miesiące (np. Orange One i doładuj za 50 zł, po czym za 3 zł włącz RWK). Potem będziesz mógł migrować do Free na kartę.

Markadiusz, no ja na szczęście też wziąłem wtedy tylko Orange Free na kartę ("a sprawdzę sobie, zanim podpiszę umowę"). Jaki ja dzisiaj szczęśliwy jestem, że najpierw sprawdziłem :D

#657863  autor: Meeki
 28 sie 2013, 11:53
Chyba zrobie tak jak mówisz. Kupie ten Orange POP.
1. Co to jest RWK ?
2. "Pakiet można aktywować dowolną ilość razy bez względu na to czy upłynął 60-cio dniowy termin od pierwszej aktywacji. Uruchamianie kolejnych pakietów powoduje zsumowanie środków i przesunięcie daty ważności pakietu."
Czy to znaczy że jak kupie starter za 5zł, doładuje za 50zł, to będe mógł aktywować ten pakiet np. 3 razy, i będę miał 18 GB na 6 miesięcy ? :D

3. Dlaczego Orange zrobiło usługe która jest darmowa i bezterminowa i obniża koszt minut ?http://www.orange.pl/kid,4003119519,id, ... ticle.html

Z góry dzięki za odpowiedz ;)

#657866  autor: user_delete34
 28 sie 2013, 12:02
RWK = rok ważności konta.
Przesunięcie daty ważności pakietu na 60 dni od ostatniej aktywacji, która może nastąpić np 2 tygodnie po aktywacji pierwszego pakietu.
Meeki pisze:3. Dlaczego Orange zrobiło usługe
Żeby utrudnić nieobeznanym dostęp do niższych stawek... życie.

#657871  autor: janekt
 28 sie 2013, 12:42
@Mekki- pamiętaj, że w Trójmieście (prawdopodobnie już jesienią) będzie modernizacja sieci T-Mobile i Orange, więc zasięg tych obu sieci może się poprawić. :wink:
edit: Modernizacja startuje już na początku września, potrwa do końca listopada. Szczegóły tutaj.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 18:19 przez janekt, łącznie zmieniany 1 raz.

JanekT

#657940  autor: Blank
 28 sie 2013, 18:01
Czy to znaczy że jak kupie starter za 5zł, doładuje za 50zł, to będe mógł aktywować ten pakiet np. 3 razy, i będę miał 18 GB na 6 miesięcy ? :D
Nie, to znaczy, że będziesz mieć 18 GB ważne 2 miesiące od daty aktywacji ostatniego z pakietów (czyli nie dłużej niż do 31 października).

#658121  autor: Orange Ekspert
 29 sie 2013, 13:16
Jeśli dużo korzystasz z internetu a mało dzwonisz i piszesz to najlepszym rozwiązaniem będzie oferta Orange Free na kartę gdzie za każde doładowanie otrzymujesz dodatkowy bonus na internet http://www.orange.pl/kid,4002009309,id, ... ticle.html.

Dodatkowo będziesz mógł też włączyć promocję konto ważne rok http://www.orange.pl/kid,4002010571,id, ... ticle.html

Co do zasięgu to zależy on od lokalizacji. Mapę zasięgu sprawdzisz tutaj http://zasieg-orange.wp.pl/

Dodatkowo jesteśmy w trakcie konsolidacji, która znacznie poprawi, jakość sieci w wielu miejscach. Postępy prac możesz śledzić tutaj http://www.orange.pl/lepszy_zasieg.phtml

Dodatkowo też rozpoczęliśmy wdrażanie technologii, UMTS 900 co też pozytywnie wpłynie, na jakość i dostępność usług http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... od-orange/

Pozdrawiam
Tomek

#658356  autor: buba1234
 30 sie 2013, 12:24
No i jeszcze kod, żeby miec taniej do play w Orange
*101*14#

a nie płacić gigantyczną stawkę za minutę. Generalnie jak chcesz byc w sieciach typu Orange, Plus, czy T-mobile musisz cały czas trzymać rękę na pulsie jeżeli chodzi o kody.

Ja mam Virgin i przy moim profilu korzystania z neta, mam w praktyce za darmo nielimitowany net, po prostu lejek mi starcza. Jednak niewielu ludzi o tym wie. Sprawdź może Tobie tez wystarczy.

Na lejku działa swietnie:
*przegladanie stron www na programie Opera Mini - strony wczytuja sie w 5 sekund,
*aplikacja jakdojade,
*email,
*mapy google ,
*widzety pogodowe aktualizuja sie w 2 sekundy,
*smsy przez Vibera idą w ułamku sekundy.

Do tego masz 100MB szybkiego neta do doladowania 10zł i tanie pakiety neta.

A jak mieszkasz na wsi może warto zainteresowac się wzmacniaczami sygnału w domu. To chyba polega na instalowaniu anteny na dachu i udostepnianiu sygnału po kablu do wnętrza domu, prawdopodobnie do routera wifi. Na pewno byłoby wygodniej.

#659735  autor: manyaky
 05 wrz 2013, 04:19
Na 1.5GB na miesiąc polecacie OFNK?!

Przy takim zużyciu zostajesz w Lubię to! - doładowujesz 50zł raz na 3 miesiące (nie 2) podczas promocji doładowań i co miesiąc kupujesz 1GB za 10zł. Powinno starczyć.

Ewentualnie - niewymieniony - Plus internet na kartę. A ogólnie to warto się wstrzymać, bo wychodzą teraz nowe oferty.
divhashmorex pisze: (czyli nie dłużej niż do 31 października).
A ja mam do 2 listopada. :P
Wbrew temu co wyżej napisano - obiektywnie patrząc na cyferki pokryciowe - tak. Sugerowanie, że T-M może mieć (przed NetWorks) lepszy zasięg zadziwiające.