• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 7 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#656962  autor: Blank
 23 sie 2013, 16:08
A ja dodam coś do wcześniejszej wypowiedzi. Czasami prepaid bije wszystkie dostępne oferty także przy dużym wykorzystaniu.
Dla przykładu:
    nielimitowane połączenia do wszystkich sieci to koszt 18,33 zł nielimitowane połączenia i SMSy do wszystkich sieci ALBO nielimitowane połączenia do wszystkich i 500 MB to koszt 22,33 zł nielimitowane połaczenia i SMSy do wszystkich oraz 500 MB to koszt 26,00 zł nielimitowane połączenia do wszystkich oraz 1,5 GB to koszt 27,00 zł nielimitowane połączenia i SMSy do wszystkich oraz 1,5 GB to koszt 34,00 zł
Dla porównania nju oferuje:
- niską jakość usług i wysoką awaryjność
- 29 zł za same rozmowy, bez rozmów wideo i przekierowań (10 zł więcej)
- 36 zł za rozmowy z małą paczką danych (700 MB) (13 zł więcej)
- 38 zł za rozmowy i SMSy (15 zł więcej)
- 43 zł za rozmowy z dużą paczką danych (1,4 GB) (16 zł więcej)
- 45 zł za rozmowy, SMSy i małą paczkę danych (700 MB) (19 zł więcej)
- 52 zł za rozmowy, SMSy i dużą paczkę danych (1,4 GB) (18 zł więcej)
W ciągu roku, na tak proponowanym abonamencie (przy założeniu, że promocje dla prepaida utrzymają się przez najbliższy rok) przepłacimy od 120 do 228 zł!

Co więcej, jeden z użytkowników przekonywał, że oferty bezlimitowe są drogie i dlatego warto wybierać abonamenty limitowane.
Najkorzystniejszą (bez wątpienia) ofertą w tym segmencie cenowym są:
    200 minut za 19 zł (Play) 400 minut/SMS lub 200 minut + 500 MB (Play) lub 200 minut + nielimitowane SMSy (Play) za 29 zł 750 minut/SMS za 30 zł (T-Mobile)
Nie ma atrakcyjniejszej oferty do 30 złotych od przedstawionych powyżej. A zatem, czy któryś z tych abonamentów jest tańszy od owego prepaida?

Oczywiście, można zarzucić, że promocje doładowań mogą się w końcu skończyć, lub być znacznie gorsze. Można? Można. Czy jest to prawdą? Tak. Może się skończyć. Ale morze jak wiadomo nie od dziś, jest szerokie i głębokie i równie dobrze, promocja może być jeszcze bardziej atrakcyjna.Może być? Ano oczywiście (choć wątpię ;]).
Oczywiście, można zarzucić, że nie każdy o tym wie, że z takiej możliwości można skorzystać. Ależ oczywiście. Ale w końcu jesteśmy na Telepolis. Jeśli nawet ktoś tutaj nie wie, to można mu podpowiedzieć :)
No i ostatecznie... za dużo tu kombinowania. Cóż, fakt. Wykonanie dwóch doładowań - jedno duże w dniu promocji, a drugie za 5 zł około 27 dni później przez Facebooka to trochę kombinowania jest i może niektórych odstraszyć :)
Jest także ryzyko... Że bonus może przepaść, bo akurat zdarzy się remont doładowań, awaria, czy nie będzie żadnego bonusu w chwili, gdy bonus trzeba (raz na 3 miesiące) przedłużyć. Cóż, kto nie ryzykuje...

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#657021  autor: galtom
 23 sie 2013, 19:10
divhashmorex pisze: Dla porównania nju oferuje:
- niską jakość usług i wysoką awaryjność
Po pierwsze co do Nju, to (poki co) zupełnie nie mogę się zgodzić. Dawno nie miałem kontaktu z tak elastyczna i pomocna firma.

Po drugie... ten Twój pre-paid... zgubiłem się przed polowa... to jednak strasznie skomplikowane i dlatego wole abonament.
Dokladnie wiem ile zaplace (nie korzystam z usług premium) - czyli do 29 zl (rozmowy) + 7 zl (net) + grosze za kilka smsów (bo prawie nie wysylam).

Nie musze sledzic promocji, kombinować, liczyc, itp.. dla mnie jakos latwiej. Zreszta jak widzisz moje rozliczenie (dla mnie i moich potrzeb!!!) zajeli dwie linijki tekstu... Twoje możliwości... chyba juz za stary na to jestem ;-), nie ogarniam :-(.

Pozdrawiam,
Galtom

#657050  autor: okti51
 23 sie 2013, 20:51
galtom, już każdy wie, że to jest dla ciebie proste, nie musisz kombinować i masz wydatki pod kontrolą. Nie musisz tego pisać po raz setny w tym wątku.
Poza tym spróbuj zrozumieć, że innym pre-paid lepiej się opłaca lub lubią kombinować z pakietami, promocjami itp.
Ja sobie nie wyobrażam, żebym miał teraz skorzystać z abo. Jestem w OFnK (na razie w One ze względu 6GB za 6zł) załaduję sobie konto za 25 zł, które daje mi 1GB na całą ważność konto(koło roku). Powiedz mi, w jakim abonamencie znajdę lepszą ofertę? Jeżeli chodzi o rozmowy to gadam godzinę, bądź nie całą w miesiącu, a SMSy wysyłam rzadko.

#657052  autor: galtom
 23 sie 2013, 20:58
1Tez pisałem, ze moje oceny sa subiektywne. Każdy patrzy przez swój pryzmat. Dla mnie 1GB na rok to mało i tyle... a ze gadam sporo to mnie się nie oplaca.
OFnK kupowałem na allegro do iPada swego czasu.

Pozdrawiam,
Galtom

#657070  autor: okti51
 23 sie 2013, 22:35
Z tym 1GB na rok chodzi mi, że jak wykorzystam to doładuję ponownie, a nie muszę odnawiać co miesiąc pakiet, którego może nie wykorzystam, albo jeżeli mi zabraknie to doładuję ponownie. Jest to powód dla którego bardziej się dla mnie opłaca pre-paid.
Co do Nju to jeżeli ktoś dużo przesiaduje na telefonie np. urzędnik, szef jakieś firmy czy zwykły człowiek co dużo gada i chce płacić tyle samo co miesiąc i mieć wszystko gdzieś to się zgadzam. Ale tym samym nie jest to jedna i najlepsza opcja.
W zwykłym abonamencie jeżeli znajdzie się odpowiednie usługi, promocje to może wyjść dużo taniej.
Są też tacy ludzie co lubią polować na różne promocje, bawić się w jakieś pakiety itp. i wyjdzie im to taniej niż w Nju.
Wszystko zależy od kogoś preferencji i chęci. Może być ktoś kto nie wiadomo ile gada, ale tylko z trzema numerami i wyjdzie go to taniej niż Nju. Aktualnie na rynku jest taki wybór ofert, że wystarczy trochę czasu, a znajdzie się tańszą, dopasowaną ofertę dla siebie. Wystarczy tylko chcieć. Mimo wszystko nadal uważam, że dla niektórych osób Nju to idealna oferta.

#657279  autor: marcin1980
 25 sie 2013, 12:49
Nigdy więcej "njumobile" reklama powala ale jakość obsługi to porazka
19zł - 1GB internetu drożyzna jeszcze na abonament
10zł - 1GB (play) to już jest o połowę taniej i atrakcyjniej

Byłem w nju zasieg orange u mnie okropny nawet teraz nie wyglada lepiej to modernizacji. Zarejestrować numer slac poczta list, zrezygnowac z uslugi slac poczta list. Moi rodzice chcieli do nju ale ich namowilem na szczescie na MiniMax w play wszystko ładnie i na kartę bez żadnych zobowiązań i załatwienie spraw milo i szybko. Duzo jak nie wszystko można poprzez internet załatwić a obsługa miodzio.
Dlatego wolę kartę bo zawsze można szybko i wygodnie zmienić taryfę. Tak wiem na abonament telefon tanszy(nie prawda) taniej nawet na raty w sklepie kupić wystarczy pokalkulować i troche głową ruszyć.

#657281  autor: galtom
 25 sie 2013, 12:57
marcin1980 pisze:Nigdy więcej "njumobile" reklama powala ale jakość obsługi to porazka
19zł - 1GB internetu drożyzna jeszcze na abonament
10zł - 1GB (play) to już jest o połowę taniej i atrakcyjniej
Nawet nie bardzo wiesz na co nadajesz.
Z mojego doswiadczenia jakos obslugi klienta I podejscie sieci jest super - jak trzeba elastyczne I nie standardowe.

A NJU za 19 zl masz nie 1GB a 100MB!!!! kolejne 900 MB sa za darmo wiec kilka MB wychodzi "drogo". Ale sa tez pakiety - 7zl - 700 mb co daje taka sama cene 100 mb jak w Play - 1 zl.

Pozdrawiam,
Galtom

#657331  autor: mungo
 25 sie 2013, 19:00
galtom pisze:Ale sa tez pakiety - 7zl - 700 mb co daje taka sama cene 100 mb jak w Play - 1 zl.
... które są bardzo niewygodne i skomplikowane w nju. Żeby skorzystać z przelicznika 1zł/100MB musisz wyłączyć net w telefonie przed początkiem okresu rozliczeniowego, aktywować pakiet na jego początku, czekać aż się aktywuje (potwierdzenie) i włączyć net. Następnie zamiast się z niego cieszyć to pilnować żeby nie przekroczyć limitu (lub z dużym wyprzedzeniem aktywować kolejny licząc że jego duża część nie przepadnie bo okaże się niepotrzebna).

Nawet ja, lubiący kombinować z ofertami, bym się pogubił, a co dopiero Ty ceniący "wygodę".

Gdyby Nju zaoferowało ten pakiet 700MB za 7zł (i 350MB za 5zł) płatny z góry, z lejkiem i możliwością zdjęcia lejka kupując kolejny pakiet to by to miało sens. Przydał by się jeszcze większy, np 2GB za np 15-20zł.
Mogli też zrobić progi jak w smart planach albo w TakTaku i Heyah od września, np: do 10MB 3zł, do 350MB kolejne 2zł (w sumie 5zł), do 700MB w sumie 7zł, do 2GB 19zł, powyżej 2GB lejek i możliwość jego zdjęcia kolejnym pakietem.
W takiej formie jak jest teraz to bym więcej kombinował w nju niż w karcie.

#657339  autor: galtom
 25 sie 2013, 20:16
mungo pisze:
galtom pisze:Ale sa tez pakiety - 7zl - 700 mb co daje taka sama cene 100 mb jak w Play - 1 zl.
... które są bardzo niewygodne i skomplikowane w nju. Żeby skorzystać z przelicznika 1zł/100MB musisz wyłączyć net w telefonie przed początkiem okresu rozliczeniowego, aktywować pakiet na jego początku
Fakt. Zgadzam się. Ale wlaczenie pakietu 700/350 raz na miesiąc (mnie przypomina telefon, ze dziś pierwszy dzień i zanim wyjde z domu [wifi] wlaczam pakiet) jest i tak mniej skomplikowane niż to co widziałem opisane wyżej.

Pozdrawiam,
Galtom

#657366  autor: ciekawy
 25 sie 2013, 23:02
okti51,

promocja w Orange 6 GB za 6 zł trwa do końca wakacji, raczej nie będzie to stała oferta tylko tak na zachęte typu spróbój netu mobilnego w Orange, a potem przenieś się do abonamentu, a tu też nowość bo weszły taryfy, że jak bierzesz tylko sim to możesz mieć 2x więcej GB albo 50% tańszy abonament na cała umowę, więc nie jest tak źle w abonamencie jeśli są dobre oferty, to samo tyczy się karty, równie dobrze mogę zapytać z czego z jakiego netu będziesz korzystał kiedy skończy się promocja 5 GB za 6 zł ?

marcin1980,

racja, że w karcie można bardzo szybko zmienić taryfę i wygodnie, nie trzeba tyle czekać co w abonamencie na zmiany, choćby np do nowego okresu rozliczeniowego, to jest + karty, a jaki telefon i gdzie wziąłeś na raty ? jak ci to wychodzi miesięcznie, po ile zł za samą ratę na telefon ?

galtom,

jak masz komórkę to pakiet mozesz włączyć przed wyjściem z domu, po wyjściu z domu, w drodze powrotnej do domu, kiedy chcesz, temu służy komórka

na koniec moja myśl - nieważne czy to abonament czy karta, ważnejaka to jest oferta bo w abonamencie i karcie tak cz tak trzeba płacić, a różnice na promocjach doładowań vs abonament nie są tak duże żeby przez to decydować się na którąś z opcji

#657373  autor: wook
 25 sie 2013, 23:45
galtom pisze:Fakt. Zgadzam się. Ale wlaczenie pakietu 700/350 raz na miesiąc (mnie przypomina telefon, ze dziś pierwszy dzień i zanim wyjde z domu [wifi] wlaczam pakiet) jest i tak mniej skomplikowane niż to co widziałem opisane wyżej.
Piszesz o tej ofercie z progami? Jak tak to wszystko dzieje się automatycznie, ty tylko kożystasz z netu a tamto liczy operator.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#657378  autor: marcin1980
 25 sie 2013, 23:56
galtom pisze:Nawet nie bardzo wiesz na co nadajesz.
Z mojego doswiadczenia jakos obslugi klienta I podejscie sieci jest super - jak trzeba elastyczne I nie standardowe.

A NJU za 19 zl masz nie 1GB a 100MB!!!! kolejne 900 MB sa za darmo wiec kilka MB wychodzi "drogo". Ale sa tez pakiety - 7zl - 700 mb co daje taka sama cene 100 mb jak w Play - 1 zl.
Własnie za 19zł 100mb a reszta za free 900MB to wszystko jest w cenie, konkurencja ma lepsze oferty. Co do obsługi to wiem doskonale jaka jest u mego operatora a jaka w nju. Nadajesz tak jakbyś był pracownikiem, reklama dzwignia handlu i nawet gorszy produkt można wypromować tak jakby był najlepszy
ciekawy pisze:marcin1980,

racja, że w karcie można bardzo szybko zmienić taryfę i wygodnie, nie trzeba tyle czekać co w abonamencie na zmiany, choćby np do nowego okresu rozliczeniowego, to jest + karty, a jaki telefon i gdzie wziąłeś na raty ? jak ci to wychodzi miesięcznie, po ile zł za samą ratę na telefon ?
Tu moje niedopatrzenie troche źle to opisałem ja akurat wziołem za gotówkę, ale patrząc realnie i kiedy troche sie zastanowi to można wziąść na raty i nie płacić abonamentu. Dziś z perspektywy "no-limit" ofert nieopłaca się wogóle brać abonamentu

#657379  autor: okti51
 26 sie 2013, 00:00
ciekawy, jakbyś dobrze przeczytał moje posty to poza promocją 6gb za 6zł korzystam z OFnK. Mam rok ważności konta i bonusu. Najlepsze jest w tej ofercie, że nic nie płacę za pakiet i mam kasę normalnie do wykorzystania(nie jestem kimś kto cały dzień siedzi na telefonie, więc 25 zł spokojnie na miesiąc styknie, albo więcej) oraz w każdej chwili mogę doładować konto i dostać bonus na cały rok, a nie jak to w abonamencie, że w każdej chwili może mi zabraknąć i trzeba kupować jakieś duże pakiety kilka dni przed okresem, albo zostanie i przepada. Dodatkowo wolę prepaid ze względu możliwości dużej personalizacji oferty. W wakacje dużo więcej dzwonię i piszę SMSów niż np. w ciągu roku, więc sobie przechodzę na Orange One kupuję pakiet smsów, rozmów i neta i wychodzi mnie to dosłownie grosze. W wakacje jest wysyp podobnych promocji i jak nie ma ich w jednej sieci to mogę bez problemu przejść do drugiej.

#657388  autor: rudigdynia
 26 sie 2013, 07:40
Wole kartę niż abonament,ponieważ nie znam takiej oferty abo,z której bez dodatkowych kosztów mógłbym korzystać za granicą.Z kartą natomiast w pre-paidzie czy mix,gdy jestem za granicami Polski rozmawiam z bliskimi za 38gr.,jeśli pamięć mnie nie myli.Żona w sieci ma darmowe, a ja odbierając telefon na terenie UE i Norwegii płacę właśnie tyle.
Więc po co mi ABO?

Pozdr.

#657400  autor: Leoric
 26 sie 2013, 10:45
galtom pisze: Ale zalozenie (i pytanie Dlaczego) bylo raczej do osob aktywnie korzystajacych z telefonu i wydajacych 30-50 zl meisiecznie ale w pre-paid...
To ja jestem aktywnie korzystający jeśli co miesiąc doładowuję za 30zł? :D

Tak poza tym - abonament to po prostu rata za telefon. Nic więcej. Mnie również do prepaidu zachęciła oferta Heyah - za każdą doładowaną złotówkę mam 1 dzień darmowych osób z daną osobą. Co miesiąc wrzucam 30zł i mam darmowe połączenia z dziewczyną. Inna sprawa - możliwosć wykupywania pakietów, kiedy się chce, ile się chce, na jak długo się chce.

#657451  autor: data17
 26 sie 2013, 16:14
divhashmorex pisze:nielimitowane połączenia do wszystkich sieci to koszt 18,33 zł
nielimitowane połączenia i SMSy do wszystkich sieci ALBO nielimitowane połączenia do wszystkich i 500 MB to koszt 22,33 zł
nielimitowane połaczenia i SMSy do wszystkich oraz 500 MB to koszt 26,00 zł
nielimitowane połączenia do wszystkich oraz 1,5 GB to koszt 27,00 zł
nielimitowane połączenia i SMSy do wszystkich oraz 1,5 GB to koszt 34,00 zł
wow w jakim prepaidzie takie dobre warunki są ? :twisted:

#657454  autor: lluukk
 26 sie 2013, 16:34
pre paid - play Stare ZM (i np. minuty od Orange) daje mi kilkaset (tyle ile potrzebuję) minut miesięcznie za ok. 20 zł rocznie :) telefonu używam do dzwonienia - nie widzę konkurencji ;)... (oczywiście do czasu istnienia tej taryfy w play)

lluukk

#657471  autor: galtom
 26 sie 2013, 18:07
To teraz to nadal mozna kupic czy nie?

Pozdrawiam,
Galtom

#657506  autor: DanielR
 26 sie 2013, 21:12
galtom, zakładając ten temat zadałeś takie pytania
chciałbym zapytać uzytkonikow pre-paid, dlaczego zdecydowali się (lub nadal decydują) pozastac przy ofercie na karte majac w alternatywie NjuMobile i oferte Nju buzz.
Dlaczego Wy wybraliście oferte pre-paid?
Więc masz odpowiedź. Ktoś chce pozostać na karcie, bo zwyczajnie obecnie wciąż ma tam korzystniejsze warunki. Nie istotne jest czy teraz można jeszcze skorzystać z tej oferty. Istotne jest natomiast to, że można z niej było skorzystać na długo zanim pojawiło się nju. :P

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
  • Strona 7 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6