Ventussi,
jasne, czasem się zdarzy komuś jakiś źle naliczony rachunek ale to są przypadki jednostkowe, to się nie może siecom ciągle zdarzać bo taka sieć straciłaby klientów abonamentowych, przypuszczam, że najwięcej błędów zdarza się przez ludzi którzy albo nie znają cen i np nie wykupią pakietu netowego tylko korzystają normalnie z netu z normalnego naliczania i potem może przyjść rachunek na parę setek, powtórzę jeszcze raz to co wcześniej pisałem, że nieważne czy to abonament czy karta, liczy się to jaka to jest oferta, a kasa i tak idzie nieważne czy na abonament czy na karte ale idzie
abonament napewno jest wygodniejszy jeśli się czasem przebywa za granicą i wtedy bez potrzeby doładowań albo angażowania kogoś kto jest w kraju żeby kupił doładowanie i doładował albo przesłał kod to wtedy wygodniejszy jest abonament bo jest limit który można wykorzystać i jest czas na opłacenie rachunku, a jak ktoś ma polecenie zapłaty czyli jak rachunek zapłaci się sam to wtedy nawet taki ktoś nie musi myśleć o opłaceniu rachunku, a w kraju to czy opłacenie rachunku czy karta to nie ma większego znaczenia jeśli się dobierze dobrą dla siebie ofertę
[ Dodano: 2013-08-17, 23:37 ]
DanielR pisze:ciekawy pisze:abonament to wygoda
Już nieraz o tym pisaliśmy. To zależy jak rozumieć wygodę. Ktoś przyzwyczajony do oferty abonamentowej będzie twierdził, że ta forma korzystania z usług operatora jest wygodna/wygodniejsza. Abonent pre-paid, taki jak np. ja napisze, że to bzdura, bo dla niego wygodniejsza jest właśnie karta.
kto płaci terminowo i jeszcze poleceniem zapłaty że rachunek płaci się sam to nawet o zapłacie rachunku nie musi myśleć
To też bzdura. Nie musi myśleć w sensie wykonywania fizycznej czynności. Ale i tak wciąż trzeba co jakiś czas, moim zdaniem minimum co miesiąc, kontrolować fakturę, czy konto internetowe, chociażby po to, by sprawdzić czy sieć prawidłowo ją nalicza. Czy przez pomyłkę zamiast 9 zł czy 29 zł, nie ściąga z konta 900 zł, 2900 zł. To nie ma tak, że jest polecenie zapłaty i już zupełny luzik nic użytkownika abonamentu obchodzić nie musi.
polecenie zapłaty to wygoda bo rachunek płaci się sam, a sprawdzać salda rachunku jakoś specjalnie nie trzeba bo się to sprawdza np sprawdzając ile zostało jeszcze minut czy złotówek do wykorzystania i jest widoczne w saldzie do zapłacenia czy zadłużenia kasa do zapłaty i jak widzisz podobną kase to wiesz że jest ok, podobną bo raz się wykorzysta więcej, raz mniej więc nie zawsze jest tyle samo i po tym wiesz, że jest ok, nie musisz sprawdzać faktury co miesiąc, żeby to wiedzieć, zależy też jaka sieć, są sieci które przysyłają info o tym ile jest do zapłaty na fakturze, więc nawet nie trzeba się logować na konto numeru, żeby sprawdzić na ile jest faktura, więc nie jest tak źle, jest kontrola nad wydatkami i limit który można jeszcze wykorzystać ponad abonament, dla kogoś kto nie chce albo nie umie sam siebie kontrolować i swoich wydatków ten limit jest zły i lepsze jest ograniczenie typu karta czy mix, a dla kogoś komu nie robi problemu kontrola wydatków i kto umie z tego korzystać abonament i ten limit dodatkowy nie robi problemów
nie przesądzam co jest lepsze czy abonament czy karta, tylko jak niektórzy piszą o abonamencie jaki to jest zły to zależy wszystko od tego jak się z tego korzysta czy umiejętnie czy nieumiejętnie to taki się ma obraz abonamentu, na karte raczej nie można narzekać bo nawet jak ktoś się nie zna i wyczyści sobie konto jakimiś usługami jak net to nie będzie narzekał, że naliczyli dodatkowo kase no ale to nie jest wina sieci tylko tego kto korzysta z telefonu, a jak dla mnie obie formy są ok czyli abonament i karta, mi nie robi większej różnicy czy mam abonament czy karta, dla mnie po pierwsze najważniejsze jest, żeby oferta była korzystna dla mnie, po drugie jest mniej ważne to czy ta ofeta jeśli jest korzystna będzie w abonamencie czy w karcie, to jest dla mnie drugorzędne