• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #656148  autor: Xy
 19 sie 2013, 18:19
Hej.
Czy może mi ktoś napisać łopatologicznie co i jak mam wpisać aby móc odbierać MMSy na Lumii 820? Właśnie dostałem MMSa i nijak nie mogę go zobaczyć. W wiadomości pisze "pobierz multimedia". Macam to, coś pobiera (WiFi) i nic się nie dzieje. Z telefonem mam coś nie tak czy elementy zapisują się w jakimś bliżej mi nieznanym folderze?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#656157  autor: user_delete34
 19 sie 2013, 19:26
Musisz mieć włączony transfer danych przez sieć komórkową. Spróbuj tej aplikacji. A w razie czego:
Kod: Zaznacz cały
Adres Proxy: 213.158.194.226
Port Proxy: 8080
APN: mms
Nazwa użytkownika: pozostaw puste pole
Hasło: pozostaw puste pole
Pobieranie: automatyczne
Serwer: http://mms/servlets/mms

#656163  autor: nemo2009
 19 sie 2013, 20:03
Xy pisze: Z telefonem mam coś nie tak czy elementy zapisują się w jakimś bliżej mi nieznanym folderze?
Wejdż do SIM extra
Następnie,konfigurator i dalej postępuj w/g komunikatów .

[ Dodano: 2013-08-19, 20:07 ]
Markadiusz pisze:Musisz mieć włączony transfer danych przez sieć komórkową.
Niestety w smartfonach jest to wymagane.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#656172  autor: Wiola_K
 19 sie 2013, 20:50
Ja w playu nie mam włączonego transferu danych a wysyłam i pobieram mmsy

#656176  autor: Xy
 19 sie 2013, 20:58
W poprzedniej Xperii Neo nie musiałem NIC robić aby wysłać lub odebrać MMSa. Transfer włączał się sam tylko na czas pobrania lub wysłania wiadomości z obrazkiem lub innym plikiem.
Właśnie włączyłem transfer danych i zdjęcie załadowało się w wiadomości. Trochę to bez sensu gdyż aby odebrać MMSa trzeba cały czas trzymać transfer włączony. W stricte internetowym Androidzie nie było to wymagane. No i szkoda, że w Windowsie nie da się odebrać MMSa za pomocą Wi-Fi...
A więc system ma już dwa duże minusy. Pierwszy to brak możliwości ustawienia pomiaru światła (bo aparat albo nie doświetla albo prześwietla zdjęcia). Drugi to MMSy... Oby to był koniec wad Windowsa ;-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#656192  autor: Artur051
 19 sie 2013, 21:53
Xy pisze:W poprzedniej Xperii Neo nie musiałem NIC robić aby wysłać lub odebrać MMSa
Nakładka Sony w Xperiach właśnie jest wygodna w tym względzie. Podczas, gdy np w samsungach sytuacja jest taka jak na Windowsie z MMSami, przynajmniej była jeszcze na S2, ale w S3 czy S4 może już to poprawili ;).

#656194  autor: Xy
 19 sie 2013, 22:06
Artur051 pisze:Nakładka Sony w Xperiach właśnie jest wygodna w tym względzie. Podczas, gdy np w samsungach sytuacja jest taka jak na Windowsie z MMSami, przynajmniej była jeszcze na S2, ale w S3 czy S4 może już to poprawili ;) .
Mhm, myślałem, że Androidy tak mają, że same się łączą z netem na czas pobierania pliku. W takim razie ok. Nigdy nie miałem do czynienia z takimi pogańskimi metodami odbioru MMSa :-D

#656303  autor: Artur051
 20 sie 2013, 13:56
wook pisze:to stary i "zacofany" symbian robi te rzeczy sam a te super nowoczesne systemy mają jakieś utrudnienia, jednak co symbian to symbian, widać pozostałym systemom jeszcze niektórych funkcji tego systemu brakuje.
Tak, ale nie ma co uogólniać co do systemów ;). Wszystko zależy od producenta. I tutaj jak narazie nakładka Sony na Andka jest użyteczniejsza niż u innych ;)

#656310  autor: mikkel
 20 sie 2013, 14:25
A moja żona ma galaxy ace 2 i też wyłączony transfer danych i nie ma żadnych problemów z mmsami. Trzeba qrde uważać co się kupuje a windy omijać z daleka, choć nie powiem, podoba mi się. Niestety jajca z głośnością dzwonków i te mmsy to poprostu kpina z ludzi.

#656322  autor: Xy
 20 sie 2013, 14:59
mikkel pisze:Trzeba qrde uważać co się kupuje a windy omijać z daleka, choć nie powiem, podoba mi się. Niestety jajca z głośnością dzwonków i te mmsy to poprostu kpina z ludzi.
Wiesz... to jest kropla w morzu w porównaniu z jajcami jakie robił mi Android. Ponieważ spadam z domu na jakieś 3 dni nie będę się rozwodził dlaczego zrezygnowałem z Androida na rzecz Windowsa. W każdym razie na dzień dzisiejszy wspólna głośność dzwonków i multimediów oraz MMSy z ręcznie włączonym transferem danych nie są dla mnie szczególnym utrudnieniem. Wspominałem wielokrotnie, że jedynie aparat się gubi w pomiarach światła i elementy na zdjęciach są prześwietlone lub nie doświetlone. Ale poza tymi rzeczami moja Lumia jest rewelacyjnym telefonem.
Bez fanatyzmu i ciapatego fundamentalizmu: Zwyczajnie Windows Phone spełnia moje oczekiwania, a Android nie ;-)

#656456  autor: wook
 20 sie 2013, 23:43
ale używać smartphona bez pakietu netu troche głupio, jak ktoś używa bez jakiejś zabawy w włączanie i wyłączanie danych pakietowych to nawet takiego problemu nie zauważy. Dodam też, że LG L9 z JB brand Play z wyłączonym transferem odebrał wiadomość (chyba) MMS z Play z nagraniem z poczty głosowej.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#656482  autor: babeo
 21 sie 2013, 07:31
wook pisze:to stary i "zacofany" symbian robi te rzeczy sam a te super nowoczesne systemy mają jakieś utrudnienia, jednak co symbian to symbian, widać pozostałym systemom jeszcze niektórych funkcji tego systemu brakuje.
No co Ty powiesz, idąc tym topem to nawet nokie z S40 sobie z tym radziły.

#656485  autor: mikkel
 21 sie 2013, 08:05
Najbardziej mnie boli w windowsie to że jeżeli ktoś nie ma włączonego transferu danych na stałe to ma problem bo o ile do wysłania mmsa jeszcze włączy, jeżeli ma wykupiony pakiet netu, transfer to z przychodzącą wiadomością już tak się nie da zrobić. No chyba że każdy kto wysyła do nas mmsa to jeszcze da cynk np. telefonicznie że poszła wiadomość :-(

Druga kwestia to to że jeżeli windows i nokia tak słabo się sprzedają to mogliby dopracować takie grube babole i wsłuchać się w swoich klientów a nie robić promocje i wywalać kasę w marketing. Gdyby system był bardziej dopracowany to ludzie chętniej by go kupowali a tym samym nie potrzeba by było wykładać tak dużo na reklamy.

Powracając do mmsów, może niektórzy wogóle nie korzystają z tej możliwości, ja i moja żona akurat korzystamy, ale sama świadomość ograniczenia i że jak w przyszłości będę potrzebował to d**a odpada.